icon

Majú celiatici nárok na príspevok?

buberova
27. sep 2021

Ahojte, rozumiem tomu správne, že tí ktorí sú citliví na lepok majú nárok na príspevok ale tí s laktózovou intoleranciou nie? Nedáva mi to zmysel, predsa zvýšené výdavky na špeciálne jedlo majú obe skupiny. Neviete náhodou niekto dôvod prečo je to tak? Nejaké rozumné vysvetlenie? Ďakujem.

P.s. dúfam že tu nebudú žiadne hlúpe komentáre o tom že závidím chorobu alebo čo ja viem čo...

majamat
27. sep 2021

@bluka2 neviem ake pecivo mas na mysli. bezlepkove pecivo je viac sahcaridove, ale len z toho dovodu, ze muky z ktorych sa vyraba obsahuju viac sacharidov, no ty o tom pises, akoby tma bol cukor.
faktom zas je, ze bezlepkovej muky treba dat menej, ako klasickej, bezlekova muka pije viac vody, cize keby urobim doma recept normalne a bezlepkovo, nei je v tom velky rozdiel.

bluka2
27. sep 2021

@majamat ja fakt nejedavam lepok a mám pestrú stravu. Ale chcelo to dosť samostudia. Oplatí sa. Prípadne sú o Tom múdre knihy. Mäso a ryža bol len príklad. Je kopec prospešných iných jedál. Ryba, morské plody, hríby, orechy, quinoa, toľko rôznych zelenin a už iba z takej tekvice, čo je teraz v sezóne sa dá vymyslieť dosť receptov

buberova
autor
27. sep 2021

@anjelok juuuj v Kauflande stoja normálne aj 50-60 centov... Je to poriadny rozdiel :(

bluka2
27. sep 2021

@majamat dávajú do toho bezlepkového peciva aj dextrozu, čo je cukor. Na každom to vidno. Podobné ako v každej salame ju zvyčajne nájdeš

majamat
27. sep 2021

@bluka2 neplet rozne druhy jedal dokopy. potraviny obsahujuce lepok su sacharidove, tak ich nemozes nahradzat nesacharidovymi jedlami.
len tak mimochodom, miecne jedla jest teda uz vobec netreba.

bluka2
27. sep 2021

@anjelok bio výrobky sú celkovo trochu drahšie, takže keď si toto odmyslíme, myslím, že vločky v tomto ta nezrujnuju. Reálne rozdiely v cene sú bio a nebio mäso, ryby, ... Toto je pomerne výhodné za to, čo za to dostaneš: bio kvalitu a bezlepkové

majamat
27. sep 2021

napr. okrem ryb, by som ja osobne morske plody do ust nedala. nie akdy to dokaze jst, to nei ej nasa strava. ryby, tiez nei kazdy ich jedava. mm napr, do ust ryby neda.
orechy obsahuju teda dost rukov, cize tiez ziadna vyhra. pribera sa z toho tiez dost, takze to s nimi netreba prehanat.
a zelenina? ved ta mi prave urobi to iste, ako rozne kase. je mi z toho zle, pokial to jem samostatne, akoby som mala nafuknuty zaludok z toho,a le popritom mam pocit hladu. neviem to vvysvetlit, je to divny pocit.

kde je dextroza. su tam sice skroby,a le to tie sa bezne nachadzaju v bezlepkovych mukach. https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/sch...

bluka2
27. sep 2021

@majamat ja som písala o pridavkoch, ktoré tam dávajú, aby vykompenzovali bez toho horsiu chuť a chuťovo sa trochu podobali výrobkom v prípade pečiva. Proste všetko, na čom nájdeš dextrozu zdravšie nekupovať. Pridaný cukor netreba.

majamat
27. sep 2021

@bluka2 no vsaka le bavime sa o bezlekovych nahradach, dala som link na chlieb a tam dextroza nie je.

buberova
autor
27. sep 2021

@majamat och presne toto som dnes mala ten pocit keď som mala na obed zeleninový šalát :D že som plná a prázdna zároveň.. a to nemám potvrdené žeby mi lepok robil zle. Ale to je len tak off Topic :D

majamat
27. sep 2021

@buberova to nie je o dlepku, ja nemam celiakiu, mna proste neiktore tie potraviny nezasytia. u nas ma celiakiu dcera. ej to dieta, jej sacharidy urcite vylucovat zos travy nemozem. no obcas sa stane, ze sa najem tak, ze vynecham pecivo a mavam ten pocit, co je teda dost neprijemne.

danieli
27. sep 2021

@bluka2 🙈tak verim, ze ostanem medzi tymi 20 % tak ako doteraz

bluka2
27. sep 2021

@majamat orechy - sú to prospešné tuky, väčšina tvojho mozgu je z tuku, dobre tuky je fajn jesť. Samozrejme, netreba hneď denne za kilo.
Ryby a morské plody - jasne, je to vec vkusu, my sme žili pri mori, tak sme si zvykli a deti si to pýtajú. Raz do týždňa dobre kvôli jódu a omega 3. Iba z ekologického odchodu a nie z takého, kde sú tie ryby v takých preplnených podmienkach, kde konzumujú vlastne výkaly. Tiež treba pozerať na druh ryby kvôli ťažkým kovom

bluka2
27. sep 2021

@danieli nejaké miesto v tých 20% už mám rezervované aj ja 😉 lebo bez lepku a bez laktózy vtedy môžeme hovoriť, že je to trochu náročnejšie, urobiť si tu pestrú stravu

majamat
27. sep 2021

@bluka2 ja nepopieram,a le stale su to tuky a maju vysoku kaloricku hodnotu, preto to s nimi netreba prehanat.

