Mám strach z narkózy
chystam sa na plasticku operaciu no z rodiny ma odhovaraju ze mam male deti a nemusim sa prebudit z narkozy. Strasne po tejto operacii tuzim ale mam aj strach z uspatia...aky je vas nazor ? myslite ze sa treba obavat ?
@chiquitita nemusis sa vobec bat 🙂
nooo ja ti poviem tak. Pol roka mi odkladali operaciu, anesteziologovia ma odmietlai uspat. Ked uz som isla akutne tak postarsia anesteziologicka mi na sale povedala ze v medicine nic nie je 100% - uz som bola pod naladovkou - nastastie 😀 potom prisiel lekar co ma mal operovat a povedal nebojte ked nie oni, ja vas preberem 🙂 - prezila som dve operacie, som tu, aj ked som bola rizikovejsia...stat sa moze vselico, ale rovnako sa moze stat aj vonklu ze ta zrazi auto
@mery.maja Ďakujem 🙂 myslim, že horšie to už byť nemôže, takže jediný možný výsledok aký si pripúšťam,je že to dopadne dobre
Neboj ja som mala 3x narkozu a som tu.A mozno si s tebou po preberani z narkozy uziju aj srandu.Ja som sa sestriciek dokola pytala ci nie su napite.A po tretej narkoze som skoro doktorovi vyznala lasku. 😀 😀 😀
@zuzulienka1973 no pocula som ze su zvyknuti na vselico...ludia porozpravaju to co normalne nie 😅 ja som strasne plakala mozno len chcela zo seba nieco dostat...nevedeli ma utisit, pamatam si ze sa ma pytali na rok a mesiac mojho narodenia....
@chiquitita ahoj, medzi ludmi koluje vela pribehov ako sa niekto neprebral z narkozy, ako zomrel pocas operacie atd.
ale uz malokto vie skutocne posudit, kde bol problem, ak sa nepreberie z narkozy 85 rocny pacient s tazkym ochorenim srdca a pluc, ale museli ho operovat trebars kvoli nahlej brusnej prihode, lebo inak by zomrel, a lekari vedeli ze je tam velke riziko, alebo ked zomrie pocas operacie mlady clovek po tazkej autonehode....ja som pracovala ako anesteziologicka sestra, aj na ARO, sama mam za sebou dve operacie a epidural, tak mozem povedat, ze zakazdym to bol iny zazitok 🙂 ale hoci som aj ja problemovy pacient, hlavne co sa tyka anestezy a pri prvej operacii necakali komplikacie, tak ja som im ich urobila. ale vsetko lekari a sestry zvladli.
to. ci mozes mat nejaky problem, vacsinou dokaze odhalit anesteziolog na predoperacnom vysetreni,vsetky otazky a obavy co mas by si si mala vydebatovat prave na tomto vysetreni. Lebo stres a strach vo velkej miere prispievaju k problemom pri anesteze. ak je lekar dobry, tak by nemal mat problem odpovedat ti na tvoje otazky, presnejsie ti opisat ako prebieha cela anesteza. samozrejme, niektore veci ako alergia na niektory liek podany pocas operacie sa neda odhadnut dopredu, to sa moze stat hocikomu. ale na vsetko su postupy a lieky. na ukludnenie, pocas operacie si neustale na monitore, kazdych 5 minut sa zaznamenavaju vsetky zivotne funkcie, mas neustale zavedenu infuziu, takze cokolvek treba pocat ti daju okamzite. samozrejme, je tu velmi male riziko zavaznych komplikacii - preto musi kazdy pred operaciou podpisat informovany suhlas, ale pokial si mlada a zdrava a absolvujes spominane vysetrenie, tieto rizika sa minimalizuju. ak mas zaujem mozem ti do IP napisat presnejsi postup anestezie, co ta caka a ake to ma ucinky, aby si mala predstavu.
