Mám zníženú funkciu štítnej žľazy

mucinka5512
6. jan 2022

Zistili mi zníženú funkciu štítnej žľazy, mam 90kg pretože som pribrala za rok nejakých 30kg.
Dali mi Thyroxin 50.
Ja sa strašne bojím, že ak budem brat tie tabletky, tak budem priberať ešte viac :(
Jasneze to budem konzultovať s lekárom ale momentálne to je nemožné 🙂
Prosím mate niekto s tym skúsenosť?
Ďakujem 🙂

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ejbyk
6. jan 2022

Ja mám zníženú funkciu a váhu si držím už roky +-...
Keď už mám viac kg, pri vhodnej strave znizim váhu....

majamat
6. jan 2022

lieky nepsosobuju úriberanie,a le znizena funkcia stitnej zlazy a potom este aj vyssi kaloricky prijem ( vsak priberaju ludia aj s dobrou funkciou stitky - ako napr, ja ).
tieto lieky ti maju nahradit hormony, cize sa ti zvysi funkcia stitky,a le samozrejme liekmi. ak sa ti zvysi mala by si mat lepsi metabolizmus a mala by si priberat menej, alebo vobec. no samozrejme ak yb si mala vysoky kaloricky prijem, priberat budes aj tak.

malyn
6. jan 2022

@mucinka5512 Ja mam tiez hypofunkciu šž, ale nepriberam navyse nic, teraz som skoro v 5mesiaci tehotenstva a pribrala som asi dokopy 2,5kg, tabletky mam 100mg ale momentálne ich neberiem od začiatku tehotenstva

ildiko36
6. jan 2022

@mucinka5512 nemala by si ot toho ani schudnut ani pribrať, ale ked sa ti to stane a nie kvôli liekom budu musiet z nova nastavit liecbu lebo neni iste ze bude mať taky istý učinok

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ildiko36
6. jan 2022

Ešte stale lepšie schudnúť ako pribrať, moja mama ani nepribrala ani neschudla, zaleži asi od organizmu.Starka zase má hyperthyreozu ona schudla,, lieky zatial nema , lebo len čaka na endokrinologiu

venusa85
6. jan 2022

@mucinka5512 aj ja som brala na zníženú funkciu L-thyroxin 50 a 75 a nepribrala som

majamat
6. jan 2022

@ildiko36 cim vyssia funkcia, tym vacsia pravdepodobnost chudnutia. preto chudla., vyssia funkcia stitky anvodzuje zrychlenie metabolizmu a teda vyssiu spotrebu energie. to ej dovod, preco sa pri zvysenej funkcii skor chudne a pri znizenej naopak. a teda to plati aj ked sa funkcia zvysi liekmi.
jasne, je to trochu individualne, ale v zasade to takto funguje.

ildiko36
6. jan 2022

@majamat som tiež zdravotnik, viem to, ale nie každy zareaguje na lieky s chudnutim alebo pribratim

nevenka
6. jan 2022

@majamat presne napisane. Ja som pri hypertyreoze chudla, to je presny opak. Ale, druhy relaps uz nechudnem, lebo mam zachvaty vlcieho hladu. Musim si davat pozor, lebo uz beriem lieky na znizenie a mozem zacat priberat.

majamat
6. jan 2022

@ildiko36 ved preto pisem, ze je to individualne a tiez som pisala, ze pokial ma niekto vysoky kaloricky prijem, tak chudnut nebude a teda moze aj priberat,a le rozhodne to nebude z liekov.
navyse nasadenim liecby sa funkcia nezvysuje,a le normalizuje, cize podla tohoto jednoducheho pravidla by sa mala hmotnost stabilizovat, teda ak sa nebude prepchavat, alebo hladovat.

katie253
7. jan 2022

@malyn prečo neberieš tabletky? Vysadil tibich endokrinolog?
Počas tehotenstva sa sleduje či šž tvorí dostatok hormónov, pretože ich telo potrebuje viac, kvôli bábätku, ktorému dodáva hormóny "mama" pretože si ich nevie vyrobiť samo. Práveže pri tehotenstve je pravdepodobné, že lekár podľa výsledkov navýši lieky. Mne vždy na kontrole endokrinolog vraví, že pri tehotenstve sa mám hneď hlásiť na kontrolu.

malyn
7. jan 2022

@katie253 Bolo mi z nich zle, vzdy dom to vyzvracala a aj počas dňa som viackrát zvracala na začiatku hlavne a Podľa vysledkov z krv. testov mi lekárka povedala, ze mam aj napriek tomu vysledky v poriadku, žiadne náznaky zníženej funkcie, odporučila mi len doplnok stravy s obsahom jodu a nariadila, co by som mala vyradit a co pridat v strave

majamat
7. jan 2022

@malyn a krv ti brala po tom, co si nejaky cas neuzivala lieky? ak si ich vynechala len nakratko, tak by ta mali odkontrolovat. stitna zlaza moze mat rezervy a zmena hormonov T3,T4 nemusi anstat hned. este aj zmena TSH nenastane zo dna na den.

malyn
7. jan 2022

@majamat Ahoj, ano, krv mi beru na kazdej poradni a kontroluje to, teraz v tehotenstve sa uz ani necitim tak unavena ako predtým, neviem, cim to je, ale som rada, ze sa to zlepsilo, nakoľko z tych liekov som mala hrozne busenie srdca a aj napriek tomu, ze som ich chcela a snazila sa ich uzivaz, vsetko islo zo mna následne von😒

katie253
8. jan 2022

@malyn tak potom v poriadku, ak si pod kontrolou lekárky. Myslela som, že si si ich vysadila sama. Lebo nedostatok hormónov môže mať vplyv na zdravý vývin bábätka.

malyn
8. jan 2022

@katie253 Ahoj, to nie, sama by som ich nevysadila a brala som ich, az kym mi nepovedala doktorka, ze mam vysledky v poriadku