Môže panická porucha spôsobiť vysoký tep?
Ahojte , v poslednej dobe mám vysoký tep hlavne keď idem niečo robit , alebo len upratovať a hneď tep 115 .. ale ja mám potom z toho atak ako mi búši to srdce zostane mi teplo a mám z toho úzkosti … a tak tiež sa mi to stáva aj v klude tiež sa mi zvýši tep z ničoho nic a hneď obavy strach o život a teplo mi ostane … bola som na vyšetreniach tak ze všetko v pohode … hovoria ze to je tetania a panicka porucha
Ale mne sa to proste nezdá … stále myslím nato 😭
@stanulienkat hej,viem že je tu často táto téma,ale ja si nicky nepamätám....
@jennifer235 ja som mávala tep v kľude 112 a nakoniec sa s toho vykľula panická porucha. Beriem na tep Metoprolol
@jennifer235 veľmi odporúčam na tieto stavy šport. Začni prechádzkami, postupne pridávaj tempo. Mne to pomohlo, keď som mala veľmi náročné obdobie. Fyzická aktivita na čerstvo vzduchu ti len prospeje.
@dota6 skúsim ďakujem 🫶🏽
@niki78281 ano veď aj ja to tak mam aj v klude
Ale aj keď niečo idem robiť napríklad upratujem Ahmed to cítim ze zvýšený tep aj závrate mám a potom mám hneď z toho atak
@jennifer235 je to dost mozne. Ale to musi povedat lekar.
@jennifer235 Myslím si, že pravdepodobne zo stresu. Tomu sa nikto nevyhne žiaľ. Držím palce aby sa ti to napravilo. Mne to zistil napríklad internista ku ktorému ma doktorka poslala. Pri pokojovom EKG som mal myslím 180 ten tep. To je dosť veľa. Mám ísť k nemu v marci na kontrolu. Kázal mi zapisovať si tie hodnoty. Aby vedel ako sa to pohybuje približne. Držím ti pace aby sa ti to upravilo. Nemusí to súvisieť len tetaniou.
@jennifer235 píšeš tieto veci: mám úzkosti, atak, strach o život, závrate. Kým som nedostal panický atak a po mesiaci silné úzkosti, tak som takéto slová ani nepoužil vo svojom slovníku. Pritom nejaké úzkosti som už v živote aj pred tým určite zažil. Slovíčko úzkosť som pred rokom 2021, kedy som tie úzkosti dostal ani z úst nevypustil, lebo som ho nepoznal. Teraz ho počujem denne v rádiu v telke na internete a aj tu na modrom koníkovi. Ty tieto slovíčka možno tiež počuješ kde kade a nemusíš byť podobný prípad ako som bol ja. Ale povedali ti to aj lekári. Diagnózou tetánia sa hocikedy uzavrie problém spojený s psychikou lebo sa to podobne prejavuje. Tetánia je neurologické ochorenie, úzkostná porucha psychické. Možno ti našli v tele rozvráteného prostredie a nedostatok horčíka. To by vysvetľovalo aj tetäniu aj búšenie a z toho vyplývajúcu úzkosť. No kľudne to môže byť aj úzkosť ako taká. A potom je príčina v niečom inom. Stres, obavy, úzkostné vnímanie, dlhodobo nahromadený a neventilovaný mierny stres. Pristupuj k liečbe ako keby si mala obe diagnózy. Vlastne ti to tak aj lekári povedali. Ber magnezium a mineräly vitamíny B6 a Milgama N. Aj vápnik. To t neuškodí keď to nebudeš preháňať. No súčasne musíš zásadným spôsobom redukovať stres. A to aj ten slabý. Akonáhle cítiš z niečoho nárast strachu a úzkosti (nenazyvaj to panika), tak prestaň robiť tú činnosť fyzickú alebo myšlienkovú, ktorú práve robíš. Môže to byt pozeranie správ, rozhovor s niekym o nejakej téme, domáce práce ako uvádzaš, myšlienky že si chorá na srdce atd atd. Zastavuj myslenie. Ak je to silné tá úzkosť vezmi si ukludnovak Neurol alebo jeho generikum a ak ti zaberie, tak to bude psychikou. Nauč sa správne jógovo dýchať. Pri úzkosti je typicky krátky a rýchly dych. A ak sa to zhoršuje celkovo, tak pouvažuj aj o domácom liečení na maródke a psychoterapii.
@slovakboy ďakujem … tak myslíš ze to je z psychiky?
