icon

Malígny melanóm - zhubné nádorové ochorenie

adriana2301
28. sep 2015

Ahojte mamicky, rada by som popisala s mamickami,ktore maju,mali v rodine Maligny melanom,mne ho totiz zatial predpokladaju lekari,cakam na histologiu, ale rada by som vedela,ako taku chorobu zvladat ako sa na nu pripravit,lebo ja som na tom psychicky velmi zle,bojim sa,neviem co ma caka,nechcem este umriet..mam male dieta,prosim o kazdu skusenost,viem ze kazdy to moze mat ine,ale ake su sance,alebo ako rychlo sa to sirilo,ci boli nejake ine priznaky..mne to zistili podla znamienka,zacalo menit farbu cierno cervena asi,podla toho co som videla v zrkadle,lekari vam nepovedia vsetko,ale z ich pohladov clovek vyciti rychlo ze nieje vsetko v poriadku.Prosiiim za kazdu skusenost a radu budem vdacna... ☹ ☹ ☹

Strana
z33
kalianka
19. okt 2024

Baby toto som si všimla na nohe zozadu, na lytku. vyzerá to ako ten starecky fľak alebo možno birthmark - znamienko, menšie ako hrasok, úplne splynute s kožou. Myslite, že to môže byt niečo zle? A ak by to bol starecky fľak, bol by iba jeden na celom tele?

96monika
28. dec 2024

Ahojte , pred rokom som písala že mamina mala pozitívne znamienko, vybrali jej ho a našťastie sa vybralo aj s nejakým tým koreňom alebo čím . Že proste nič zle jej tam nezostalo a vraj sa to ani nemalo ako do tela rozšíriť . Bola aj na onko a tam jej nijaké testy ani nič nerobili len povedali že všetko sa vybralo . Ani kožná dr odvtedy nič nerieši tak mamina si po roku dala zobrať krv na leukocyty ? (Proste čím sa zisti rakovina v tele ? píšem veľmi lajcky lebo sa tomu nerozumiem ) to dopadlo dobre krv má v poriadku . V pondelok ide ešte na ct nech má všetko skontrolované a má pokoj . No moja otázka . Po tomto všetkom že má doteraz v poriadku a aj tu krv má v poriadku , je možné že by jej na tom ct niečo našli ? Myslím súvislé s tým znamienkom..
ja mám z toho taký stres a to som dospela žena ktorá má už vlastne deti a stresujem viac ako moja mamina ktorej sa to týka 😁 ďakujem ak si nájde niekto čas mi odpísať

dana123123
28. dec 2024

@96monika ahoj, aj moja mamina, aj brat mali melanom. Tatiho mi melanom zabil. Ale ono sa to robilo tak,že ak vyšlo pozitívne znamienko,tak sa potom brala spadova uzlina,ak si dobre pamätám. A potom sa už chodí každý rok na kontrolu.

dana123123
28. dec 2024

@96monika a pri CT jej dajú kontrastnu látku,čiže ak by niečo, tak CT by malo ukázať. A aj onkomarkery z krvi sa merajú. Ale verím,že všetko bude v poriadku. 🙏🍀 viem,čo prežívaš.

96monika
28. dec 2024

@dana123123 krv jej pred týždňom brali a ta je ok . Že tam nemala nič zvýšené . Zato premýšľam že či aj napriek tomu že krv má ok by jej mohli niečo na ct nájsť . Straty tvojho tatina mi je ľúto 😔 kiežby nič taketo neexistovalo . Pokým sme to neriešili som ani nevedela že znamienko môže niečo taketo spôsobovať 😣

joannita
28. dec 2024

@96monika tak zial, z krvi sa neda vsetko zistit, to by bolo super, ze by stacilo ist na krv a zistili by ti ci mas rakovinu....ale zial takto to nefunguje.
Zalezi aj ake odbery mala, ci aj onkomarkery atd. Ale to tiez nieje relevantny udaj, lebo su ludia ktori maju vysoke onkomarkery a rakovinu nemaju a naopak.
Musite vydrzat do toho ct, ale nestresuj, ked jej to vybrali cele, malo by to byt v poriadku ❤️

dana123123
29. dec 2024

@96monika úplne rozumiem tvojim obávam,ale uvidíš, že vo vašom prípade to bude mať šťastný koniec, všetko bude v poriadku 🍀. Mne to kedysi prišlo tiež scifi,že by znamienko mohlo zabiť.

