icon

Máte skúsenosť s užívaním Ciprofloxacinu?

17. jún 2024

Prosím vás sme na dovolenke včera ma zdraplo hnačky zvracanie. Bol tu doktor pichol mi injekciu a dal tieto ATB. Lenže ešte máme tri dni a chcela by som ešte troška na slnko. Nie dneska ale napríklad zajtra alebo ešte posledný deň. Máte skúsenosť s týmito ATB? Ďakujem

Strana
z2
selenka7
17. jún 2024

@mala_zabka "...a dospěl k závěru, že registrace léčivých přípravků obsahujících chinolonová antibiotika cinoxacin, kyselinu nalidixovou, kyselinu pipemidovou a také látku flumequin má být pozastavena. Toto se v České republice neprojeví, protože zde není v současné době registrován žádný léčivý přípravek s obsahem uvedených čtyř látek. Výbor CHMP také potvrdil, že používání ostatních fluorochinolonových antibiotik má být omezeno pouze na případy, kdy přínosy léčby převýší nově prokázané riziko. ..." Ciprofloxacin nie je medzi tymi styrmi latkami, ktorych regsitracia ma byt pozastavena. Tak nestraste.
a dalej: "...Fluorochinolonová antibiotika (která obsahují ciprofloxacin, levofloxacin, lomefloxacin, moxifloxacin, norfloxacin, ofloxacin, pefloxacin, prulifloxacin a rufloxacin) nadále zůstávají důležitou léčbou mnoha závažných (často i život ohrožujících) infekcí (jako např. zápal plic, závažné infekce kůže a podkoží, kostí a kloubů, nitrobřišní infekce, komplikované močové infekce, infekce u pacientů s poruchami imunity, akutní bakteriální zánět prostaty aj.)
Tato antibiotika však mohou způsobit dlouhotrvající, invalidizující a potenciálně trvalé nežádoucí účinky poškozující šlachy, svaly, klouby a nervový systém. Takto závažné nežádoucí účinky byly hlášeny jen velmi vzácně, jejich skutečný výskyt však není znám. "
Cize ano, mozu sposobit vazne neziaduce ucinky, ale velmi vzacne. Podobne sa pise v pribalovom letaku kazdeho antibiotika.
Inac, dufam, ze ste z tych "opichanych", ktorym rychlokvasene "vakciny" s absolutne neoverenymi dlhodobymi neziaducimi ucinkami nevadili. A mna teda vynechajte z kategorie "odbornicok, co nic o tom nevedia"...
Som mikrobiolog.

michaelam2
17. jún 2024

@mala_zabka ty si fakt mimo, hlavne ze ty si velka odbornicka 😀 pises tu uplne hluposti, klamstva, ale najmudrejsia si na svete....ja som ich brala NIEKOLKOKRAT, uplne bezne sa davaju napriklad na mocove cesty, tak tu nepis o tom ako sme ich "podzobkali" a nic nevieme

lavender94
17. jún 2024

@mala_zabka tebe niekto niečo hodil do pitia? Zakázané? Kde? V alternatívnej realite? Normálne užívané antibiotiká, 500mg štandardná dávka pre dospelého človeka…denne ich vydávam aj 5x, tak ju nestraš. Su to silne antibiotiká, maju nežiadúce účinky, ale to, že ty si mala smolu ešte neznamená že je to pravidlom. Ja som tie antibiotiká užívala x krát lebo nič ine mi na močové cesty nezaberalo a som tu, tak isto ako milióny ostatných ľudí čo ich brali.
Fakt nešír paniku. Reálne si tu prifarbuješ okolnosti aby si to zdémonizovala čo najviac.

lavender94
17. jún 2024

Normálne ich začni brať autorka, dávaj pozor na to slnko ale určite sa toho neboj

janewithane
17. jún 2024

Nie su zakazane ale nemaju sa pouzivat ako atb prvej volby, t.j na bezny zapal mocovych ciest, hnacku a vracanie by mali najprv predpisat ine atb!

taynee
Odpoveď bola odstránená
janewithane
17. jún 2024

@taynee ved prave. žiaľ tiež viem o tom, že sa k tomu pristupuje velmi ľahkovážne :( tiez viem o vaznom pripade so šľachami.

larrylurex
17. jún 2024

Ja som ich užívala v januári a už ich nechcem nikdy vidieť.

taynee
Odpoveď bola odstránená
autor
18. jún 2024

Neberiem ich. Vysadila som ich hneď

ciprofloxacin
15. okt 2024

@selenka7 no, ja som sa tu zaregistroval len kvoli tomu, aby som odpovedal k tejto teme 🙂

hned na zaciatku poviem, ze nie som ziadny internetovy doktor, ani nespochybnujem ockovanie, atd.

tieto ATB urcite maju svoje opodstatnenie, ale mali by sa podavat ako atb nie prvej volby (napr preventivne po operacii, to bol moj pripad). Mal by sa robit rozbor, ci na ne reagujes. ak ano a nieje inej cesty samozrejme treba ich brat.

nieje pravda, ze vsetky atb maju v pribalovom letaku rovnake neziaduce ucinky. FQ atb maju zoznam dlhy ako moja ruka. Penicilinove nemaju take drsne neziaduce ucinky.