este k tym reakciam po op, ludia povedia a spravaju sa po anesteze rozne, ale nikto sa nemusi bat, zdravotnici su na to zvyknuti a vedia ze je to anestezou, takze si z toho nic nerobia. ja osobne som zazila jednu strasne milu pani ucitelku z matrerskej skolky, ako zacala byt po operacii uplne agresivna, bola drobna, ale mala som co robit udrzat ju na posteli. chuda, ked zistila co robila, tak sa nam cele dni ospravedlnovala, a nechapala kde sa to v nej vzalo. nemohla za to a nikto z toho nic nerobil. ja sama som sa po anesteze citila ako opita, vsetko mi bolo smiesne a zaroven som strasne plakala, bola som par dni po zivotnej tragedii :( ale boli to aspon dve hodiny kedy som sa vyspala a nemusela na nic mysliet ;)
@vianne velmi pekne ti dakujem, veru budem co najviac mysliet pozitivne lebo este si sama zle spravim tym ze budem stresovat a rozbucham si tak srdce a to veeru pre telo nie je bohvieco pred uspatim...
🙂 🙂 mozno po prebudeni kazdy "ukaze " to svoje ja alebo co ho trapi ja mam z detsva problem o ktorom sa mi doteraz sniva a viem neskutocne v tom sne plakat ( aj to tak citim) ...ale to jej zas tema o inom 😅 😅
@chiquitita Budeme skoro na rovnako držím palčeky ja mám nástup 21.8 a 22.8 ma operujú ))))
@ tininini a co ides na aku operaciu ? 😉 ja este nemam termin len konzultaciu..
uz to mam za sebou 😀 😀 😀 😀
@chiquitita ahoj, mňa čaká budúci týždeň laparoskopia a tiež to bude moja prvá narkóza v živote 😀 , zrovna som natrafila na túto tému ...
aké to bolo? dalo sa to prežiť?
@vianne ahoj, čím to je spôsobené, že si vôbec nepamätám moment, kedy ma preberali, ale len to, ked som sa horko ťažko k sebe dostávala, ale to mi už povedali, že som na 600 nedeli? predsa som musela byť na tej pooperačke prebúdzačke nejaký čas, to som mala byť pri vedomí už, či nie? ako to je?
@moon1979 ano, bola si pri vedomi uz na operacnom stole, ked ti odpojili dychacie plyny (ak si teda bola v celkovej anesteze), lebo zvycajne sa anesteza kombinuje anestetika do zily a zaroven zmes narkotickych plynov(kyslik, halotan, sevorane a pod.) ucinok plynov je velmi kratky, ale opiaty ktore ti dali posobia dlhsie a aj ked si hore, dychas sama tak este pretrvava tlmivy ucinok tychto opiatov a v drvivej vacsine ma za nasledok aj to, ze si tieto chvile este nepamatas. az cca po hodine -dvoch (ako u koho) odoznieva ucinok liekov a vtedy si uz j pamatas co sa dialo.
moja osobna skusenost je ze som sa zacala poriadne pamatat, co sa deje az 8 hodin po operacii, ale to mi museli dat vsetko mozne, lebo som zle na vsetko reagovala. a ze vraj este na operacnom stole som si robila srandu z lekarky a sestry, mam dokonca fotku ako sa na nich rehocem, ja o nicom neviem 🙂)
@vianne no parada 😀 ... mne stacilo vidiet, ake amoky chytali baby, ktore privazali na oddelenie hrozne niektore pripady, uf ... kazdopadne ak sa bude dat, celkovej narkoze sa budem snazit vyhybat, radsej spinal ... mne trvalo vyse mesiaca, kym som uplne rozchodila narkozu ... dakujem ti za odpoved 🙂
@vianne ahoj ,neviem,co vsetko dali mne za narkozu,mala som akutnu sekciu a priserny strach pred nou,som sa klepala ako ratlik na operacnom stole 😉 nieco na ukludnenie som vypila,potom infuzie a dostala som celkovu narkozu....musela som rychlo zaspat a prebrala som sa este na operacnom stole,ked ma styri sestricky prekladali do postele,viem,ako ma viezli na pooperacne a tam sa doktor divil,ze nie som ospala po narkoze,odpovedala som mu,aby nabuduce zvysili davku 🙂 moja skusenost s narkozou je dobra,vyborne som sa vyspala a cerstva ako rybicka som debatovala so sestrickou na pooperacnom 😉
@moon1979 azdy znasa anestezu inak, a nie kazdy a za sebou rovnaku anestezu. a zasa nie vsetko sa da operovat v spinali. pokial ide o sekciu, ja mam za sebou dve celkove anestezy a v priapde sekcie by som si podla moznosti vybrala spinal. myslim ze ma mensie rizika ako celkova anesteza a pre mna osobne by mala svoje vyhody- bola by som pri vedomi ked sa moje dieta narodi, hned viem co je s nim, nebudem mat take nevolnosti ako po celkovej anesteze, a nebudem riskovat dychacie problemy ktore mam pri operacii.
