Mám si dať odstrániť žlčník?
Ahojte,viem,že je tu veľa tém,ale nedá mi to.
Mám už asi 12r.kamen v žlčníku,rastie. Teraz mal 1,9mm.
Nerobí problémy.
Jeden lekár povie, vybrať. Iný lekár,počkať a sledovať,kým nezačne robiť šarapatu. Ľudia okolo jedni chvália operáciu,iní by na ňu nešli,majú väčšie problémy ako mali.
Čo poradíte? Ak sú tu zdravotnícky,poprosím aj o ich názor.
tiež by som radsej dala vybrat. ked zacne robit sarapatu, bude ti jedno ci budes operaciu chvalit alebo nie. bude musiet ist von. Ak si este nezazila zlcnikovy zachvat, tak to nechces zaziť
@anonym_autor túto noc som prežila Zlcnikovy záchvat, čiže neprajem Ti zažiť. Ja mam 4mm kamene, a musí ísť von. Čiže idem riešiť a hľadať vhodnú nemocnicu
Ja mam 3cm velky kamen uz cca 10 rokov. Bez problemov. Tiez vaham, lebo problemy nemam. Ale obvodna na mna tlaci, ze prekanceroza… tak sa asi o par mesiacov, len tento rok riesim vselijake ine zdravotne problemy, tak to odkladam.
Vybrať.Kamen ani nevieš jak a môže poputovat do zlcovodov alebo do pankreasu.A zapálený pankreas je už život ohrozujúci stav.Ani chvíľu by som neváhala.Bolest žlčníka je najhoršia bolesť,akú som kedy zazila
@anonym_autor Ja ho mam uz asi 15 rokov. Na odporucanie lekarov ( nie zien z MK) si ho nedavam vyberat. Chodim pravidelne na sono. A vybrat mi ho chcel len jeden, zo sukromnej kliniky. Ostatni mi odopucaju si ponechat funkcny organ. Vraj mnoho ludi ho ma a ani o nom nevie a aj s nim umru.
Žlčníkove kamene, kým nerobia šarapatu, tak ani o nich nevieš. Ak sa zaseknu v žlčových cestách a schytas pankreatitidu, tak to si radšej budeš hovoriť, že ten žlčník si mala dať von. Pankreatitidy sú teraz extrémne časté… jeden manželov kolega z tímu (Ind) ma teraz kombináciu - tyfus, pankreatitidu +- problémy so zlcnikom… keď sa dá nejako dokopy, tak žlčník musí ísť von.
Vybrať.Kamen ani nevieš jak a môže poputovat do zlcovodov alebo do pankreasu.A zapálený pankreas je už život ohrozujúci stav.Ani chvíľu by som neváhala.Bolest žlčníka je najhoršia bolesť,akú som kedy zazila
@doriiis kamen do pankreasu nepoputuje, maly kamienok vie max upchat spolocny vyvod zlcnika a pankreasu a to moze sposobot pankreatitidu. Velky kamen uz zo zlcnika nevyjde, akurat ked sa blbo presunie vie zablokovat odtok zlce zo zlcnika a drazdenim steny zlcnika moze vyvolat zapal zlcnika. Moze ale nemusi.
lekari preto maju rozdielne nazory lebo kamen nie je az taky zivotaochrozujuci stav, keby bol piesok to je tahsi stav, takze je len na tebe ci budes cakat do akutneho zapalu alebo si ho das preventivne von.
Dobrý deň, kamene v žlčníku (cholecystolitiáza) je pomerne častý zdravotný problém. Postup wait and see sa zvykne voliť v prípade, že bol kameň zistený náhodne počas usg vyšetrenia a nespôsobuje zatiaľ klinické ťažkosti. Zlatým štandardom je cholecystektómia (vybratie žlčníka), ku ktorému sa pristupuje urgentne ak je stav komplikovaný napr. zápalom... alebo plánovanou operáciou ak spôsobuje časté koliky, dyspepsiu alebo je väčší ako 3cm (spomínané dráždenie steny žlčníka môže byť prekanceróza) alebo preventívne pri hemolytickej anémii alebo aj keď sú kamene klinicky tiché ale sú malé veľkosťou (tu je riziko vycestovania do žlčových ciest v pečeni). Kameň vo všeobecnosti teda predstavuje 3 hlavné riziká - malé kamene sa môžu "vrátiť" do žlčových ciest v pečeni, kadiaľ do žlčníka priteká žlč, kamene strednej veľkosti sa môžu zaseknúť niekde v žlčových cestách a spôsobiť prekážku v odtoku žlče (to spôsobuje bolesti, tráviace problémy, vo vážnejších prípadoch aj zožltnutie kože alebo následný zápal žlčníka) a veľký kameň irituje stenu žlčníka, čím ju núti meniť štruktúru. Vyššie sa spomína aj pankreas, tak to je problém kvôli tomu, že pankreas a žlčník majú u asi 70% ľudí spoločný vývod do dvanástnika, takže ak sa kameň zasekne tu, zástaví sa odvod žlče ale aj pankreatickej šťavy, čo je podklad pre rozvoj pankreatitídy. Aj keď kamene v žlčníku sú časté, je veľmi individuálne komu spôsobujú aké ťažkosti a aké sú prínosy a riziká operácie, preto odporúčam poradiť sa s lekárom, ktorý to sleduje tých 12 rokov, prípadne s viacerými lekármi ak máte takú možnosť; rady od iných pacientov nemusia sedieť na Váš prípad... Prajem veľa zdravia
Pripájam aj obrázok z webu pre lepšiu predstavu 🙂
@anonym_autor chod
Naco si ho tam pestujes a este ked sa to zvacsuje, cakat na sarapatu? Na zlcnikovy zachvat? Vies aka priserna je to bolest?
Zlcnikovy kamen je potencionalna prekanceroza , rakovina zlcnika a zlcnikovych ciest na len niekolkorocne prezivanie
@anonym_autor Som laik, ale 25r.bez žlčníka a pred operáciou som o kameňoch vedela 7r., Operácia bola naplánovaná na Silvestra r.1999.Uz od Vianoc som trpela ako kôň/diétna chyba -bobalky s makom/, lenže potom som mala veľké bolesti aj keď som pila len vodu.Po operácii som poctivo dodržiavala predpísanu diétu a potom som šla do normálu postupne/už som mohla jesť uhorky,papriku, kapustu, strukoviny, atď./Mala som kolegyňu, ktorá tiež otáľala s operáciou, vytrpela si svoje.Po návrate do práce mi povedala,ze ľutuje,ze nešla skôr.Mali sme ďalšiu kolegyňu, do ktorej sme obe hučali, že keď má kamene, ktoré jej z času na čas robia problémy,nech si ich v kludovom období dá vybrať Počúvla, zákrok laparoskopicky, rýchla rekonvalescencia.
Viete,čo počúvam od lekárov,tak je to pol na pol.
A skúsenosti iných sú tiež podobné.
Väčšinou sú po operácii ľudia,ktori už záchvaty mali. Nepoznám niekoho,kto si dal žlčník vybrať preventívne.
A lekári mi jedni povedali-vybrat,raz to i tak bude potrebné,iní,že ponechať a sledovať usg vyšetrením.
Čiže čo má laik urobiť,keď aj odborníci nemajú jednotný názor. Keďže kameň je už dosť veľký na to,aby niekde "zaputoval".

Vybrat, kamen drazdi stenu zlcnika, ktora hrubne, vznika chronicke drazdenie a to moze predstavovat prekancerozu-predrakovinovy stav...a cakat na sarapatu? Co ti chyba akutna hospitalizacia s pankreatitidou?