icon

Môže mi lekárka predpísať lieky na priberanie?

3. júl 2025

Ahojte
Som chudá, velmi chudá jem stale ale váha neustále klesa . Mala som pár mesiacov nastavené 3500kcal denne a vaha predsa klesá. Uz nevládzem. Môžem požiadať lekárku nech mi niečo predpíše? Ak áno tak čo konkrétne? Ďakujem
B 12, pangamin , zelezo beriem dlhodobo a nič

deti95060810
3. júl 2025

Nutridrink, peritol, ... a určite smer lekár

rozculena
3. júl 2025

treba zistiť,prečo chudneš...

🧠 1. Psychická stránka (nechutenstvo, stres, úzkosť)
Dlhodobý stres, úzkosť alebo depresia dokážu zničiť apetít aj metabolizmus.

Niekedy má človek pocit, že "je stále", ale v realite má skreslený pohľad na svoje porcie alebo si telo neprijíma výživu efektívne.

Môže byť aj nevedomý odpor k jedlu, alebo „maskovaná“ porucha príjmu potravy.

🔥 2. Veľmi rýchly metabolizmus / hyperaktivita štítnej žľazy
Hypertyreóza spôsobuje chudnutie, napriek obrovskému apetítu.

Ďalšie príznaky: búšenie srdca, potenie, nespavosť, nervozita, hnačky, únava.

🍽️ 3. Malabsorpcia – telo neprijíma živiny
Choroby ako celiakia, Crohnova choroba, exokrinná pankreatická insuficiencia, SIBO...

Telo prijme jedlo, ale nevstrebe živiny → človek chudne a slabne.

🧬 4. Závažné chronické ochorenia (rakovina, infekcie, zápaly)
V extrémnych prípadoch môže byť za rýchlym chudnutím vážne ochorenie.

To už vyžaduje komplexné krvné testy, zobrazovacie vyšetrenia a pod.

🔍 5. Prílišné zaťaženie fyzickou aktivitou
Ak je človek hyperaktívny, veľa cvičí, má stres a nepoddajné telo – aj 3500 kcal môže byť málo.

Niekedy treba oddych, nie viac jedla. Preťažený organizmus nebude dobre spracúvať kalórie.

Čo s tým robiť prakticky:
Vyhľadať lekára – ideálne endokrinológa a gastroenterológa. Kompletné vyšetrenia štítnej žľazy, trávenia, krvný obraz, zápaly.

Nutričný terapeut – odborné nastavenie stravy vrátane kalorickej hustoty (nie len číslo kalórií).

Psychológ alebo psychiater – nie preto, že je človek „blázon“, ale preto, že telo a duša sú prepojené. Chronický stres dokáže zlikvidovať metabolizmus.

Denník stravy + symptómov – zaznamenávať presne, čo a koľko zje, ako sa cíti, čo sa deje s váhou. Môže to pomôcť nájsť vzorce.

popcorn2myska
3. júl 2025

Hlavne nie lieky "na priberanie" , to nieje riešenie , to je zle..
Ja som celý život jedla za 3ľudí a bola som ako malá aziatka, ani prsia ani boky a nožky ako teliatko..ale ja som vedela o tom,že to je len "dobré spalovanie" , lebo som bola aj velmi aktívna / skola, brigáda,farma, polia, a sport a ešte frajer/ Ja som sa ale cítila aj dobre.
Skor by som išla k obvodnej sa opýtať či nemáš problém so štítnou žlazou .
A nutridrinky ozaj pomáhaju , viem o velmi dobrých skusenostiach viac ako 3 ludí s tým.

autor
3. júl 2025
@popcorn2myska

Hlavne nie lieky "na priberanie" , to nieje riešenie , to je zle..
Ja som celý život jedla za 3ľudí a bola som ako malá aziatka, ani prsia ani boky a nožky ako teliatko..ale ja som vedela o tom,že to je len "dobré spalovanie" , lebo som bola aj velmi aktívna / skola, brigáda,farma, polia, a sport a ešte frajer/ Ja som sa ale cítila aj dobre.
Skor by som išla k obvodnej sa opýtať či nemáš problém so štítnou žlazou .
A nutridrinky ozaj pomáhaju , viem o velmi dobrých skusenostiach viac ako 3 ludí s tým.

