icon

Menštruačný kalíšok - vaše skúsenosti

danuella
11. júl 2013

budem rada ak pridáte svoje skúsenosti s menštruačným kalíškom. ja ho používam už 3 roky, som velmi spokojná avšak po 2 porode mi akosi 2 hy den preteka tak ze musim pouzit aj slipovu vlozku a na noc normalnu. ostatne dni je to v pohode.

ivkadracova
3. júl 2015

@dugyna no toto ja viem ze to nie je novinka : ) no ked som o tom povedala sestre pred 10 rokmi tak ma poslala do prdele, ze som nechutna ; ) alebo este boli v mode tie morske riasy - spongie, ale to je uz daco ine..
A preto chlapi robia na vlozky :PP

ivkadracova
3. júl 2015

@dugyna sak rozumies, keby som to nechcela vyskusat tak sem ani nenapisem, ja Ti dakujem za nazory .. mas Ty, alebo aj ostatne holky, mate nejake overene zdroje? casto starsie linky su neaktualne, nejake nove dobre veci, nejake trendy atd.. a ako urcujete velkost, to poskusate jedno po druhom? priemer si asi tazko odmeriam.
V sestonedeli sa to tiez da pouzit?

dugyna
3. júl 2015

@ivkadracova vela zien sa toho obava...ale problem je len v tom ze si myslia ze je to ako tampony..ale ma to daleko ja som bola vlozkovy tip a vyse 5 rokov pouzivam len kalisok a pripadne latkove vlozky. igelit by som si uz v zivote nedala. a co sa tyka tampon vzdy som ich citila a bol to pre mna len nudze cnost...
a zeny sa skor boja tohto ze to bude ako tampon..
ale ja to volam menzes bez menzesu. pre ehu som cely jeden ro absolvva avsetky rodinne akcie a oslavy a vyrocia s menzesom ale ani raz som nebla obemedzena...obliekla som si vzdy kratke kokteilove saty a nemusela som riesit velkost kabelky koli kope vloziek..pred oslavou som vyliala doma a potom zase po oslave vylaiala doma 🙂cize uplne super.
ako ja osobne som kupovala na www.ekomarket.sk oni poskytuju aj poradentvo individualne takze am asi trendy.

morske hubky su este k dispozicii 🙂 cize daju sa este zohnat. ale napr. minule som kukala v telke dokument od zenach ktore pracuju -najstrsie remeslo a tie pouzivaju hubky na umyvanie auta zostrihas ich a vtedy mozu pracovat aj pocas menzesu..

ivkadracova
3. júl 2015

@dugyna : )) cize akekolvek hubky .. ja som to aj skusala, ale mne sa to prave na verejnych wc neosvedcilo, kvoli nedostatku umyvadiel na zachodoch... radsej uz ten tampon ktory zabalim do toaletaku a vyhodim v kabinke,
neviem na zaklade coho by si dakto myslel ze kalistek je ako tampon, ved uz z nazvu je zrejme ze je to nejaky zberac tekutiny, ci nie? .. ok diky za tip, pozriem si to ... ale este si mi neodpovedala, ci je to vhodne aj pri krvacani v sestonedeli

dugyna
3. júl 2015

@ivkadracova hubky som este neskusala.) ale chcela by som. co sa tyka kaliska a tamponov..praveze sa s tym stretavam velmi caso ze zeny maju predsudky prave koli tomu ze maju neprijmne skusenosti ci ine ohladne tamponov alebo sa boja noviniek..

jaj sorry som zabudla 🙂 nie nie v sesonedeli sa nesmie pouzvivat. ono je to ine ..cele sme dnu rozbabrane,
ja som si nakupila vlozky poporodne natrace tie prirodne a potom mam latkove vlozky ci uz len cisto vlozky alebo aj s vrstvou PUL /teda nepremokavou/, to som pouzivala uz pri prvych dvoch a je to super.

ivkadracova
3. júl 2015

@dugyna este ma napadlo daco .. pri spongii sa mi stavlo, ze ked som stlacila svaly (hoc aj mimovolne) v posve, tak vlastne vytiekol.. pri kalisteku sa to nemoze stat? chapes ako ked hore dole s nimi pracujes, ja to teda nemam moc staticke : ) skor dynamicke, posvove svalstvo vkuse aktivne, neodonacim si ten podtlak tymto?

trulka999
8. júl 2015

Mňa by zaujímalo, ked si kúpim malú veľkosť tak mi to bude pretekať, a ked veľký tak čo bude? Vďaka za odpoveď.

simsalabim
8. júl 2015

@trulka999 moze ti byt nepohodlny, moze vytrcat von. aspon u mna to tak bolo.

