icon

Mám 33 rokov a prekonala som cievnu mozgovú príhodu

14. feb 2022

Ahojte. Mám 33 a prekonala som cievnu mozgovú príhodu, teraz aktuálne som v nemocnici dostala aj prvý raz covid, ale je, našťastie, mierny (zatiaľ len teploty a únava). Reč mám ok, mám spolubývajúcu, s ktorou môžem rozprávať a trénovať aj reč, len v ruke nemám cit,hoci viem už do ruky zobrať predmety a urobila som si aj vrkoč. Mal niekto podobný problém? Pomohla Vám rehabilitácia ruky? Vrátil sa vám časom cit do ruky. Pracujem totiž v kancelárii a s ľuďmi a mala som ešte plno plánov, tak budem rada za akékoľvek povzbudenie. Tí, ktorí ste zažili niečo podobné, z čoho ste dostali porážku?

Strana
z2
jana_eyre_2
5. aug 2022

@evina34 píše v diskusii že je neockovana..

jana_eyre_2
5. aug 2022

Autorka, môj otec dostal mozgovu porážku veľmi silnú v mladom veku.. poznám aj ženu rovnako starú ako ty, ktorá dostala mozg.porazku.. neviem akú mala pricinu ona, ale dostala sa z následkov a teraz to už takmer nevidno.. podľa mňa tým že si sa dostala do nemocnice tak rýchlo tak sa dá všetko zvrátiť, len si treba veriť že to dáš.. držím ti palce..

autor
5. aug 2022

@evina34 Nie, nebola som. A nie je za čo.

@jana_eyre_2 Ďakujem za info. Ani u mňa to nevidno, našťastie. Len teda mala som nejaké následky, ktoré ani možno nemuseli byť. Ale to bude časom ok. V to verím. Čítala som o ľuďoch, ktorí mali aj v nízkom veku, avšak im príčinu odhalili. Preto ma to zaujíma. Samozrejme, nechcem to už riešiť a žiť celý život v strachu. Človek si potom dáva pozor na to, aby mal dostatočný pitný režim, pravidelný spánok, nestresoval sa, nenaháňal. Ale zaujímalo by ma, či tá žena, ktorú spomínaš, mala potom v živote aj napr. dieťa, či to nebolo riziko pre ňu, či sa takíto ľudia, ktorí sa na nič neliečia, neboja v budúcnosti letieť lietadlom, či navštevujú saunu atď.

jana_eyre_2
5. aug 2022

Dieťa zatiaľ nemá, ale bohužiaľ viac neviem.. je to vzdialená rodina, viem len že zo začiatku to pre ňu a rodinu bolo hlavne psychicky veľmi náročné ale neskôr som sa dozvedela, že všetko dobre zvládli a žijú normálne zivoty.. ale či sa v niečom radšej obmedzuje neviem.. ona to mala zrejme geneticky..

veve_ad
5. aug 2022

@evina34 autorka pisala vyssie, ze je neockovana

autor
5. aug 2022

@jana_eyre_2 Nevadí, ďakujem aj tak. Spýtam sa odborníkov časom. Super, že sa z toho tá žena dostala hlavne aj po psychickej stránke. Čítala som, že u niektorých to býva náročné.

krajinka
5. aug 2022

ja mam 41 a mozgovu prihodu som zazila pred mesiacom, nastastie iba taku slabsiu...musela som ju dostat v noci, lebo uz rano som bola taka otapena, cez den som zistila ze mam problem vnimat ostatnych, ostala mi necitliva lava strana tela a vecer mi uz vypadavali slova zachranka mi namerala tlak 180/100...na MRI zistili ze mam uplne upchatu krcnu cievu krv ide do mozgu nejakymi vedlajsimi cestickami...caka ma vysetrenie na reumatologii a hematologii...ja som aj sledovana kvoli sarkoidoze nikdy som kvoli tomu nemala problemy, vraj aj ta mohla sposobit upchatie

autor
5. aug 2022

@krajinka Ach, to ma mrzí. Napíšem správu.