ja som tiez dovtedy nikdy necital pribalove letaky, nikdy som s nicim nemal problem.

co sa tyka cipro - napr moja segra ich brala 4x a uplne v pohode.

ja som ich bral raz a bol to dobry masaker uz je to cca 9 mesiacov.

neexistuje vela studii o ich vplyv, akurat vela hlasenych neziaduciech ucinkov, ale presne popisane mechanizmy neexistuju. tu je daco: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC11...

ja nie som odbornik na tuto temu, mozno ty ako mikrobiologicka v tom budes mat viac jasno.

ja ked som ich dobral tak ssom zacal mat bolestive slachy, neskor lytka. myslim, ze cca 2 tyzdne po dobrati. zhorsovalo sa to tak, ze som uz iba smatlal. musel som si dat pauzu od sportu. palenie noh, trpnutie, svalove zasklby, atd. potom to trochu polavilo. cca po 5 mesiacoch som si myslel, ze som z toho vonku.

teraz je to cca 9 mesiacov a symptomy sa vratili, velmi podobne tomu, co som zazil prvykrat. trpnutie palenie a svalove zasklby. ale nieje to take drsne ako prvykrat. mozem stale bajkovat, behat. Vyzera to tak, ze ludia, co na ne mali blbu reakciu na prvykrat sa stretavaju s istou formou relapsov, az do cca 2r. po douzivani.

ked sa mi to stalo prvykrat, pochodil som po doktoroch, ale vsetko som mal ok.

potom som zacal patrat po internetoch, na reditte najdete celkom slusnu komunitu (kanal floxies), kde prispieva vela ludi so svojimi skusenostami.

Zakazane samozrejme nie su, ale sukl nariadil aj na SK , aby sa nepodavali ako atb prvej volby. Urcite, v pribalovom letaku sa pise, ze napr symptomy co som mal ja su 1:1000 az 1:10000. ale viete co? nasere ked si ta jednotka ty ;)

Keby som si cital pribalovy letak predtym ako som ich zacal brat, aj tak by som ich jedol, lebo by som mykol plecom s tym, ze ved to sa puise vsade - presne ako spominas @selenka. ale toto je fakt dobry scheiss.

ano mozete mat pocit, ze to mala zabka dramatizuje, ale ked mala nejaku takuto blbu reakciu, tak sa jej nedivim.

sameho by ma inak zaujimalo, ako to funguje, hlavne tie relapsy. co som sa docital, tak to pravdepodobne suvisi s hromadenim oxidacneho stresu a poskodenim mitochondrii tymito ATB. Ale ako vravim, ja nie som odbornik v tejto teme :/

ciprofloxacin
15. okt 2024

@lavender94 rozumiem psravne, ze ste lekar/lekarka a tieto atb denne predpisujete? len som zvedavy. nemaju byt predpisovane, az potom, co na ne pacient skutocne reagujea potom, co nezabrali atb prvej volby? neberte to ako kritiku, som zvedavy. ja ked som vravel Dr. ktory ma operoval a preventivne mi predpisal tieto atb, tak bol tiez prekvapeny. ze oni to predpisuju bezne a nevedia nic neziaducich ucinkoch, akurat , ze ich uz sukl neodporuca. ale rozumiem vam, s kazdym lekarom,ktorym som sa bavil bol prekvapeny, pretoze tie atb su povazeovane za silne, ale bezne. mna ale teda, cestne pionierske pekne rozosrali (neviem pouzit jemnejsi vyraz) a najma to, ze som ich dostal len ako prevenciu po operacii. tieto som dobral za 5 dni (500mg 2x denne)a na dalsich 5 dni som dostal taktiez preventivne nejake penicilinove. kurna, to keby som vtedy bol vedel. ja viem viem, statistika. sam s nou denne a vela pracujem, len je natrt, ked som tym outlierom ja :D naozaj nechcem sirit bludy, lekarov, zvlast na sk si neskutocne vazim, ale na tieto atb treba davat pozoro a nerozdavat ich len tak. keby to boli neziaduce ucinky na tyzden dva, oka neriesim. ale ak to ma trvat dajme tomu 2r , tak to je zle.

lavender94
15. okt 2024

@ciprofloxacin nie som lekár, ale farmaceut a tieto lieky na dennej báze vydávam na základe predpisu od lekára. Nepredpisujú sa tak často. V porovnaní s inými bežnými antibiotikami ktoré sa predpisujú aj bez kultivácie je to možno jedna desatina, možno aj menej. Záleží to aj od lekára. Niektorí to predpisujú viac, niektorí minimálne. Určite to nie je tak, že by ich predpisovali na základne zistenej citlivosti všetci a za každých okolností, ale je to lepšie ako 5 rokov dozadu napríklad. Boli zistené nežiadúce účinky, na základe ktorých by ich predpisovanie malo mať opodstatnenie. Hlavne existuje celá rada prípravkom s lepším bezpečnostným profilom na danú infekciu rovnako účinné. Pri tých zákrokoch sa to dosť často píše. V tejto súvislosti ich vídavam asi najčastejšie a má to zmysel. Zasa riskovať postoperačnú infekciu len pre to aby sa na základe kultivácie zistilo najvhodnejšie antibiotikum je nezmysel. To trvá aj 3 dni a infekcia by ďalej pokračovala, určite je bezpečnejšie nasadiť antibiotiká preventívne. Priznám sa, neviem prečo práve ciproflocaxin, pravdepodobne už je známe spektrum baktérií ktoré postihuju po tom zákroku a vychádza z toho ciprooxacin ako najvhodnejšie liečivo. Maju nežiadúce účinky, ale nie je to zas tak časté, že by benefit nebol vyšší než riziko. V prípade že by boli hlásené nežiadúce účinky vo vyššej miere tak by sa prehodnocovalo ich použitie a mohli by sa aj úplne zakázať.

