Mám 20 rokov a silný atopický ekzém
Ahojte,
chcela by som sa s vami podelit o moje trapenie a zaroven vas tymto poziadat o radu, ako dalej, lebo uz som z toho skutocne zufala!
Mam 20 rokov a nedavno mi len tak z nicoho nic zacala cervenat koza a svrbiet - diagnoza atopicky ekzem.
Od momentu, ako mi ho diagnostikovali, si dovolim povedat, ze sme skusili naozaj vsetko!
Brala som 5 roznych kortikoidnych kremov, nezabral mi ani jeden! Ani mi len nepotlacil priznaky.
Skusila som kokosovy olej, konopny, lubovnikovy aj olivovy - bezvysledne.
Alove vera - bezvysledne
Kazdy den beriem 2 tabletky od kozneho kvoli ekzemu, vysledok - ziadny.
Dala som si robit testy na potraviny, alergie, drzala som dietu bez muky, bez mlieka, bez masa, bez cukru a opat vysledok ziaden, jedlo velke nic!
Raz som skoncila aj na pohotovosti kde som dostala nejaku hormonalnu inekciu, vysledok? Presne tak - ziadny!
Pokozka sa mi neustale vysusa, najnovsie sa mi zacali z nicoho nic objavoat pluzgiere, ktore priserne svrbia ale tak do pol hodinky zmiznu. Ked som pisala tento text bola 1 hodina rano. Nemohla som spat z toho, ako ma neuveritelne svrbeli plecia. Ked idem spat musim stale lezat na chrbte lebo po pretoceni nabok ma plecia neuveritelne stipu.
Prosim vas, uz zufalo prosim o radu, vyskusala by som uz aj liecbu vlastnym mocom ak mi niekto povie, ze sa tym vyliecil!
vystriedala som uz niekolkych koznych, alergologov, imunologov, pohadzuju si ma iba ako horuci zemiak a vsetci hovoria to iste - zmierte sa s tym, mate atopicky ekzem, musite s tym zit ...ale ja sa s takym zivotom zmierit odmietam a preto prosim o radu vas.
Kazdu jednu si vazim a dopredu za nu dakujem!
Hodně by jsi si mohla pomoct stravou. Zkus si zjistit více o raw stravě, ta většinou léčí a toto je ještě to nejmenší. mrkni na to, pokud máš zájem 🙂
@ceciiilia Asi mas citlivejsiu plet. Zacala si pouzivat nieco nove? Mne sa to tiez obcas robievalo, zacervenala mi plet, bola supinata a riadne to stipalo a trvalo dost dlho kym to preslo, ani make upom sa to nedalo celkom prekryt. Dermatologicka mi vtedy prikazala aby som jej priniesla vsetko co pouzivam na tvar. Urobila mi fixkou taku sachovnicu na chrbat a do kazdeho policka mi dala nejaky pripravok co som priniesla. Prelepila mi to a zasa som prisla o 2 dni. A vtedy mi zistila ze som neznasala Nivea visage krem na citlivu plet a tiez krem od Clinique. Ono je to rozne, v kozmetike je dost humusu a kazdemu nevyhovuje nieco ine. Ja odvtedy pouzivam krem od Avene na citlivu plet. Z dekorativnej mi vyhovuje Lancome. Treba si vyskusat, vzdy najlepsie kazdy novy vyrobok aspon 2 dni skusat, ci ti nezcervenie pokozka. Nie je pravda, ze drahsie vyrobky su lepsie, mala som prave bazu na oci od MAC a hned mi od toho pokozka zcervenala. Drzim paste😉.
Ahoj!
Skús americkú stránku www.iHerb.com.
Ja som z tade objednávala už niekoľko krát a vždy som bola nadmieru spokojná.
Pri prvom nákupe dostaneš dokonca 5 dolárov zľavu, ak zadáš kód DHG359.
Keď zadáš na ich stránke do vyhľadávania výraz eczema, vyhodí Ti veľa prírodných krémov na Tvoj problém aj s recenziami zákazníkov, ktorý si už ten ktorý produkt kúpili.
Veľmi tam chvália krém Derma E, možno by pomohol aj Tebe.
Ak nevieš po anglicky, choď na stránku www.tvoje-zdravie.eu, tam je aj obrázkový postup nákupu so slovenským návodom- ja vždy postupujem podľa nej. 😉 A aby som nezabudla, poštovné stojí iba 4 doláre.
