Látkové menštruačné vložky - funguje to?
Ahojte, máte niekto s týmto skúsenosť? Už dlho nad tým uvažujem. Z ekologickeho, finančného aj zdravotného hľadiska 😊. Ako to funguje? Ako si to "menežujete", čistíte, ako často vymieňate... Chráni to dostatočne pred pretečením? 🤔

@behulka pri vsetkom. V praci, pri plavani, pri cestovani, na dovolenke, v mori, na lanovke, na bicykli, na ture, na joge, v noci.... vsade. Nepouzivam nic ine. Len v posledny den, ked zo mna ide len mierny vytok s naznakom krvi, si dam uz len slipovu vlozku, ale tedim sa, ked uz nemusim ani tu. Poharik mam jeden a ten isty. Meluna Shorty L.
@simsalabim ako som spomenula taký pocit neistoty, že to vypadne. Hlavne pri aktivitách aké mám v práci, sú to rôzne polohy, k tomu biele nohavice... 🤔 Neviem 🤷
@montemotherone vypadne? Soravne zvolena velkost nevypadne...ved je pricucnuty, ci? Jedine ak pretecie pri zlej velkosti. Myslim, ze u teba by bola vhodnejsia ina velkost, co sa sirky tyka. Niekedy som videla taku tabulku, kde boli porovnane roznery toznych znaciek, skusim namatkovo pozriet.
PS biele nohavice nenosim. A pri menzese by som ani nenosila...ci uz s vlozkou, tamponom alebo poharikom.
@simsalabim biele nohavice mám v práci 🤷
@montemotherone toto je starsia tabulka... mozno pomoze.
https://menstrualcups.files.wordpress.com/2010/...
Aha.... no, asi by som to istila slipovou vlozkou 🤔 Ja mam pocit, ze vlzka skor pretecie....
@simsalabim vďaka, pozriem... 😊♥️
Nad tymi vlozkami premyslam aj ja pretoze klasicke bohuzial zo zdravotných dovodov nemozem používat práve kôli plastu, ktorý tam je a tak isto aj kalíšok. Ze fuj humus skladovanie k tymto vlozkam su specialne obaly prave na ulozenie, kym clovek nepride domov. Je mi najma lúto, ak citam tieto komenty , ze fuj humusacke.... Je smutne, že raz ma niekto bude nazyvat humusackou pretoze mam zdravotny problem a nepatrim medzi tie stastne, ktoré si mozu uzivat komfort používat vymozenost dnesnej doby.
@veronk len pre tvoju info - pohariky su z roznych materialov - zo silikonu, kaucuku a termoplastu. Teda nielen z plastu. (Ne)pouzivanie latkovych vloziek povazujem za osobnu zalezitost kazdej zeny 🤷♀️
@simsalabim Viem,že kalisky sú z rôznych materiálov nie je pre mňa vhodný bohužiaľ ani jeden to by som sa nadlho rozpisovala 🙂 práveže používanie týchto vložiek je osobná intímna vec, ale aby som sa bála s tým niekomu zdôveriť lebo ma bude pokladať za humusacku.... Ako boli vyššie komentáre.
@veronk niekomu sa protiví vlastná krv a označuje iného, kto s tou svojou nemá problém za humusáka 🤷 A pritom aký je rozdiel medzi krvou na jednorázovke a krvou na látkovke. Veď tam stále je. Len s tým rozdielom, že ich nezahodím, ale operiem. Ak sa stane nehoda, hádam tiež nezahodia plachtu, pyžamo, nohavice... Operú ich. Nevidím v tom jednoducho rozdiel. Mnoho z nich pripravuje zvieracie mäso, reže, vykosťuje... TÁ krv im nevadí?
... Áno, je to každého osobná vec a veľa hovorí o vzťahu a láske k vlastnému telu (so všetkým čo k nemu patrí) Pri nedodržiavaní hygieny môže byť v pozícii humusáka hocikto. Možno trochu mimo, ale mňa najviac nasie.ajú ženy, ktoré si nesadnú na dosku na verejnom WC (neutrú si ju, nedajú toaleťák, alebo už hotové prikývky na tieto účely), ale pre istotu to tam pustia v akomsi polostoji a (sorry za výraz) obštia celý záchod... A samozrejme to nechajú celé tak. TO sú humusáčky! 😉
@bambulienka25 to fakt? Som netušila.. Vygooglim si to
A ako ich pouzivate? Jedna vydrzi cely den? Ci ako casto to menite? Nevyleje sa ta krv bokom z tej vlozky, ked zo mna vytecie vacsie mnozstvo krvi? Kolko asi ich treba na jeden cyklus?
