icon

Menštruačný kalíšok - vaše skúsenosti

danuella
11. júl 2013

budem rada ak pridáte svoje skúsenosti s menštruačným kalíškom. ja ho používam už 3 roky, som velmi spokojná avšak po 2 porode mi akosi 2 hy den preteka tak ze musim pouzit aj slipovu vlozku a na noc normalnu. ostatne dni je to v pohode.

simsalabim
25. aug 2015

@vikusss pocas menstruacie, hlavne v prvy-druhy den (nie mimo nej, lebo poloha krcka sa pocas cyklu meni) si siahni dnu prstom a snaz sa dociahnut na krcok. Ak nanho narazis a prst budes mat dnu len cca po 1-2 clanok prsta, krcok mas nizko a bude vhodnejsi mensi poharik. Toto je moj pripad, ja Mooncup v podstate v prve dni nedostanem vobec dnu. Potom sa poloha krcka u mna zmeni a ako tak som ho pred rokmi uz dala dnu (ale palicku som samozrejme odstrihla), ale bolo to velmi nepohodlne....po menstruacii mi krcok vyskoci uplne vysoko. Citanim a porovnavanim na nete som zistila, ze mi treba kratsi poharik - pred 9 rokmi to bola jedine Meluna, teraz je vyber vacsi.
Ak krcok nizko nemas, skus nejaky iny sposob skladania, aby sa ti hned neroztvoril a mohla si ho vlozit hlboko - kazdej vyhovuje ine skladanie, mne sa napr. vzdy roztvori hned pri tzv. C-fold - ani po rokoch ho nedokazem pouzit a to je vraj najpouzivanejsi typ skladania! Tu si to pozri:
http://menstrual-cups.livejournal.com/453392.html
@janka256 vacsi ma vacsi objem, asi by si nemusela vylievat tak casto. Ak nemas nizko krcok, kludne skus vacsi, ak chces.

0silvia0
25. aug 2015

@simsalabim tak ja mám krčok tiež veľmi vysoko a niekedy sú mi moje dlhé prsty krátke 🙂 Ale podľa mojich 2-ročných skúseností s používaním kalicha sa nedá dostať poskladaný kalich veľmi vysoko. Ja to riešim tak, že ho nechám rozvinúť nižšie a až už rozvinutý ho umiestnim na správne miesto čo najbližšie ku krčku 🙂

vikusss
25. aug 2015

@simsalabim no vyskusam to na na dalsii mesiac dakujem za radu.... 🙂

helika81
25. aug 2015

Babenky...ja mam meluna kalisok doma dva roky...nevedela som ho zaviesť tak bol v skrini...po rokoch som si kupila S kalisok a reku idem skusit...najlepsie zaviest v sprche...vzdy som ho len zasunula ale musim sa pohrat a ked sa spravi podtlak tak do sikma vsunut...a drzi konečne....fakt je to parada ale hlavne usetrene evri...chce to len techniku a skúšať...no drzte palce hihi

helika81
25. aug 2015

@simsalabim presne iba meluna bola...teraz mam maksi...tu stopku som odstrihla celu...mne to zavadzalo...uistim sa ze je podtlak a otocim ho do sikma...konecne drzi...hadam na noc dam melunu 😀

ivanula
25. aug 2015

Ahojte dievcata, tak ja mam lunacup 2, pekne sa mi dnu rozvinie, aj ked vyberiem, tak je "pod tlakom", sedi super, ale pretekaaaaa ☹. NIe velmi, ale bez slipky to nejde, ked ho mam dlhsie, tak po 4-5 hodinach je toho uz viac. Skusala som viacere polohy, ale stale cosi vylezie aj von. V noci je to bez problemov. Poradite mi?

lubkavargova1
25. aug 2015

no a teraz u stopku odstrihnut alebo nie???? Z toho som total mimo...lebo ked odstrihnem a naaahodou to vcucne vyssie, zaco budem "lovit" ????

ivanula
25. aug 2015

no a skusam ho druhy cyklus

helika81
25. aug 2015

Ja mam asi krcok nízko bo koniec citim...tak neviem...ale drží ked je pod tlakom...musim si zvyknúť 😁

simsalabim
25. aug 2015

@helika81 ak citis koniec, zniesla by si aj kratsi, poharik by si nemala citit.
@lubkavargova1 stopka sa striha vtedy, ked ti vadi. Ja mam aj kratku melunu bez uchytov. Ak ti nevadi, asi je schovana pekne vnutri a nema vyznam ju skracovat ci odstranovat.
@0silvia0 no kedze ja mam krcok nizko, tak s tymto skusenost nemam - ale tvoja skusenost moze pomoct ostatnym.