@ceciiilia diétu resp. vylúčenie potravín musí byť dlhodobejšie. Podľa mojej dcéry - tej sa kože čistila pri vylúčení potravín cez 4 mesiace.
Pi veľa tekutín a čajov na prečistenie (prasličkový, žihľavový)
Skúšala si test na potravinovú intoleranciu? Dá sa objednať cez internet, alebo v niektorých lekárňach. Alergia to nemusí byť, môže to byť len tá intolerancia. Test sa volá Food-detective a môžeš si ho urobiť sama doma, alebo si ho zobrať k obvodnému nech ti ho urobí. Ja to mám podobné, menej intenzívne ako ty. Ten test si plánujem kúpiť, len financie mám teraz natesno. Vyskúšala si pleťovú masku Kawar? Je to bahno z mrtveho mora. Dosť dlho som ho používala asi tak 3x,4x týždenne. Asi po týždni nastalo zlepšenie. Mne sa to zhoršuje vždycky na jar. V lete zvykne ustúpiť. Odporúčam ti aj na umývanie mydlo Kawar. Stojí asi 2 eurá a majú ho v lekárni a tuším aj v Kauflande. Môžeš si aj urobiť kúpeľ so soľou z mrtveho mora. Tieto moje rady sú dosť nadlho, takže žiadne okamžité zázraky. Na tvár mi vyhovuje z lacnejších krémov Medi krém denný (minimálne to nezhoršuje) Stojí asi 3 eurá v lekárni alebo v Kauflande. Teraz momentálne používam krém La Roche Posay Toleriane Ultra, lebo som si ja krava kúpila krém proti vráskam a dostala prudkú alergickú reakciu a nenapadlo ma nič lepšie len si tam načapkať bahennú masku a následne mi zliezla koža z celej tváre. Ten krém mi pomohol zregenerovať kožu. Ale svrbiace vyrážky mám aj teraz, len sa bojím dať si bahno, ale už to budem musieť znovu skúsiť. Momentálne užívam tabletky Zodac, ale stačí že jeden deň vynechám a už sa škrabem. Aj tebe sa spraví svrbiaca vyrážka a následne sa ti v tom mieste do dvoch dní zlúpe koža?
mne pomohlo kupanie v slanom mori.....dva krat sa mi po mori ekzem uplne na par rokov zmizlo
A ešte ma napadla jedna vec - huba Reishi.
Tú si tiež veľa ľudí chváli, že im pomohla s ekzémom.
Dá sa tiež zohnať na tej americkej stránke za rozumnú cenu.
Hádam Ti to pomôže.
Drž sa!
Pa pa! 🙂
@ceciiilia chápem tvoje zúfalstvo, ale som presvedčená že problém je niekde vnútri, skús si prečítať toto:
11. ATOPICKÝ EKZÉM
Jsem šťastná, že už jsem přišla na kloub hlavní příčině atopického ekzému. Odstraňování
virů, bakterií ,plísní a neživých zátěží nevedlo k cíli. Zlepšení byla tak mírná, že nestála za řeč, nebo byla přechodná. Kauza : mladá asi třicetiletá žena, od dětství ekzém. V mládí šilhala, pak se to samo upravilo. Dříve bývaly závratě, dnes vzácně. Ekzém zvládán přísným stravovacím režimem. Bušení srdce. Úzkosti. Nepřiměřená chuť k jídlu. Návaly a pocení.Paraziti ve všech orgánech, Ascaria, měchovci, háďátka, toxokara, roupi a tenkohlavec .Při testování jsem hledala souvislost mezi pojmem ,,atopický ekzém“ a parazity. Souvislost vyšla ke všem parazitům kromě roupa. Lék VERMOX používám při testování pro kontrolu. Reakce na něj byla silná a pozitivní. Od té doby se u všech ekzémů už rovnou soustředím na parazity. Z celé škály virů, bakterií a parazitů, které naměřím v celém těle, paraziti vyjdou k pojmu ,,ekzém“ VŽDY, a mají také pokaždé početní převahu nad viry a bakteriemi. Hledám především škrkavky a háďátka.
ZDROJ: http://darzdravia.sk/blahova.php - vyzerá to zaujímavo, prezri celú stránku. Niečo v tvojom tele treba určite prečistiť. Dá sa použiť aj hladovka, ale to nie každý zvláda.
