icon

Liečba perikartitídy počas dojčenia

janka_haly
14. dec 2025

Pozdravujem,

je ibuprofén, kochlicin či prednison pri dojceni 2,5 rocneho dieťaťa naozaj take zlo, že mi kardiológ odmieta dat liečbu lebo dojčím?!! Ja si v týchto bolestiach naozaj neviem predstaviť odstaviť dieťa, ktoré sa dojčí už iba na spánok ale aj tak…. Zároveň mám bolesť tak silnú, že najradsej by som si spala v kresle v sede … odporúčanie? Že si mám dat paralen a za 2 týždne to prejde.. perikartitida potvrdená MRI aj CT

janinah
14. dec 2025

To sa pytaš laikov na nete? Lekar vie co robí. Dal ti na vyber,buď " poriadna liečba" a odstavenie alebo liečba prisposobena faktu,že dojčíš.Vybrala si si...

janka_haly
autor
14. dec 2025
@janinah

To sa pytaš laikov na nete? Lekar vie co robí. Dal ti na vyber,buď " poriadna liečba" a odstavenie alebo liečba prisposobena faktu,že dojčíš.Vybrala si si...

@janinah jasne? A preco mi obvodny lekar, ktorého som si súkromné platila v zahraničí a tam ma kontinuálne vzdelávanie očividne na lepšej úrovni povedal, že už sú výskumy na to, že pri nízkych dávkach kochlicin je v poriadku a v brufene už vôbec že žiadny problém nevidi? Prepac, ale keď sa niečo pytas na internete, tak cakas, či niekto nemá skúsenosť … možno si sa niekedy pýtala na recept na piskotu, tak naco sa pytat keď mame kuchárske knihy? Predsa pre to, či niekto neporadí…

michaelam2
14. dec 2025

Ja sa len k ibuprofenu vyjadrim, z toho co viem tak by nemal byt ziadny problem. Ked som mala par dnoceho novorodenca tak mi lekarka povedala ze radsej paralen ale pri starsich detoch by nemal byt fakt problem.

janka_haly
autor
14. dec 2025
@michaelam2

Ja sa len k ibuprofenu vyjadrim, z toho co viem tak by nemal byt ziadny problem. Ked som mala par dnoceho novorodenca tak mi lekarka povedala ze radsej paralen ale pri starsich detoch by nemal byt fakt problem.

@michaelam2 dakujem, toto mi aj magistri v lekárni povedali, keď som sa spytala, či brufen môžem, lebo z paralenu je zo mna spiaca princezna … že jasne, kto mi povedal, že nie

michaelam2
14. dec 2025
@janka_haly

@michaelam2 dakujem, toto mi aj magistri v lekárni povedali, keď som sa spytala, či brufen môžem, lebo z paralenu je zo mna spiaca princezna … že jasne, kto mi povedal, že nie

@janka_haly pozri tuto stranku
https://www.e-lactancia.org/breastfeeding/ibupr...
Ja si tam pozeram lieky ked si nie som ista a tieto tvoje ked som zadala tak vsetky mi vyhodilo ze su ok

janka_haly
autor
14. dec 2025
@michaelam2

@janka_haly pozri tuto stranku
https://www.e-lactancia.org/breastfeeding/ibupr...
Ja si tam pozeram lieky ked si nie som ista a tieto tvoje ked som zadala tak vsetky mi vyhodilo ze su ok

@michaelam2 dakujem, ano tu stránku poznam, ale myslis že je vhodne lekarke to navrhnúť? Mne dokonca v lekárni povedal, že ako vydáva brufen 800 na predpis od kardiológa, že ma lepšie uvoľňovanie ako bežný bez predpisu

michaelam2
14. dec 2025
@janka_haly

@michaelam2 dakujem, ano tu stránku poznam, ale myslis že je vhodne lekarke to navrhnúť? Mne dokonca v lekárni povedal, že ako vydáva brufen 800 na predpis od kardiológa, že ma lepšie uvoľňovanie ako bežný bez predpisu

@janka_haly ak mas velke problemy tak stoji za to sa na to opytat. Moja skusenost je taka ze lekari radaej liek nedaju lebo netusia ci sa moze alebo nemoze uzivat.

anonym_22c05c
14. dec 2025

Tak lekar, ktory roky studoval a robi ti vysetrenia, vidi tvoje vysledky, vie najlepsie, co a ako ti treba. Ci lepsie sa poradit, aky maju z toho pocit mamicky na Modrom koniku? Ako prepac, ale ide o tvoje zdravie, tak sa riad radami toho, kto sa v tom vyzna.