@stellamaris tak ty si zrejme pripad, ktory sme ako sestry a lekari na operacke "milovali" - su totiz ludia, ktori velmi rychlo metabolizuju a odburavaju opiaty, a anesteza im zabera slabo a rychlo odoznievaa, takze na rozdiel od inych dostanes vacsie davky a napriek tomu si hned po znizeni davok hore, pamatas si a zmysluplne komunikujes 🙂 ma to nevyhodu, ze vacvsinou ti ta prva davka - tzv. naladovka nezaberie ako ostatnym, ktori sa citia ako opiti, us uvolneni a tym padom nemaju strach (strach mimochodom robi problemy - s tlakom a pod.) ale na druhej strane, nie si omamena este den po operacii ako zvysok pacientov. a to ze si citila taky strach a klepalo to, byva tiez ucinok premedikacie, resp toho ze ti nezabrala. ak pojdes niekedy v buducnosti na operaciu, spomen toto anesteziologovi, bude sa vediet podla toho zariadit.
@vianne a cim je spôsobená zimnica po operácii? s tým "klepaním sa na stole" ako písala @stellamaris mám skúsenosť aj kamoška, tá mala spinál pri sekcii a tiež nevedela z čoho ju "klepe", ja som takýto stav dostala po prebratí ... ževraj je na operačke dosť zima? je to ok,ak tam pacient leží nahý, nemôže dôjsť k podchladeniu?
@moon1979 vacsinou je to prave tym chladom na operacnych salach, je tem vykonna klima - cistenie vzduchu, aby bol vzduch sterilny, a zaroven chladnejsie, lebo vsetok personal ma na sebe operacny odev a plaste, v ktorych je velmi teplo., tak aby sa pri prace nepotili. ale pokial viem, pacienti sa zakryvaju termofoliou (teda aspon my sme tak robili) aby sa pacient pocas operacie nepodchladil. dokonca pri dlhych operaciach sme pouzivali vyhrevne paplony. ale tu zimnicu sposobuju aj lieky, kedze pocas operacie ti podaju lieky na uvolnenie svalstva a nasledna reakcia ked svaly zasa zacnu fungovat je zimnica.
@vianne ja neviem posúdiť či som bola zakrytá kedže som bola v úplnej narkoze, ale kamoška mala spinál a teda bola úplne odokrytá ... inak je to hrozne nedôstojné tieto operácie, ale tak s tým sa nedá nič robiť ... ja som mala riadnu zimnicu uz ked som sa prebrala vyslovene ako ratlik v zime ... uf 🙂
@linddi ahoj, myslela som ze to bude o cosi lepsie, pamatam si sice uz na sale ako ma prebrali, ale potom mi bolo zle vracala som cely den bola som ako po opici ani sadnut ani lahnut, ziadna poloha...a hrdlo ma bolelo este 5 dni nenormalne...ale moja operacia bola dlha takze aj to ovplyvnilo..neviem aky dlhy bude tvoj zakrok..
