icon

Malígny melanóm - zhubné nádorové ochorenie

adriana2301
28. sep 2015

Ahojte mamicky, rada by som popisala s mamickami,ktore maju,mali v rodine Maligny melanom,mne ho totiz zatial predpokladaju lekari,cakam na histologiu, ale rada by som vedela,ako taku chorobu zvladat ako sa na nu pripravit,lebo ja som na tom psychicky velmi zle,bojim sa,neviem co ma caka,nechcem este umriet..mam male dieta,prosim o kazdu skusenost,viem ze kazdy to moze mat ine,ale ake su sance,alebo ako rychlo sa to sirilo,ci boli nejake ine priznaky..mne to zistili podla znamienka,zacalo menit farbu cierno cervena asi,podla toho co som videla v zrkadle,lekari vam nepovedia vsetko,ale z ich pohladov clovek vyciti rychlo ze nieje vsetko v poriadku.Prosiiim za kazdu skusenost a radu budem vdacna... ☹ ☹ ☹

hclucinka
2. aug 2024

@natala23 počkaj na výsledky a potom uvidis.. kožna ti nepovie na 100% že je to MM,. na základe histológie ti dajú termín operácie kde až potom by ti vybrali uzliny.. mna operovali v Nr a bola som veľmi spokojná..všetko mi to vyrezali a mám pokoj 🙏 nestresuj.. ja som mala 3rocnu dceru doma a myslela som že umieram.. teraz som tehotná a čakám druhu dcéru a chodím len na kontroly

natala23
2. aug 2024

@joannita no toto som chcela počuť 🙏😌
Ale určila takú dg 😌
Ja som debilka v tomto neviem ako sa zmenilo, čo mamina spomína tak farba je iná ako bývalo, plus je to výrastok a vyzerá tak že chce krvácať a ešte ma aj stipkalo, bolo isto zranené podráždené hrebeňom ... Akurát uspavam deti ale z chirurgie si pamätám spravu že 0.8mmx 0.8mm 😌 a to nehovorím o ďalších x znamienkach čo mám po tele, dedične 😌 až príde neho výsledok tak všetky dám povyberat tento rok 😌
len to ma znepokojuje že keď odporučila kožná vyberať znamienko v celkovej plus uzliny a na plastike si spravili po "svojom" že komu mám "veriť" resp mi behá hlavou či tá celková by nebola lepšia 😌

natala23
2. aug 2024

@hclucinka ďalší krásny komentár a hlavne keď sa to týka NR nemocnice 🙏 ďakujem 🙏
Len to že keď príde zlá hist tak neviem ako to psychicky zvládnem ale však rátam aj s tou možnosťou keď už raz dali na papier dg MM 😌
Vám prajem veľa zdravíčka ❤️ musíme tu byť pre naše detičky a "neopúšťat sa" 😌❤️

hclucinka
2. aug 2024

@natala23 ja som mala tiež zlu histologiu, kde sa mi to potvrdilo..nezvládala som to tiez.. ale všetko sa v dobre obrátilo po operacii, kde mi vyšla čistá histologia a ciste uzliny.. viem že sa mi to ľahko teraz hovorí keď som tiež mala hrozne stavy a len revala doma a čítala sprostosti na nete..ten čas čakania na výsledky bol najhorší.. v Nr som bola veľmi spokojná..operujú to tam stále takéto dg.. mna mali v Ba operovať no išla som do Nr a nebanujem.. hneď mi termín dali aj skorsi termín než v Ba..

natala23
3. aug 2024

@hclucinka ďakujem 🥹🙏

2ivana5
7. aug 2024

Ahojte neviete kde v Nitre sa da objednať na vyšetrenie znamienok ? Ďakujem

kalianka
7. aug 2024

@natala23 ako si dopadla?

natala23
7. aug 2024

@kalianka až ďalší týždeň v piatok budem mať výsledky snáď ..

