Mamila, dojčenie, antidepresíva na úzkosť
Ahojte.
Mam dcerku 11tyzdnovu a od jej narodenia dost tazke obdobie.Vsetko sa zacalo kazit,v rodine zdrav.problemy a clovek este jedno nevyriesil a prislo nieco ine a zas a zas.Bolo toho na mna vela-na moju hlavu,kazdodenny stres az mi zacali uskosti,strach az panika.
Pred nejakymi rokmi som brala escitil a obcasne frontin na ukludnenie a ako som otehotnela,prestala som s liecbou.Citila som sa chvala bohu celkom dobre.
V piatok som volala psychiatricke a povedala jej,co sa deje.
Povedala,ze escitil nie je spravny liek,kedze dojcim a frontin mi samozrejme razne zakazala.Odporucila mi sertralin.
Tie,ktore ste ho pred rokmi brali,je vsetko s dietatom v poriadku?Vraj len minimalne mnozstvo ostava v krvi a este mensie v mlieku.
V dojceni chcem pokracovat,mala je az zavisla na prsniku.Nema ho len na papkanie,ukludnuje sa na nom,zaspava na nom,…
Nechcem ju ale ohrozit.
Nezaujima ma nazor tych,co si s niecim takym nepresli a neuzivali tento liek,alebo nemaju o tom ziadnu vedomost.
Pisala som na mamila.sk toto:
Dobry den. Potrebujem poradit. Trpim uzkostnou poruchou a slabou depresiou.Liecila som sa par rokov s liekom escitil 10 mg a obcasne s frontinom na ukludnenie.Ked som zistila,ze som tehotna,liecbu som ukoncila a celych 9 mes.som to zvladla da sa povedat v pohode bez liekov. Ked sa mi narodilo dieta,zacalo tazke obdobie,rodinne problemy,bolesti pri kojeni-mykoza a kopec inych veci.Proste bol na moju hlavu velky napor po dvoch mes.sa mi dostavila dost silna uzkost a strach.Uz s tym zapasim par dni a neviem si dat rady. Volala som dr. a predpisala mi sertralin 1 tbl rano. Dieta je plne dojcene a ja sa bojim brat lieky,aby som mu neuskodila.S kojenim ale prestat nechcem.Ani si to neviem,nakolko je dieta cele dva mes.priam zavisle na prsniku.
Co ma zaskocilo na ich odpovedi bolo toto-co je v zatvorke:
nemusíte voliť medzi dojčením a svojím zdravím. Vaša lekárka urobila správne, že vám predpísala potrebnú liečbu. Pri užívaní tohto lieku (ale, ak by ste to potrebovali, je možné užívať aj lieky, ktoré ste užívali pred tehotenstvom) je pre vaše bábätko bezpečné pokračovať v dojčení tak, ako ste zvyknutí a nemusíte robiť žiadne ďalšie opatrenia,….
Su oni normalny tam?Vlastne mi odporucila uzivat frontin.
Tak som sa nasrala doslova a odpisala toto:
Dakujem za vasu rychlu odpoved,ktoru ste viac-menej skopirovali z predoslych odpovedi.
Na otazku,ako negativne moze dany liek uskodit babatku som odpoved nedostala.Ale to som aj tak nejak cakala.
Ale necakala som to,ze mi napisete,ze by som v podstate mohla uzivat lieky,ktore som uzivala pred tehotenstvom.Co sa tyka lieku escitil,to neviem,ale co sa tyka frontinu,tak to ste si snad robili srandu!
Frontin je silny liek,ktory ukludni ludsku mysel natolko,az sa vam chce spat a clovek by ani neriskoval sadnut za volant a vy mi vlasne odporucite brat ho a zaroven kojit?!Ved je to benzodiazepín.
Chcem dojcit a viem,ake je dojcenie prospesne pre dieta,ale neohrozim si vlastne dieta tym,zebudem brat frontin.
To mozem snad kludne aj fajcit,pit alkohol,brat drogy a rozne lieky podla vas?Najdolezitejsie je neprestat dojcit?
Uvedomte si,ze niekto vam fakt bude 100% doverovat a bude sa takto liecit a nieco sa stane s babatkom.
Co budete robit,ked vas trebars zazaluje?
To je fakt na velky pruser si myslim.Snad psychiater vie lepsie preco sa tento liek nesmie v ziadnom pripade uzivat v tehotenstve a pri dojceni.
Prosim vas,nedavajte ludom taketo odporucania,myslim to v dobrom 🙏
Co toto ma byt???Nemam fakt slov.
Prosim napiste mi tie,co ste uzivali liek sertralin.
No ta odpoved, co ti poslali, je uz skor v duchu "aj keby to babatko nemalo rozchodit v zdravi, tak kojene byt musi" 🙂
@kachita prosim ta,ty si brala aku davku?
@dzescebuly aku davku si brala pri kojeni?
100mg/1x denne,dr hovorila že je to detská dávka
@dzescebuly lebo mne odporucila len 50mg.Ze keby som prestala kojit,tak mi moze zvysit davku 🤷♀️
Brala som z toho ešte polovičnú dávku ale mám pridruženú diagnózu tak aby sa nezhorsovala
@dzescebuly Aj si brala nieco na ukludnenie?
Nie

@kristinka92 ide o to,ze ja nechcem prestat dojcit.Nie kvoli tomu,ze oni to odporucaju,ale kvoli sebe.Tak velmi by som chcela byt v pohode a nic nebrat,ale co mam robit,ked vsetko ide proti mne odkedy sa mala narodila.V rodine zdrav.problem a to sa neda len tak vymazat z hlavy,ist dalej a byt stastna.Trapim sa furt a tu mam vysledok.
A oritom toto malo byt moje najkrajsie zivotne obdobie.A namiesto toho zazivam toto 🥲