icon

Menštruačný kalíšok - vaše skúsenosti

danuella
11. júl 2013

budem rada ak pridáte svoje skúsenosti s menštruačným kalíškom. ja ho používam už 3 roky, som velmi spokojná avšak po 2 porode mi akosi 2 hy den preteka tak ze musim pouzit aj slipovu vlozku a na noc normalnu. ostatne dni je to v pohode.

silesias
17. jún 2019

@michaela329 ja kalisok skladám ak preteká asi preto že sa netozvynie? Alebo skúsiť inú značku. Niekedy ich treba vyskúšať viac kým dáky sadne.

zuzimaluna
17. jún 2019

@michaela329 ahoj, tu je clanok so skladmi http://www.maluna.sk/menstruacia/sklady-menstru...
a co sa tyka zavadzania kaliska, mne sa zda najjednoduchsi tento http://www.maluna.sk/menstruacne-kalisky/lily-c...
prave preto, ako ma rieseny horny okraj, nepreteka ani ked nie je perfektne rozvinuty. Urcite este nezavrhni ten svoj a skus iny typ skladu. Chvilku niekedy trva, kym sa spolocne zzijete 🙂. drzim palce

zuzimaluna
17. jún 2019

a v pripade, ze kalisok by stale uplne nesedel, super je menstruacna morska huba
http://www.maluna.sk/menstruacne-huby/

michaela329
17. jún 2019

Diky, ten Lily som pozerala, ešte tuším aj merula sa nemusi uplne rozvinut a plni ucel. S tou mste niekto skusenost? Skladala som uz vselijako, ale vzdy zostal akosi pokrceny, ten presak nie je velky, no cakala som od toho viac. Ha som totiz presne ten typ, co mu ms pride vzdy, ked sa zo nehodi-aj tento rok mi vysla na dovolenku.

berginkan
17. jún 2019

@silesias musis trosku trenovat. vydrz. stoji to zato

berginkan
17. jún 2019

@michaela329 a kukla si si videa? robis to fakt dobre?

michaela329
17. jún 2019

@berginkan milion videi, vsetky tie sposoby skladania. Mne sa tam prst po zavedeni kaliska velmi tazko zmesti, vzdy si ublizim, kym to napravam a aj tak tecie.

silesias
17. jún 2019

@zuzimaluna tiež skladám do "c" premena veľmi praktické. Ale tiež som sa naučila že vždy sa rozvinie úplne keď je okolo krčka. Teda ja mám nízky krcok tak krcok mam v kalisku.

berginkan
17. jún 2019

@michaela329 ja mam preto femmycycle. Podobny ako merula. Kvoli umelym nechtom.

zuzimaluna
18. jún 2019

@michaela329 merula to ma tiez tak. Ta je dobra. Zalezi aku velkost potrebujes. Ten lily je aj mensi, ale je dlhsi, merula vacsia, ale zas je vhodna aj ked je krcek nizsie. Merula casto sedi zenam, ktore uz vyskusali viacere moznosti. Pripadne je aj merula douche. Potom co zavedies kalisok mozes este urobit vyplach, aby pripadna krv ktora presla kym si zaviedla kalisok potom nespinila. Ale urcite to s tym kaliskom nevzdaj. Niekedy zeny trenuju viac cyklov, kym najdu na ten svoj sposob.

tabakmirka
18. jún 2019

@zuzimaluna Súhlasím, tiež som skúšala niekoľkokrát ale musím povedať, že už som z toho na nervy, ale musím dať kalíšku ešte šancu, kamoška tá si to moc chváli, že je to pohodlné a tiež po zdravotnej stránke vhodnejšie 🙂

zuzimaluna
19. jún 2019

@tabakmirka ano zdravsie, ekologickejsie a praktickejsie 🙂

filange
19. jún 2019

@zuzimaluna zdravšie? nezabúdajte, že si ku krčku pcháte niečo, čo nie je sterilné, resp. aspoň čisté. Či je to ekologickejšie je tiež otázne, keďže je to vyrobené z plastu. No a o praktickosti by som tiež pomlčala. Napr. mne to vôbec nefungovalo - po dvoch vaginálnych pôrodoch mi aj tá najmenšia veľkosť bola veľká. Dokonca som sa s tým radila aj s doktorkou, ktorá mi to kázala zahodiť. No a keď to v divadle na záchode vedľa mňa vyplachovala nejaká pani, už som sa napevno rozhodla, že som predsa civilizovaná žena a žiadna eko bio raw vegan šarlatánka v batikovanej sukni. Triedim odpad, snažím sa obmedzovať plasty - myslím, že táto planéta prežije raz za mesiac 8 tampónov z buničiny.