96monika
30. dec 2024

@dana123123 ďakujem za tvoje povzbudivé slova ❤️ týmto mojim stresovanim som si pokazila sviatky Vianoce a všetko . Moja mamina ta ani nestresuje . Zato ja asi za celu rodinu 😁 kiežby som ako môj muž ktorý si povie - ,,neviem to ovplyvniť / nebudem stresovať ,, . Ja som úplný opak .
Ak sa môžem soytat na výsledky z výsledky z CT sa dlho trvá ? Tiež je to tam tak že ak niečo vážne nájdu výsledky sú hneď ? Na magnetickej to tak vraj býva … 😊

amot
31. dec 2024

@96monika výsledky z CT sú do cca 2 dní... Verím že bude všetko v poriadku... Keby malo niečo zle už by to cítila... Držím palce. Šťastný nový rok

dana123123
1. jan 2025

@96monika ja som presne taká istá. Záleží aj kde robia CT, s tatim si pamätám, že za pár hodín boli výsledky, to sme boli v NOÚ,ráno CT a o pár hodín už mal lekár výsledky. Ale určite má mamina všetko čisté a bude len dobre🙏🍀všetko dobré do nového roka prajem 🍀

96monika
2. jan 2025

@dana123123 konečne má výsledky a všetko je v poriadku ❤️🙏 ten kameň ktorý mi spadol zo srdca museli byt počuť na druhej strane sveta ❤️ a ešte raz ďakujem za podporu .
Prajem všetkým ktorí sa dostanú do tohto fóra aby mali tiež dobre výsledky ❤️

dana123123
2. jan 2025

@96monika no fantázia, teším sa s tebou, super. Všetkým prajem len dobré výsledky 🍀🍀🍀.

smolnacka
11. jan 2025

Ahojte dievčatá.Ja som si našla takéto niečo pod prsnikom.K lekárovi som už objednaná.

kalianka
11. jan 2025

@smolnacka ja by som za mna povedala, že vyzerá neškodne. Ale je to veľmi zradne niečo povedať, lebo môže vyzerať ok a nie je a naopak. Mna veľmi svrbí jedno znamienko. Dr mi ho kukla a že všetko ok 🙌🏼 najlepšie povie doktor, držím palce a myslieť iba na dobre konce.

kalianka
11. jan 2025

@smolnacka
@smolnacka Ešte mi napadlo, ak máš dôveru, v elektronickej apke je aj kozna poradňa. Trikrát to môžeš využiť za rok. Možno kým pôjdeš k dr, skús.

smolnacka
11. jan 2025

@kalianka ďakujem krásne. Trošku som z toho nervózna. Ale verím, že to bude ok

kalianka
11. jan 2025

@smolnacka mne to pride ako taky "starecky" flak - lentigo a znamienko. Dve veci v jednom. Lebo to znamienko mas ohraničené.

ameie0911
24. mar 2025

@adriana2301 ahoj, ako sa máš po toľkých rokoch od výberu znamienka ? Zmenilo sa u teba niečo či všetko v poriadku ? Ďakujem za odpoveď

kvetinka719
25. apr 2025
@bubulacikkk

Kocky prosim moc sa bojim.....pred tyzdnom som spozorovala malu ciernu bodku na bruchu nevenovala som tomu pozornost az tak ale dnes pozrem a ono to dost narastlo ma to cca3.5milimentra a vyduva sa je to uplne ale ze uplne cierne znamienko nikdy som nic take nevidela dr pojdem len sa chcem poradit moze to byt nezhubne?

