Môže diéta pomôcť znížiť TAG hodnoty?
Ahojte, točí sa mi hlava posledné dni a je mi divne.
Bola som si robiť odber krvi v Medirexe a som zhrozená.
ChatGPT mi hovorí, že pri tej úrovni TAG mi hrozí akútny zápal pankreasu ( okrem porážky a infarktu ) a ja som už v strese riadne.
Vypichnem čo mám mimo normu:
Glukóza : 3,20
BIL: 1,40
CHOL: 6,42
TAG: 6,51!!!!! norma je do 1,70
S HDL: 0,85
tu sa píše nejaké AIP 0,884 a potom je napísané riziko viac ako 0,21 vysoké
FERIT: 9,20
HGB: 117
MCV 79,60
MCH: 27
RDW 16,90
Zľakla som sa, naozaj že veľmi. Poslednú dobu som jedla veľa asi cukru. Mastné nejem, ale sacharidy áno. Mliečne výrobky nejem - iba nízkotučné mlieko do kávy 3x denne.
Myslíte, že ak vysadím cukor a pečivo, vysadím mlieko do kávy, bude to lepšie?ň
Mohol takéto vysoké TAG spôsobiť pupalkový olej, ktorý som začala užívať 3x denne?
@anonym_autor vypni chatgtp naozaj si myslis ze ti napisal pravdu!?
Preco nejdes za lekarom ale riesis to takto? Cele zle
Ries cholesterol, dieta a schudnu, pravdepodobne mas kopu visceralneho tuku vsade
@taktotedanie tak mam nadvahu asi 4 kg oproti klasickej mojej vahe. Nikto som nemala TAG cez 6. Ano mala som 2, ale nie toto. Dokonca posledne 4 dni som jedla suchare s cajom, nesladenym.
glukoza 3,2? a jes sladke?
glukoza 3,2? a jes sladke?
@princkrason sladke som nejedla posledne dni vobec, ale pila som caj s medom. Takze to povazujem za sladke. A zaroven za sladkosti povazujem aj susene ovocie, co zvyknem jest - a potom sacharidy - suchare, pecivo, cestoviny, ryza, zemiaky.
Však glukózu máš nízku, tak prečo chceš vyradiť uhľohydráty. Mlieko, treba konzumovať polotučne, lebo nízkotučné, je len voda, ktorou preplachnu potrubia v mliekarni. Veľa zakysanych výrobkov. Ovocie, zelenina, chudé mäso. Treba obmedziť údeniny, konzervačné potraviny a polotovary.
@princkrason sladke som nejedla posledne dni vobec, ale pila som caj s medom. Takze to povazujem za sladke. A zaroven za sladkosti povazujem aj susene ovocie, co zvyknem jest - a potom sacharidy - suchare, pecivo, cestoviny, ryza, zemiaky.
@anonym_autor Čo stále omielaš sladké. Veď, glukózu máš pod normu nie vysokú, ale nízku.
Choď za obvodný s výsledkami, lepšie ti poradí keď pozná tvoj stav. Glukózu máš nízku nie vysokú, ostatnému nerozumiem.
Neprehanas trochu?
@anonym_autor Čo stále omielaš sladké. Veď, glukózu máš pod normu nie vysokú, ale nízku.
@anna777115 lebo ja to aj jem. Údeniny nejem, ani konzervy, ani polotovary. Ale ku chudému mäsu si dám ryžu, alebo zemiaky a zeleninu. Mäso si varím alebo robím na pare. Alebo cestoviny ako prílohuv
@anna777115 TAG sa zvyšujú nielen tukom, ale aj konzumáciou sacharidov a cukru. Keďže tuku nejem veľa. Rozmýšľala som nad tým pupalkovým olejom, či to tak mohol zvýšiť markantne.
Neprehanas trochu?
@diewcatqoo ked som mala TAG 2-3, lekar mi chcel nasadit statiny. Teraz mam TAG 6,51, tak asi co budem nasledovat...
glukózu máš zlú? podľa mňa ani nie. skontroluj ešte raz.
cholesterol máš zvýšený, ale zas nie moc. mám ešte vyšší a to som štíhlej postavy. ráno som sa vážila 53,3 kg - nejdem s váhou ani hore, ani dole, výška 167 cm. takže váha s cholesterolom asi moc nesúvisí. skús úplne vynechať maslo, mne to pomohlo cholesterol išiel dole.
ak sa ti točí hlava - nemáš vyšší tlak?
glukózu máš zlú? podľa mňa ani nie. skontroluj ešte raz.
cholesterol máš zvýšený, ale zas nie moc. mám ešte vyšší a to som štíhlej postavy. ráno som sa vážila 53,3 kg - nejdem s váhou ani hore, ani dole, výška 167 cm. takže váha s cholesterolom asi moc nesúvisí. skús úplne vynechať maslo, mne to pomohlo cholesterol išiel dole.
ak sa ti točí hlava - nemáš vyšší tlak?