sardinka333
8. júl 2015

@trulka999 myslím ze je velkosť pre ženy čo rodili a pre ženy čo nerodili. Takže podla mna ,,malá velkosť,, nehrozí, kališok vytvori podtlak a ten ho drží tak že ,,obopína krčok,,. Je to super vec, ja som si davala kališok plus intimku keby niečo, momentálne som po porode takže zatial som neskušala sa k nemu vratiť ale planujem len čo to bude možné. Inak to ,,nepohodlie,, može sposobiť aj velká stopka, ktorú má, tu si odstrihnete tak aby vás netlačila.

simsalabim
8. júl 2015

@sardinka333 delenie na zeny co rodili a nerodili je podla mna nevyhovujuce. Ak ma zena nizko krcok, je mozne, ze aj poharik pre zeny, co nerodili, bude pridlhy (moj pripad, podla rozmerov mi maloktory poharik vyhovuje). Mne osobne skor vyhovuje delenie na viac ako 2 velkosti - moja oblubena Neluna to ma fajn prepracovane.

sardinka333
8. júl 2015

@simsalabim tak to je super ak je to aj takto delené...ja mam zo stranky kališok.sk a tam bolo take delenie a u mna v pohode. Tak treba popozerať viacej vyrobcov, pripadne asi nie je od veci poznať svoje telo - opytať sa gynekologa na ten krčok...je to podla mna velmi individuálne.

simsalabim
8. júl 2015

@sardinka333 je to velmi individualne. Poloha jrcka sa pocas menstruacie meni, niekomu velmi klesne v prve dni menstruacie. Polohu krcka si najlepsie zisti zena sama, gyndosa na to netreba. Ale sirka sa asi da zistit iba pokusom/ omylom.

dugyna
10. júl 2015

@ivkadracova no pri prilis makkom kalisku tymto moze uvolnit podlat a moze ist o pretekanie ale len par kvapiek...tam ide o tie svaly panv.dna

betuska22
11. júl 2015

babeny mam taku otazku mam kaličok velkosť L ale som po plastike pôrodnych ciest a zda sa mi veľky stale mi vychodi neda sa mi dať tak aby som ho necitila mam si kupiť menši alebo ako nechapem to sice som po pôrode ale je mi velky ☹

trulka999
11. júl 2015

Tak co mám kúpiť všetky druhý a veľkosti aby som vedela ktorý mi sedí? 🙂

simsalabim
11. júl 2015

@betuska22
@trulka999 ja by som zacala tym, ze pocas menstruacie si siahnem prstom dnu a zistim polohu krcka maternice. Ak bude niekde medzi 1. a 2.clankom prsta, krcok je nizko a treba kratsi poharik. Ak bude vyssie, pozrite sa na tie dlhsie. A potom by som volila skor normalne / sirsie pohariky, ak ste po porode (s platsikou skusenost ale nemam). A
@dugyna vam urcite bude vediet poradit ohladom tvrdosti.

dugyna
11. júl 2015

@trulka999 ked velky neroz.vynie da dobre a mozeme tlacit ci pretekat.maly AK preteka troska da Sa to poriesit posilnovanim panvoveho dna

trulka999
11. júl 2015

@dugyna to je také čudné, lebo ked zvážim všetky kritériá, tak by mi mal stačiť aj menší ale tak neviem, lebo teraz mM to luno to väčšie. A keby chcem mooncup tak ktorý. Mám pozerať rozmer? Chcem tvrdší silikon aby nebol problém s rozvinutim.

dugyna
11. júl 2015

@trulka999 necitala som dozadu aky mas teraz kalisok, aky problem a aku mas velkost?dik

trulka999
11. júl 2015

@dugyna teraz mam luno m veľkosť, to je horný priemer 45 mm a dlhý je 60 mm. Mam problém s tým, ze mam pocit ze je príliš mäkký, preto sa ťažko rozvinie

dugyna
11. júl 2015

@trulka999 zle sa ti rozvynie? a preteka ti aj? ci je len problem pri zavedeni.
zavedenie by sa dalo vyriesit tak ze kalisok ako das dnu pohahas za stopku smerom von atym nasaje podtlak a potlacis pat hore..
to mas ten luno zo zlavomatov? alebo lunacup?
lebo ak je to zo zlavomatu mam vela zien co sa na stazuje..a mam s nim problemy..niektorym tecie, inych boli..

dugyna
11. júl 2015

@betuska22 to co popisuje je jednoznacne tym ze ti je alsiok velky.cize ano treba zakupit mensi. a tento si odloz vekom svalsvo moze ochabnut prirodzene a budes mozno casom potrebovat vacsi.

