icon

Mám hemoglobín 53: Ako zvýšiť hladinu železa?

katarina51941
29. apr 2024

Žienky.Bola som na preventívke u obvodnej a brala mi krv. Zistila že mám hemoglobín 53. Okamžite predpísala železo sorbifer durules 100mg/60mg.
Prosím vás akú náhradu si namiesto tohoto kúpiť. Čo beriete vy?

dasim15
29. apr 2024

@katarina51941 Máte extrémne nízku hodnotu. Treba zistiť príčinu a čím skôr podať krvnú transfúziu. Hrozia vám
vážne komplikácie!

nahodnemeno
29. apr 2024

@katarina51941 maltofer tablety take cokoladove su lahsie na zaludok, tiez na predpis...ale ako lekar - tiez si myslim, ze toto je velmi nizka hodnota, az sa mi nechce verit, ze to dr. odbavila len zelezom....kontrolu krvneho obrazu by som dala po 2 tyzdnoch

viera77
29. apr 2024

@zuzka1117 Ale jasné, že to nie je sranda, ani netvrdím, že to je, prípadne sa tým netreba zaoberať, práve naopak. Strávila som kopec času na hematológii a dozvedela som sa aj množstvo informácií o anémii. A áno, už len časté, dlhšie a silnejšie krvácanie spôsobuje vyšší pokles hemoglobínu (môj prípad) a dokonca aj nediagnostikovaná neznášanlivosť lepku a celiakia ju spôsobuje (môj prípad), aj nedostatok kyseliny listovej, atď. Veľa žien má anémiu, či už slabú alebo ťažšiu a ani o tom bez odberov nevie, jej príznaky podceňujú, vrátane lekárov. A samozrejme každý lekár k nej pristupuje aj inak. Pri hodnote hemoglobínu 80 som normálne fungovala, ani som netušila, že je taká nízka. Ale problémy začali až pri hodnote 70 a menej. A hodnota 60 bola šok nielen pre mňa, ale aj pre lekárku, ktorá ale aj začala okamžite konať. Ale hodnota 53 je už doslova bitím na poplach, tam tabletka určite nestačí.

luccija
29. apr 2024

@katarina51941 prvé dni bolo aj mne ťažko potom to je lepšie hlavne po jedle si ju daj, alebo som si druhú dávala na noc.Mas silný menzes?mali by pátrať po pricine

lonely66
Odpoveď bola odstránená
wanduska327
29. apr 2024

@katarina51941 Ja mám 79 hemoglobín a dostávam transfúzie

janka95
29. apr 2024

Určite je to na transfuziu. U nás už pri hodnotách pod 90 neváhali. Zmenila by som lekára lebo toto je veľmi nezodpovedné s takou hodnotou poslať domov. S tým železom rýchle zázraky nečakajte

bluka2
29. apr 2024

@janka95 ja som mala pod 90 (80 niečo) a žiadna transfúzia. Upravilo sa to liekmi a náhodou to pekne stúpalo

majamat
29. apr 2024

urcite je rozdiel ci sa jedna o chornicky stav, alebo akutny, ale Hemoglobin 53 je vlemi nizka hodnota a urcite na transfuziu. ved v tele takto trpia vsetky tkaniva nedostatkom kyslika. pre mozog je mimoriadne dolezite mnozstvo kyslika.
robim v DSS a u ludi s nozkym hemoglobinom, urcite aj s hornotou na cisle 80 uz davaju trasfuziu
uzivanie zeleza je sice ok, ale ma pomaly efekt, preto sa robi transfuzka, ktora ma efekt ovela ryhclejsi. nehovoriac o tom, ze je otazne,ci uzivanie zeleza zaberie. ved to netrba as dohnat do krajnosti a snivat o tom, ze zelezo zaberie.

janka95
29. apr 2024

@bluka2 áno zavisí od stavu samozrejme, aj železo postačí pri tých ešte vyšších hodnotách. Ale pod 60 určite nie. Ale to každý lekár robí po svojom.

mimusha3
29. apr 2024

Ja som mala 93 a lekár mi odporučil globifer forte. Po mesiaci užívania mám 105,nezapeká ma z neho. Som spokojná.

twinflame
29. apr 2024

@katarina51941 Skus SiderAl prasok, volne predajny, dobre sa vstrebava, nesposobuje tazkosti, vlastna skusenost

andrea78
29. apr 2024

@katarina51941 ja beriem Tardyferon. Pred rokom som mala hodnotu hemoglobinu 40. Ano, je to hodnota na transfuziu, ale mna ani obvodny, ani interna nikam neposlali. Kazali brat 2x denne Tardyferon, potom kontrolny odber a ak by bola hodnota nizka tak az potom
smer hematologia. Po mesiaci vyse 120. Tak skus, ak chces. Ziadne tazkosti, bolesti, problemy mi nesposobuje, beriem ho uz stale.

mata.g
29. apr 2024

Ahojte aké sú normálne hodnoty železa a vie mi odber urobiť aj obvodná? Dik

zuzka1117
30. apr 2024

@mata.g veď hemoglobín je v každom základnom krvnom vyšetrení, takže áno. Ženy majú normu 120 a viac

janka95
30. apr 2024

@zuzka1117 áno presne. 120-160 . Preto nechápem ako dakto nerieši hodnotu pod 60.