majamat
27. sep 2021

@bluka2 v 100g orechov je denna davka tukov, okolo 60g.

bluka2
27. sep 2021

@majamat na ten pocit, keď vynechas pečivo, to je fakt iba vec zvyku. Po 2-4 týždňoch tak ten pocit zmizne a potom, keď napríklad raz za mesiac ideš niekam na bezlepkovú pizzu (čerstvo urobenú bez tých konzervantov aspoň) ako ja do dlhom čase vceea, tak zrazu je to taký pocit ťažoby, že je človek preplnený a že je to ako oslava - netreba každý deň. Aspoň ja to tak vnímam

majamat
27. sep 2021

@bluka2 nie nechapes ja s tym to mam problemroky. proste ja take jedla nemozem. ked som anhodou chcela chudnut, skusala som to dlhsie nebolo mi z toho dobre.

ja to pisem preto, ze aj celiatik toto mat moze. ja celaitik nie som, uz som to pisala. cize aj mozem aj klasicku pizzu.

bluka2
27. sep 2021

@majamat my jeme vela orechov. Jedlo ma zaujíma, ale nie až tak, že si zapisuje váhu jedla a pod. Deti sú z tej štíhlej kategórie, ja z tej normálnej - veľkosť M. Možno tým vyrovnám to pečivo 😃

majamat
27. sep 2021

@bluka2 mne toto robia potraviny, ktoram akoby chybala nejaka pevnost, ktore su nadychanejsie, plne vody a pod. robi mi to napr jogurt s ovocim na ranajky, rozne kase a najdu sa aj dalsie potraviny.

@bluka2 ja som mala este pred 2r 95kg a teda chudnem. teraz uz menej, ale uz som dala dost dole. v takiom pripade jest orechy v takom mnozstve, uplne nevhodne.

bluka2
27. sep 2021

@majamat asi to bude tou hodinou - zrejme asi fakt nerozumiem niečomu, keďže som predposledný komentár nepochopila... Idem radšej spať...

majamat
27. sep 2021

ozaj aj z orechov mavam ten blby pocit, ze som plna a hladna zaroven a je mi zle od zaludku,

loginexistuje
27. sep 2021

ned asa porovnavat diabetika s laktozovou intoleranciou to nahradis pomerne v pohode ale sacharidy su vo vsetkom
si spomen ked budes odratavat dietatu bobulky hrozna alebo mu dovolis max dva mesiaciky pomaranca
diabetici tiez by nemali bielu muku a vyrobky z nej detto nizkotucne len a len obmedzene aj pohar mlieka sa rata za SJ
a potom stat ti predpise 300 ks ihiel na pera na rok a ty pichas 4 krat denne detto pruzky a x inych veci v skole nie su udravotne sestry a pri mensich detoch ak nie su a pumpe a senzoroch (doplacas) tak musis chodit ty merat pichat

laktozova intolerancia je este dobre riesitelna a teda ten par eur prispevok prie celiatikov a dia je len omrvinka k nakladom

venusa85
27. sep 2021

@buberova moja 4 ročná dcéra mala na jar bezlaktozovu diétu +antihistaminovu. Nesmela ani delaktozovane výrobky, iba mandlove, kokosové atď. A histaminova intolerancia je tiež pekná pliaga. Kým mala diéty, bolo jej lepšie. Celiakia sa jej nepotvrdila. Uvidíme co bude vo vyššom veku, ale každopádne, diétne stravovanie je nákladné. Mamina ma celiakiu, mesačne dostáva do 40€

majamat
27. sep 2021

@bluka2 no mje mi obcas zle z niektorych jedal. mam z nich divny pocit,, akoby som mala plny zaludok, ale pritom som hladna. prave z mnohych jedal, ktore si popisovala ako nahradu peciva.
hoci nie som celiatik, ale aj mnohi celiatici mozu mat toto co ja, potom co si mozu dat na ranajky?

bluka2
27. sep 2021

@majamat tak orechy sú tiež alergény, inak aj počas chudnutia by som si ich dala aspoň pár kvôli tým vit B, fakt je v nich veľa prospešných látok. Nie ako hlavný chod.
Jogurt s ovocím na raňajky, to mne znie trochu ako preháňadlo...

majamat
27. sep 2021

@bluka2 ved som to napisala, ze torchu ano,a le nie vela,a ko nahrada inej stravy, napr, peciva. my sa vavime o nahrade peciva pre celiatikov. ja sice nei som celiatik,a le aj cleiatici mozu mat take problemy co mam ja a potoms u vsetky tie veci, co popicujem nevyhovujuce. to sa snazim napisat.

majamat
27. sep 2021

@bluka2 ja mavam zapchu, cize zuiadny problem.

majamat
27. sep 2021

mna neprehana ani pri crevnej chripke, to mam len krce v zaludku a vracanie, ziadna hnacka, hnacku mam 1x za 10r.

danieli
27. sep 2021

@bluka2 nuz poznam aj kocku bez lepku a laktozy a to mi veru padla sanka, ze co ty vlastne papas, tak zdrava strava level 10, cez vikend sa nam usla od nich torta bez lepku a laktozy, taka dobra, ze by som aj tacku zjedla😂😁 nateraz mi celkom staci gluten free zivot, no viem kam sa obratim, ak by som niekedy bola aj lakto free