@bubulacikkk ahoj, prosím ta, ako si dopadla? Ja mám niečo podobne, ešte pár dni dozadu som noc nemala a zrazu čierne lesklé hladké vypuklé znamienko. Idem k lekárovi, ale mám z toho stres.

bubulacikkk
27. apr 2025
@kvetinka719

@bubulacikkk ahoj, prosím ta, ako si dopadla? Ja mám niečo podobne, ešte pár dni dozadu som noc nemala a zrazu čierne lesklé hladké vypuklé znamienko. Idem k lekárovi, ale mám z toho stres.

@kvetinka719 ahoj neboj nebolo to zhubne .Ale aj tak som si to dala odstranit ❤️

zirafak
30. máj 2025

Ahojte.Pri malignom melanome koze sa po excizii znamienko/a odosielaju na histologiu.V pripade pozitivity,sa robi radikalizacia a podla hrubky,do akej znamienko do hlbky koze prerastlo,sa odobera aj sentinelova uzlina.V pripade,ze je tkanivo z radikalizacie a uzlina cista,nieje potrebne nasadit ani adjuventnu liecbu.Samozrejme sledovanie u dermatologa minimalne 2x rocne,samozrejme odbery krvi,spravna zivotosprava,pohyb a posilovanie imunity je klucove.Otazka ale je.....vyzaduje sa hlavne pri agresivnych formach BRAF mutacii.... pocas prvych 2 rokov absolvovanie 2 CT malej panvy,brucha a pluc za rok,kvoli moznym metastazam,aspon teda v konkretnom pripade,kedy bol melanom na dolnej koncatine.CT je brutus radiacna naloz/CT brucha a malej panvy ma taku radiacu naloz,ako 400 standartnych rongenovych snimkov hrudnika/ a v stave,kedy je po prvom a druhom chirurgickom rieseni najvacsie riziko recidivy v prvych rokoch,rad by som sa spytal na nazor,pripadne ci je ina,setrnejsie moznost,ako zistit to,co by malo odhalit CT/nove,pociatocne ohniska,metastazy,pripadne ine anomalie suvisiace s malignym rastom/

clevertina
22. aug 2025

Ahojte, viete mi prosím poradiť dobrého onkológia so zameraním na MM na východe? KE, PO? Aktívneho, ktorý chce liečiť a dostávať pacientov do klinických štúdii. Prípadne aj v BA s ktorým by sa dala konzultovať liečba bez pacienta. Otec po identifikácii metastázy MM v pľúcach, zatiaľ bez nájdeného prvotného zdroja na koži..
Tiež máte niekto skúsenosti s liečbou v 4 štádiu? Prípadne ako je možné dostať sa do klinickej štúdie v zahraničí? (Ktorý onkológ v SR je taký aktívny,že tam vie a chce pacientov dostať?)
Ďakujem.

domca90
26. nov 2025

Ahojte.Co vy na toto?
Chodím pravidelne na celotelové vystrenie znamienok,digitalny dermatoskop.Bol som tento rok v aprili,vtedy mi dr povedala,že nech si dam vybrať preistotu dve male,tmavé znamienka(výsledok bol ok) a bola som teraz v pondelok zase(chcela som kazdých 7mesiacov aspon chodiť) a znovu mi povedala,že jedno znamienko,ktoré mam na pleci,že preistotu vybrať,že " nespí" že je aktivne.Že pre pokoj by ho dala vybrať,minule že malo skóre na tom pristroji 3,5 a teraz malo 4,8.Má aj nepravidelné okraje,farba hneda,je hladké.
Vravím dr,že či je to zlé,že sa bojím a dr na to,že keby to bolo zlé,pošle ma hned okamžite to dať vybrať,nič by mi netajila a takto,že preistotu,že môžem kludne v januari,februari dať vybrať alebo na dalsej kontrole to pozrieme znovu v aprili.....
No mne stací raz povedať 😀 dnes mam termín u chirurga,bojím sa ako fras.ja len dufam,že ozaj to bude len Preistotu.... ☹
Velmi sa bojím,ale teda do januara alebo februara by so čakať nevydržala na vybratie,aj ked mi dr povedala,že nemusím hned utekať,ale ja radsej hned,ked už povedala,že preistotu....

Strana
z33