Ahoj,pripájam sa k odporúčniu sirinky.Smrdáky jednoznačne... ja som mala dá sa povedať od malička skoro do 25ky na rukách, dlane prsty, niekedy aj do polovice lakťov, ako stredoškoláčka som niekedy chodievala s ofačovanými rukami, bolo to hrozné.Mala som z toho komplexy,a a hoci to bolo náročné, tri roky po sebe som absolvovala 4týždňový pobyt v Smrdákoch, vtedy sa to dalo na PN, neviem ako to funguje teraz, no mne to velmi pomohlo.Samozrejme že si chránim ruky, je to zvyk a ked náhodou ma lem začne svrbieť,používam Belogent masť. Neviem či si skúšala, je aj krémik.More mi moc nepomohlo, tam mi dráždilo strašne krk aj bradu, ale tie Smrdáky boli super. Synovcovi, ked bol batola pomohol psichotronik, mal hrozné líčka, aj môjmu synovi ale on nemal exem ale fliačiky po tele ktoré sa mu začali tvoriť práve po dovolenke pri mori. Boli sme v nemocnici na komplexnom vyšetrení 5 dní ked mal dva roky, nič mu nezistili a stále mal toho viac a viac a po návšteve psichotronika mu to do 10 dní zmizlo.A to sme pol roka chodili na kožné, na odbery až sme skončili v nemocnici a v tomto prípade medicína zlyhala.Ja osobne týmto metodam moc neverím, ale dva krát na vlastnej koži som sa presvedčila že niečo na tom je.Prvý krát ked som mávala bolesti nôh a druhý krát pri zápale močových ciest minulé leto...to som zo zúfalej bolesti sa dotackala ku jednej susedke u ktorej bol osobne liečitel či psichotronik ,neviem ako ho nazvať, no zázračne bez antibiotík tá bolesť prešla po pár hodinách a už sa nevrátila.Držím palce, treba to riešiť, nie sa s tým zmieriť pretože ja ked si vidím denne svoje ruky, stále mi je lúto že som to neririešila skôr pretože hoci bez exemu, ale vyzerajú staršie ako ja. Dúfam že mi rozumieš.
@ceciiilia ani nevies,ako ti rozumiem,nemam sice atopicky Ekzem,ale klasicky,ktory sa mi z nicoho nic objavil pred 2 rokmi a teraz to mam v najhorsej faze po porode... mam ho cisto len na prstoch ruk a su to pluzgiere plne tekutiny,ktore ked prasknu plochy sa zapalia a o bolesti a svrbeni snad ani nemusim rozpravat ☹ Presla som alergologmi koznymi Dr. a nic,nie som na nic alergicka a potravinove alergie ci poruchy imunity mam vylucene a ja som zufala. Stravujeme sa zdravo,detoxikovat nemozem kedze dojcim,skusala som vsetko a Problem,kym nemam v sebe hydrokortizon ci kortikoid vyskakuje stale nanovo a bolestivejsie... 😒 Momentalne skusam laserovu akupunkturu a cakam na zazrak... 😅
@ceciiilia Tvoja správa zneje tak veľmi zúfalo. Už veľa ľudí ti tu radilo, možno niečo z toho pomôže. Ja mám veľmi dobrú skúsenosť s krémom Exomega od A-dermy a tiež aj Skincap krém, ktorý je síce drahý, ale pomohol za nakratší čas (za 4 dni bolo vidieť zlepšenie). Určite upraviť stravu, na pranie používať iba mydlové vločky, nepoužívať aviváž, len minimum kozmetiky a na sprchovanie tiež len sprchový gél od A-dermy, obsahuje výťažok z ovsa, má ukľudňujúce účinky.
A najdôležitejšie - okamžité ukľudňujúce účinky má JARISCHOV ROZTOK, zarobia ti ho na predpis v lekárni, ja som si ho dala dokonca do fľaštičky s ostrekovačom a striekala na seba viackrát za deň. Fakt je úžasný, ale veľa kožných lekárok ho nepozná. Tak vyskúšaj, prajem ti, aby si sa čím skôr uzdravila 🙂
ahoj...
ja som mala/mam takyto problem od kedy som otehotnela...
ekzem sa mi spravil na prstoch na rukach, na laktiach, na ustach(vyzerala som hrozne), okolo oci, na cele... katastrofa
kedze som kojila, pretrpela som to, kvoli malemu...
akonahle sa odstavil, prilezitost letiet ku koznej...
kazda jedna kozna ma poslala domov s mastickami, kortikoidnymi, nikto sa nesnazil zistit pricinu...