taktotedanie
30. apr 2024

@katarina51941 vylucila aj dalsie moznosti strat? Skryte krvacania?
Mas to teraz prvykrat ci uz s tym bojujes dlhsie?

majamat
30. apr 2024

@zuzka1117 treba rozlisovat zelezo a hemoglobin. tu sa to akosi dost zamiena.
@mata.g sa pytala na zelezo, nie hemoglobin.

a teda zelezo moze skontrolovat aj obvodak.

mata.g
30. apr 2024

@zuzka1117 no nevšimla som si to zatiaľ v krvnom vyšetrení - napr pri zistení crp? Akú značku má hemoglobín?

akvi
30. apr 2024

@katarina51941 kúp si tzv. easy iron, z toho ti nebude zle a má aj výbornú vstrebatelnost. Plus k tomu nezabudni aj C-cko a metylfolat. Ale tiež sa mi to zdá riadne nízke, sa čudujem, že ešte dokážeš fungovať a že ťa neposlali rovno na transfúziu.

veronicka182
30. apr 2024

@zuzka1117 so sestrou mame obe chronicky nizke hodnoty (okolo 60) a napr mna nikdy neposlali na transfuzky aj ked som bola tehotna…liekmi ma dostali na 100

akvi
30. apr 2024

@majamat Fe ti obvodak nie je ochotný spraviť. X-krát som to chcela a bola odbita, že to nie je súčasťou prehliadky. A ak, tak možno spraví Fe v sére, lenže to má malú výpovednú hodnotu, treba si dať spraviť zasobny feritin a to už teda vôbec nebol ochotný. A tak isto gynekológ ma odbil. Pritom ja som mala anemiu z dôvodu silnej menštruácie. A železo som brala vkuse, bez neho som bola ako matoha. A keďže som ho brala, hemoglobín som mala vždy aspoň hraničný a preto to nik nemal potrebu riešiť. Proste začarovaný kruh.

majamat
1. máj 2024

@akvi tak ano, obvodaci kde co nie su ochotni urobit, ale mozu. a moze odobrat aj zelezo. odoovedala na otazku, ci to moze odobrat.

a teda Fe moze urobit len v sere, kde inde, ved serum je sucastou krvi. aj feritin je v sere. ked si pozries ziadanku na krv, vsade mas S-... to S znamena serum.

Feritin tusim obvodak tiez moze urobit, ale vacsinou to nechavaju na hematologov. toto tiez nechapem, preco sa berie zelezo, nie rovno feritin. ale na toto sa nepytala.

katarina51941
autor
2. máj 2024

@taktotedanie prvý krát sa toto rieši. Som chudá a bledá. Tak to mal aj môj otec a aj brat. Ale brať je ok. Bol na testoch. A u ocina to už nezistíme nakoľko mi už dávno zomrel. Ale keďže mám strašne silnú a dlmu ms tak dr si myslí že to môže byť jedna z príčin. Ako diagnózu mi stanovila anemia z nedostatku železa pri chronických stratách krvi.

taktotedanie
2. máj 2024

@katarina51941 mali by ste absolvoval hematologiu jednoznacne
Riesila som to v rodine, gynekolog okamzote poslal na hematologiu tam nastavili liebu a nalez sa zlepsil
Budete potrebovat vymenny listok

katarina51941
autor
2. máj 2024

@taktotedanie no povedala že po kontrole za mesiac sa uvidí aké budem mať hodnoty. A potom by ma poslala na hematologiu a tam by asi upravili liečbu. Tak isto na gyndu na poslala kolo úprave ms. Ale to eviem či dr dokáže upraviť keďže som kolo tomu brala aj niekoľko antikoncepcii ale každú som musela vysadiť nakoľko mi nerobila dobre.

taktotedanie
2. máj 2024

@katarina51941 ja mam skusenost, ze stacila liecba z hematologie a krvacanie sa samo upravilo bez zasahu hormonov zo strany gynekologa

katarina51941
autor
2. máj 2024

@taktotedanie no to je super. Budem žiadať po kontrole tak či tak výmenný lístok na hematologiu keďže aj v tehotenstve som musela brať železo ale potom sa to upravilo a mohla som ho vysadiť. A po nejakom čase je to tu zas. Takže určite bude žiadať tu hematologiu tak či tak.

majamat
2. máj 2024

@katarina51941 v tehu je to ine.
v tehu sa prirodzene riedi krv. za normalnych okolnosti je urcity pomer krviniek a plazmy. v tehu je plazmy viac, cize aj v pomere s krvinkami jejje viac a preto vychadza krviniek ( a aj hemoglobinu ) menej, ako obvykle.
ak ma zena mimo tehu hemoglobin ldva 130 a potom otehotnie, moze tam byt pokles pod normu.
no ak ma zena ako napr ja za normlanych okolnosti 145-165, potom ani v tehu sa pod normu nedostane, ja som mala 135-137.

aj preto sa ti to po tehu upravilo.

samozrejme by ta na hematologiu poslat mala, len som chcela objasnit, ako to v tehu je.

ivkaui
3. máj 2024

@katarina51941 ja som anemicka cely zivot, na hematologii mi dali tardyferon a kedze mam problem s travenim tak ho uzivam na obed s jedlom a som v pohode...sice mi kazal dr rano, ale to by som nedala, uz sa poznam 😁