berginkan
19. jún 2019

@filange takze poporiadku. Je to ciste, kedze si to sterilizujes a prebieha to v naj hygiene. Kto nie jeho vec. To mas aj s tamponmi. Je to vyrobene zonsilikonu a ekologickejsie preto lebo jedno pouzivas dlhu dobu. Nemusi to predsa sadnut kazdemu. Mne to doktorka odporucila po neustalych zapaloch a problemoch s tamponmi. Tak pani nekomentujem ale nechapem co to ma s tym ze je blba. A k tym tamponom. Pri klasickej menstruacii ktora trva tyzden minies tamponov aj 20
Aj viac. Takze ty mas asi velmi slabunke kramy

0silvia0
19. jún 2019

@filange no myslím, že to, že si ku krčku pchas tampón nie je až taká výhra. Tiež je to chemicky priemyselne spracovane. Ale nerozumiem celkom z akého dôvodu si hodila používateľky kaliskov na jednu kopu so sarlatankami v batikovej sukni, to co preboha za názor? 😵

jana_eyre_2
19. jún 2019

dobra tema baby, ale nechce sa mi ju luskat celu.. len sa spytam - pred casom som si kupila kalistek v dmke, vyhral aj v dteste, ale asi mi je velky, nijakovsky som si ho nevedela dobre ulozit, proste mi stale "trcal" a bolel.. kupila som si 2jku velkost, lebo som myslela ze ked mam tri deti tak uz asi treba.. ale kedze to nie je lacna zezitost-myslite ze si ho len zle vkladam alebo si mam kupit tu mensiu velkost?

maru21
19. jún 2019

@jana_eyre_2 aj ja mam z DM, lunette ci ako sa vola 😉 mam 2 detičky, veľkosť som preto hneď brala väčšiu, prvý cyklus som a j oľutovala kúpu, myslela som ze mi je malý, ale ďalsie cykly som prišla na grif a už si ho neviem vynachváliť... Dúfam že poradia skúsenejšie, ja len ze sa mi zdal tiež prvý cyklus veľký a teraz už úplne ok

Inak mne gynekologička kalisok odporúčala, že je to perfektná vec 👌 na margo komentárov vyššie

0silvia0
19. jún 2019

@jana_eyre_2 ja by som na tvojom mieste ešte trocha skúsila potrénovať, skúšala si ho nasucho ci pri menzese? Ja používam kalich už cca 5 rokov, mne najlepšie sedí keď obopina krcok tak ako pise
@silesias

jana_eyre_2
19. jún 2019

@maru21 dakujem, ano presne tu znacku mam.. tak budem teda este skusat nabuduce 😊.. uprimne dost ma to nastvalo, lebo som po nom uz dlhsie pokukovala a kupila som si ho na narodky 😂 tak dufam, ze pridem na nejaku lepsiu polohu.. velmi by sa mi buduci mesiac hodil, prvy den dovolenky totiz dostanem 🙄

jana_eyre_2
19. jún 2019

@0silvia0
aha a moze sa to skusat aj mimo menzesu? to ma ani nenapadlo, ak ano, tak to skusim znova trenovat takto.. dakujem 😊

berginkan
19. jún 2019

@jana_eyre_2 mozes jasne len to nevies otestovat 😉 ale aj ja som skusala

0silvia0
19. jún 2019

@jana_eyre_2 ja som síce neskúšala zo začiatku mimo menzesu, mne tato pomôcka hneď sadla. Ale niekde som čítala, že to baby takto skúšajú. So sestrou sme si kúpili kalichy naraz a ona to nepoužíva, jej to nesadlo. Takže asi to nie je pre každého...

jana_eyre_2
19. jún 2019

@berginkan super, dakujem.. akoze mne to vtedy aj fungovalo, nepretekalo, ale nevedela som si sadnut, lebo to trcalo von 🙁
@0silvia0 uvidim teda, dufam ze na to pridem, fakt sa mi ten napad paci..