natala23
18. aug 2024

@kalianka chvalabohu histologia bola v poriadku 🙏 len fakt nechápem že 1. kožná napísala takú dg a po 2. že chirurgovia nerešpektovali odporucenie od kožnej že celková anestézia plus uzliny 😌
Cez týždeň pôjdem zaniest dr výsledok z histologie a popýtam sa 😌
Každopádne sa nesmierne teším ale tie dva týždne čakania na výsledok boli strašne 😌🥹🙏

hclucinka
18. aug 2024

@natala23 taký je normálny postup.. najskôr vybratie znamienka a až po histologii sa robí operácia kde sa berú aj uzliny..robiť operáciu a vybratie uzlin nieje len tak..ja mám doteraz problémy, že mi chýbajú uzliny..takze buď rada, že ti nerobili hneď veľkú operáciu.. mne kožna melanom nevidela.. dg sa určuje až po histologii .. s tým ich dermaskopom nevidia presne čo to je..čiže v tvojom prípade kozna zle určila dg..

natala23
18. aug 2024

@hclucinka ale veď jej som sa pýtala či mi to nemôže spraviť miestny chirurg do NR som cestovala 40km a ona že nie lebo zbytočne by ma "rezali" na dva krát že ona hneď posiela takto do NR...
Mamina robila na okno chirurgii 30 rokov na oddelení pri dr väčšinou znamienka vyberali... Keď tam prišli s takým nálezom a odporúčaním takýmto ako ja som mala tak hneď posielali do Ba aj keď sa to jej onko doktorovi nezdalo tak prečítal nález od kožnej niekedy okomentoval že sa mu to nevidí ako melanóm ale že posluchne pani dr kožnú a nerypal sa v tom.. tak neviem 😌
Áno určila zlú dg mne to psychicky zobralo 100rokov života 😌 ešte do teraz sa spamätávam lebo však už sa mi hlavou premietali katastrofické scenérie 2 týždne 😌

A tebe sa nakoniec potvrdil/nepotvrdil MM?

hclucinka
18. aug 2024

@natala23 tak mne kozna povedala že to melanom určite nemám .. že mám podráždene znamienko, že dáme ho preistotu vybrať.. vybral mi ho chirurg v meste a až výsledky z histológie došli že je to melanom.. a až potom má poslali na onko do Ba , kde až onkologička dávala odporúčanie na operáciu s vybratím uzlín..nikdy som nepočula že na základe pozretia dermaskopom by určovala dg a posielala na takú operáciu, kde sa bere veľa kože aj tkaniva a ešte aj uzliny.. mne predtým robili ešte špeciálne vyšetrenie uzlin aby vedeli,ktoré mi majú vybrať. Lebo tých uzlin je tam strašne veľa.. takze podľa mna kožna nielen ti stresy narobila, ale aj zbytočne by tá posiela na operáciu, ktorá nieje len tak..a bola by ti úplne zbytočná..buď rada, že si to nemusela absolvovať.. ja mám vyoperovane uzliny a puchne mi ruka a zavodnuje ma a mávam bolesti ruky.. pomáhajú mi len lymfodrenážne masáže ktoré má vychádzajú na stovky EUR mesačne.. a o skaredej jazve vyše 15cm ani nehovorím.. takze buď rada, že sa neriadili kožnou dr, ale išli postupne nato tak ako sa to robí a výsledky si mala dobré, keďže kožna zle určila dg.. 🙏

natala23
18. aug 2024

@hclucinka no len potom na čo sa chodí ku kožnej so znamienkami? 🤷🏼‍♀️ Len aby dala výmenný lístok? Neviem, rozum mi to neberie 😌 prvá skúsenosť s kožnou a takto sa "seknut" vyplašiť človeka 😌 ale to je ten "lepší" prípad než tvoj, čo ma mrzí 😌
Na jazvu sa vykašľať ale to že vybratie uzlín spôsobuje také bolesti som nečakala.. teraz si na tom ako s liečbou až sa môžem opýtať?

hclucinka
18. aug 2024

@natala23 presne tak.. kožná dáva len výmenný lístok na vybratie znamienka a s tým ich dermaskopom nevidí všetko.. tak ako mne ten melanom vôbec nevidela... ale vždy tu dg potvrdí až histologia.. po operaci a vybratí uzlin som čakala znova na histologiu, ktorá bola dobrá.. čiže sa mi to ďalej nerozšírilo.. onkologicka podľa výsledkov mi určila typ melanómu a stadium.. mala som koniec 1.štadia bez metastáz .. takže mám len kontroly stále u onkologičky bez liečby.. ozaj tá operácia nieje len tak.. skôr by som kožnú konfrontovala, že ti určila zlu dg a nemala to potvrdené viacerými vyšetreniami 🤷‍♀️ a že ti narobila len stresy.. lebo tvrdiť že máš rakovinu nieje len tak.. to sú velmi silne slová..určite by som k nej už nešla ..