helika81
25. aug 2015

@simsalabim krcok je vyššie...kalich sedí...mozno spm nemala strihat koniec ale nevadi mi to....konecne uspesne nasadenie...asi naj je dávať vtedy ked uz sa spustí najviac pocas mrchy 😁

zuzanat
26. aug 2015

ahojte,ja mam kalisok druhy cyklus,ale zatial ho pouzivam len doma.neviem ho spravne zaviest.vzdy sa mi zosunie dole.uz fakt neviem ako ho tam strcit 😖

cristal777
28. aug 2015

Ak to niekomu pomôže: ja používam kalíšok vyvrátený a takto sadne perfektne! neviem prečo, ale normálne sa mi nepodarí zaviesť dobre!? Mám luna cup.

kristinagabi
4. sep 2015

Zenicky ma niekto MK LILCUP ? Ja som si objednala a zda sa mi,ze je dost tvrdy... Aj ostatne su take tvrde,neviete poradit?

nuna1
5. sep 2015

Baby, tak aj ja som skusala kalisok. Kupila som si lunacup, vo vacsej velkosti, ale teda za prve som mala problem dostat ho na spravne miesto, co sa mi snad nakoniec podarilo, lenze mi bol velmi neprijemny, citila som ho, tlacilo az bolelo ma to, aj stopka ma tlacila, napriek tomu, ze bola cela vo vnutri.. dostat ho von tiez nebolo pre mna jednoduche, lebo mam pocit, ze ta stopka je tam zbytocna, kedze aj tak som drzala kalisok za spodok, aby som zrusila podtlak.. tak neviem co bolo zle? Myslite, ze aj ked mam po 30-tke a po porode by som mohla potrebovat mensi? Alebo nejaky iny? Pisete tu nieco o tvrdostiach, u tohoto kalisku ziadna a tvrdost na vyber nebola..

freefamme
7. sep 2015

Nechápem, prečo som ho začala používať až teraz, je to skvelá, skvelá vec! 🙂 1. Je zdravší a hygienickejší ako vložky a tampóny 2. Je ekologický - planétu ušetrím od stoviek kíl odpadu 3. je to lacné! 4. Pohodlie a spoľahlivosť v úplne nepredstaviteľnej miere.
Mám Luno z nejakého zľavového portálu za cca 11 EUR aj s poštovným, veľ M. Som po 2 pôrodoch. Prvé dva dni som to skoro vzdala, pretože mi to vôbec nešlo založiť správne, vkuse to pretekalo. Už som myslela, že mám moc rozťahané svalstvo a že to nepôjde. Pogooglila som a skúsila toto (trochu nechutné, ak ste na to citlivá, nečítajte ďalej 🙂: Sadla som si s rozkročenými nohami v kúpeľni na zemi, stlačila kalíšok do C a zaviedla ho nie hore, ale akoby dozadu, horizontálne, k chrbtici, a nie hlboko - posledný článok stopky, ktorý som ako jediný neodstrihla, je 1-2 cm od pošv. vchodu. Krásne sa rozvinul (opäť, nechutné, ale niekedy to aj počuť) a nepretieklo už nič, necítim nič. Viackrát som to tu čítala - tiež som naň v podstate zabudla. 12 hodín v pohode, aj v noci. A mám aj danu a podľa tejto štúdie je riziko posunutia dany rovnaké ako pri tampónoch, čiže skoro žiadne. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22464406.
Tampóny a vložky pápá 🙂 Myslím, že sa to oplatí skúsiť, kým to nefunguje. Držím palce!

janake
7. sep 2015

@freefamme ja ho teraz používam druhý deň.......no a nemám zatiaľ 100-%-né zavedenie (trošku preteká)......musím vyskúšať tvoj návod (len asi ťažko v práci 😉 )
A mám problém s tým, že mi uteká niekam hlboko a keď ho chcem vybrať, tam musím zatlačiť (a to mám tú väčšiu veľkosť).

balumi
15. sep 2015

Kocky ja ho mam dnes prvy den...takze zatial testujem🙂...ale mam otazku...ako to je s tou krvou co je v kalisku..ked si napriklad sadnem, alebo by som isla cvicit? Ona sa tam prelieva vovnutri?? Mozno blba otazka...ale nevadi to telu ak je tam "povylievana" a ked sa postavim tak to stecie do kaliska?
Prepacte ze sa pytam taku blbost ale celkom ma zaujima ako to je....a gynokolog vam co povedal na pouzivanie tejto pomocky??
Dakujem!!

