icon

Mám 25 rokov a ani nie 40 kg. Ako pribrať?

15. aug 2022

Prosím vás co mam robiť aby som pribrala ja už som v koncoch nie a nie pribrať jem viac už mi je zle musím si ľahnúť niekedy mi je na zvracanie nasilu jem niekedy bola som pri obvodnej a nič mi nedala nemám ani 40kg a mám 25rokov

mathias232
Odpoveď bola odstránená
bluka2
15. aug 2022

Tak iný lekár, aj keby si mala iba 150 cm

retep00
15. aug 2022

Ahoj, mám podobný problém.. akú máš výšku? Si ok po zdravotnej stránke? Bola si na štítnej? Veľa robí aj psychika 🙂 ja som sa po rokoch už zmierila s tým, že jednoducho taká som aj keď sa mi podarilo niečo málo pribrať stále to nie je ono .. nemám byť po kom tučná.. hlavne je , aby si bola ty sama so sebou spokojná.. reči druhých si nevšímaj 🙂 ak ti môžem poradiť , skús b-komplex alebo najlepšie b12 alebo pangamin tablety (podporujú chuť do jedla), hroznovy cukor práškový kúpiš v lekárni dávaj si ho do vody alebo si kúp tie cukríky a kľudne ich jedz kedykoľvek počas dňa, dodá ti to energiu.. alebo si kúp proteín ale musíš jesť poriadne naozaj 5 krát do dňa plus aspoň 2 proteíny k tomu, napríklad zješ obed a zapiť s proteínom až tak to bude mať zmysel inak vyhodené peniaze .. ak si rozmýšľala nad cvičením tak cvič len s vlastnou váhou, žiadne behanie!! Ak ti robí problém jesť, skús si to pomixovať a vypiť 🙂 ak ti je na vracanie z jedla tak ver mi, že je to len psychika viem o čom hovorím.. treba sa rozjesť a potom ti bude samé chutiť aj sama od seba budeš mať pocit hladu 🙂

benit
15. aug 2022

Ja som mala po dcere 41kg, potom celkom fajn a po 2 detoch 40kg. Lekarka to stale neriesila az z toho bola celiakia, neskor hit a laktoza. Treba vylucit aj tieto potravinove intolerancie.

autor
15. aug 2022

@mathias232 mam 157

autor
15. aug 2022

@retep00 beriem tabletky pangamin klasik ale nič ja už som zúfalá teraz 19teho bude mesiac čo ich beriem 3 krát denne po jedle ale nič a mám také chvíľky že aj 3 dní mi nechuti nič jest malo co zjem ja neviem preco ale vzdy . Ja som len kosť a koza vaha mi ukazuje raz ráno 37 alebo 36 poobede mi ukazuje 38 no ja neviem s tej váhy som hlúpa už mám digitálnu

mathias232
Odpoveď bola odstránená
autor
15. aug 2022

@mathias232 nie vôbec

retep00
16. aug 2022

Nechutenstvo môže súvisieť aj s hormonálnym profilom.. nemáš bolestivú ovuláciu? Mne sa nechutenstvo prejavovalo hlavne počas ovulácie.. neodpovedala si, či si ok po zdravotnej stránke. Treba sa nechať vyšetriť nech ti vezmú krv, objednaj sa na štitku, ku gynekológovi atď, tvoj lekár by ti v tom mal poradiť. Čo sa týka pangaminu, ten je potrebné brať dlhodobo.. po mesiaci výsledky neuvidiš

lenkakravcova
16. aug 2022

Nemáš niečo obľúbené co ti chuti a dokážeš toho zjesť viac než ostatného? Hoc by to boli hranolky s burgrom a Horalku k tomu. Na tvojom mieste by som si ich dávala co najčastejšie. Jedz, čo ti chuti.

autor
16. aug 2022

@retep00 áno bola som mam zníženú štítnu žľazu ale ze nie je potrebne užívať lieky. 🙄 a chcem sa opýtať moz3m užívať aj tie b12 tabletky a aj ten pangamin ?

autor
16. aug 2022

@lenkakravcova to áno jem co mi chutí len mam to tak ze niekedy nejem aj 3 dní napríklad zjem jeden rohlik q som celi deň veľmi plná ze mi nejde jest 😑

ejbyk
16. aug 2022

toto zaváňa minimálne celiakiou....
už si mala byť dávno u gastra.
inak sa cudujem tvojej obvodnej dr že nemá potrebu to riešiť....aj 38 kg je žalostne málo.
trvaj na podrobnom vysetrení. určite sa to časom urovná, ked sa nájde správny smer.....

ejbyk
16. aug 2022

URGENTNE na vyšetrenie!!!

autor
16. aug 2022

@ejbyk obvodná vôbec nič vahu mam momentálne 37kg ráno som vážila cm 157 zrejme vymením doktorku

ejbyk
16. aug 2022

na začiatok by som z jedálnička vyradila klasické pečivo a mlieko....
jedla kvalitne maso sunky zeleninu....ked len 3 x za deň.
na ráno niečo teplé...teplá ryžová kaša, hustá zeleninová polievka....
zelený čaj.....