@deti95060810 mám nízky cukor. Nikdy som takýto nemala. Pankreas je dráždený tukmi a tým pádom produkuje inzulín a ten znižuje cukor v krvi. A potom mi je zle, som malátna, unavená, točí sa mi hlava a je mi na odpadnutie. TAG sa zvyšuje sladkým a sacharidmi, keďže tuku nejem zase veľa.
čo je to prosím TAG? hľadám a neviem nájsť.
čo je to prosím TAG? hľadám a neviem nájsť.
@anonym_b32be7 triglyceridy.
@anna777115 lebo ja to aj jem. Údeniny nejem, ani konzervy, ani polotovary. Ale ku chudému mäsu si dám ryžu, alebo zemiaky a zeleninu. Mäso si varím alebo robím na pare. Alebo cestoviny ako prílohuv
@anna777115 TAG sa zvyšujú nielen tukom, ale aj konzumáciou sacharidov a cukru. Keďže tuku nejem veľa. Rozmýšľala som nad tým pupalkovým olejom, či to tak mohol zvýšiť markantne.
@anonym_autor Vôbec sa tomu nerozumieš, škoda ti tu niečo písať. Navštív obvodného lekára. Mastné častice v krvi sú lipidy a zvyšujú cholesterol. Zarad do jedálnička ryby omega3 mastné kyseliny a chudé mäso a zeleninu. Cholesterol zvyšuje aj fajčenie a zlý životný štýl, stres, nedostatkom spánku atď.
chod normalne na preventivku/ naco si platis odbery v medirexe?/ a lekar ta posle na dalsie vysetrenia, darmo nasadis zdravu stravu ak mas poruchu stitnej zlazy napriklad.
viac ako vyskedkov sa boj samoliecenia s konom a AI
@anonym_autor Vôbec sa tomu nerozumieš, škoda ti tu niečo písať. Navštív obvodného lekára. Mastné častice v krvi sú lipidy a zvyšujú cholesterol. Zarad do jedálnička ryby omega3 mastné kyseliny a chudé mäso a zeleninu. Cholesterol zvyšuje aj fajčenie a zlý životný štýl, stres, nedostatkom spánku atď.
@anna777115 jem iba chudé mäso - kuracie, morčacie - nejem vôbec bravčové, ani hovädzie. Ryby konzumujem aspoň raz do týždňa - robím si ich výlučne na vode, bez tuku. Nejem vôbec polotovary, žiadne omáčky, smotany, mliečne výrobky - iba to mlieko do kávy. Ale jem pečivo, cestoviny, ryžu, zemiaky. Jem veľa zeleniny, ovocia a môj prehrešok je sladké pečivo. Nepijem vôbec alkohol, nefajčím, stres aktuálne nemám a spím min. 8 hodín denne od 21,30 do 06,30. Hýbem sa každý deň, 15 000 krokov a aspoň 20 min kardio. Ak do šalátu použijem olej, tak olivový. Posledné týždne som si nasadila pupalkový olej, predtým omega 3 mastné kyseliny. A TAG mi vyskočili trojnásobne.
chod normalne na preventivku/ naco si platis odbery v medirexe?/ a lekar ta posle na dalsie vysetrenia, darmo nasadis zdravu stravu ak mas poruchu stitnej zlazy napriklad.
viac ako vyskedkov sa boj samoliecenia s konom a AI
@natalka13 na preventivne som bola pred pol rokom a vysledky som mala zlé, tak som si nasadila diétu a zmenila režim. A výsledky s ešte horšie.
Ryby robíš na vode, hydinu na pare, kontroluješ si sama krv, robíš si úplne bludné závery. Takže asi toto by som poradila:
1. Začni sa normálne zdravo stravovať - čiže vyvážene. Toto čo robíš nie je zdravé ani vyvážené.
2. S výsledkami choď k lekárovi a raď sa s lekárom, nie s chapGPT. AI môže byť dobrý radca, ale rovnako tak nielenže zlý, ale v tvojom prípade aj nebezpečný. Ak nie si spokojná s lekárom, zmeň ho.
3. Navštív psychológa. Minimálne. Máš poruchu príjmu potravy podľa mňa a určite aj niečo iné. Takéto správanie nie je v poriadku, škodí ti to. Možno to je dôvod, prečo nie si spokojná s lekárom. Pretože lekár ťa nepodporuje v tvojich chorých predstavách. A to nie je urážka, to je proste fakt, že sa správaš choro a voči sebe nebezpečne.