janinah
14. dec 2025
@janka_haly

@janinah jasne? A preco mi obvodny lekar, ktorého som si súkromné platila v zahraničí a tam ma kontinuálne vzdelávanie očividne na lepšej úrovni povedal, že už sú výskumy na to, že pri nízkych dávkach kochlicin je v poriadku a v brufene už vôbec že žiadny problém nevidi? Prepac, ale keď sa niečo pytas na internete, tak cakas, či niekto nemá skúsenosť … možno si sa niekedy pýtala na recept na piskotu, tak naco sa pytat keď mame kuchárske knihy? Predsa pre to, či niekto neporadí…

@janka_haly len maly rozdiel...piškotu pečie skoro kazdý a ked sa aj nepodari,tak sa nic nedeje...
Ked vplyvom liekov sa nedajbože niečo stane dojčenemu dieťaťu ,tak potom to nebude len prihoretý kolač...
Nik zodpovedný a ani lekar ti nepredpise liek,ak nemá istotu...
A priamo ti napisem,ze dnes sa nik nebude ťahať po sudoch,lebo riskoval a odporučil nieco non lege artis.Ked je niečo ine v zahranici a vyhovuje ti to,tak sa lieč tam.

janka_haly
autor
14. dec 2025
@janinah

@janka_haly len maly rozdiel...piškotu pečie skoro kazdý a ked sa aj nepodari,tak sa nic nedeje...
Ked vplyvom liekov sa nedajbože niečo stane dojčenemu dieťaťu ,tak potom to nebude len prihoretý kolač...
Nik zodpovedný a ani lekar ti nepredpise liek,ak nemá istotu...
A priamo ti napisem,ze dnes sa nik nebude ťahať po sudoch,lebo riskoval a odporučil nieco non lege artis.Ked je niečo ine v zahranici a vyhovuje ti to,tak sa lieč tam.

@janinah jasneeee, preto mám ofiko potvrdenu dg ako následok pfizer očkovania aj nahlásené lekárom na sukl… nehádam sa, ale potom inde detičky zanedbávajú, či čo? Aj počas komunizmu sa u nás robili “špičkové” operacie a aha, za plotom vedeli urobiť modernejšie, lepšie operacie a pacientovi pomôcť, a tak to je aj teraz.

viestta
14. dec 2025

Ja na tvojom mieste odstavim dieta. Ide uz o tvoje zdravie, hadam nechces aby tvoje dieta nevyrastalo pri vazne chorej mame, ktora ma obrovske problemy so srdccom.

janinah
14. dec 2025

Niekomu škoda radiť....ozaj neviem čo chceš tu počuť...mózes mať normalnu ucinnu liečbu,stači odstaviť 2,5 rocne !!! dieťa....no ale treba vymyšlať...maj sa

janka_haly
autor
14. dec 2025
@viestta

Ja na tvojom mieste odstavim dieta. Ide uz o tvoje zdravie, hadam nechces aby tvoje dieta nevyrastalo pri vazne chorej mame, ktora ma obrovske problemy so srdccom.

@viestta nie raz som ju už skúšala odstaviť, neúspešne :( keby som vedela, že to bude ako pri plienkach, že za týždeň utne, rada aj v takom stave

janka_haly
autor
14. dec 2025
@janinah

Niekomu škoda radiť....ozaj neviem čo chceš tu počuť...mózes mať normalnu ucinnu liečbu,stači odstaviť 2,5 rocne !!! dieťa....no ale treba vymyšlať...maj sa

@janinah pa 🙂

viestta
14. dec 2025
@janka_haly

@viestta nie raz som ju už skúšala odstaviť, neúspešne :( keby som vedela, že to bude ako pri plienkach, že za týždeň utne, rada aj v takom stave

@janka_haly od dojcenia sa odstavuje ako od cumla. Je to hlavne skuska rodica, ci vydrzi, kolko ma trpezlivosti a ako si dokaze stat za svojim. Dietatu netreba ani cumel a v 2 a pol rou ani dojcenie. Mozno dojcanie nahradit inym ukludnovacim ritualom pred spanim, lebo o vyzive to uz nie je. Voes co ti hrozi pri neliecenom zapale osrdcovnika. Teda dufam, ze vies.

janinah
14. dec 2025
@viestta

@janka_haly od dojcenia sa odstavuje ako od cumla. Je to hlavne skuska rodica, ci vydrzi, kolko ma trpezlivosti a ako si dokaze stat za svojim. Dietatu netreba ani cumel a v 2 a pol rou ani dojcenie. Mozno dojcanie nahradit inym ukludnovacim ritualom pred spanim, lebo o vyzive to uz nie je. Voes co ti hrozi pri neliecenom zapale osrdcovnika. Teda dufam, ze vies.

