icon

Máte skúsenosti s novodobou chorobou s názvom tetánia ?

lexi245
25. mar 2019

Ahojte, chcela by som sa spýtať či máte niekto skúsenosti s touto chorobou a ako sa dá liečiť. Pretože milá sestrička s doktorkou mi na pohotovosti povedali, že mám tetaniu a keď som sa spýtala čo to je povedala že si mám vygooglit. Ďakujem za každú radu.
(Nervová tetania)

Strana
z2
d_anica
3. máj 2019

@lexi245 Ahoj! Môj manžel má diagnostikovanú tetaniu. Začalo mu to pred 2 rokmi. Z ničoho nič mu raz prišlo zle pri obede, naplo ho, strašne zbledol, slabosť, triaška, na odpadnutie. Volala som záchranku. Nasledoval kolotoč vyšetrení, nakoniec že tetania. Trvalo asi pol roka než sa dostal z najhoršieho. Berie Magnerot, pomáhali kúpele v magnéziovej soli, B-komplex. Tetaniu veľmi ovplyvňuje stres, takže pravidelný relax, zmena životného štýlu... Naučil sa s tým žiť. Ja som začala mať podobné stavy počas depresií po potrate, tak mi muž hneď naordinoval magnézko. Ale nemám tie prejavy také silné, tak som to ďalej neriešila. Ale viem čo to je, prajem všetko dobré!

linsay61
3. máj 2019

@laurinka_21 ano vsetko co mi bral bolo v poriadku... uz fakt neviem co robit... nechxwm ten neurol brat 😥

linsay61
3. máj 2019

@laurinka_21 ano vsetky odbery boli v poriadku

katyd
4. máj 2019

@linsay61 časté močenie býva zo stresu, napríklad, keď v noci nemožete zaspať, tak to nie je príjemný pocit a vtedy sa to deje

martinaol04
Autor odpoveď zmazal
arabela55
24. máj 2021

@limetka69 Ahoj takže Schudnutie Ti pomohlo vyliečiť tetániu?

arabela55
24. máj 2021

@katyd Ahoj a môže tetánia súvisieť aj s prehltaním, že sa mi zle prehĺta tuhá strava, lepšie jogurty a ryža so šťavou?

nicicka
24. máj 2021

@arabela55
@linsay61
Ano, aj časté močenie aj zle prehĺtanie je symptóm úzkosti...a tých je ich až cez 100.
Inak rozdiel medzi tetaniou a panickou poruchou je ten, že panicka porucha má fyzické aj psychické prejavy. Ľudia s tetaniou majú len fyzické príznaky. Inak je to to isté. Dr. často zle určia diagnózu. Čo je úplne jedno pretože v podstate ide len o odstránenie úplne jednoduchého spustaca ktorým je strach. A chce to veľa práce na sebe.

poopsie
24. máj 2021

@arabela55 ja nemám diagnostikovanu tetaniu, ale chcela by som.. Napríklad mne sa spraví hrča v hrdle... A čím väčší stres, tym väčšia.. A mam aj iné priznaky...

arabela55
24. máj 2021

@nicicka tak ja mám diagnostikovanú tetániu a gastritídu, tak neviem či aj od žalúdaka môže byť to prehltanie lebo beriem helicid☹ a nič pálivé nemôžem ani kyslé ☹

nicicka
24. máj 2021

@arabela55 áno to spolu súvisí tiež. Je to veľmi komplexné keďže nervova sústava ovplyvňuje všetko...veľa chorob je z psychiky no mnohí si to ani neuvedomujú alebo nechcú priznať. A veľakrát sa nemusia brať lieky keďže to spôsobujú "len" nervy. Ale tých príznakov je naozaj mnoho...

katyd
25. máj 2021

@arabela55 daj si pozor na chemicke lieky. Neviem, ci si citala pribalovy letak, ale tazkosti s prehltanim je aj neziaduci ucinoj helicidu, ked je nan alergia. Uprav si postupne stravu, lebo s liekmi ti iba pribudnu dalsie a dalsie problemy a uz ani sama nebudes vediet co z coho mas. Drzim palce!

arabela55
25. máj 2021

@katyd ďakujem za odpoveď tak cítim, že čím dlhšie užívam helicid tým sa mi horšie prehĺta☹

ludka811
18. apr 2022

Ahojte, čítala som príspevky, avšak mám ešte nejaké otázky. Ja ju nemám, ale vyskytla sa v rodine.... Je možné tetaniu vyliečiť? Ako je možné v pacientovi prebudiť záujem o deti,.... a nevenovať sa len sebe? Ako opäť začať žiť a byť samostatný???? Ktorý lekár sa tomu venuje, neurológ? Ako sa z toho ťažkého stavu dostať, aby to ostatným nešlo na 🤯😵 a netrpela celá rodina? Vopred ďakujem 🙏🙏🙏🙏

lucinda010
13. mar 2024

@lucyluv určite stres a psychika hrajú u človeka veľkú rolu, ja som v strese stále aj tetaniu mám hroznú 🫣už neviem čo zo sebou, niekedy to je lepšie inokedy horšie a najviac keď sa na to zameriavam ma to žerie aj týždeň 🙄

lucinda010
13. mar 2024

@linsay61 áno močenie je pri tomto stave normálne aj ja to mávam 🫣 psychika

Strana
z2