lubkavargova1
16. sep 2015

@balumi ja teraz mam druhy cyklus. Uz to islo epsie aj dnu a von 😅 Ja som pred dvoma tyzdnami bola na preventivke a som sa surovo spytala mojho lekara, ze co on na to. Najprv kukol na mna, ze ci som sa s konom zrazila (teda on tak vie nadvihnut obocie) a potom sa ma opytal aky mam. Ja som ho mala so sebou tak som ukazala...on, ze v pohode. Pokial budem dodrziavat zakladne hygienicke navyky a sposoby nehrozi mi nic. Material je nezavadny. Samo telo aj tak zisti ci ano alebo nie. A tiez aj ty sama. Vravel mi, ze to nie je ziadna novinka alebo take boooooom, hitovka. Je to zname uz davnejsie, len sa o tom tak verejne nerozpravalo ako teraz...ja som sa potesila ze somnou hovoril uplne otvorene. Neviem, mozno je to tym, ze je to naozaj pokorny a skromny clovek co sa nevystatuje ze ma titul pred menom a za menom. Vsetky otazky trpezlivo zodpovedal.

zlte_kuriatko
16. sep 2015

@balumi ahoj moja kamoška ho má a nejde si ho vynachváliť, už ho aj kukám na nete, že si objednám 😉 neviem síce či sa to tam prelieva 😀 asi nie, ale ona je s ním veeelmi spokojná, chodí s ním v klude aj na bicykli ani nevie, že ho má. navyše nie je to ako s tamponom, že si musíš vymeniť. ked má slabé krámy, ma ho aj pol dna aj viac. Blbé je len to, že ked niekam cestuješ atd a máš ho riešiť na verejných záchodoch tak to je problém.

lilik
16. sep 2015

@lubkavargova1 ahoj, prosim Ta aku mas znacku. Akurat si chcem nejaky objednat a netusim aky.
Dakujem

kattti
16. sep 2015

Ahojte babenky.No ja každemu odporucam LadyCup je to český výrobok, vyrabaju ho v pestrej farebnej škále a úplne pekne sa rozvinie.Mám aj MeLuna soft ale s tou si neviem poradiť, lebo ju mám vkuse sploštenú lebo sa nerozvinie.LadyCup sa super prisposobi vobec ho neni citi netlači ani raz mi nepretiekol.Mam veľkost L som po jednom pôrode.Maximalna spokojnosť!!!

lilik
17. sep 2015

Mate niektora skusenosti s Lunocup?

kristinagabi
17. sep 2015

Prosim zenicky poradte ☹ Kupila som si LILCUP , vsetko bolo super (fakt vyborna vecicka 🙂 ) , len na treti den mi zacal zapachat... Co som spravila zle ? Pred pouzitim som vyvarila,potom som uz len umyvala pod teplou-horucou vodou aj mydlom - antibakterialnym ( mala som intimnym ??? ) ... Nemala som umyt mydlom ? Alebo som citala,ze po vyvareni riadne dat vysusit-mozno som nepockala tolko,neviem. Mal uz niekto takyto problem ? Ako sa vy starate o kalisok ? Po umyti vysusite,utriete,alebo mokre pouzijete ?

sorciera24
17. sep 2015

@kristinagabi skus tieto rady: http://kalisek.cz/jak-odstranit-z-kalisku-zapach
mne teda kalisok nezapacha, mam Meluna nemecky, ale je termoplastu , nie zo silikonu....len problem moze byt aj v nekvalite...tusim je to ten kalisok zo zlavoveho portalu a to su tusim cinske....no, cize moze to byt v nekvalite......ked tak, asi investovat do lepsieho (hlavne nie cinskeho)....ale vyskusaj tie rady, co som dala....

kristinagabi
17. sep 2015

@sorciera24 Dakujem,vyskusam 🙂 Ano,je to zo zlavoveho portalu,ale vraj cesky vyrobok,aj tam vyrobeny, mal vela kladnych recencii ... Nechcela som do toho investovat vela,lebo som nevedela,ci sa mi bude pacit , ci nie... Este vyskusam tie rady z tej stranky,ak nie,tak urcite si kupim nieco kvalitnejsie,lebo je to fakt super ...

sorciera24
17. sep 2015

@kristinagabi jaaj, som nevedela, ze je cesky, to asi ten Luno je cinsky...vsak vyskusaj tie rady a uvidis...

lubkavargova1
17. sep 2015

mne tiez nepachne...vyvarila som ho, pekne osusila aaj utrela a v pohode...nic som necitila...

priadka
17. sep 2015

@lubkavargova1 kalisok obvykle citit az po niekolkomesacnom pouzivani 🙂

@sorciera24 dik za link, nasla som tam navod, ako zbavit kalisok zafarbenia (v skratke - vybielit 3% peroxidom)

simsalabim
17. sep 2015

@kristinagabi mne poharik zapachal iba jediny krat a to ho pouzivam uz 10 rokov - po tom, co som plavala v jazere a zrejme tam chytila nejaku infekciu. Na druhy den som dostala menzes. Podla zapachu som vedela, ze to nie je ok a po menzese som isla k dr. na vyter a mala som bakterialnu vaginozu. Poharik som vyhodila, lebo som mala pocit, ze ani vyvarenim sa ten zapach uplne nestratil a kupila som novy. Aj v minulosti aj teraz pouzivam melunu.