sla som alergologicke, ta to iste... povedala mi, teraz je vela chemie vsade, ste citliva tak sa vam to prejavuje...ziadne testy nic!!!!
uz som tam nesla ani druhykrat, lebo platila som 10 eur a len sa so mnou rozpravala, a povedala mi ake kremy si mam nakupit... dakujem pekne
sla som k inej alergologicke... hned mi spravila kozne testy a baaaach... len co mi kvapla poslednu kvapku hned ma to zacalo svrbiet palit... a viete co to bolo? plesne!
prestahovala som sa do noveho bytu, kde mamr vlhko a plesne... takze to je moj pripad! nie kremiky a somariny... riesit problem!!!!
ak mozem poradit krem na zmiernenie... skin cap - jedine co mi pomohlo...natietam na vecer, do dvoch dni mam na tom mieste zdravu kozu
teraz robim vselijake protiplesnove opatrenia a chvalabohu priznaky mam ale len minimalne... tabletky na alergiu neberem, lebo mam pocit ze mi vobec nepomahaju...
Ahoj, ja sice AE nemam, ale syn ma zacervenane licka - takze tiez riesim z coho to ma, kedze u neho to bude zrejme alergiou. Este neviem, na co, lebo je moc malicky na testy, tak sme zatial len vysadili mlieko. Ale chcela som ti odporucit jednu pani kam.zyk - skus kuknut https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/mate-ucinne-tipy-na-atopicky-ekzem-u-deti/ oslov ju, urcite ti poradi 🙂
Damy, neuveritelne si vazim vase prispevky!
SOm rada, ze tolko z vas sa mi rozhodlo pomoct. Vela z vas spomina dietu - mozem vas ubezpecit, ze som to uz skusala. Ja som velmi proti tabletkam a preto som ako prve zacala cistit telo, cakala som niekolko mesiacov ale bezvysledne. Momentalne stale drzim dietu - ziadne umeliny, ziadne dzusy, sladkosti, muku a podobne, same cerstve veci, maso som velmi obmedzila, ale bohuzial, moj stav sa nemeni.
Skusim este tu hubu, a tiez by som sa chcela opytat, napadlo ma drasticky zvysit pitny rezim, pocula som, zevraj nedostatocny pitny rezim vyvolava atopicky ekzem, teda moze hovy volavat, je pravda, ze moj pitny rezim je velmi zly, cez den som zvykla vypit tak dva pohare vody, teraz to nepresiahne liter a pol
mate niekto skusenosti so zvysenim pitneho rezimu a vyliecenim ekzemu?
Dakujem este raz!
@ceciiilia najorv by trebalo dostat aspon trosku pod kontrolu tieto akutne fazy. Ja mam AE od malicka a 2x som bola kautne hospitalizovana kvoli komplikaciam, infekcia zlatym stafylokokom, ktoru som ziskala vdaka praci v nemocnici 😠 a nasledne dva mesiace atb. Pri druhom pobyte v nemocnici som zistila, ze velmi prudko reagujem na avivaz, takze som roky prala iba v detskych praskoch.
Mne velmi pomahali smrdaky, nakoniec s prvym tehotenstvom sa AE uplne zmizol.
nečitala som prispevky, ale ja mam ekzem na nohe pozdlž píšťaly, mne stlmil svrbenie HOLTOV KREM, použivala som rôžne maste aj drahe a nič, ale ten krem mi to stlmli a je lacny co som nepocitala...tiež som sa o ňom dočitala tu na stránke...jedna mamička o ňom pisala, že použivaju na atopicky ekzem...
ahoj, ja som mala atopicky ekzem na tvari, sem-tam sa vracia (raz za niekolko rokov) a vzdy mi zaberie homeopatia. presne si viem predstavit tie pokusy, co na tebe robili. Neviem odkial si, ale vraj su dobre homeopaticky v Bratislave, zial neviem mena ale na internete urcite vyhladas. Ja som chodila k Mudr. Čverhovej do Prievidze. Liecba trvala asi 3-4 mesiace, ale jedina zabrala na niekolko rokov. Ked sa mi znovu vratil, vytiahla som stare recepty a zopakovala som a zas bolo OK. Dobre je, ze tam nechodis casto, raz za 6 tyzdnov. Prve vysetrenie je dlhe a drahsie, tusim 30 eur, ale dojem je uzasny, dalsie stoja asi 15. Ekzem je strasne narocny na psychiku, je to obrovska zataz, chcem ti vyjadrit podporu a napisat vlastnu dobru skusenost. Velmi odporucam!
do kupela oilatum (bez predpisu), na telo lipobase (bez predpisu), lipocream (0,1% kortikoidy), ked je zhorsenie.
a k tomu vsetkemu raz mesacne preventivne ichtioterapiu, jednoznacne najlepsie co mozes urobit!
