Mám 33 rokov a prekonala som cievnu mozgovú príhodu

14. feb 2022

Ahojte. Mám 33 a prekonala som cievnu mozgovú príhodu, teraz aktuálne som v nemocnici dostala aj prvý raz covid, ale je, našťastie, mierny (zatiaľ len teploty a únava). Reč mám ok, mám spolubývajúcu, s ktorou môžem rozprávať a trénovať aj reč, len v ruke nemám cit,hoci viem už do ruky zobrať predmety a urobila som si aj vrkoč. Mal niekto podobný problém? Pomohla Vám rehabilitácia ruky? Vrátil sa vám časom cit do ruky. Pracujem totiž v kancelárii a s ľuďmi a mala som ešte plno plánov, tak budem rada za akékoľvek povzbudenie. Tí, ktorí ste zažili niečo podobné, z čoho ste dostali porážku?

qwer2019
14. feb 2022

Ja z tým nemám osobnú skúsenosť, ale myslím si, vzhľadom na to ze si mladá žena, tak to tvoje telo zvládne, a po rehabilitáciách budeš čo najviac tak ako predtým. 😊 už asi nikdy to nebude ako predtým, ale verím, že budeš na toľko v pohode, ze sa z väčšej mieri vrátiš späť do pôvodného zivota. Budem ti držať palce. Verím že to zvládneš. Si určite silná žena. Veľa šťastia v napredovaní. 😇

ivkazba
14. feb 2022

Ahoj, osobnú skúsenosť nemám, ale mám kamaráta, ktorý mal porážku vo veku 30+, ťažšie rozprával aj sa ťažšie hýbal. Rehabilitoval, trénoval (reč aj telo) a pomerne rýchlo sa dostal do "normálu", dnes je tá porážka už len spomienka, žije úplne ako predtým. Viem, že sa to ľahšie hovorí ako realizuje, ale mysli pozitívne, trénuj, držím moc palce, nech si čím skôr fit. 🙏

iwesska
14. feb 2022

Neviem sice poradit,ale nema ta porazka suvis prave s Covidom? Som citala clanok od jedneho zachranara,ktory pisal,ze mali pripady,ze sa Covid prejavil ako porazka a az nasledne urobili dotycnemu test a zistili,ze je pozitiv. Mohla si mat nejaku vrodeny problem so zrazanlivostou,o kt.si nevedela a az teraz sa prejavil. Ale je super,ze mas cit v ruke,rozrehabilitujes to a bude to urcite v poriadku. Pozri Borisa Prsa,ako to super zvladol💪

yoxinka
14. feb 2022

Ahoj, ja som síce nemala porážku, ale mala som ochrnutú pravú ruku od lakťa dole. Ruka mi od lakťa len visela, VÔBEC som ju nedokázala ovládať, nijako, len visela proste. Išlo o parézu radiálneho nervu. Po dvoch mesiacoch rehabilitácie žiadna výrazná zmena, ruka začala atrofovať, mala som ju 3cm chudšiu ako druhú v tomto bode som bola hospitalizovaná na FRO a bola som v nemocke mesiac. Dávali do mňa mega dávky vitamínu B, nejaké lieky, každý deň dvojfázová rehabilitácia a procedúry. Učila som sa nanovo písať (som praváčka), jesť úplne všetko. Mne fyzio normálne priviazal lyžičku na ruku a musela som sa s ňou najesť, trvalo to síce dve hodiny, ale … iná cesta nebola. Ruku bolo nutné čo najviac stumulovať. Mne z toho bolo dorevu, ale fyzioterapeuti ma brutálne povzbudzovali, motivovali a keď som po štyroch mesiacoch pohla o pol centimetra malíčkom, tešili sa celé oddelenie. Potom to už šlo a začalo sa to lepšiť. Z nemocky sommodchádzala s tým, že funkčnosť tam bola, ale stratoz svalov bola ruka hrozne slabá, tak som musela posilňovať, stále cvičiť a ešte asi 4 mesiace rehabilitovať, ale to už len tak raz za týždeň/dva. Ruku mám ok. Celé toto sa mi stalo, keď som mala 18 rokov. Veľmi ti držím palce!!!