@chiquitita no to musel byť fasa zážitok vracať po operácii, obzvlášť ak bol rez na bruchu alebo hrudníku .. uf ... mna tiež naplo ale len kyselina vyšla zo mňa, no nemohla som ani zakašlať ... tak darmo, rana boli po každej operácii, len tie na bruchu alebo hrudníku su o to nepríjemnejšie ...
@vianne jej dakujem za vysvetlenie,no mas pravdu,ja potrebujem vyssie davky liekov,aj tak bezne ako ked ma boli hlava 🙂 tak viem teraz,ze to mam povedat anesteziologovi nabuduce pred operaciou.....po tejto sekcii som bola hned cerstva a rychlo som sa zotavila,na stvrty den ma prepustali z nemocnice,uz som pekne chodila 😀 po narkoze mi nebolo ani zle,iba som mala velky hlad,musela som este par hodin cakat na jedlo a mohla som iba pit caj.....takze nabuduce viem,co ma caka....inak bude to zase celkova anestezia,nakolko spinal ani epidural nemozem dostat kvoli zuzenym platnickam v chrbtici ☹
@chiquitita ahoj, no tak ja už by som bola rada, keby mi bolo po narkóze zle... to už mi bude jedno, ja sa skôr bojím narkózy samotnej a všetkého toho predtým (či zaspím a tak...)
Ja idem na laparoskopiu kvôli neplodnosti
@linddi zaspať zaspíš, toho sa neboj 🙂 ani nebudeš vedieť ako ... ja som len počula, že lekár zahlásil že "môžme začať" a v sekunde som nevedela o svete ... a ver, že vracať (ani len napínanie nie je príjemné) pri čerstvej jazve nič moc 😖
jedna známa išla na operáciu chrbtice, mala pohovor s anesteziologom a taký srandista ... hovorí mu, že najviac sa bojí toho, že sa už nepreberie ... a on jej s úsmevom hovorí - jaaaaaaaj čo sa bojíte, dnes som už dvoch nevedel prebrať a podarilo sa 😀 " ale jej to pomohlo, odbúral jej prvotný stres 🙂
@moon1979 si ma potešila 😀 ja viem, že to grckanie muselo byť naozaj nepríjemné a ľutujem ťa, naozaj! ja sa len bojím toho neznámeho, ako je narkóza a operácia atď.... chápeš, nie? presne taký istý strach ako si mala ty a preto si myslím, že už keď bude potom, tak bude dobre.... ver mi, že už by som radšej gŕcala a mala potom, ako teraz, keď mám ráno nastúpiť do nemocnice a vedieť, že ma to vo štvrtok čaká 😢
ale už sa tak nebojím, keď viem, že naozaj to "skoro" všetci zvládli ľavou zadnou 😎
@linddi neboj, všetko dobre dopadne a mysli na to, že to musíš podstúpiť preto, aby si ešte mohla mať bábo, teda vyhliadky budú určite lepšie 🙂
operácie sa boji každý bez ohladu na to, či ju už absolvoval alebo nie, je to normálne, ale treba myslieť pozitívne a čo viem, pri laparoskopii sú to rýchle zákroky 🙂 tak sa snaž upokojiť, mňa tiež čaká sekcia, ale zatiaľ som hrdina 😀 počkaj pár dní predtým, mi nikto zastrúhaný vlas do zadku nevopchá 😀

@chiquitita ja som sa strašne bála pred punkciou aj potom ked sa bábo nevyvýjalo pred kyretom. pomohlo mi že som sa veľa rozprávala s lekármi a aj s anesteziologičkou aj som ju požiadala aby som ju mohla pri zaspati držať za ruku čo bolo v pohode aj pred zaspatim som sa uisťovala že ma prebudia zachránia ak by sa dačo stalo že všetko bude super . strch je prirodzený ale neboj sa zvládneš to uplne v pohode a možno sa ti ako mne bude snivať aj krásny sniček. držim ti palčeky🙂