@popcorn2myska ja mám doma farmu, veľa zvierat, deti veľa roboty ale predsa . Ak mam príjem aj 4 000 kcal tak chudnem. Stále mám menej a menej . Skúšala som nabrať všelijako ale nejde to . Dosť ma to trápi lebo viem ze leby som mala 10-15 kg na viac tak by som sa citila oveľa lepšie ako teraz . Oblečiem si cropp top a vyzerám otrasne. Kosť tu kosť tam . Ale asi najväčší problém je že mi ľudia vzdy vravia ze ako vyzerám ci jem atd atd ...pritom jem až veľa 4 000 kcal denne , vajcia tvaroh oriešky a nič

kacena4
3. júl 2025

nic z liekov nezabralo u mna bola som roky na hrane podvyziy pomohli az hormonalne zmeny v tele

autor
3. júl 2025
@deti95060810

Nutridrink, peritol, ... a určite smer lekár

@deti95060810 môžem ísť za obvodným?

deti95060810
3. júl 2025

áno... nutridrink ti síce nepredpíše - predpisuje ich odb. lekár napr gastroent. , ale peritol ti predpíše. možno aj niečo navyše pridá.

joannita
3. júl 2025

Ja som bola vždy veeelmi chudá, aj keď som veľa veľa zjedla (genetika) ale teda žiadne lieky mi nepomohli. Ani Bcko injekcie, ani pangamin. Nemyslím že existujú nejaké lieky na priberanie

popcorn2myska
3. júl 2025
@deti95060810

áno... nutridrink ti síce nepredpíše - predpisuje ich odb. lekár napr gastroent. , ale peritol ti predpíše. možno aj niečo navyše pridá.

@deti95060810 nutridrink sa dá kupiť bez receptu

popcorn2myska
3. júl 2025

Vykašli sa na ľudí...to je základ problémov, čo povedia-hovoria druhý..keď sa necítiš zdravotne zle, tak papaj ako ti chutí ...
A kalórie sa nepočítaju.To nevieš že tu začínajú psychózy? Keď začneš počítať kalórie? Zjedz všetko čo ti chutí, zdravé ,nezdravé,veď máš pohyb, telo to spracuje..
A 1 otázka je tu ešte - máš lásku? si šťastná? lebo táto depka z lásky , môže robiť presne toto-nebudeš priberať...niekto cpe do seba všetko ...a niekto neje...

eliska13
3. júl 2025

Keď máš cca rovnaky pohyb a vysoky príjem nemozes chudnúť.Bola si taká vždy?pridal sa pohyb iba teraz?choď na vyšetrenia štítna a ine

rozkvet1
3. júl 2025

Úplne ti rozumiem. Nenávidím sa akokoľvek obliekať lebo vo všetkom vyzerám ako taky vešiak, keď dáš niečo na vešiak a len to visí a nič netvaruje. Mne nič nezabralo ani nutridrinky, jednoducho to človek asi musí nejako prijať ale je to extrémne dlhá cesta a za X rokov sa mi to zatiaľ nepodarilo. Dúfam že budeš silnejšia a nájdeš to v sebe. Kopa ľudí s nie zrovna peknou postavou sa prijala a má úplne u riti čo si oblečie. Treba to v sebe asi nejako nájsť. Koniec koncov najdôležitejšie je aj tak zdravie. Vždy si vravím že síce mam vychudnuté nohy ako utečencov z koncentráku ale tieto nohy má nesú a vodia kam chcem. Tak nejak. Inak dosť pomáha starať sa o iné časti tela. Nalriklad sa pekne namaľovať, pekne si spraviť vlasy, zvýrazniť oči, nenosít tmavé farby tie zostihluju. Proste vyzdvihnúť niečo iné a odvrátiť tak nieci zrak od postavy

taktotedanie
3. júl 2025

Ja by som isla cestou gastro a imunoalergologie
+vedia predpisat , treba ist a riesit to

vler
3. júl 2025

Kolko merias a vazis

rozculena
3. júl 2025

musíš ísť za obcodným,nie že či môžeš.On je prvá inštancia,musí ťa poslať na ďalšie vyšetrenia

autor
4. júl 2025
@rozkvet1

Úplne ti rozumiem. Nenávidím sa akokoľvek obliekať lebo vo všetkom vyzerám ako taky vešiak, keď dáš niečo na vešiak a len to visí a nič netvaruje. Mne nič nezabralo ani nutridrinky, jednoducho to človek asi musí nejako prijať ale je to extrémne dlhá cesta a za X rokov sa mi to zatiaľ nepodarilo. Dúfam že budeš silnejšia a nájdeš to v sebe. Kopa ľudí s nie zrovna peknou postavou sa prijala a má úplne u riti čo si oblečie. Treba to v sebe asi nejako nájsť. Koniec koncov najdôležitejšie je aj tak zdravie. Vždy si vravím že síce mam vychudnuté nohy ako utečencov z koncentráku ale tieto nohy má nesú a vodia kam chcem. Tak nejak. Inak dosť pomáha starať sa o iné časti tela. Nalriklad sa pekne namaľovať, pekne si spraviť vlasy, zvýrazniť oči, nenosít tmavé farby tie zostihluju. Proste vyzdvihnúť niečo iné a odvrátiť tak nieci zrak od postavy

@rozkvet1 najhoršie je že moja 10 ročná sestra ma lepšiu postavu ako ja čo už mám o 15 rokov viac ako ona . Mám 170cm 49 kíl. 25 rokov

autor
4. júl 2025
@vler

Kolko merias a vazis

@vler 170cm 49 kíl

cukroska
5. júl 2025

Kedysi dávno pichali B12 injekcie.