Latentná tetánia bez atakov
Ahojte, som tu nová a chcela by som sa spýtať, aké máte skúsenosti s latentnou tetániou (bez tetanických atakov). Mne ju diagnostikovali minulý rok a počas jari a leta som o nej vôbec nevedela. Teraz na jeseň sa vrátila "v plnej paráde" a začala mi spôsobovať strach z rôznych ťažkých chorôb (konkrétne ALS). Znie to zrejme smiešne (s čistou hlavou by som sa nad tým pozastavila aj ja), ale súbor príznakov, ktoré mám 24/7, ako napríklad svalové zášklby (stehná, lýtka, často aj ruky), pocit ťažkých rúk, mravenčenie v celom tele, slabosť v končatinách (vyslovene pocit slabosti), stuhnuté svaly na tvári, psychická nepohoda a hlavne tie strachy, sedia na viaceré ťažké neurologické stavy. Užívam Magnosolv, magnezko 500 od Galvexu, kalcium+D, guaracujan. Mali ste aj vy podobné problémy, že by tetánia trvala celé dni súvisle? Čítala som viacero diskusií, avšak 95% ľudí má tetániu s atakmi. Za každú odpoveď veľmi pekne ďakujem.
@raja95 @anicka199103 ahojte dievčatá, úplne som sa našla vo vašich príspevkoch.. Po psychicky stresujucom obdobi mi zacali presne tieto stavy. Najprv akoby bolesť tela, kĺbov, sem tam zasklb. Bola som na vyšetrení u neurologicky, ktorá žiadne iné potiaze nevidela preto zhodnotila môj stav jednoznačne. Psychika. A strach, úzkosť z neuro choroby. Poslala ma pre môj pokoj na EMG kde mi dali manzetu z tlakomera ale ruku mi do tzv. Pôrodnickej ruky nevykrutilo, keďže ja nemám záchvaty ako kŕče búšenie srdca atď. Preto doktor zhodnotil, že to tetania nie je 🤦♀️ a začal sa odznova môj kolotoč v hlave. Upokojila som sa, že teda neurologicka asi vie co hovorí a som v poriadku. Ale po celkom pokojnom období sa to objavilo znova len v oveľa horšom prevedení. Cuka mi časťami tela, občas ruka, noha, krk, je to jednorazové cuknutie, "skok" akoby.. Brnia mi nohy niekdy cele chodidlá inokedy len prsty na nohe. Dokonca a mi stalo už že mi skákal akoby prst na nohe. Keď roztiahnem prsty na ruke občas mi jeden prst doslova cuka. Co je jasne človeku to na pohode nepridá. Najhoršie je to pri zaspávani.
Chcem sa Vás dievčatá ale spýtať ako vám robili ten test na tetaniu, či vám ruku úplne vykrutilo, alebo použil lekár nejaký iný test? A tiež by ma zaujímalo ci pocitujete nepokoj v nohách alebo akúsi elektrinu v tele, a ci tieto stavy mate aj v noci alebo to v noci počas spánku ustúpi.
Ospravedlňujem sa za obsiahlost, no konečne som našla niekoho kto si prechádza niečim podobným
@anicka199103 tiež mám takú formu. Tiež som sa bála skleroz ale MR všetko v poriadku. Len vydrž bude lepšie. Skús pridať aj vapnik a zinok. Plus ak sa dá zmeň životný štýl. To robí zázraky
@irusa ďakujem za odpoveď. Mne ruka na teste trpla komplet celá ale aj napriek tomu to lekár zhodnotil, že keď mi ju nevykrutilo tak to tetania nie je.
Ja záchvaty nemávam, mam tlak skôr nízky stále a búšenie srdca mam len keď sa vystresujem, že to je niečo vážne. Čiže u mňa úplne bez typických záchvatov.
