icon

Lekár mi tykal

23. máj 2022

Ahojte pred par dňami som bola u lekara. Týkalo sa to očkovania do krajín mimo Európy. Bola som tam aj s mamou. Očkovali sme sa obe, keďže cestujeme. Lekár mi po celý dobu tykal. Mne sa to zdalo maximálne nevhodné. Ja som mu netykala. Nepoznáme sa, videli sme sa prvy krát. Mam 27 rokov. Ešte tam o mesiac pôjdem. Chcem ho na to jednoznačne upozorniť, som dávno dospelá, tak nech sa nejako správa. Akým spôsobom mi odporúčate aby sa lekar zbadal ?

komplikovana
23. máj 2022

netreba brat hned vsetko tragicky, @tykat ti dobre poradila ako pripadne odpovedat - obratit to na zart. So smiechom je predsa len zivot krajsi.

autor
23. máj 2022

Baby, kto jasne nepochopil, že som chcela x krát zdôrazniť svoj vek namiesto titulu, treba ísť čo najrýchlejšie do stredoškolských lavíc a zopakovať maturitu zo slovenčiny. Ide u o nevhodné správanie lekára. Videla som ho prvý krát, uvidím ho ešte druhý krát a tým to končí. Je pomerne dosť nemiestne a neprimerané mi tykať. Predpokladám, že to urobí o 3 týždne znova. Potrebujem mu to nejako slušne povedať. Pán doktor pôsobil dosť suverénne, neprišlo mi to celé vhodné. Preto mu to potrebujem nejako slušne povedať, aby mu bolo jasné. Z jeho vyjadrovania mi neprišlo, že by mi vykal nabudúce, kľudne by mi tykal ďalej. Mne však vadí jeho podnikateľský prístup k danej veci. Zaočkovať každého, kto to zaplatí keď zistil cez akú cestovku ideme a kam sa chystáme. Z toho usúdil, že máme asi dostatok peňazí.

@luccija áno, žívi ma to. V číslach sa pohybujem stále. Viem spraviť finančnú analýzu podniku. Nie je na tom, nič zložité, keď mu tržby klesli na 1/3 za obdobie čo prišiel covid. Dovtedy do rapídnym tempom stúpalo a zrazu taký prudký pokles. A toto mi vadí, že ja mu mám prispieť aby znížil svoju vysokú stratu a ešte mi aj tyká. Tým, že nemá zmluvy s poisťovnami, je to len čisto na dobrovoľnosti a plnej úhrade človeka, tak mi vadilo jeho podnikateľské správanie. Doslova ohľadom očkovania chcel rozhodovať.

@anonymous87 neviem kde čítaš nadradenosť a nedostatok pokory. Áno som za to, že lekár sa má správať slušne a každému pacientovi vykať ak má viac ako 18 rokov. A v prípade očkovania povedať plusy a mínusy a nie aby sa pacient stal jeho nástrojom na potenciálny zisk. Ja som k nemu arogantná ani neslušná nebola. On bol ku mne neustivý a áno každý dospelý človek (nie len lekár), v rámci slušnosti má druhému dospelému vykať, keď sa nepoznajú.

Fakt baby, toľko komentárov vzniknutých kvôli jednému titulu (o ktorý dávno v tejto diskusií nešlo), je neuveriteľné, čo tu niekto dokáže napísať, len aby mohol niekoho zdrbať a mať pekný večer. Ale poriadne čítať a mať zásady slušného správania vás nenaučili. Tie treba dodržiavať. VŽDY.

oblecenie99
23. máj 2022

Asi si sa ešte nestretla s takým original maďarom z HU, oni automaticky tykajú s každým ;) Máme nejakých klientov odtiaľ, predstavte si, ako krvopotne píšem email, overujem preklad a odpoveď sa začína slovami "Ahoj XZ" :D VŽDY. Dokonca jeden sa ma raz narovinu spýtal, že si všimol, že u nás sme všetci takí zvláštne napätí ako struna a cíti sa čudne, že on začne nenútenú konverzáciu a reakcia je ako oficiálny dopis z nejakého úradu :D A veru má pravdu, u nás keď chceš niečo od nejakého úradu (česť výnimkám, už sa to zlepšuje), tak sa na to vopred pripravuješ, nalaďuješ, skrátiš, spresníš, sústredíš sa, rozmyslíš si 100 krát ako položíš otázku...nenútený rozhovor veľmi nehrozí. Ale chápem, sú situácie, kedy sa tykať nepatrí, viem si predstaviť, že niekomu to môže vadiť od lekára, ale upozorňovať ho na to my príde také... malomeštiacke.

