Mám zníženú funkciu štítnej žľazy

abcdefgahc
9. mar 2023

Dobrý deň Žienky !
Mám zníženú funkciu štítnej žľazy. Lekár mi predpísal Euthyrox beriem ich cca pol roka jednu tabletu ráno na lačno. No žiaľ nepociťujem žiadnu zmenu. Kvôli štítnej som veľmi pribrala čo má neskutočne trápi a dúfala som , že vďaka liekom schudnem. Dnes som bola pri lekárovi chcela som sa s ním poradiť , no bez toho aby ma vypočul má sestrička objednala až v auguste. A preto sa obraciam na vás. Chcela by som vedieť či už niekomu tieto lieky pomohli. Lekárnička mi povedala , že tieto lieky sa používajú aj na zvýšenú aj na zníženú funkciu ako je to možné ? Čítala som si na nete , že sú aj voľno predajné lieky na zníženie funkcií štítnej ako napr. Thyrolux. Poraďte mi prosím.

surama
9. mar 2023

@abcdefgahc Ahoj, s tvojim problemom ti neporadim, ale na Facebooku je skupina Hypotyreoza-Hypertyreoza-Hashimoto-Stitna zlaza (taky cca nazov, skus pohladat) a su tam ludia, ktori maju problem so stitnou a radia si + kocka, ktorej ked zadas vysledky pozadovanych parametrov, tak ti poradi, co dalej.

majamat
9. mar 2023

@abcdefgahc ak je nedostatok hormonov, hormony sa doplnaju umelo, cize Euthyrox obsahuje chybajuce hormony, ak ich je vela, v ziadnom pripade sa Euthyrox uzivat nemoze.

lekarnicka to trohcu doplietla. ludia so zvysenou funkciou stitky maju casto autoimunne ochorenie, ktore sa moze zhorsit natolko, ze sa stitka uplne znici a prejde do znizenej funkcie, v takom pripade sa Euthyrox pouziva, ale to uz sa nejedna yslovene o zvysenu funkciu stitky. no pociatocna dg bola zvysena funkcia, preto teoreticky tato dg moze svietit niekde na recepte.

a hoci chudnutie a pripberanie stitka ovplyvnuje a teda aj jej hormony,a j tie co nahradzaju jej funkciu, ci ju znizuju. to nie je jedina vec co to ovplyvnuje - zivotny styl a stravovanie.

marci77
9. mar 2023

aj tu je skupinka na MK, skuste sa aj tam opytat
https://www.modrykonik.sk/group/2168/

a na FB je to asi tato skupina
https://www.facebook.com/groups/251254312267901

co som citala nejake fora, tak vacsinou tam pisali baby, ze euthyrox nemal ziadny alebo minimalny vplyv na priberanie (takze to by asi nemal byt problem)

stellarstar
9. mar 2023

Tabletka na priberanie nemá vplyv ale porucha štítnej žľazy. A naštuduj si na nete pokiaľ si to doteraz neurobila kt potraviny nesmieš pri týchto hormónoch jesť napr sója, grep....

andrea_82
9. mar 2023

ja mám tiež zníženú funkciu. Keby som nebrala lieky, tak by som bola oveľa, oveľa obéznejšia. Výsledky mám ukážkové, napriek tomu nechudnem. Keď máš nízku hladinu hormónov, tak priberáš, keď ich máš správnu hodnotu, tak udržuješ stabilnú váhu. Na chudnutie by ti museli dať vysokú dávku, čo je blbosť. Takže chudnúť musíš len prirodzene - znížiť príjem, zvýšiť aktivitu.

andrea_82
9. mar 2023

@stellarstar tieto hormóny sú len bežné hormóny, ktoré má zdravý človek v tele. Ja ich užívam už 25 rokov a nikdy mi žiadny lekár nezakázal jesť sóju alebo grepy.

stellarstar
9. mar 2023

@andrea_82 ja ich užívam tiež vyše 30 r a tiež som to nevedela ze su potraviny kt bránia jej vstrebávaniu

abcdefgahc
autor
9. mar 2023

Takže mám teda správne lieky a mala by som ich naďalej brať alebo ich mám vysadiť ?

stellarstar
9. mar 2023

@andrea_82 viem o sóje, grepy, kapusta, ovsené vločky 🤷‍♀️ a každý lekár je iný ja užívam euthyrox na noc pred spaním lebo z toho nového som mala veľa NÚ odkedy užívam na noc nemám problémy
@abcdefgahc nič nevysádzaj normálne užívaj dalej

andrea_82
9. mar 2023

@stellarstar preto sa majú užívať nalačno, aspoň pol hodinu pred jedlom, aby nebolo ich vstrebávanie ničím ovplyvnené.

stellarstar
9. mar 2023

@andrea_82 Každý, kto užíva hormóny štítnej žľazy, ako je Euthyrox či L-tyroxín, by si mal byť vedomý možných nežiaducich účinkov niektorých potravín. Káva môže oddialiť alebo brániť vstrebávaniu Euthyroxu , L-tyroxínu z tenkého čreva. V dôsledku zvýšeného obsahu bielkovín a vápnika môže mlieko spôsobiť zhoršené vstrebávanie liečiva cez tenké črevo. Opatrnosť je potrebná aj pri ovse. Môže oddialiť a brániť vstrebávaniu lieku cez tenké črevo. Okrem toho môžu nastať interakcie so sójou, grapefruitom a kapustou...