@jennifer235 to ti neviem na 100% povedať to vie len lekár ale nevylučuj túto možnosť je dosť pravdepodobná podľa toho čo píšeš. Mne tiež trvalo mesiac kým som pochopil, že nemám problém so srdcom. 4x u mna bola záchranka a prvý a štvrtý krát ma viezla aj do nemocnice. Prvý krát som odpadol do bezvedomia štvrtý krát tiež. Ale štvrtý krát už som tušil že je to panická porucha tak som im to povedal, oni ma odviezli dali mi ukludnovak urobili EKG a po troch hodinách keď mi bolo fajn som šiel domov. Aj som sa im ospravedlňoval ale povedali že nie som jediný a že keď som odpadol že to sa musí preveriť. Potom mi ale psychologička povedala že už si nemám volať záchranku ani keď odpadnem, pretože panicky atak mi nemôže fyzicky ublížiť. Ešte som mal pár silných úzkostí, raz som sa pri tom aj pomočil ale už som vedel, ako s tým narábať, vydržať ten príšerný strach a ono to odišlo. Dal som si vždy Neurol, ostal som ležať pár hodín a zapísal som si to do kalendara aj s okolnosťami. Píšem ti to preto aby si rozumela aké to dokáže byť silné. Ale nie je to nebezpečné. Neublíži to. Je to len emócia rovnaká ako je napríklad zimomriavka alebo červenanie sa. Len je oveľa oveľa bolestivejšia. Raz sa mi to ale stalo za volantom, tam je však vždy nejakých pár sekúnd näbeh, ktorý som rozpoznal a stihol zastaviť na krajnici a zapnúť blikačky. Nebolo to až také silné a po pol hodine som došiel pomaly domov. Takže pozor na riadenie strojov ak máš panické ataky. Inak si len treba ľahnúť na chrbát a riadiť myšlienky pokial sa dá. Najlepšie je to prijat. Ja som sa s úzkosťou vždy rozprával ako s nejakou bytosťou a hovoril som jej, že sa nehnevam, že nech vojde ak musí a nech odíde. A tak aj bolo. Vošla, stiahla ma silno a odlšla preč. Potom však treba chodiť na psychoterapie a ani nie tak že hľadať príčinu ale cvičiť myslenie a zmeniť ho. Úzkosti nie sú nepriateľ, ale posol. Hovoria nám, že niečo robíme zle.
@slovakboy tak ja to mám aj potvrdené mne sa to prvý krát stalo v zahraničí vo Švajčiarsku strach som mala o život zvracala som na odpadnutie mi bolo , išla som tam do nemocnice ležala som tam 3 hodiny robili mi vyšetrenia a doktorka povedala že som mala panicky atak . Potom som bola aj u psychiatra a ta mi to tiež napísala ze mám panicku poruchu … ale moja hlava stále si to nemyslím stále rozmýšľam ze to je niečo iné …
@jennifer235 dobre ti radim, kup si tu knihu a zacni ju citat, tam to mas vsetko popisane
@bloger ďakujem , hovoris ze to nemusí súvisieť z tetaniou a z čím potom ? Veď mám robené všetky vyšetrenia a povedali ze to he v poriadku , tak ja neviem už a ty z čoho to máš ak sa môžem spýtať ?
@jennifer235 Neviem čo mi to spôsobuje. Prepáč ak máš aj iné vyšetrenia nevedel som. Tak možno to budeš mať tetaniu. Ja trpím aj trochu obezitou. Tak si myslím, že možno cholesterol v cievach. Netuším len si myslím.
@bloger a si nebol stym u doktorky nepovedali ti z čoho
@jennifer235 hlava si stále bude niečo myslieť iné. To je súčasť tej úzkosti. Aj hypochondri sú uzkostní ľudia. Robíš nejaké cvičenia? Psychoterapiu? Lebo aj keď hľadáš inú príčinu môžeš ju hľadať no psychoterapiu rob.
@jennifer235 Chodím ku internistovi. On to ale dopodrobna ešte neskúmal. Povedal, že uvidí na základe toho aké hodnoty budem mať. Väčšinou s takýmto vysokým tepom nechávajú človeka v nemocnici. On to ale chce odlíšiť, že či nemám strach napríklad len z vyšetrenia. Vždy mi merajú EKG. A popritom aj tlak.
@jennifer235 ahoj pre panické ataky je ze aj moze búšiť srdce. Ja mam diagnostikovanú panicko atakovu poruchu dva roky cca pred mesiacom som zacala mávať búšenie srdca bola som u kardiológa srdce je v poriadku aj ona mi povedala ze to bude ta panicka porucha. Hlavne treba ked zbadas aj ten tep nestresovali a skúšať byt v klude nevšímať si to zamestnať myseľ niecim inim. Ja pijem medunkovi čaj obcas mi pomoze skludnit nervy a tep a ked je velmi zle dam si lexaurin 1,5 ale to v krajnicu prípadoch len. Tiez mavam tepy 120 v praci som mala 122 a v klude ked lezim niekedy mam 107 115 a potom mi klesne sice to trvá ale klesne
@jennifer235 ja mam panicku poruchu poznam to ked lezim z ničoho nic 130 120 tep je to hrôza
@jennifer235 - môže, ja som kardio pacient a trpím panickymi atakmi, ktoré sa mi vrátili... keď ma chytil atak, aj ked viem, že to je psychika, ale človek sa zľakne, aj keď to pozná, bol som na pohotovosti, keď ma to chytilo- EKG v norme, tlak 180/100/140pulz, dali Mg do žily + Tensiomin 12,5mg a išlo to dole, záver ekg bpn, tachykardia zo stresu, som rýchlo dýchal = hyperventilacia = zvýši tk a tep a je to začarovaný 🔄, určite psychika robí veľa. Teraz to píšem ale prežívam to posledný mesiac.

@jennifer235 Nechcem zlahcovat tvoju situaciu, ale uprimne, este ani raz ma nenapadlo si merat len tak tep, pri nejakej aktivite, ze o kolko mi stupol. Ked som chodievala behat, vtedy som si ucelovo merala tep aby som sa drzala v nejakom rozmedzi a aj ma to velmi rychlo prestalo bavit , behavala som potom podla pocitu.