@anonym_autor tak zmen lekara ak neriesi tvoje TAG
@natalka13 ale on ich riesil, chcel mi dat statiny, tie ja vsak nechcem, tak som nabehla dietu s obmedzenim tuku. Ale nie cukru. A namiesto toho, aby sa mi vysledky zlepsili, sa mi zhorsili.
Ryby robíš na vode, hydinu na pare, kontroluješ si sama krv, robíš si úplne bludné závery. Takže asi toto by som poradila:
1. Začni sa normálne zdravo stravovať - čiže vyvážene. Toto čo robíš nie je zdravé ani vyvážené.
2. S výsledkami choď k lekárovi a raď sa s lekárom, nie s chapGPT. AI môže byť dobrý radca, ale rovnako tak nielenže zlý, ale v tvojom prípade aj nebezpečný. Ak nie si spokojná s lekárom, zmeň ho.
3. Navštív psychológa. Minimálne. Máš poruchu príjmu potravy podľa mňa a určite aj niečo iné. Takéto správanie nie je v poriadku, škodí ti to. Možno to je dôvod, prečo nie si spokojná s lekárom. Pretože lekár ťa nepodporuje v tvojich chorých predstavách. A to nie je urážka, to je proste fakt, že sa správaš choro a voči sebe nebezpečne.
@melanta mám hypotyreózu, tá spôsobuje spomalenie metabolizmu a viac tukov v krvi. Dohodla som sa s lekárom, že mi nedá statíny a ja budem držať nízko tukovú diétu.
Skôr ťa zabije ten stres,ktorý si spôsobujes.
@melanta v čom nie je zdravé, v čom to nie je vyvážené? Mám ovocie, zeleninu, mäso- hydinové, nízkotučné mlieko, ryby, ryžu, zemiaky, cestoviny, med, ovsené vločky, tekvicové semienka, vlákninu, strukoviny, sóju. Pijem vodu, špaldovú kávu, odštavenú šťavu, bylinkové čaje.
Skôr ťa zabije ten stres,ktorý si spôsobujes.
@doriiis stres som nemala do dnes, kým som nevidela výsledky.
@deti95060810 mám nízky cukor. Nikdy som takýto nemala. Pankreas je dráždený tukmi a tým pádom produkuje inzulín a ten znižuje cukor v krvi. A potom mi je zle, som malátna, unavená, točí sa mi hlava a je mi na odpadnutie. TAG sa zvyšuje sladkým a sacharidmi, keďže tuku nejem zase veľa.
@anonym_autor paneboze tie tvoje vysvetlenia 🤦🏻♀️🤦🏻♀️ vypni chatgtp alebo vezmi kartu od vseobecneho lekara a nech ta lieci umela inteligencia
Dostavas radu za radou a ty furt len to tvoje sladke a saharidy a ryza a zemiaky bla bla bla
Chore
@anonym_autor paneboze tie tvoje vysvetlenia 🤦🏻♀️🤦🏻♀️ vypni chatgtp alebo vezmi kartu od vseobecneho lekara a nech ta lieci umela inteligencia
Dostavas radu za radou a ty furt len to tvoje sladke a saharidy a ryza a zemiaky bla bla bla
Chore
@taktotedanie to je vyjadrenie mojho lekara a kardiologa. Kedze som mala stale vysoke tuky a tukov v strave malo, kardio ma upozornil na to, ze tuky v krvi mi nepojdu dole, kym nevylucim cukry a sacharidy a teda pecivo, ryzu, zemiaky, cestoviny. Dokonca som sa pytala, ci aj suchare? Ze ano, prave suchare. Toto nemam zo svojej hlavy.
Ach jaj.
@taktotedanie to je vyjadrenie mojho lekara a kardiologa. Kedze som mala stale vysoke tuky a tukov v strave malo, kardio ma upozornil na to, ze tuky v krvi mi nepojdu dole, kym nevylucim cukry a sacharidy a teda pecivo, ryzu, zemiaky, cestoviny. Dokonca som sa pytala, ci aj suchare? Ze ano, prave suchare. Toto nemam zo svojej hlavy.
@anonym_autor skus hladovku lebo podla teba uz jest nemozes nic 🤷🏻♀️
Ja byť tebou, tak idem s výsledkami za dr a poradila by som sa ako sa stravovať, aby sa mi výsledky upravili. Ak máš podozrenie na nejaký zápal pankreasu atď, povedz o svojích obavách doktorovi a nech ťa pošle na vyšetrenie. Nestresuj toľko, lebo infarkt si privodis sama. Kľud

@anonym_autor vypni chatgtp naozaj si myslis ze ti napisal pravdu!?
Preco nejdes za lekarom ale riesis to takto? Cele zle
Ries cholesterol, dieta a schudnu, pravdepodobne mas kopu visceralneho tuku vsade