Toto som kedysi nasla ( preložené cez Google )

deedol
9. mar 2023

@abcdefgahc mas ich brat samozrejme. Chudnut jedine kalorickym deficitom, pravdepodobne vyraznejsim ako zdrava osoba.

eternity24
9. mar 2023

@abcdefgahc ja mám tiež zníženú funkciu štítnej žľazy. Prišli mi na ňu po pôrode. No nikdy som nepribrala. Ani keď boli hormóny nízke a teda som žila s problémom. U mna sa to prejavovalo únavou, no tu som pripisovala starostlivosti o babatko. Potom sa zistilo, že štítna žľaza nefunguje tak ako by mala. Tiez som brala euthyrox zopár dni, no bolo mi z jeho strašne zle, točila sa hlava, na odpadnutie. Potom mi ho lekárka zmenila na Tirosint ktorý si musím hradiť v plnej výške, no nerobí mi žiadnu šarapatu. A teda aj keď ho beriem, váha je stále ta istá 50 kg. Ja by som chcela aspoň 2-3 kg pribrať a hoci veľa jem, nedarí sa to 😀🤷🏻‍♀️

3petka
9. mar 2023

@abcdefgahc ja mama zníženú funkciu sz. Ak chcem schudnúť musím sakra dret na sebe aby zo mna šlo niečo dole. Inak by má lieky držali len tak tak. Samozrejme sa snažím stravovať zdravo, a neprejdat sa.

mpg
9. mar 2023

@abcdefgahc Keď dal lekár tento liek, tak ho treba brať pravidelne napr. ráno a potom pol hodinu nič nejesť. Chodí sa pri tom na kontrolu, každého pol roka a podľa hodnoty z krvi, lekár ďalej upravuje či viac alebo menej. Voľnopredajné lieky ponúkané na fb by som neskúšala.

abcdefgahc
autor
9. mar 2023

Takže mám brať naďalej lieky a vlastne nespoliehať sa na to , že to mi lieky pomôžu schudnúť ? S váhou bojujem už tri roky , keď som zistila , že mám štítnu verila som tomu , že liečba mi s váhou pomôže bola to moja nádej.

stellarstar
9. mar 2023

@abcdefgahc lieky nie sú na chudnutie, normálne užívaj dalej

mpg
9. mar 2023

@abcdefgahc Pravdaže brať lieky, lieky upravujú hormony št. žľazy, aj tie hodnoty v krvi, váhu si treba znižovať nižším množstvom kalorii, cvičením a pod.

surama
9. mar 2023

@abcdefgahc Skus si mozno dat urobit rozbor krvi na stitnu zlazu a uvidis ci ti liecba zabera.

zuzana76
9. mar 2023

@abcdefgahc z brania liekov neschudnes, to si len dodavas hormony, pre chudnutie musis aj nieco urobit, upravit stravu a cvicit, ja som mala hypotyreozu a bola som vyslovene chuda 165 cm a 45 kg, nie pribrata, samozrejme, ze lieky musis uzivat, s vahou ti pomoze strava a cvicenie, ved aj zdravi ludia su obezni

heln
9. mar 2023

@abcdefgahc ahoj, urcite nevysadzuj a uzivaj tak ako ti predpisal lekar. a tiez neuzivaj len tak volnopredajne doplnky. euthyrox je systeticky hormon ktory si doplnas, lebo ti chyba.

inac som nevedela, ze niektore potraviny sa nemaju konzumovat, nikdy ma na to doktorka za 30 rokov neupozornila, myslela som, ze staci uzivat pol hodiny pred jedlom/ranajkami

hedviga2
9. mar 2023

@abcdefgahc len ich pekne ber. Never volnopredajnym liekom. Ja beriem od roku kedy buchol Černobyl a v žiadnom prípade nepriberám ani nechudnem a neverím že sa z euthyroxu priberá. Ak neveríš lekárovi, načo tam ideš?
Na kontrolu chodím raz do roku.

ira25
15. máj 2023

@stellarstar prvý raz počujem, že ovsenne vločky sa pri hypothyroze nesmú...viem, že japustovinu,všetka zelenina na K, sója nie.

nickpick
15. máj 2023

@abcdefgahc lieky v ziadnom pripade nesmies vysadit, dodrziavaj predpis lekara, stitna zlaza ovolyvnuje fungovanie celeho organizmu, ak lieky vysadis sposobis si len tazkosti a zhorsis stav, ak potrebujes schudnut, najdi si dietologa, alebo zacni cvicit, lieky na stitnu zlazu ti nepomozu schudnut….