janickacrazy
23. máj 2022

Ja mám 45 a dnes mi potykal taký mladý, asi 25-rocny taxikár. Že ahoj. Normálne som sa potešila, že asi vyzerám dnes dobre. 😂

slovakboy
23. máj 2022

Chápem ťa. Nebola si dostatočne asertívna a teraz ťa to hnevá. Namiesto podpory nakladačka. Poradím ti skús sa na toho lekára pozrieť trochu s pochopenim. Ak je starší a ma vek tvojej mamy tak ťa ozaj vníma ako dospelé dieťa. Vie že si dospelá veď to je prvé, čo si lekár pozrie - ročník narodenia. Myslím že to nemyslel tak že ťa chcel ponížiť ale proste nemá rád vykanie. U niektorých aj slovanských národov sa hneď tyká. Pri bežnom neoficiálnom styku. Ak ťa to predsa len hnevá a navuducebudes u neho netykaj mu. To je primitívny prejav, klesla by si v jeho očiach ako drzá hoci by ti začal vykať. Spýtaj sa ho: “prosím mohli by ste mi vykať? Je mi to nepríjemné a cítim sa neúctivo. “ je to slušné, neútočiš na jeho osobu a hovoríš mu o svojich pocitoch o ktorých on možno ani netušil. Mohla by si dodať ešte slovne spojenie … neuctivo, keď mi tykáte. Keď to však vynecháš nebude tam spomenutý jeho priestupok no bude jasný z kontextu. Čo myslíš skúsiš to? A bez emocii ani ticho ani hlasno ani nahnevane ani váhavo. Jednoducho ako keby si si pýtala kilo cukru. Určite to pochopí a ak nie a bude sa nejako vykrúcať alebo vysmievať čo si nemyslím, tak už nepovedz ani slovo. Len sa mu pozeraj neutrálne do oči. Trochu smutne. Hanba ostane na jeho hlave a tvoje mlčanie bude potvrdením tvojich prvých slov. On totiž bude očakávať tvoje vyjadrenie no tým že ho nedostane budú stále platiť tvije posledné slová. Toto sa robí aj pri vyjednávaní o cenách ale to je iná téma.

oblecenie99
23. máj 2022

@tykat Pobavilo s tým pôrodom :D Ja som raz zažila na pojednávaní, že jeden pán oslovoval sudkyňu dookola ako "pani inžinierka" :D Bolo to milé, snažil sa trafiť do titulu, pre neho bol každý s titulom inžinier :D

petulda333
23. máj 2022

Ach,zasnem,ze jedna dospela zena s titulom,kt tu ide mudrovat na adresu inych zien,si nevie vyskladat jednu vetu. Prosim,netykajte mi,dakujem. A potrebuje nato diskusiu

indiankaindi
23. máj 2022

A koľko rokov mal lekár? Ak to bol starší pán vo veku tvojej maminy, alebo dokonca starší, tak to možno bral tak familiárne. Občas sa starší páni snažia byť roztomilí, len im to nevychádza. Ak bol kúsok starší od teba (30 - 40), tak ti možno chcel naznačiť, že by ste mohli vybehnúť na nejakú kávu. Pochybujem, že by ťa chcel silou mocou ponížiť, alebo zosmiešniť, občas treba takéto veci pustiť z hlavy, zbytočne to odoberá človeku energiu. Ťažko povedať, akým spôsobom to vyslovoval a hlavne teda ten jeho vek. Možno nešťastná bola tvoja formulácia v príspevku vyššie, že by si mu ukázala, kde je jeho miesto (alebo tak nejak si to napísala). Jeho miesto je presne tam, kde tvoje. On nie je nič viac a nič menej ako ty, čiže to, ako sa správal je jedna vec, ale za takúto prkotinu ho "upratať" je vec druhá. Vždy, keď ťa niekto naštve, mysli na to, či to on ozaj myslel zle a útočne. Pretože pokojne si mu mohla pripomínať vnučku a celý rozcítený si to ani neuvedomil, že ti tyká. A ty by si ho zvozila pod čiernu zem.

