Latentná tetánia bez atakov
Ahojte, som tu nová a chcela by som sa spýtať, aké máte skúsenosti s latentnou tetániou (bez tetanických atakov). Mne ju diagnostikovali minulý rok a počas jari a leta som o nej vôbec nevedela. Teraz na jeseň sa vrátila "v plnej paráde" a začala mi spôsobovať strach z rôznych ťažkých chorôb (konkrétne ALS). Znie to zrejme smiešne (s čistou hlavou by som sa nad tým pozastavila aj ja), ale súbor príznakov, ktoré mám 24/7, ako napríklad svalové zášklby (stehná, lýtka, často aj ruky), pocit ťažkých rúk, mravenčenie v celom tele, slabosť v končatinách (vyslovene pocit slabosti), stuhnuté svaly na tvári, psychická nepohoda a hlavne tie strachy, sedia na viaceré ťažké neurologické stavy. Užívam Magnosolv, magnezko 500 od Galvexu, kalcium+D, guaracujan. Mali ste aj vy podobné problémy, že by tetánia trvala celé dni súvisle? Čítala som viacero diskusií, avšak 95% ľudí má tetániu s atakmi. Za každú odpoveď veľmi pekne ďakujem.
@anicka199103 a cítiš aj nepravidelný pulz ????
ahojte dievčatá, prosím vás mali ste niektorá aj tras rúk s takou slabosťou?
@anicka199103 ja obcas ano...ale pomaha mi dlhodobo uzivat magnezium a ten pohyb no ...a este taka sice primitivna vec ale zabudame na nu a to je pitny rezim...u mna staci ked 2 dni po sebe nevypijem 2 litre vody za den tak sa mi vsetko zhorsuje
@anicka199103 ja áno, veľmi málo dní mam takých, že sa mi ruky netrasu, a navyše keď roztiahnem ruku prstennik mi lieta zo strany na stranu, nie vždy ale veľmi často, z toho som úplne že vydesena
Dievčatá ešte som sa chcela spýtať, mávate aj taky stav, že vám akoby skočí, cukne celá noha? Od stehna až po chodidlo? A vždy sa mi to deje len na jednej nohe 😭 ďakujem
@anicka199103 Ahoj. Možno neuveríš ale ako by si písala presne ale že presne o tom čím som si prešiel ja a stále si tým prechádzam( ale už to je o dosť lepšie). Po pravde ja som si myslel že sa zbláznim keď som stále rozmýšľal iba nad tým že moje príznaky sedia na ALS alebo v lepšom prípade SM. Jednoznačne iba čas ti ukáže pravdu a potom po čase sa nad tým všetkým zamyslíš a zistíš že keby si mala napr: ALS tak by si sa nevedela ani sama najesť atď. Uvidíš bude dobre len to chce čas 😉
ahojte, prosim vas mavate aj taku stuhnutu tvar? mam to posledne dva dni a neviem preco :( nie je to ani tak strpnute ako skor stuhnute, hlavne prava strana
@michaelam2 ja áno, uplne ztuhnute okolo oka, niekedy i lytko, predlaktie
@lenka_li a ako dlho ti to zvykne trvat?
@michaelam2 kludne niekolko dni, aj viac ako tyzden
Ahojte všetci v tejto diskusii. Je to presne týždeň, čo sa mi začali diať dosť podobné veci, aké tu opisujete. Cely týždeň sa trápim, čitam o tom a samozrejme tým sa ešte viac vystresujem (lebo google to vyhodnotil tak, že mam SM). U lekára som ešte nebola, termín k neurológovi mám v pondelok.
Ako som spomínala, začalo sa to týždeň dozadu, keď som začala pociťovať slabosť v ľavej ruke. Taka ta drevená ruka, ako ste opisovali. Ako keby som sa musela sústrediť na to, aby som vec správne chytila, ale ju spravne ohla. Takisto som začala pociťovať neskutočnú únavu, takú, ze sa mi chce iba ležať. Plus ako keby točenie hlavy. Počas týždňa sa to nezlepsovalo, ruka stále slabá, drevená, len sa k tomu pridala aj láva noha. Brnenie a slabosť… v noci sa občas zobudím na to, ze mi mravci celé telo, trasiem sa a som tak slabá, že sa bojím, že nevstanem z postele… i keď vždy vstanem. včera som prežila aj taký divný moment, trval asi minutu. Úplne som sa začala triasť, zrýchlilo sa mi dýchanie a necitila som si telo. Potom to prešlo, ale mám pocit, že ta ruka je ešte slabšia a horšie ovládateľná… ta únava sa už trosku upravila… ešte som nenapísala, že tomuto všetkému predchádzali dva psychicky hrozne mesiace, kedy som si nahovorila, že mám rakovinu, chodila po doktoroch, aby mi to vylúčili a strasne ale strasne som sa bála. Mám dve malé deti s vôbec si neviem predstaviť, ako by som to zvládla, keby som naozaj ochorela.. preto ten neskutočný stres. Začala som brat magnezium, ale myslím, že mi to zatiaľ vôbec nezabralo..
chcem sa spýtať, ma niekto z vás aj slabosť a mravcenie iba jednej polovice tela? Že teda iba práva alebo iba lava strana? Mna ta lava ruka, už začína naozaj stresovať, týždeň nonstop ťažšie ovládateľná….(práva naopak úplne v poriadku).