@viestta nevie

viestta
14. dec 2025
@janinah

@viestta nevie

@janinah aj mne sa zda

anonym_6c2f7f
14. dec 2025
@janka_haly

@janka_haly ked treba tak treba, pri 2,5 rocnom dietati je to o psychike nie o nutnej potrebe (myslim dojcenie)
da sa odstavit aj zo dna na den, ak to nezvladas tak odid a nech sa o neho dva tri dni stara jeho ocino
neni dovod ho vystavovat liekom co prejdu donmlieka len preto ze ty to nedas psychicky ked on bude pytat svoje upokojovadlo (prsnik)
drz sa

janka_haly
autor
14. dec 2025
@viestta

@janinah aj mne sa zda

@viestta no neviem, ale úprimne, lekar nepovedal nič, lebo na echu som mala srdce kľudne keď zápal prešiel ale perikard ostal poškodený … a vracia sa, zial, ano, viem iba to, co som si načítala ja sama

janka_haly
autor
14. dec 2025
@anonym_6c2f7f

@janka_haly ked treba tak treba, pri 2,5 rocnom dietati je to o psychike nie o nutnej potrebe (myslim dojcenie)
da sa odstavit aj zo dna na den, ak to nezvladas tak odid a nech sa o neho dva tri dni stara jeho ocino
neni dovod ho vystavovat liekom co prejdu donmlieka len preto ze ty to nedas psychicky ked on bude pytat svoje upokojovadlo (prsnik)
drz sa

@viestta
@anonym_6c2f7f mas pravdu, už je čas, už je skolkarka, keď to furt odkladam, odkladam, aj rituály mame oekne, vie zaspinkat aj bezomna, len veru, keď som nablízku si pyta mna … no nič, idu Vianoce, tato bude doma, skusime 🙂

danusik13
14. dec 2025

Som kardiolog. Ibuprofen uplne v pohode mozes, pri perikarditide sa berie ale vo vyssich davkach 600-800mg 3-4x denne a dostatocne dlhu dobu aby sa potlacil zapal. To by som skusila ako prve. Paralen je zbytocny lebo nepotlaca zapal. Ak by to nestacilo a bolest by stale trvala, resp. by bol na echu vypotok (tekutina), potom by som skusila kolchicin 0.5mg 1x denne. Povazuje sa za bezpecny, predpokladam ze 2.5r dieta sa nedojci kazdu hodinu takze koncentracie v mlieku nie su vysoke. Dieta treba sledovat koli moznej hnacke, to je neziaduci ucinok liecby, moze sa objavit aj u teba. Mam doma dieta kojene do 3r a chapem ze ked ti je zle tak posledne co potrebujes je vrieskajuce dieta. Drz sa.

anonym_efef86
15. dec 2025

Ja by som zmenila kardiológa, na takého, ktorý má záujem. Popri kortikoidoch sa da dojčiť, aj pri ibuprofene a nijak to neovplyvní dieťa… dlho som mala kortikoidy pri dojčení práve na prechodné obdobie, kedy som syna odstavovala, aby som to “prežila” a mohla ísť na inú liečbu..

danusik13
15. dec 2025
@anonym_efef86

Ja by som zmenila kardiológa, na takého, ktorý má záujem. Popri kortikoidoch sa da dojčiť, aj pri ibuprofene a nijak to neovplyvní dieťa… dlho som mala kortikoidy pri dojčení práve na prechodné obdobie, kedy som syna odstavovala, aby som to “prežila” a mohla ísť na inú liečbu..

@anonym_efef86 súhlasím. Vela lekarov sa tehotnych a dojciacich "boji" a najjednoduchsie je povedat odstavte, bez toho aby si dostudovali ci ten liek sa moze podat alebo nie, radsej nedaju nic. Myslis ze keby tvoje dieta ma perikarditidu, dostane iny liek? To iste by dostalo tiez vratane kolchicinu, ak by to bolo nutne.

anonym_ac8d52
Dnes o 05:01

@janka_haly urcite odstavit dieta. U 2 a pol rocneho je to uz len navyk a nie nevyhnutna potreba. Moj syn mal skoro 2, takmer vkuse chcel prso, bez toho nezaspal, ale diagnostikovali mi problemy so srdcom a musela som brat lieky. Nemala som na vyber. Musela som odstavit, prelepila som bradavky a malemu vysvetlovala ze maju bibinko musia byt zalepene a uz tam nie je mliecko. Jednu noc hladal a potom cuduj sa svetu, bol pokoj. Takze isla by som isto do odstavenia a normalnej liecby