@janetta03 mne tie nevykrucalo koncatiny a neurologicka hned od zaciatku tvrdila, ze je to jasna tetania ;)
@janetta03 ahoj 🙂 sme na tom rovnako, uplne to iste, brnenie, cukanie a presne vzdy horsie na vecer ked si lahnem, alebo i cez den ked v klude sedim. V noci sa budim na to ze mam ztrpnuty prstenicek a malicek, raz jedna ruka, raz druha. Cukanie uplne vsade, uplne sa mi stiahne ten sval, niekedy mi az vystreli prst, alebo cela noha, ale vzdy len jeden cuk, niekedy sa az zlaknem. Dnes som bola na EMG, kondukcnom a potom mi napichli 2 svaly na nohe a vraj vsetko v poho. Takze mi doktorka povedala ze sa mam ukludnit, cvicit jogu, robit autogenny trenink a ze mysli ze to bude dobre, ze to je proste stres
@lenka_li tak to si mala naozaj vsetko vysetrene a je to psychogenne treba sa naucit relaxovat
@janetta03 ahoooj 🙂 jooj, úplne rozumiem tvojmu nepokoju. mám rovnaké príznaky, aj cukanie a zášklby, brnenie a elektrina po tele (najnovšie na bruchu :D veľmi často aj celý deň. extrémne nízky tlak, búšenie srdca (v kľude tep aj 130). Najčastejšie mi mravčia ruky, dlane, nohy od lýtok dole, okolo úst (vrátane pier a jazyka). K tomu aj stuhnutosť dlaní, pocit drevených rúk a nôh, ako keby mi vypadávali vecí z rúk... Bolesť kĺbov a stuhnutosť svalov... Keď sa ukľudním alebo teda pred spaním je to najhoršie, to mám pocit, že si cítim každú bunku v tele:D a kolotoč vo veľkom, jedno cez druhé. je to naprd, najmä keď sa k tomu pridajú tie strachy, že je to niečo iné... priznám sa, mňa moje strachy donútili ísť skúsiť k inej neurologičke na vyšetrenie (keďže moja mi odmietla dať robiť ihlové emg, aby som sa ukľudnila, že to nie je iné ochorenie - ja sa teda hrozne bojím, že by to mohlo byť als). nová pani doktorka sa so mnou prestala baviť v momente, ako som jej povedala, že mi diagnostikovali tetániu 😂 taktiež mi nedala robiť emg, ale teda kontrolovala mi kladivkom reflexy a vraj, že neeexistuje nič, pre čo by som sa mala báť - a rovno mi chcela šupnúť antidepresíva a/alebo antiepileptiká, keďže sa tam pridružili aj strachy z chôrob, čo som teda ja odmietla (a aj vtedy na mňa kukala ako na blázna, že prečo odmietam liečbu 🙊).
čo sa týka testov na tetániu, mne "pôrodnícku ruku" tiež nevykrútilo vôbec, ani po dosť dlhom čase (skúšal, či pôjde či nie), až ďalší test keď robil, tak sa hneď ukázala tetánia. hovoril, že mu niečo "skáče na monitore" a že je to jasná tetánia. bol to ale veľmi mladý lekár a bolo viditeľné, že ho to zaujíma a "hľadá" (mal mi totiž kontrolovať len karpálny tunel, ale spravil mi aj tieto dva testy na tetániu navyše 😀 ).
podľa toho, čo píšeš, by som sa úprimne nebála 🙏🙏 baby tu (napríklad @raja95, @hradnapan) sú neuveriteľne zlaté, mňa veeeeľmi upokojilo, že som si prečítala, že prežívajú (niekedy aj presne) to isté (aj keď teda znie to hrozne, keď to človek takto napíše).
@lenka_li @anicka199103 ďakujem dievčatá za reakcie, ukludni to človeka keď vie, že v tom nie je sám. Ja sice žiadne vyšetrenia okrem EMG a klasika u neurologicky reflexy atď, ale upokojilo ma to.
A prosím Ta to druhe vyšetrenie na tetaniu bolo aké? Zhlboka dýchať?
A ešte som sa chcela spýtať mávaš aj také stavy, že ti doslova cuka iba jeden prst ked napríklad roztiahnes všetky prsty na ruke? Ja som z toho najviac vystresovana 🤦♀️
A guajacuran užívaš? Ja som si dala jednu tabletu za tým magnézium, nevedela som, že magnezko zosilni účinok guajacuranu a začalo mi cukat takmer vsade, prsty na nohách mi skákali 🤦♀️ vraj guajacuran nie je vhodný pri tetanii.
Mne sa pravidelným užívaním magnézia stav zlepší, necukam, ale akonáhle jeden deň zabudnem je to späť, slabšie ale je 🤦♀️
Snáď sa nám to raz "skončí", a ináč aj mne boli AD ponúknuté ale tiež som ich odmietla.
dievcata, citam, ze vam tiez ponukli antidepresiva. Mne takisto a zatial ich mam ulozene len na policke a velmi som naklonena tomu ich nebrat. Aj ked plne rozumiem, preco mi ich dr. dala - nakolko gro mojich problemov su v psychike, ktora dostala posledne roky a najma posledne mesiace velmi zabrat, ale uprimne, na AD sa este necitim a po precitani letaku uz vobec nie :D (okrem ineho su urcene od istej hmotnosti a ja mam o desat kil menej ako by mala byt hranica na uzivanie.) Pytala som sa aj v lekarni na alternativy a ponukli mi Tryptofan. Mate s tym niektora skusenost?
@anicka199103 @raja95 @hradnapani Mate nekdy i trpnutie predlokti, prstov a lytiek? Ja ich mam uplne ztuhnute az ma bolia uz par dni
cítite niekedy aj problémy s prehĺtaním, dýchaním? akoby máte v hrdle guču, akoby vám puchlo hrdlo zvnútra, strach, že sa zadusíte?
