Migréna s aurou
Ahojte. Uz 4 roky, bojujem s takymi migrenami, nakprv obrazce aury a potom strasna bolest, len tma ticho a kiblik :( co vam na to pomaha? Ďakujem
No, na magneticku ci ct som sa pytala, ze nie je treba... vravim naozaj? Ze ci to je normálne? Ze ano ..
Ja to mavam od tehotestva s dcerou bude mat teraz 4 roky; cize uz je to vlastne 4,5 r co s tym bojujem .. zatial je to iba aura a bolest hlavy.. no ked to uz buchne tak ticho a tma spanok pokoj ... inak by som sa zblaznila ...
Magnezko nemozem, ked moj tlak sa pohybuje okolo 95/60 +- .. cize vlastne, zatial som nad nicim nepremyslala .. ale ak by mi niekto vedel vysvetliť budem rada , co je to ta biologicka liecba ?
A inac, moja mala dcera, tieto migreny zdedila asi po mne , s nou som bola na eeg na nauro a ideme este na tu magneticku u nej sa to rychlejsie vybavilo ako u mna (ak to nebol zly lekar)... ale moja malinka ked ju to chyti tak to je konec :( to hned kiblik a este nastastie ze po cipke zaspi .. teraz to uz nemala hadam 3 mesiace cca🙏🙏🙏 ale pred tym kazdy mesiac... ja som to mala tento mesiac uz druhy krat .. a zvycajne pocas PMS , no tento mesiac som mala cely taky divný, aj stavy ko pms kazsy jeden den, ms som mala nacas ale prve dni mi bolo na zvracanie a neskutocne bolesti .. takze tento mesiac bol strasny.. a pred tym mesiac som nemala iba taku beznu bolest hlavy..
@dadka128 ak mas auru 30min pred, tak to je pekny cas si dat liek. Urcite si teda hned daco supni. Na neurologii si daj prepdisat nieco ine, ako to, ci neucinkuje, skusaj aj bezne lieky pri aure (Brufen, Paralen ultrarapid - treba az 2tbl, a pod.). Urobit MR ci Ct je zaklad, ja by som si to ziadala. MOja mladsia dcera mavala migreny od 2 rokov, tiez pomoze hned si dat liek. Ono tiez mava auru, od malinka hovorievala, ze "ocko ma varuje" - asi v ociach nieco videla, citila... ak sme to podchytili, vacsinou sa zachvat nerozbehol ci bol mierny. Jeden cas mavala migreny aj 3x do tyzdna, to bol zabijak. Neurolog predpisal Peritol, po ktorom sa frekvencia zachvatov zmensila, ale uplne nezmizla. Potom na ocnom nasli nejaku chybu v okohybnom svale a ked to zoperovali, migreny uplne zmizli, na velke prekvapenie neurologa aj ocnej. Vratili sa jej az v puberte.
@dadka128 chod na neurologickú ambulanciu fakultnej nemocnice v Košiciach. Je to na lôžkovom oddelení. Robí tam skvelý mladý lekár Milan Maretta. Ten pozna a aj používa najnovšie metódy a špecializuje sa na migrény. Manželke veľmi pomohol. Ja som mal migrény s aurou ked som bol psychicky preťažený a malo som spal. Naučil som sa správne dýchať viac relaxovať a už som ju nemal 3 roky. Vlastne raz slabšiu lebo som malo spal pár dní. Ale ty môžeš mat inú príčinu. Mne pred tým pomáhal liek Maxalt - kontroluje priesvit ciev. Ten sa totiž pri migréne mení a spôsobuje bolesť. Príčina však nie je v cievach ale v zložitom riadení toho mechanizmu. Viac neviem.
@miriam11 nie vzdy a nie kazdemu, ale urcite to treba skusit.

@simsalabim bolest hlavy nástupy asi 30 minut po aure, to som si stopovala..lebo najprv vidim taky "počiarkaný obrazec ) " potom nevidím skoro nič, a do polhodky čo sa to rozsiri az hore kdesi tak pride bolesť na jednej strane za okom...