lavender94
15. okt 2024

Tak ti poviem… ja som ich dostávala od 12 rokov na močové infekcie a potom som zistila, že by sa mali dávať 18+. To je problém 😅 po operácii si myslím ze je to opodstatnené

ciprofloxacin
16. okt 2024

@lavender94 diky za rozumnu odpoved ;)

hana2284
7. nov 2024

@larrylurex prosím už ti odzneli nejake neziaduce ucinky? lebo ja som tyzden po dobrati a mam totalne zavrate, tocaky, zle mi je a bolia ma svaly

ciprofloxacin
7. nov 2024

@hana2284 to mas uplne individualne, niekomu prejde za tyzden (samozrejme vacsina je bez reakcie), ini sa s tym trapia 2 roky. ale moj naozaj skromny odhad, ze zavratov a toho ako ti je zle sa zbavis relativne rychlo. svaly, slachy, pripadne svalove zasklby mozu byt dlhsie, pripadne sa vracat v nahodnych obdobiach aj po dobu 2rokov. niekde som cital porovnanie penicilinovych a fq atb. po fq je obnova crevnej mikroflory omnoho dlhsia - napr. tak mozes skusit nieco aj tymto smerom + mg/ca.

larrylurex
7. nov 2024

@hana2284 ahoj, mne počas brania nič nebolo, čiže som ich normálne užívala. 10 dní po 2 tabletky. A po nejakom týždni, dvoch po doužívaní som začala mať svalové zášlkby a také divné brnenie po tele. Niekedy je to lepšie, inokedy horšie, ale už som si zvykla. Ale je to otrava, trvá to od januára. 😑 Ale tie závrate by ti mali prejsť skôr.

@ciprofloxacin No krása keď to bude trvať tie dva roky 😀

hana2284
8. nov 2024

@ciprofloxacin no posledne dni sa budím o siedmej rano a uz mi nejde zaspat a dnes som hore od 4 lebo mam zase tocaky. Dali mi tie atb na hnacky a presne na toto ze mi bolo az na vracanie. A teraz mi je na vracanie a citim nevoľnosť nonstop. 🫠 vzdy sa uz tesim dalsi den ze to mozno prejde … na hodinku dve sa citim “normalne” a potom zas vsetko sa mi toci a mam pocit ze som chora

ciprofloxacin
8. nov 2024

@larrylurex - presne svalove zasklby, to je brutal otrava, ale malo by to byt neskodne. plus trocha slachy, ale da sa. ja som dobral v marci, potom sa tozbehlo. slachy a svaly prestali bolet cca po mesiaci. a priblizne v auguste som sa citil na 100%, to presli aj zasklby. Teraz mi zase zacali zasklby a aj slachy. Uz som si o tomto nacital fakt dost. Vacsine ludi to v preiebehu dvoch rokov odozneje, s tym, ze mas obdobia kludu, a ked to zacne nanovo, tak by to malo byt slabsie. Je to uvedene aj v neziaducich ucinkoch 🙂 je to dobry shceiss.

@hana2284 podla toho, co som cital, tak taketo tazkosti by ti mali odzniet relativne rychlo.

cipropison
21. nov 2024

Riadna konverzacia, ludia ktory netusia o com hovoria odporucaju autorke zahrat si rusku rulettu, komu niet rady niet ani pomoci. @ciprofloxacin Dufam ze ti to coskoro prejde a dufam ze sme ti na reddite pomohli, to ze sa ti to vratilo teraz ma podla mna najma suvis s pocasim a zimou mne samemu je o dost horsie, drz sa bracho

leeo
29. dec 2024

@mala_zabka ahoj mozes napisat ake tazkosti si mala? Mne ich davali v nemocnici. Potom mi zacala trpnut noha. Lekarom nedoplo ze tom moze byt z tych atb tak si mysleli ze prehanam. Po ich dobrati doma (do kopy asi 2 tyzdne) ma zacal boliet chrbat v krizoch a po case aj medzi lopatkami a vlastne po celom chrbte. Nie je to neznesitelna bolest ale velmi vyrusujuca. Nikdy som take problemy nemala. Od ukoncenia liecby presli 4 mesiace a nic sa nezlepsuje, dokonca pocas vianoc sa to zhorsilo. Myslis ze to moze byt z toho?

Strana
z2