monso2107
11. máj 2023

Ahoj mám 36r dostala som CMP 30.9 2022 nepamätám si 3 dní po ani žiadne príznaky som nemala lebo som doobeda bola normálne v práci ležala som na jis a potom na neurológi pustili má domu a máme známeho v inej nemocnici takže hneď potom som šla tam robili mi rôzne vyšetrenia a nakoniec zistili vrodenú chybu srdca (dierka v srdci) takže som musela ísť na operáciu srdca dávali do srdca taký dvojtanier aby upchali diétu to bola príčina zistili to vyšetrením EchoTEE teraz vybavujem invalidný dôchodok lebo mi končí PNka a dr.moj mi povedal že to ešte nieje do práce ale mám obavy či mi schvália ID nakoľko som ako v pohode podľa papierov od dr.ale viem že mám 7 časti mozgu poškodené pravá ruka mi padá o 5cm stále som unavená (prisudzuje to tomu že som stále doma ) musím chodiť na rehabky k psychologovi ktorí dal posudok že výrazne znížená novodobapamät tak neviem čo bude.

vlastnynazor
11. máj 2023

Zrejme ti odporucia nasledne hematologiu kvoli vrodenym predispoziciam na zrazanlivost.
V rodine mame po mozgovej, sa dost lutoval a necvicil tolko, kolko mohol a potom sa vzdy pri rozhovoroch cudoval, ako ze to druhi zasiahnutu koncatinu/y rozhybali. Odpoved od rozhybanych bola - cvicenie aj cez bolest.
Drzim palce a prajem skore uzdravenie.

autor
12. máj 2023

@vlastnynazor Genetiku mi robili, nemám žiadnu poruchu zrážanlivosti krvi, hematológovi chodiť už nemusím. Zdravotná ani genetická príčina sa nenašla. Ochrnutá som bola, lebo som nedostala trombolýzu, hoci v nemocnici som bola rýchlo, bola som pri vedomí. Mala som zrejme neokysličený mozog v tej chvíli. Pred pár mesiacmi som sa vrátila do práce, rehabky mi skončili spolu s PN, ID nemám, našťastie. Používam denne ruku, ktorá bola ochrnutá (píšem na PC), zo začiatku to bolo horšie, aj s rukou aj počas cesty do práce ma nohy boleli, chodila som pomaly. Pôvodne bola mierne ochrnutá v prvý deň aj noha na tej strane ako ruka. Po návrate do práce som sa naučila nejaké nové veci, už fungujem. Ďakujem.

@monso2107 Tiež som mala poškodenú časť mozgu, zrejme kvôli nepodanej trombolýze. Príznaky predtým som nemala, len mi v momente všetko vypadlo z ruky, v bezvedomí som nebola, potom hlas a reč sa zhoršili. Echo mi tiež robili, aj iné vyšetrenia. Tebe ID zrejme schvália, keď si bola aj na operácii a máš ešte aj iné zdravotné problémy. Nemám s tým skúsenosti, lebo som nič také neriešila. Len otázne je, či ti schvália plný ID alebo len nejaký čiastočný. Prajem ti zlepšenie tvojho zdravotného stavu. Dávajú ti nejake lieky, vitamíny na pamäť? Skús trénovať mozog a pamäť, skús hrať napr. pexeso a kadejaké hry, kedy musíš rozmýšľať čítaj knihy, časopisy. Keď sa ti nebude dariť hneď, neber to ako zlyhanie, ale trénuj, skúšaj ďalej, nevzdávaj to. Mysli pozitívne. A hlavne nebuď stále doma, ak môžeš chodiť, treba chodiť aspoň na prechádzky, určite máš vychádzky.

scorpionflower1
12. máj 2023

Moja spoluziacka v VS mala porazku po nehode na bicykli, nemala ani 30, mala ochrnutu polovicu tela pokial viem. Viackrat bola v Adeli centre, teraz tam tusim robi aj nieco ako fyzioterapeutku. Ona urobila ohromne pokroky, neviem presne ako na tom je teraz, nie sme v kontakte, ale bola vzdy velmi sikovna a huzevnata baba, takze to jej urcite pomohlo.

