icon

Migreny s aurou

13. mar 2025

Ahojte, je tu niekto kto ma migreny s aurou (vizualnou) viac nez raz za mesiac, mozno aj 3-4-5x v mladom veku? Ako to riesite, uz sa vam prihodila mozgova prihoda ktora sa vyskytuje pri tejto diagnoze s vyssim rizikom? Mam strach, mavam tieto zachvaty aj 3x obcas aj castejsie.

ada_alica
13. mar 2025

Áno mám migrény s aurou už 7 rokov nič strašné sa mi nestalo, neboj sa

jankajanka13
13. mar 2025

Ja mam 21 a migreny s aurou mam od 10-9r este na zakladke som bola, vsimam si ze vekom mam menej casto a slabsie migreny, do takych 18tich som mala brutalne, aj 5x mesacne, aura komplet na obe oci, ze som ani nevidela, zvracala som a musela som sa vyspat v tichu, tme s mokrym uterakom na hlave ...to mi pomaha aj teraz. Mam ich stale, avsak mam posledne 2 roky epizody kedy bud dva mesiace nemam ziadnu alebo mam potom 3x za mesiac znovu, vzdy len pomaha pri prvom naznaku migreny (moje prejavy su ze vidim vsetko zrazu akoby spomalene, vyraznejsie farby a obrysy predmetov atd) dat si nurofen 400 alebo flector a velmi vela vody sa napit, ak mam kde tak posediet aspon kym odide zle videnie ak som doma rovno si pospat. Odporucam ti skusit sa dostat k neurologovi a poradit sa s nim aj ked viem ako dlho sa caka (ak si este nebol/a). Ja mam aj napriek nim antikoncepciu ale nezhorsila/nezlepsila mi ich, moje trigger pointy su extremne malo spanku a vody v ten den alebo v poslednych dnoch, vela cokolady a vela mlieka a mliecnych potravin, vyrazny stres, vtedy sa mi vyskytne vacsinou migrena. Mozgovej prihody atd sa nebojim, ak si zdravy mlady clovek bez srdcovocievnych chorob, nefajcis, niesi obezny atd tak je riziko z migreny velmi velmi nizke. Ak mas predsalen strach nechaj sa vysetrit💕

dadka1997
13. mar 2025

Ja mam migreny s aurou už 6 rokov, nepočula som este, že by to sposobovala mozgová príhoda, alebo ju spôsobili ..

Ako mi začne aura, hneď zi musim dat liek od bolesti, do polhodky aura ustúpi a modlim sa len aby nezacala boliet hlava. Ak dostanem bolesť hlavy, tak to je konec. Musim mat tmu, ticho, alpa na celo ako studený obklad, kíblik k posteli a pokusit sa zaspať.

katkaazoran
13. mar 2025

Tiež som mávala migrény s aurou (1x za 2-3 mesiace), najprv sa objavila aura, do 10 minút sa dostavila bolesť hlavy, ktorá mi trvala 2-3 dni. Neznesiteľný tlak v hlave sa mi vždy trošku uvoľnil, keď som sa 2-3 x vy..cala a dala si lieky.

Dcéra trpela migrénami od 6 rokov. Najskôr ich mala 1x za 2 mesiace, ale potom sa to stupňovalo, až mala migrénu 3 x do týždňa. Neurológ jej predpisoval lieky, ktoré brala denne (denná dávka sa postupne zvyšovala) a raz za pol roka sme chodili na MRI (výsledky boli vždy v poriadku - bez nálezu). Keďže to už bolo neúnosné hľadali sme iný spôsob liečby. Bol nám doporučený neurológ, ktorý robí akupunktúru a musím povedať, že odkedy k nemu chodíme (1,5 r.) dcéra mala migrénu 3x a ja 1x. Neurológ dcére lieky vysadil pred 3/4 rokom s odôvodnením, že ich už nepotrebuje.

Mozgovú príhodu za 25 rokov čo som trpela migrénami som nemala a ani dcéra.

bubinda
13. mar 2025

Ak mate taketo caste migreny (4-5 x za mesiac) skuste prekonzultovat s neurologom moznost biologickej liecby. Mam znamu, ktora presla tuto liecbu a je z nej novy clovek po X rokoch sa zbavila migren. Pohladam aj link na relaciu na RTVS kde sa o biologickej liecbe a migrene hovorilo. Mozno by to bola aj alternativa pre vas.