joannita
18. aug 2024

@natala23 vymen koznu. Ja chodim na znamienka kazdy rok ku ONKOdermatologicke (nemala som rakovinu, ale ani neviem ako som sa tam dostala) a ina sa zaobera vyslovene len znamienkami. Vzdy mi hovori, ze ani onkodermatolog nemoze na zaklade pohladu cez dermatoskop vidiet na 100% ci je to melanom alebo nie. Moze len urcit, ze toto vykazuje znamky malignity a toto nie.
Povedala mi, ze xy krat sa jej stalo, ze na pohlad neskodne znamienko bol melanom a naopak velmi skarede nebol melanom.
Z toho dovodu mi vzdy prizvukuje, ze uplne kazde znamienko musi ist na histologiu aj ked vyzera neskodne.
Tvoja lekarka je divna, dat vyberat uzliny na zaklade dermatoskopu je velmi nezodpivedne.
Toto by som si s nou vykomunikovala, ze by si zbytocne prisla o uzliny a to nieje len tak. Plus by si mala obrovsku jazvu, az dieru, lebo by ta museli rezat s tusim 2cm lemom.
Ja by som toto nenechala len tak.

natala23
19. aug 2024

@hclucinka som rada že sa ti to nerozšírilo 🙏 prajem ti veľa zdravia 🙂
Ide o to že u nás sú 3 kožné dr, na jednu nie je pekného slová, druhá neberie nových pacientov a táto moja boli na ňu dobré ohlasy a vidíte 😌 veď pôjdem tam aj s výsledkom a popýtam sa jej na tieto veci, neviem ako inak by som to mala riešiť.. ešte potrebujem popozerať aj ostatné znamienka, túto jeseň si chcem dať vybrať všetky škaredé znamienka (mám ich veľa) tak vidím že pri každom budem tŕpnuť kým neprídu výsledky z histologie 😌
@joannita

hclucinka
19. aug 2024

@natala23 ďakujem ☺️u nás v meste tiež katastrofa čo sa týka kožných .. chodím do Ba na súkromnú kliniku a tam mi aj fotia tie znamienka a potom porovnávajú na kontrole.. fotofinder sa to volá.. radšej si zaplatím a mám pokoj.. držím aj ja tebe palce.. určite zmeň kožnú a radšej vycestuj raz do roka..

kiwinka007
26. sep 2024

Ahojte kočky, moj muž aktuálne bojuje s MM.. v maji mu pri prvej operacii vybrali znamienko na prsiach a zaroveň uzliny pod pazuchou..Breslow 1.4mm
dnes ráno volali z NOÚ že má zvýšené onkomarkery. Má niekto podobny problem? Ďakujem❤️

jarmilka1234
11. okt 2024

@ruzenkaf Ako sa máte teraz?

amot
15. okt 2024

@kiwinka007 ahoj ja som mala tak cca rok. Potom samé klesli

amot
15. okt 2024

@ina333 ahoj napíš mi ja som mala 4 štádium

lenkova5
15. okt 2024

@amot ahoj, ina ti už nenapíše, bude rok čo zomrela :(

deni9
15. okt 2024

@lenkova5 aj ja som jej písala pred par mesiacmi, tak už viem prečo neodpísala...hrozne 😢

lenkova5
Autor odpoveď zmazal
domca90
16. okt 2024

@lenkova5 bože ☹ a ja som jej písala v auguste 2023,aj si to prečítala ale neodpisala ☹ tak po 8smich rokov,odkedy jej zistili MM sa jej to rozbehlo a nakoniec aj dostalo ☹ nechapem prečo jej nedali hned liečbu,ked jej zistili MM....

terina25
16. okt 2024

@lenkova5 odkial vies ze zomrela?

lenkova5
16. okt 2024

@terina25 stretávali sme sa a v deň keď zomrela mi napísal jej manžel

lenkova5
16. okt 2024

@domca90 ono to tak býva že pokiaľ nemá mts a všetky uzliny sú čisté tak sa liečba nedáva… keď jej našli mts, liečbu dostala, ale nezabrala jej :(

kiwinka007
16. okt 2024

🥺 Bože moj

amot
17. okt 2024

@lenkova5 och to mi je ľúto...