aniele
14. feb 2022

Patricia Neal, oskarová herečka, manželka Roalda Dahla, dostala porážku, keď mala 39, bola na tom naozaj zle. Bol o tom aj natočený film, myslím, že v r. 1991. Tvrdou rehabilitáciou sa vrátila do normálneho života, naďalej hrala, bola opäť nominovaná na Oscara, cenu Emmy... žila 84 rokov.
Poznala som osobne staršiu paniu, ktorá si rozcvičila prsty po porážke paličkovaním.
Takže nielen klasická rehabilitácia, ale neustály pohyb prstami. Karol IV., keď sa rozhýbal po kompletnom ochrnutí, neustále niečo plietol (košíky z prútia) a stružlikal. Tá scéna z Noci na Karlštejne nebola výmyslom. Takže prajem veľa sily a výdrže, určite to pôjde.

desore
14. feb 2022

@iwesska Ked lezi v nemocnici, lekari - neurologovia, atd jej urobili xy vysetreni, stanovili diagnozu, takze to nie je len prve zdanie.

anonym0001
14. feb 2022

Aj v starsom veku sa vie telo s pomocou rehabilitacie z cievnej prihody uplne zregenerovat.

laura164
14. feb 2022

Mám kamošku mladú ako ty, tiež mala CMP, rok musela byť na PN, rehabilitovala, všetko ok zvládla 😊

autor
14. feb 2022

@iwesska Covid som dostala až v nemocnici od človeka ležiaceho vedľa. Našťastie ako neočkovaná som zatiaľ len unavená a nechutí mi až tak jesť. Čuch a chuť som nestratila. Dlhé mesiace som preventívne brala vitamíny, tak možno to mi pomohlo zatiaľ s ľahkým priebehom. Som praváčka a chorá ruka je ľavá. Ale snažím sa ju používať aj pri jedení polievky, aj s príborom som už jedla. Sprchu zvládam aj sama. Len rehabilitácie teraz nemám. Tak som zvedavá, či budú vôbec.

@qwer2019
@ivkazba
@yoxinka
@anonym0001 Ďakujem všetkým za povzbudenie. Ako nikdy by mi nenapadlo, že sa také niečo prihodí. Bolo mi do plaču, že ma nikto ako mrzáka nebude chcieť, ale ja s tou rukou budem trénovať. Môj tatko vraj doma plakal, mamina zdravotníčka tiež z toho bola na nervy. Hádam sa zistí, čo to spôsobilo, aby sa to neopakovalo.

yoxinka
14. feb 2022

Neboj, pokiaľ tou rukou dokážeš hýbať, rozchodíš to, určite!!! Nesmieš sa vzdať a musíš bojovať. Dáš to!!! Ja som tú ruku mala úplne že nič, ona mi len visela vedľa tela a nič, keď som ju dvíhala, zápästie mi padalo, ťahala ho gravitácia, proste ani ťuk. Ja som mala brutálne intenzívnu rehabku, fyzioterapeuti mi boli obrovskou oporou. Ja som tam videla postaviť sa ochrnutého človeka z vozíka, povedala som si, čo tam ruka, to dám. Zvládneš to!!!

irusa
14. feb 2022

Držím prsty... skoré uzdravenie 😘

luccija
15. feb 2022

Moja kamarátka je kozmeticka a dostala 2 porážky v 35 r pracuje, funguje, rehabilitovala...drz sa telo dokáže aj nemožné si mlada

autor
15. feb 2022

@yoxinka
@irusa
@luccija Ďakujem. 😊

jakubrianka
15. feb 2022

Ahoj. Porážku môže dostať aj zdravý mladý človek ak nastane súhra zlých faktorov. Najčastejšie príčiny bývajú u mladých žien užívanie antikoncepcie, dehydratácia, hormonálne/metabolické poruchy, vrodená trombofilná porucha, sy. lepivých doštičiek, arytmia....Všeobecne najvyššie riziko v každej vekovej kategórií je neliečený vysoký tlak, dehydratácia spolu ťažkou fyzickou prácou dlhšieho trvania. Áno aj kovid momentálne prichádza do úvahy. Je dobré, ak nájdete príčinu mozg. príhody u teba v tak mladom veku, aby sa ti príhoda nezopakovala.

Rehabilitácia má najväčší efekt vo včasnom štádiu po príhode, ak môžem poradiť zohnajte si fyziotetapeuta, ktorý bude za tebou do nemocnice chodiť, lebo dobehnúť zameškané sa v tomto prípade nedá. Podľa opisu čo všeko s rukou zvládaš to nie je zlé a hlbokù citlivosť a polohocit zrejme máš keď si si dokázala urobiť cop a to je dôležité. Pokiaľ ti dovolili už rehabilitovať, treba začať hneď. Držím ti prsty ♥️.