evaachesa
23. máj 2022

@tykat až mi zabehlo z toho oslovenia pri tlačení 😂 ... asi by som od smiechu zabudla aj na celý pôrod a dieťa by vyšlo aj bez toho tlačenia 😂
Pripomenulo mi to ako ma na svadobnom obrade oslovili pani inžinierka 🤦 dosť trápne mi to prišlo.🙄😂

anonymous87
23. máj 2022

Autorka:znovu. Si dospela, vyzadujes vykanie, tak sa ako dospela spravaj. Cize do buducnosti: prosim netykajte mi, uprednostnila by som vykanie. Dakujem. Usmev k tomu a vybavene 🤷‍♀️
Ja som to pisala uz vyssie, ja v podstate vykam aj detom ked ma pozdravia dobry den, odzdravim dobry den, nie ahoj …
Vies, lebo takto to cele vyznieva, ze ako dospela vyzadujes vykanie, ale nespravas sa ako dospela…
Ano, lekar ti mal vykat. Jednoznacne. Ale zas netreba z toho robit tragediu. Proste utrpelo tvoje ego. Ale opat: vadi ti to, potrpis si na to, tak slusne o to poziadaj. Ako dospela

victoriab
23. máj 2022

Zlož seba z toho piedestalu bohyne moralky a tykania, lebo ked ty padnes z výšky svojho ega na zem, bude to veľmi bolieť. A oveľa viac ako to, že ti niekto tykal. PS moj otec tyka každému z fleku, ked sa tak nad tým zamyslím, vsetci sme len ľudia. Sme si rovni. Nikto nie je viac ako druhý. A ako mi kamoška vravela - a ty co si myslíš, že bradovi pittovi nesmrdi rano z huby?

oblecenie99
23. máj 2022

@evaachesa Ja som videla aj svadobné oznámenie s titulmi, dokonca to vyzeralo dosť blbo aj preto, lebo jeden z nich mal doktorský (nie medicína), druhý magisterský, bilo to do očí.

anonymous87
23. máj 2022

A suhlasim s @petulda333 nas posielas naspat do skoly, ale ty nie si schopna poziadat ako DOSPELA lekara o vykanie. Tak neviem kde je problem

sisaka
23. máj 2022

@nevenka predstav si, že niekde je to úplne normálne a štandard. U nás v zdravotníctve to voláme NOD - name, occupation, duty. Takže keď vojde do miestnosti, kde čakáš na nejaký zákrok, napriklad sestrička, povie: dobrý deň, volám sa Jane, som zdravotná sestra a prišla som vám odmerať tlak. To isté lekár - dobrý deň, som doktor Johnson, som chirurg, budem vám robiť to a to a doktor zvykne aj podať ruku.
Upratovačka - dobrý deň, som Miriam, som upratovačka a prišla som vám vytrieť podlahu.

kikulienkadd
23. máj 2022

Ahoj,povedala by som mu: Pán doktor, nepotykali sme si. Prosím Vás,rešpektujte to. Ďakujem. Ak nepochopí, medzi 4 očami by som mu povedala: už nikdy mi netykaj,jasné?!?!?! 🤷‍♀️

sisaka
23. máj 2022

@tykat možno 🤣

tramtada31
23. máj 2022

Aj ja mám titul a nie jeden, tiež sa mi stalo, že mi tykali, či má oslovovali krstným menom a viete čo? Mne to vôbec nevadilo, keďže som vystrcila nohy zo Slovenska a viem, že takéto správanie je v západných krajinách bežne. Nie, nie je to prejav neúcty voči pacientovi, ale naopak-naviazanie bližšieho vztahu s pacientom. Keď som išla rodit, 60 rocna pôrodná asistentka si so mnou potykala, myslim, že na nadviazanie vzájomnej dôvery ani viac spravit nemohla a preto ten porod dopadol tak dobre ako aj dopadol.
Na Sk, ak mi nejaký doktor tykal, oslovil má krstným menom, tak má nebral len ako cislo, ale ako človeka, ktorému chce pomôcť a zväčša mal presne aj zahraničnú skúsenosť za sebou.