retep00
16. aug 2022

No ja meriam rovnako 157cm a pri vtedajšej váhe 41kg ma lekárka z fleku poslala na vyšetrenia.. u mám to teda bolo zo stresu.. pri tvojich 38kg som prekvapená, že lekár s tým nič nerobí.. čo sa týka b12 a pangaminu podľa mňa môžeš brať spolu ale znova by som sa poradila s lekárom. Ak máš zníženú funkciu šž, tak nerozumiem, prečo ti nedali lieky? Niečo mi na tom nesedí, každopádne nenechaj sa odbiť lekárom, pýtaj sa na vyšetrenia.
Sleduj sa sama, či ti niečo neškodí, ak ti je zle len z určitého jedla (napr. Po pečive) vyradila by som ho. Ale myslím si, že u teba je to skôr psychika. Vďačné sú napríklad jogurty, ak nevládzeš zjesť normálne jedlo, jogurt má dostatok bielkovín aj celkovo kcal tak ich zaraď do jedálnička, podľa mňa 1-2 jogurty zvládneš zjesť. Ak necítiš hlad je to z toho, že neješ. Zaludok sa scvrkol a zvykol si na to že neješ, preto nie si hladná a vydržíš aj napr. 3 dní nejesť. 🙂 A zle ti je už potom z toho, že žalúdok je úplne prázdny. Ver mi, viem o čom hovorím .

retep00
16. aug 2022

Ešte ma napadlo, niekedy keď mi bolo ťažko na žalúdku, tak ako opisuješ ty, pomohli mi tabletky pancreolan na trávenie. Do pol hodiny som bola hladná. A niekedy pivo 🍻 🙂 má v sebe kvasnice podobné ako v pangamine, takže tiež naštartuje trávenie. Ale s tým pivom pomaly 😄

lenkakravcova
16. aug 2022

Tak to sa musíš už poriadne prinútiť. To už je anorexia. Ja mam mimo tehotenstva bežné pri 160cm, 45kg ale teda jem koľko chcem a koľko mi chuti. Kľudne 4 rožky na raňajky, sladkosti, chipsy, proste nestravujem sa striedmo ani zdravo a nepriberiem.. Ale ty keď neješ, tak to už je choroba, porucha príjmu potravy. Riešila si to už u psychologičky (ak iní lekári nenašli niečo fyzické prečo by ti netrávilo?)? Lebo tam by to malo smerovať.

retep00
16. aug 2022

@lenkakravcova prepáčte, ale anorexia sa prejavuje tým, že človek zámerne neprijíma potravu a cíti sa byť tučný aj napriek nízkej váhe. A zámerne chudne. Slečna si je vedomá svojej váhy a pribrať chce aj keď sa jej nedá. Toto určite NIE JE žiadna anorexia.

janaspa
16. aug 2022

Ahoj, ja mám výšku 164 a vydávala som sa v 30r ako 45kg. My to máme podedene v rodine po máme, ja i moji 2ja bratia. U lekárov všetko ok, ako dieťa mi dávali B12 nič nepomohlo. Po dvoch deťoch som mala 50kg a teraz mám 43r tri deti a 60kg. Tak,e ak máš na to genetickú predispozíciu a rýchle spaľovanie nič a tým nespravis. Treba sa s tým len vyrovnať a mať sa rada aká si. Držím palce🙂

lenkakravcova
16. aug 2022

@retep00 Vieš či je to skutočne tak, keď za 3 dní zje rožok a nešla to riešiť do nemocnice?
Pri poruchách príjmu potravy nemusí ísť len o to, že niekto nechce pribrať, ale sú aj prípady, kedy si uvedomujú, že je to zle, ale nič na tom nemenia (jedine tak o tom rozprávajú - podobne prípady sú aj na opačnej strane, pri obezite).
Zjesť jeden rožok za 3 dní alebo nejesť 3 dní nič je už niečo vážne, čo by sa malo liečiť.

retep00
16. aug 2022

@lenkakravcova netvrdím, že nejde o akúsi formu PPP ale anorexia to nie je. Slečna sa to očividne snaží riešiť. Nezastávala by som sa jej, keby som si tým sama neprešla. A presne také tie reči vedia aj dosť ublížiť, keď si vás niekto hneď zaškatulkuje ako anorektičku. Verte, napočúvala som sa toho dosť a nie je to nič príjemné. 🙂
Každopádne nepoznám autorku osobne a možno si práve váš komentár potrebuje prečítať a otvorí jej to oči aby to začala intenzívne riešiť.

autor
16. aug 2022

@retep00
@lenkakravcova nie nieje to anorexia ja som vždy bola taka chudá že vraj otec bol taky chudi ale bol aj dosť vysoký žiaľ som ho ako mala nevidela pretože som ešte len maminom brušku bola. mál autonehodu ešte len ani foto som nevidela. A áno ja niekedy nejem aj 3 dní stačí mi rožok q som plná nemám chuť na žiadne jedlo ale potom znova jem aj 5 krát denne len vždy každý mesiac mam tak ze nejem a potom znovu ja chcem úprimne pribrat BMI mam 15 a nie rosky a chleb môžem jesť všetko len keď jem viac som plná nevládzem a som nafúknuté niekedy aj po 2 hodinách mi strávi

brembo
Autor odpoveď zmazal
sisaka
16. aug 2022

Autor - vymeniť lekára, nájsť nejakeho schopného a začať riešiť, ak sa nenájde fyziologická príčina, treba aj psychológa. Potrebuješ dietologa, aby ti nastavil jedalniček, musíš sa naučiť jesť pravidelne, malé porcie, každé 2-3 hodiny, kaloricky bohaté, ale nie prázdne kalórie. Kúp si výživu typu Ensure, Boost (neviem, pod akým názvom sa to predáva na Slovensku, dáva sa to ľuďom, čo nejedia normálne, takže náhrada jedla), prinuť sa aspoň vypiť tieto náhrady v dni, keď nie si schopná jesť a kým nezačneš spolupracovať s odborníkmi, ktorý ti jedalniček nastavia. Držím palce 🤞

lenkalenka126
16. aug 2022

Lekár ti môže predpísať enterálnu výživu (Nutridrink, Ensure, Fresubin…) vo forme mlieka s príchuťou alebo džúsu. Aby si pribrala, musíš byť v kalorickom nadbytku a to teda jeden rožok za tri dni nie je.