monso2107
12. máj 2023

Mám lieky ale už mi pomaly vysádzanie ale musím užívať vitamín D denne 4000 a chodím k psychologovi na terapie ( neviem či to pomáha )

marca12
12. máj 2023

Ja len k tomu,ze nemusis chodit na hematologiu. Preventivne musis chodit aspon raz rocne. Lekar ta odpinka,ale nedaj sa odbit. Mali sme toto v rodine. Po uspesnom dolieceni nebola potrebna dalsia kontrola a bum po rokoch znova a vtedy sa jeden lekar vyjadril,ze preco nechodil ako rizikovy pacient na kontroly na hematologiu. No lebo ho vseobecny neposlal. Takze musis chodit na kontroly.

autor
12. máj 2023

@marca12 Píšem, že nemám žiadnu poruchu zrážanlivosti krvi ani žiadne trombofilné mutácie. Genetické testy mi robili 2x, dokonca rozšírené. Ja som porážku nemala zo zdravotných či genetických dôvodov. Ani v rodine poruchu krvi nemáme, mám aj v rodine zdravotníkov. X krát mi robili krvný obraz a bol vždy v poriadku. Rizikový pacient, o ktorom píšeš, má zrejme nejakú trombofilné mutáciu, prípadne predispozíciu a v tom je dosť podstatný rozdiel. ja však nemám žiadnu a verím lekárom, keďže som bola u viacerých. Riziková nie som.

autor
12. máj 2023

@monso2107 Tak v prvom rade musíš ty myslieť pozitívne, psychológ to za teba neurobí. Ja som psychológa nepotrebovala, ale ja som v živote nastavená možno trochu inak. Vitamín D je ok, ja ho užívam preventívne pár rokov z vlastnej iniciatívy, hlavne v zime, v teplom období chodím viac na slniečko a jem stravu bohatú na vitamíny a minerály.

@scorpionflower1 Čítala som o tomto centre, no nebola som tam, chodila som len na rehabilitácie ambulantne + plus doma som cvičila, ale už nemám rehabilitácie, normálne pracujem, fungujem, takže táto téma je v podstate už neaktuálna.

autor
12. máj 2023

@marca12 A ešte k tým krvným testom.. každý zamestnanec chodí na periodické preventívne kontroly v rámci svojho pracovného pomeru, lebo je to povinné v práci, a tam mu aj krvné testy robia. Mne sa dokonca CMP prihodila po tom, čo som v danom roku mala absolvované všetky preventívne kontroly nielen u svojho obvodného, ale aj v práci, kde mi robia x vyšetrení. Takže človek nikdy nevie, čo sa stane. Dnes tu človek je a zajtra byť nemusí. Netreba sa stresovať v živote, lebo stres skôr ľuďom škodí, ako pomáha.

lzielovska
18. júl 2024

@livocka21máme skúsenosť s prekonaním mŕtvice u nášho ocina, mal ťažkosti s pohybom a rozprávaním. Známa nám po vlastnej skúsenosti odporučila Cogniron, ktorý sme vyskušali a ocinovi sa jeho stav výrazne zlepšil. Určite vyskúšaj.

autor
19. júl 2024

@lzielovska mne na hlas a reč pomohlo stále rozprávať, resp. snažiť sa a nahlas čítať. Aj keď som zo začiatku nevyslovila dobre dlhé slová, pomerne rýchlo sa mi hlas vrátil. Ruku som mala totálne ochrnutú, len visela, akoby bola bez kostí. Pri nej pomohlo len skúšať s ňou všetko, chcieť chytiť to a to, dvihnúť s ňou niečo, zo začiatku mi padali veci z ruky a potom už len cvičiť s ňou. Nemám nič takéto odskúšané, neužívala som žiadne špeciálne výživové doplnky. Ruku už nejaký ten čas normálne používam v práci (píšem denne na PC) aj doma.

frzeiovn
4. sep 2024

Ahojte. Prosim vas ako dlho ste boli na PN? Ja som mala ischemiu pred 3 tyzfnami. Dakujem...

Strana
z2