@anonym0001 Normalne ich menis ako jednorazové. Čiže 4-6 ks, podľa potreby. Ja som začala teraz druhý cyklus. Nič sa nikde nevylieva. Ja mám takú stredne silnú menstruaciu. Max prvý deň dva silnejšiu. Zatiaľ som si na noc prvý deň dala jednorazovú. Ale chcem si zohnať (alebo ušiť 😉 dlhšie a budem mať odvahu dať si to aj na prvé noci 😉 Už sme ich začali používať aj s dcérou. Každá má iný vzor. Opečieme ich trochu v rukách a dáme do vedra so studenou vodou. Tak za 2 dní operiem na 60 tke. Sú objemnejšie ale ohromne príjemné, mäkkučké na telo 🙂
@anonym0001 https://www.sashe.sk/slamienka/detail/latkove-v... táto žienka ich šije tuším aj z recyklovaných látok, ktoré jej môže zákazníčka poslať (tričká, hocičo...) 😉
@anonym0001 inak vložky nie "opečieme" ale operieme 😁
@montemotherone dakujem, idem do toho 🙂
@somtoja22 a to si 12 hodin v nich? 😵Akoze 1 nohavicky na 12 hodin?
@lenqua_12325 áno, normálne v nich spíte aj 12 hodín. Posteľ čistá. Minule tu písala jedna lekárka, že konečne si je istá, že tie biele nohavice v práci budú biele.
@mamka34 ved to musi byt nechutne sediet v tej krvi 12 hodin
@lenqua_12325 asi mysli mat ich 12 hodin na noc, asi v nich nesedi, ale lezi. Ved na noc aj ty lezis s vlozkou, nie?
@0silvia0 v noci by to este slo, ale behat v tom cely den ? Sediet? A nie, aj v noci si tampon menim 😉 ked som nosila vlozky, tiez som menila. Taktiez pri kazdej navsteve toalety si menim a umyjem sa. Ak sa neda umyt, mam intimne obrusky.
@lenqua_12325 nepoznam tieto nohavicky, ja pouzivam kalich...
@0silvia0 kúpila som po znečistení matraca, sú rôzne na noc a deň. Mám ich asi 10, takže samozrejme, cez deň mením x krát a kombinujem so slipovymi HP. V noci som rada, že sa nebudím. Proste viem, že od sprchy do sprchy spím. Nechodím na WC. Každý skúša, čo mu vyhovuje. Kúpila som aj dcére a je spokojná.
@lenqua_12325 tak ono je to asi na každej žene, to ze nohavičky vydržia 12 hod neznamená ze sa nedajú vymeniť skôr. Ja si myslím ze v tomto je to rovnaké ako aj s jednorazovými.... Niektorá zena ich má maximum co pojmu a niektora zase mení častejšie.
Mne práve toto na latkovych vložkach vyhovuje najviac, tiež počas menštruácie mením často, umývam sa v bidete a práve vďaka tomu ze látkoviek mam naozaj veľa, nemusím nimy šetriť.... Nieže by som jednorazovky nejak extra šetrila ale vždy tam bolo také ze: za hodinu idem do sprchy a potom spat tak ešte počkám s výmenou, za polhodinu idem z domu preč tak až potom... Je nás viac žien in dá hause takže občas sa stalo ze skoro všetko minute tak na poslednú chvíľu zhanacjy v obchode
Celkovo ten pocit ze sedím v krvi, smrad a podobne dôvody prečo som neznášala jednorazové vlozky s latkovkami zmizol.
Sama nechápem prečo som bola tak dlho voči latkovym vložkam skepticka a nevyskusala ich skôr.

@0silvia0
@simsalabim máte skúsenosti aj s nosením pri bicyklovaní ? Je to len o zvyku alebo treba vybrať nejaký špeci ?