0silvia0
19. jún 2019

@jana_eyre_2 nesmie to trčať von, ja som si tu stopku skrátila a kalich sedí úplne na krčku ako uliaty, veľa šťastia pri trenovani☺️

maru21
20. jún 2019

@jana_eyre_2 pre toto je kalisok úžasný, ku vode.. A ku športu, mne tie tampóny do vody akosi nefungovali, skus si ho len zavádzať hlbšie, musí byť vo vnútri

zuzimaluna
20. jún 2019

@filange urcite zdravsie ako chlorovany bunicina, ktorej sice mozno jedna zena minie raz za 30 dni 8 ks, ale tych zien je na planete vela a ked si to povie kazda, dospejeme presne tam, kde sme tuto planetu dostali ... tolko k civilizovanej zene. A mimochodom ani tie tampony nie su sterilne a kalisok si treba vyvarat a umyvat. Niekomu sedi, niekomu nie. Avsak urcite je nutne zamysliet sa nad tym, co pouzijem. Kazda z nas je zodpovedna za tuto planetu.

zuzimaluna
20. jún 2019

@jana_eyre_2 velkost treba vyberat podla viac faktorov, nielen podla veku a porodov. Tu je clanok ohladne velkosti.
http://www.maluna.sk/menstruacia/velkosti-menst...
A je tam viac clankov o tom ako kalisok vyberat. Velmi dolezite je, ci mas nejaku pravidelnu sportovu aktivitu, ci posilnujes svaly panvoveho dna. Ja som zacinala s Ladycup vacsim, presla som Melunou strednou a teraz pouzivam vo veku 37 rokov najmensi kalisok aky je. Tiez som uz klasicky rodila.
Urcite este kalisok skus, niektory cyklus ti dokonca moze sadnut a iny cyklus mozes mat krcek nizsie, vtedy moze trcat. Ak by vsak trcal aj po viacerych cykloch, sla by som do mensieho. V tom pripade si mozes vacsi kalisok uschovat na neskor. Este vzdy sa moze zist za par rokov. Pripadne ho mozes ponuknut na predaj v skupine, ktoru mame na fcb.

0silvia0
20. jún 2019

@zuzimaluna fakt sa používané kalisky predávajú? Nie je to už trošku intímne nevhodné?
Prečo si prešla na menší? To ma zaujíma, ja mam ladycup a používam ho už 5 rokov, nemala som potrebu skúšať iné, preto ma zaujíma, prečo si mala potrebu skúšať dalsie☺️

jana_eyre_2
21. jún 2019

@zuzimaluna dakujem pekne za rady, popozeram ☺️

zuzimaluna
21. jún 2019

@0silvia0 kalisky zeny predávajú keď ich zakúpia a nesedia. Aby to neboli vyhodené peniaze a zbytočný odpad. Nevnímam to ako nevhodné keďže kalíšok si vyvaríš. Je to skupina na fcb, kde je skutočne už veľa žien, čo takto posúvajú kalíšky ďalej. Niekedy sa totiž stane, že ti nepasujú aj tri a štvrdý sadne perfektne. Ja som ten väčší Ladycup používala asi 3 roky. Potom som sa začala intenzívnejšie venovať práci na sebe a kalíšok mi bol veľký. Ale píšem o tom v tomto článku.
http://www.maluna.sk/skusenosti/lily-cup-opat-s...
v podstate som musela prejsť na menší kvoli tomu, že som dosť spevnila svaly panvového dna. Tie väčšie mám odložené, možno sa v neskoršom veku ešte zídu. Alebo ak sa ešte pošťastí nejaké baby, tak nejaké obdobie po pôrode tiež asi nebude pasovať ten malý. Ja s kalíškami aj robím, tak sa veľa v téme pohybujem, veľa komunikujem so ženami a celkovo ma téma ženskej cykličnosti, sexuality a zdravia veľmi baví. V súčasnosti, keď lektorujem, dávam si malý kalíšok, keď som doma alebo len na krátko vybehnem, praktikujem prirodzenú alebo voľnú menštruáciu. Teda držím zatiahnuté svaly a keď sa krček naplní krvou, idem na toaletu. To mi stačí na cyklus len ako poistka látková intimka alebo používam Natracare intimku.