lechtivka
23. máj 2022

Nebol ten dr z Nitry? 🤣
Môj obvodak sa tiež tak všelijak prihovára 🤦‍♀️🤷‍♀️

akbara77
23. máj 2022

Začala by som my aj ja tykat

sticker
petulda333
23. máj 2022

@oblecenie99 mne bolo smiesno,ze si to ludia davali aj na zakaznicku kartu do potravin a zvlast bc. 😄😄

michaelam2
23. máj 2022

Takze ty - slecna s titulom ing, ktora si nezabudla spomenut, ze vies dokonca spravit analyzu podniku a mas dost penazi na luxusnu dovolenku, a ktora tu posielas ostatne zeny znovu do skoly - ty nevies skomolit jednu primitivnu vetu “prosim netykajte mi?” …to ako vazne?? Mimochodom som v tvojom veku a s rovnakym titulom ale v zivote by mi nenapadlo riesit takuto blbost…este by som si pomyslela, ze aky je ten doktor priatelsky…ale ja sa zase netvarim ako majsterka sveta, vsakze

arriana29
23. máj 2022

Ty môj Bože. Keby si taká vzdelaná ako sa tu predvádzaš, tak nepotrebuješ modrého koníka na to aby si pánovi doktorovi ukázala kde sa má zaradiť a netykat ti. Z komára spraviť somára cez internet áno. Riešiť to hneď tam a zaraz jednou slušnou vetou ktorú by vypotil aj škôlkar - prosím vykajte mi. Nie. Na to pani slečna Ing titul potrebuje koňa

kikulienkadd
23. máj 2022

@tramtada31 mne by tiež bolo nepríjemné, keby mi doktor len tak začal tykať. Viacero lekárov ma pokojne oslovuje krstným menom,ale vykame si navzájom. Ak si s tebou potykala pôrodná asistentka, bolo to vzájomne "odsúhlasené", to je v poriadku, určite ti to dobre padlo. Ale v prípade autorky úplne chápem,čo jej na správaní "týkajúceho" lekára prekáža.

dskjhfdlkdjhl
23. máj 2022

Mila autorka, Ty radsej nikomu nedoporucuj, aby si dostudoval slovencinu, ked mas problem napisat vetu bez chyby. A teda neviem, ale ak Ti to tykanie vadilo, tak stacilo povedat jednu velmi obycajnu vetu: Prosim Vas, vykajte mi. Teraz sa tu uplne zbytocne navazas do ostatnych zien, v ordinacii si mala byt smela. Ved si dospela.

raffaella
23. máj 2022

Samozrejme že to je absolútne nevhodné, predsa si dospelá osoba, žena a nepotykali ste si. Stalo sa, poučenie do budúcna - aspoň ťa to už nezaskočí a asertivne zareaguj, že pán doktor ja som už dospelá a vykajte mi prosím. Podľa mňa sa zbadá.
Inak môj muž mal takého doktora na rehabkach, že ten zásadne chlapom tykal. Môj muž sa na tom smial, doma mi storky o tom rozprával, ale to je iná situácia aj z pohľadu, že ty si žena.
Takže nabudúce mu normálne z fleku po prvej tykacej vete povedz, nech ti vyka tak ako ty vykas jemu.

anonymous87
23. máj 2022

@kikulienkadd ale ked jej to bolo neprijemne, tak ako dospela vystudovana zena, ktora nas posiela naspat do skoly snad vie povedat:prosim vykajte mi, ci nie? Ci len hrdinka na internete?

vahcaac
23. máj 2022

Väčšinou odpovedám iba na otázky, ale toto mi nedá. Aké rady si tu čakala ? Veď je iba jedna možnosť, nie ? Povedať mu, že si to nezalaš 😀 Či si zvažovala aj prefackanie ?

Ak by mne osobne niekedy vadilo niečo podobne, tak by som slušne povedala, že si to neprajem.

kikulienkadd
23. máj 2022

@anonymous87 to som napísala hneď, ktovie,prečo sa autorka neokázala ohradiť 🤷‍♀️
Môj 1.komentar bol toto:

miskaska
23. máj 2022

Prajem Ti ľahkosť bytia a životný nadhľad.

adkalu
23. máj 2022

Ale no, kľud....Mila autorka, je možné, ze ta to zaskočilo, verím, ze nie vždy je človek pohotový, tak sa už nato vykašli a nerieš to, skratka sa to stáva. Nabudúce sa možno rázne ohradis, alebo možno pousmejes. Ja mam tiež niekoľko takých situácii, dokonca aj otecko mojej študentky mi týkal, ale mňa to nejako neurazilo, skôr ma to pobavilo a polichotilo😁. Som staršia ako ty a aj mam viac akademických skúsenosti, možno to bude tým, ale pre mňa sú to pozitívne a vtipné situácie. Ale na druhej strane niektoré komentáre ste si dievčatá mohli ušetriť, načo tolka irónia a sarkazmus? Je pravda, ze ja by som toto neriešila na MK, resp. vôbec, ale však každá to mame ináč... A to s tým titulom zrejme vyznelo ináč ako bolo myslene.