kiki68
13. mar 2025

Ja som mavala od 12 rokov cca toto a preslo to v 23 rokoch cca alebo tak nejak, po 25 som migreny nemala vobec. Prihodu som nemala, ale mala som stratu vedomia, tyzden tocenie hlavy, polku tvare necitlivu, kopec vysetreni kvoli tomu. Zazracne to teda preslo. Uz mam skoro 40 rokov

autor
13. mar 2025

@ada_alica ja ich mam 20 rokov a vkuse dookola a dookola to uz clovek nebavi

autor
13. mar 2025

@jankajanka13 ja to mam tiez odmalicka, na neurologiu chodievam ale neverim tomu lebo mi moc pomoct nevedia, maximalne predpisat triptany a to je vsetko, liecba neexistuje... nie som obezna ani nefajcim ale srdcove problemy mam a to ma troska desi v spojitosti s migrenami ci to nie je prepojene ..dodnes som neprisla na to co mi to vyvolava, pripada mi to ako loteria kedy to pride

autor
13. mar 2025

@dadka1997 no bohuzial pri migrene s aurou je vyssie riziko, pri obycajnej migrene to riziko nie je, takze to urcite nedobre vplyva na mozog a cievy

jankajanka13
13. mar 2025

Uplne ta chapem a drzim ti palce teda, som rada ze az na srdcove problemy nemas teda ziadne rizikove faktory. Myslim si ze je to riadna loteria kedy migrena pride alebo nie, to mas pravdu ale mne sa podarilo odsledovat tie veci ktore mi to sposobuju az posledny rok dva, cize uvidis mozno sa ti to podari v blizkej dobe tiez. Skus sa riadit mozno klasicky clankami od doktorov comu sa vyvarovat atd ak si ju nechces ,,privolat" (nieco okrem menstruacneho cyklu hadam ovplyvnis trosicku) a uvidis. A vidis, ked uz ani na neurologii nevedia.. mozno len vzdy skus pri akomkolvek aj naznaku si dat hned liek od neurologa aby sa ti to teda nespustilo uplne :(

luckajozko21
14. mar 2025

Mavam asi od 25tky. Posledne roky s aurou. Vzdy okolo ovulacie. V case velkych stresov som mala kludne aj 15x za mesiac. Teraz 1-2x max cize paradicka. MRI ok, neuro predpisala triptany dalej neriesila. Ziadne zvysene rizika mozgovej, nic.

Ale teda u mna takto: denne magnezko. Vypadava mi zrak bud vidim cikcaky alebo mi nejaka cast 'obrazu' uplne vypadne (pozeram na chodbu s dverami a na miesto 1 z dveri vidim sivu machulu). Ak si v tej minute dam sumivy panadol ultra rapid s poriadne studenou vodou. Masirovat krk, celo, vlasy s migrenolom alebo niecim podobnym. tak sa nerozbehne do bolesti hlavy.
Este je megamag do Trace s poharom studenej vody - vraj zabera na migreny. U mna zaberie docasne a o par hodin sa mi migrena aj tak vrati uz bez aury. Cize pre mna je istotka panadol. Lepsie ako triptany
Podla mna su s aurou ovela znesitelnejsie ako bez nej.

kacena4
14. mar 2025

ja mam migrenu viac ako 30r. nikdy som nemala cievnu príhodu a to som roky mavala 10-15 migren mesacne. dnes uz je liecba aj preventivna, okrem protizachvatovej. treba verit kekarom. ua som na biologickej liecbe a znizili sa mi zachvaty na cca 4 do mesiaca a som stastna. dcera je na tom podobne. ma migrenu od 4r tiez sa lieči

katjicka
16. máj 2025
@katkaazoran

Tiež som mávala migrény s aurou (1x za 2-3 mesiace), najprv sa objavila aura, do 10 minút sa dostavila bolesť hlavy, ktorá mi trvala 2-3 dni. Neznesiteľný tlak v hlave sa mi vždy trošku uvoľnil, keď som sa 2-3 x vy..cala a dala si lieky.

Dcéra trpela migrénami od 6 rokov. Najskôr ich mala 1x za 2 mesiace, ale potom sa to stupňovalo, až mala migrénu 3 x do týždňa. Neurológ jej predpisoval lieky, ktoré brala denne (denná dávka sa postupne zvyšovala) a raz za pol roka sme chodili na MRI (výsledky boli vždy v poriadku - bez nálezu). Keďže to už bolo neúnosné hľadali sme iný spôsob liečby. Bol nám doporučený neurológ, ktorý robí akupunktúru a musím povedať, že odkedy k nemu chodíme (1,5 r.) dcéra mala migrénu 3x a ja 1x. Neurológ dcére lieky vysadil pred 3/4 rokom s odôvodnením, že ich už nepotrebuje.

Mozgovú príhodu za 25 rokov čo som trpela migrénami som nemala a ani dcéra.

@katkaazoran dobry den, prosim, vedeli by ste mi odporucit tohoto Vasho neurologa ? kludne aj do sukromnej spravy. dakujem !!