@lenka_li ja rovnako, lýtka, predlaktia, dlane/prsty, ťažší úchop často, pocit takých nejakých pomalých rúk
@hradnapani ja užívam 🙂 tetánia mi na dva týždne prešla, ale teraz mi ukradli bike a dosť ma to vzalo, nakoľko viem aj kto to bol (sused), nespala som tri dni a som tam, kde som bola na začiatku... Ale s Tryptofanom dobrá skúsenosť, spomenuli mi to vo fitku, keď som sa sťažovala, že nevládzem, lebo toho kvôli tetánii veľa nenaspím a naozaj super! výsledok cca po týždni, kúpila som od Kompavy.
ahojte dievcata, narazila som na tuto diskusiu a mozno mi pomozete...alebo sa vlastne len potrebujem postazovat, neviem 😀 na uvod poviem, ze nemam diagnostikovanu tetaniu, nebola som nikdy na takomto teste. Ale od isteho obdobia (cca maj) mavam take stavy ako tu popisujete. Hlavne slabost noh a ruk, mam pocit ako keby boli take drevene, brnenie v tele obcas, nepokoj, zasklby, nonstop sa sledujem, stale mam pocit ze mi daco je, rozmyslam a citam si o roznych chorobach ze co ak to mam a podobne. V lete som kvoli tomu chodila aj na fyzioterapiu, povedali mi ze som uplne zdrava, len sa proste musim trosku dat dokopy (bola som aj po covide a vsetci to zvalovali na covid, ale teraz uz pochybujem). Takze som tam zacala cvicit a zacala som chodit na dlhe prechadzky a bolo mi naozaj lepsie. Ako prisla jesen a hnusne pocasie tak som sa samozrejme na to vykaslala a uz dlhsie mam zase take stavy...momentalne par dni som zas v nejakom strese, citim take vnutorne napatie, slabosti koncatin a podobne. Mam problemy aj s chrbticou. Myslite ze to moze byt tetania? Zlepsuje sa vam stav pohybom a pravidelnou fyzickou aktivitou alebo to od toho nezavisi? Trosku som sa rozpisala ale dakujem kazdemu kto si to precita 🙂 Este dopisem ze som bola aj u obvodnej, ta mi robila par testov a vsetko bolo ok
@michaelam2 ahoj, ja som práve kvôli týmto stavom prestala cvičiť, pretože som po fyzickej aktivite ešte viac pociťovala zasklby. Všetko to je psychika a cvičenie jej pomáha čiže je možné, že ti je lepšie keď máš pravidelnu aktivitu 🙂 u mňa stačí ze jeden dva dni zabudnem na magnézium alebo trochu viac stresu a všetko je hneď späť a to tiež nemám tétaniu diagnostikovanu. A problémy s chrbticou mam tiež 🥺 a magnézium, vit B užívaš?
@janetta03 ahooj, ano je pravda ze ked zacnem cvicit tak zasklby su horsie ale potom prestanu …to magnezium no to je so mnou tak ze ked ho uzivam tak som ok, potom prestanem lebo vsak je mi dobre a potom je zas zle 😀 a zas trva tak tyzden od zacatia uzivania co sa mi zlepsi stav…vitamin B som dlho uzivala, potom som ho vyradila ale asi zase zacnem
@michaelam2 ahoooj 🙂 presne ako si napísala, mne sa to tiež spustilo v momente, ako som prestala cvičiť a pravidelne sa hýbať, taktiež s príchodom jesene. dosť na mňa vplývajú aj tieto krátke dni... chodím na fyzio, kde je aj neurológ a pýtala som sa na to. vraj je tetánia stále neprebádaná vec, ktorá závisí od viacerých faktorov. ja mám okrem psychiky (dlhodobý stres som mávala) aj problémy so štítnou žľazou (užívam Euthyrox) a tam to vraj tiež významne ovplyvňuje tetániu. každopádne ten pohyb je naozaj dôležitý, povedal mi to sám neurológ - dlhé prechádzky, posilňovanie stredu tela, joga a teda akákoľvek pravidelná fyzická aktivita prispieva k tvorbe serotonínu, akejsi "protilátky" proti stresu a tým pádom aj prejavom tetánie a samozrejme človek sa pri športe nepozoruje toľko, ako keď je v kľude, tak si aj hlava oddýchne. a hlavne na fyzioterapii by určite videli, keby ti čokoľvek nefunguje správne. odporúčam užívať k vitamínkom aj tryptofan, je to aminokyselina, žiadne lieky/umeliny 🙂
@anicka199103 ahoj, tak to mame uplne rovnake 🙂 momentalne som sa rozhodla ze zas idem zacat dlhe prechadzky, vcera som uz bola a dnes mam nohy ako drevene 🙈 ale musim pokracovat …uplne ma nici tato zima a kratke dni, vtedy sa neviem prinutut nic robit a potom mi je zle …ten tryptofan pozriem, dakujem 🙂
Dievcata, prosim vás a stáva sa vám, že aj napriek tomu, že užívate magnézium ale máte horšie, psychicky náročnejšie, stresujucejsie obdobie tak sa tetania prejavuje vo väčšej sile? Mne sa to vždy stalo až pri vysadení magnézia na par dni no teraz beriem vysoké dávky len mam zle obdobie plne stresu a zasklby všade akoby som magnezko ani nebrala 🙄🤦♀️

@irusa och no veru odpor je totálny spúšťač. Ale ak sa na tom odpore popracuje, tak aj priznaky sa zmiernia