Ďakujem pekne za odpoved
@magde áno,podobné stavy mám aj ja.Pred týždňom mi diagnostikovali tetaniu,ťažký stupeň.Ja som mala psychicky náročné 2roky a Covid to celé dorazil(už niekedy neviem rozlíšiť,čo je dáky postcovidovy stav a čo tetania).Mne to začalo plizivo,ale taký ozajstný záchvat som mala asi dva týždne po covide,kedy mnou v noci prešiel akoby el.prud a celu ma triaslo.Potom nastali príznaky,ako tu mnohé dievčatá opisovali.MR som mala v poriadku,len tá tetania sa naplno prejavila.Zatia l to ešte len samá spracuvam a hľadám pre seba optimálnu cestu.Ja sa na rozdiel od iných nebránim ani liekom,keďže brutálna nespavosť to všetko ešte zhoršovala. A začala som chodiť aj na terapie.Robim,čo môžem,aby som sa zastabilizovala.Mojej kamarátke to trvalo dva roky.Asi nás je takýchto viac,len s takými vecami sa hocikto nebude chváliť.
@anicka199103 Ahoj 🙂 ja sa tiež pripájam ku konverzácii 🙂 taktiež mám bohužiaľ latetnú formu tetánie, úplne rovnaké príznaky ako popisuješ... Počas strašne ťažkého skúškového som si všimla najprv jemné svalové zášklby, ako také "cukanie", ale myslela som si to, že to bolo nedostatkom spánku a málo vítamínu B. Následne som začala mávať častejšie panické záchvaty, ale akosi to ustalo, keď som sa dala dopohody. Bohužiaľ, ďalšie skúškové sa to zhoršilo, každým extrémnym stresom sa to zhoršuje. V podstate keď si zabudnem dať magnézium, tak mám častejšie šklbanie, pocit akoby ťažkých rúk a občas také brnenie na rukách, ale pokiaľ dbám na magnézko, mám len občas tie zášklby, ľahkú migrény a hypochondrické myšlienky, to je všetko :D . Ale hypochonder som bola teda riadny, absolvovala som všetky možné testy. Okrem iného mi našli jemne zníženú funkciu štítnej žľazy, tak neviem, do akej miery to má súvis s tetániou, či je to spúšťač alebo skôr výsledok. Chcela by som sa Vás všetkých spýtať, ako prijať tetániu? Ako sa s tým zmieriť? Som veľmi perfekcionistický človek, vždy som mala popri štúdiu aj 3 práce a snažila sa ísť na úplne maximum, dnes mi je to ľúto, ako som sa vyťažila. Bude sa tá latentná forma zhoršovať, ak budem dbať na správny príjem vitamínov? Problémy s dýchaním a dušnosťou nemám 🙂
@tarakona tetania nie je hypochondria(ja by som toto slovo normálne zrušila,ako mi po covide nedávno diagnostikovali tetaniu a boli ma celé telo).Vaše telo jednoducho dáva signál,že niečo nie je v poriadku.A áno,poruchy štítnej žľazy môžu spôsobovať tetaniu.Sama čakám,či má lekárka pošle na dáke ďalšie vyšetrenia a neskončím v záložke,že však to je "len"tetania.
@anicka199103 veľmi podobné príznaky ako vy, mala kamarátka, asi dva roky chodila po doktoroch, tiež ju odbili s tetaniou, len sa jej to zhorsovalo, a bola presne v štádiu svalových zasklbov, kŕčov, mravcenia, stipania, bez energie, plus nejaké ďalšie problémy, keď narazila na Dr, kt jej zistil, že ma niektorým svalom pricviknuty bludivy nerv, dostala presne pokyny na fyzioterapiu a odblokovanie, jej po odblokovani nejakých bodov na tele sa neuveriteľne polepšilo. Skúste si toto zistiť. Môžem sa spýtať, kde bola, lebo bola u 4 neurológov, kt neprišli na nič zásadné, skonštatovali že s tou tetaniou musí žiť, brat magnézium atď.
ahojte dievcata, prosim vas tie ktore mate aj stuhnute svaly na tvari, ako by ste to opisali? nie je to trpnutie, skor ako keby som mala suchu pokozku (ale nie je sucha) a nevedela svalmi dobre hybat, moze to byt ono? pomaha vam na to nieco? nevidno to na mne, len je to dost neprijemne
@raja95 a ako casto sa ti to stava? Mne ked to zacne tak to trva aj dva tyzdne…potom nachvilu pokoj a potom znovu
@michaelam2 ja to mam presne tiez kludne aj dva tyzdne, uplne mam pocit ako by mi stahovalo lica, casto mi z toho zacnu aj cukat spodne viecka, asi tym ako su tie svaly stiahnute a v napati.
@lenka_li je to fakt otravne…keby bolo nieco co by na to zabralo …
@michaelam2 a mas aj ine priznaky?
@lenka_li kazdu chvilu nieco ine :D ale momentalne len toto
@anicka199103 prosím ťa, ty tie zasklby mávaš aj keď berieš magnezko? Lebo ja ako si dám magnezko tak skoro úplne zmiznú, možno 1-2x za deň, a teda neviem či mám navýšiť ešte dávku aby vymizli úplne alebo ako to funguje. Vďaka ☺️
@jvlo nemáte problém že práve vtedy by Vám zostalo zle keď sa viac zadýchate? Presne takto by som to chcela riešiť aj ja len v hlave blok 🙈
@michaelam2 ja by som chcela skúsiť biofeedback v minulosti mi to na iné problémy pomohlo na viac rokov tak dúfam že to zaberie i teraz 🙏🏼🍀

@janetta03 ja to mám rovnako. teraz mám tiež horšie obdobie, menej pohybu a citeľne je mi horšie. Búšenie srdca celý deň, rozladí ma všetko, celá som taká "napnutá" či psychicky alebo fyzicky, zášklby, večer v posteli mravenčenie všade a cukanie, veľmi slabý spánok (vkuse sa budím, často aj na to búšenie srdca)... No jeden des... Neviem sa nijako upokojiť, rozladí ma ešte aj meditácia 🙄A to mi aj zvýšili dávku magnézka.