autor
15. feb 2022

@jakubrianka Na tlak mi síce obvodný minulý rok chcel dať lieky, lebo mi nameral spodný tlak nad 100, odmietla som. Lebo u firemného lekára som mala ideálny a doma tiez vždy okolo 80. Tu tiež denne 3x krát merajú a vždy ideálny. Tak som aj rada, že som vtedy nezačala užívať lieky na tlak, ktoré v podstate nepotrebujem. Covid nie je príčina CMP. Tak uvidím, čo zistia. Dokonca minulý rok som bola na dvoch preventívkach (v práci +môj obvodný+ešte gynekológ +zubár). Ďakujem. 🙂

jakubrianka
15. feb 2022

Krvný tlak treba merať doma a to tak ráno, na obed, večer, v noci. Niekto má totiž vysoký tlak len v určitú časť dňa a tým pádom podceňuje liečbu. Ak ti nameral spodný viac ako 100, trebalo si ho doma sledovať. Stretla som mnoho mladých ľudí ktorí doplatili na neliečený VKT mozgovou príhodou :(.

autor
15. feb 2022

@jakubrianka Sledovala som to tak. A v nemocnici to tiež robia a mám tu ideálny. Píšem ss.

autor
15. feb 2022

@jakubrianka Tu lekári povedali, že môj tlak je ideálny. Rovnako aj závodný lekár v práci to potvrdil. Doma mám aj tlakomer, oxymeter atď. Merala som si tlak v priebehu 2 mesiacov. A meriam. Aj dvoch zdravotníkoch mám v rodine. Tam je trošku iný problém. Nie v mojom tlaku.

majkaocka
11. apr 2022

Mávali ste aj častu bolesť hlavy pred mozgovou prírodou?

miriam11
11. apr 2022

Kamoška,38 rovná dostala cievnu mozgovú príhodu. V jej prípade vraj fajčenie+ hormón antikoncepcia. s rečou jej zostal problém, telo rozhýbala.

autor
12. apr 2022

@majkaocka ziadna bolest, nic, co by ma malo varovat.
@miriam11 nikdy som nefajcila, alkohol vobec nepijem, ani kavu s kofeinom.

Pricina nezistena. Zatial. Na preventivky chodim pravidelne v praci i u svojho obvodaka kazde dva roky. A fakt vsetko kontroluju, vratane ekg.

marlenka222
12. apr 2022

Ahoj prosím napíš mi ip.

autor
12. apr 2022
majkaocka
14. apr 2022

Ahoj a nenapísala by si mi do správy ake si mala priznaky ?

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
14. apr 2022

@majkaocka Ahoj. Mas spravu. To su priznaky, ktore sa stali v dany den. Ine priznaky, ze by ma x dni predtym malo nieco varovat, neboli.

beronsche
14. apr 2022

nenapises priznaky sem?
mnozstvo ludi ich podcenuje..
zelam skore uzdravenie!

autor
14. apr 2022

@beronsche Mozem priznaky v den porazky, lebo o inych neviem, resp. mozno som nevnimala. Spalo som menej hodin, kedze som musela skoro vstavat do prace. Stres nebol z prace, mozno len z aktualnej situacie, neviem.. Alkohol vobec nepijem, ani kofein, nefajcim. Maska mi vadila na tvari. Pila som liter cistej vody a bylinkovy caj do toho momentu. Ponahlala som sa a ked som prisla do ciela, stalo sa to. Vsetko z ruky vypadlo, ruka ovisla, nedvihla som ju, nepohla prstami, o nejaku dobu som zacala blabotat, ovisnuty kutik, to uz ma viezla znama do nemocnice. Uz som nevladala vstat, dali ma na vozik. Ruka, ochrnuta polka tela, zla rec boli moje priznaky CMP. Keby som to vedela hned, volam si sama zachranku uz pri tej ovisnutej ruke. Bola som v nemocnici do 45min-do hodiny. Trombolyzu som nemala. Niektori ludia dopadnu ovela horsie. Vyhybam sa stresu, negativite, hlupostiam, dodrziavam pitny rezim.

Keby som zistila pricinu, aspon by som vedela, comu sa vyhnut. Preto, ak to niekto tiez prekonal, budem rada za dalsie skusenosti..

autor
5. aug 2022

Len pre info: boli mi robené aj genetické testy (vyšetrované boli okrem iných aj trombofilné mutácie) a príčina sa nezistila.

evina34
5. aug 2022

ja sa len chcem spýtať či si bola pred tou svojou porážkou očkovaná proti Covidu? Môj kolega z práce dostal porážku - 45 r. - 3x zaočkovaný .../z ničoho nič, zdravý životný štýl predtým, športovec/ Ďakujem za odppoveď.