Je to dost zla vec, prezivam to uz 6 rokov a mam take sinusoidy, vacsinou je zle ked mam nadmerny stres alebo nieco kvitne 🙂
a ozaj, ja som tiez nevedela spavat, musela som si dat Atarax (oblbovak) ale to len fakt ked som az plakala...
drzim palce
viem ze je to tazke, ale skus si povedat ze su aj horsie choroby.
Prečítajte si tento článok: https://www.modrykonik.sk/catalog/vendor/mamaze...
kamaratka pouziva Bepanthen a pomaha jej, myslela som si , ze je len na zapareniny pre deti takze ma to prekvapilo 🙂, ale hlavne ze zabera
Pripajam sa k nazoru, ze na ekzem by pomohlo more. Mojmu synovcovi to uplne vyzralo tie ekzemove flaky a potom mal par mesiacov pokoj. Moj manzel ma psoriazu a jemu velmi pomohla chlorella. Drzim palce.
@ceciiilia ahoj, ja som mala atopicky ekzem od babatka, najskor na tvari, potom na predlaktiach a kolennych jamkach. Ako dieta som dost trpela, stipalo to a palilo, mama so mnou chodila po koznych a nic. v puberte mi skusili kortikoidovu mast, ta zabrala, ale len na cas. zacalo sa mi to dokonca rozsirovat. doktorka mi len povedala, ze to zmizne v dospelosti alebo nie, pocas tehu alebo tak. Ked som mala asi 20, odisla som pracovat na Kanarske ostrovy, bola som tam skoro rok. Ten morsky vzduch mi neuveritelne pomohol, mozem ti povedat, ze sa mi odvtedy ekzem neobjavil, ak vylucim nejake lokalne podrazdenie napr. z kovu, a to mam 33rokov. KLOP KLOP..Viem, ze sa neda odist k moru na rok len tak 🙂 ale mozno by ti pomohli solne kupele, Podhajska, sol z mrtveho mora., atd.
@ceciiilia ahoj, v knihe Navarme si zdravie II. píše Andy Timková o ekzéme a uvádza tam jednu vec, že
ekzém = parazity. Skús si tú knihu prečítať a možno sa dozvieš niečo čo Ti pomôže. Sú tam aj kontakty na zaujímavých ľudí, držím Ti palce!
@ceciiilia moze to byt vselico, aj tie parazity, ako pise @jankachmelova ...
Ja by som si na Tvojom mieste este dala zobrat krv na zistenie histaminovej intolerancie, teda krv na DAO - kvantitu aj aktivitu.
Nieco o tom najdes aj na:
http://www.daosin.sk/histaminova-intolerancia
alebo google
Ale drzim Ti palce, aby si to radsej nemala... 😔
Na natieranie odporúčam BIO - bambucké maslo, ale nerafinované. Je to dosť mastné a mojej dcére zabralo len to. Akurát sa to ťažšie rozotiera. Cena je celkom fajn. Pripájam stránku, odkiaľ som objednávala:
http://www.murumuru.sk/maslo-tuhy-olej/bambucke...
Inak na AE sú najlepšie tieto oleje a treba ich užívať vnútorne:
http://eshop.nobilis.cz/rostlinne-oleje/brutnak...
http://eshop.nobilis.cz/rostlinne-oleje/pupalko...
A určite by som si začala prať prádlo v mydlových vločkách, alebo vyrobiť mydlový sliz (recepty sú na nete a aj tu som videla) a samozrejme bez aviváže.

svrbenie ukludni kupel v ovsenych vlockach, ale aby voda nebola horuca len letna. do vody nic ine nepridavat. utriet sa len pritlacanim z lahka uterakom a na polovlacnu kozu natriet indulonu modru na suche miesta hrubsie. oblecenie lahke a so svetlej bavlny, nepotit sa. pot svrbenie zhorsuje. s kortikoidami to neprehanaj. Ja mam ekzem z pliesni, prachu, ekzem z jedla je len zriedkavy. Daj sa testovat ci mas alergiu na roztoce, prach, pliesne, stormy, psov, macky....mne ked nic raz nepomahalo zabrala hned mast proti pliesnam na kozi.