skrecok
15. júl 2015

Ahojte,
@dugyna ak sa mozem spytat, ked citam ze mas uz skusenosti s kaliskami. Teraz v zlavomate je akcia na LilCup. Co si myslis o tom? Dakujem. 🙂

dugyna
16. júl 2015

@skrecok pozerala som si to..ako upraimne mi pride taka napodobenina mooncupu...ale tento stoji normalne 19,99(co je blbost podla mna to len predjca zvihol cenu,aby dal akoze vacsiu zlavu na kalisok) , pre mna vierohodne nevyzera a urco by som si ho osobne nezakupila...a ani nedala tam dole. kedze nie je ani na sranke uvedene kde je vyrobeny predpokladam ze lacna cisnak vyroba...
vyzera to velmi obdobne ako tento http://www.kaliskyluno.cz/kategorie/luno.html a to je tiez poratolvy zlavovy predaj...a vela zien napr koli tomu ze si kupilo takyto kalsiok ich to doradilo...alebo sa stazovalo ze ich boli..ze tecie...
tiez lacna napodobenina mooncupu.
ako uprimne ake chces ist do kalsiku a nechces dat vela penazi radsej pozri nieco fakt overene znackove: tie kalsikcy LUNAcup, Meluna , Yuuki sa pohybuju od 15,50 smerom hore k Mooncup 22,61 ladycup , gaiacup ...ale stoji to za to ..razdsej dat o 10 eur viac a pripadne si nechat poradit ako kupit na zlave z polovicu a mat problem..a znova kupit..

muffinka8
16. júl 2015

@dugyna @skrecok
ja mám už asi 3 roky MeLuna ... je to nemecký výrobok a nedám na neho dopustiť. Skúšala som aj Mooncup, ale nesedela mi ani jedna veľkosť, a pretekali lebo sú veľmi tvrdé.
MeLuna sa vyrába vo verzii Classic (tvrdšia, asi ako Mooncup) a potom Soft. Ja mám soft - je pre ženy ktoré nešportujú a nemajú príliš silné panvové svaly. Veľkosť mi sadla L a majú aj viac verzií - so stopkou, bez nej a napríklad ja mám s guličkou na spodku a je to super, lebo ju nie je cítiť a je to aj praktické.
Ale treba vyskúšať viac značiek asi. Ak nesadne jedna, možno iné. Meluna soft sa možno ťažšie zavádza, lebo sa hneď nerozvinie, ale dá sa to naučiť a prísť na tie triky 🙂

http://www.kalisek.cz/meluna.php

muffinka8
16. júl 2015

Moja skúsenosť s Mooncup - aj ten väčší mi bol malý 😀 proste rozvinul sa hneď, ale absolútne nedržal. Posúval sa a hýbal neustále. Myslím, že to bolo aj tým materiálom pevným. Meluna, tým, že je mäkšia tak sa prispôsobí a môj kalíšok už nemá okrúhly tvar, ale mierme oválny.

dugyna
16. júl 2015

@muffinka8 jasne meluna je super. aj ked vacsine zien vyhovuje prave mooncup lebo tvrdostou je nieco medzi soft a classic meluna. mne soft meluna tiekol a classic je super, tam je na tom rovnako aj luna cup ze sedi.
ale zase ja cvicim a posilujem..softka mi bola ok aj sa vacsinou rozvinula..ale sem tam mi uvolnovala podtlak..pri chodzi a tak preto som presla na classic 🙂

dugyna
16. júl 2015

@muffinka8 ano meluna je ovalna 🙂

zuzanat
16. júl 2015

ja som kupila lilcup v zlave,ale este som ho neskusala.kupila som preto lacnejsi,lebo chxem len vyskusat,aby to neboli vyhodene peniaze.zatial som neskusala,neviem si to predstavit,ci mi vydrzi napr.v praci cely cas,mam silnu ms,ale skusim...

muffinka8
16. júl 2015

@zuzanat ja som mala prvý deň takú silnú menštruáciu, že vložka mi nevydržala ani hodinu. Nemohla som ani nikam ísť v ten deň. Prvé mesiace som aj kalíšok musela vylievať častejšie, ale vydržal aspoň 2 hod.
No mám pocit, a aj viac žien to tiež tak cíti, že používaním kalíška sa mi MS upravila. A už aj počas najsilnejšieho dňa vydrží kalíšok aspoň 3 hod. Zvyšné dni mám slabšie a to stačí vyliať ráno, na obed a večer, ale pokojne by vydržal aj celý deň v práci.