Mononukleóza - zápal mozgových blán

junika
3. mar 2024

Zdravím ,
Mám otázku . Prajem ako učiteľka materskej škôlke …nedávno nám oznámili že jedno z detičiek ma infekčnú mononukleózu . Neviem či to ma súvis ale spravila sa mi uzlina alebo niečo take pri uchu a za krku.
Samozrejme tie uzlinky bolia a boli ma aj v tých častiach smerom do hora hlava .
A keďže aa bojím tak som si čítala kadečo a mam obavu aby som nemala zápal mozgových blán .. má niekto skúsenosť . Neviem ako postupovať čo si dať ako to riešiť .

e1i
3. mar 2024

@junika mononukleoza a zapal mozgovych blan su dve odlisne diagnozy.

diewcatqoo
3. mar 2024

A ako dlho ti to uz trva? Pri zapale mozgovych blan sa ten stav rychlo zhorsuje, rychlo sa dostavas do stadia, ze ta bolest je zrazu na nevydrzanie a nedokazes fungovat. Postupne prestavas vidiet, neudrzis sa na nohach...
Ak mas obavu, chod si nechat skontrolovat tie uzliny. Uzliny sa zvacsuju aj napr. pri chripke. Prip. si daj urobit testy na mononukleozu. Tusim sa da kupit aj domaci test.

anjelicek26
3. mar 2024

Nepleties si mononukleozu a meningitidu?

heln
3. mar 2024

@junika najjednoduchsie ist k obvodakovi a dat si spravit odber krvi na mononukleozu. zvacsene uzliny mozes mat aj z inej prebiehajucej infekcie, nie len z mononukleozy.

miriam11
3. mar 2024

@junika mononukleóza sa prejavuje tými uzlinami ako máš. Zápal mozgových blán s tým vôbec nesúvisí. To nemáš určite.

domka222
3. mar 2024

Si prečítaj štatistiku, koľko ľudí a detí prekoná za život infekčnú mononukleózu. Mononukleóza postihuje vnútorné žľazy, najčastejšie uzliny nie mozog.

babulkomale
3. mar 2024

@junika uff, aby si ucitelka nevedela vygooglit taketo veci a spravit si jasno v takychto dolezitych a odlisnych diagnozach..
Ako dieta som si studovala Zdravovedu, uz vtedy aom toho ovladala viac ako ty teraz. Ked takto pleties rodicov, to musi byt chaos v skolke...
Uz chapem niektore veci zo strany uciteliek a ich fabulacie ohladne diagnoz 🤦 nemaju kapacitu si to nastudovat.

babulkomale
3. mar 2024

@junika ...a cely ten prispevok: "co si dat a ako to riesit a bojim sa a citala som vselico" - akoby to pisalo 12 rocne decko. Ked som chora, idem k lekarovi, to je taky zaklad. A ten riesi a ma skusenost.
Toto uci nase deti 🤦

junika
autor
3. mar 2024

@domka222 ďakujem ta odpoved .. ja len si neviem vysvetliť tie hrcky a bolesť časti hlavy a dokonca už ak ucha . Samozrejme idem na sono uzlín a navštívim aj lekára všeobecného len ma prepadla nočná panika .

junika
autor
3. mar 2024

@heln len ide o to že si neviem vysvetliť prečo ma boli aj časť z hlavy ci to je preto alebo pre niečo iné samozrejme idem na sono uzlín a všeobecnému lekárovi .dakujem krásne

domka222
3. mar 2024

@junika zrejme preto,lebo sú najviac postihnuté hrtanové a tylové uzliny. Však uvidíš čo ti povie lekár

anjelicek26
3. mar 2024

Ono to s tým dietatom v skolke ani súvisieť nemusí.. môj syn to schytal od bratranca a nenakazil nikoho ďalšieho...