icon

Môže pohár vína ovplyvniť antibiotiká?

20. dec 2024

Ahojte môže ublížiť pohár vína pri atb prípadne pohárik domáceho likéru (je v ňom rum). Ďakujem

Strana
z2
bielasovicka
20. dec 2024

Jeden pohár nie

autor
20. dec 2024

@bielasovicka ďakujem

patus_2
20. dec 2024

Nie, žiaden liek sa s alkoholom kombinovať nemôže. Nikdy nevieš akú reakciu to môže vyvolať.

viestta
20. dec 2024

Lieky by sa s alkoholom miesat nemali. Jednak samotne lieky su zataz na organizmus, este k tomu alkohol. A pri niektorych je alkohol vyslovene zakazany, je to napisane v pribalovom letaku, ktory treba precitat

hiro
20. dec 2024

@patus_2 Akoze nevies? Je to v pribalovom letaku. To su zakladne testy ktore maju odskusane pri kazdom lieku.

patus_2
20. dec 2024

@hiro každý organizmus je iný. Nikdy nevieš kedy je telo oslabené tak, že zareaguje. Nemusí to byť hneď anafylalticky šok, ale nevoľnosti, bolesti...

iwesska
20. dec 2024

Boze ludia,to fakt si ten alkohol neviete odpustit aspon pocas uzivania ATB,aj ked velmi dobre viete,ze sa to kombinovat nema??🙄

vvvvb
20. dec 2024

Akurát ti vraj rýchlejšie a viac stúpne do hlavy 😀 Ale opatrne s tým, ATB a alkohol nie sú sranda.

viestta
20. dec 2024

@iwesska ja toto tiez nikdy nepochopim. Bud som chora a liecim sa alebo nieco nie je v poriadku, ked nedokazem bez chlastu existovat...

hiro
20. dec 2024

@patus_2 "každý organizmus je iný" Preto sa nerobia klinicke testy lieku na jednom cloveku ale na vela tisicoch.

autor
20. dec 2024

@viestta to nie je že neviem bez chľastu existovať ale na Vianoce si zvyknem dať prípitok tak sa preto pýtam nejdem sa ozrat...ale dakujem

rozculena
20. dec 2024

každý liek má príbalový leták.Ale rob si čo chceš.

viestta
20. dec 2024

Tak si pripi Vineou a mas vybavene. Nikde nie je pisane, ze pripitok musi byt chlast. Pripit sa da aj cistou vodou. Podstata pripitku je v inom ako v tom, cim sa pripija

dadka1997
20. dec 2024

Ano, ziaden liek sa nesmie kombinovat s alkoholom, ale vieme, že aj tak si spraviš podľa seba

maciatkolulu
20. dec 2024

Akože nevieš čítať,či si myslíš,že pri slove letáky sú pre srandu. Veď si daj ako tehotná prípitok,alebo ako deti,to máš absolútne jedno l,čo v tom pohári je. A likér nie je prípitok....

sisaka
20. dec 2024

@dadka1997 to nie je pravda. Lieky, ktoré sa nemôžu kombinovať s alkoholom to majú uvedené v pribalovom letáku.
Pri väčšine antibiotik sa alkohol môže piť. Pozor napríklad na metronidazole, tam sa nesmie, vyvoláva zvracanie.
Autor - prečítaj si príbalový leták, ak sa nesmie, bude to tam 100% uvedené

zuzanka.zuzu
20. dec 2024

ako len prežijú Vianoce tí ktorí vôbec nepijú 🤔

selest
20. dec 2024

Ak budes mat taku smolu ako ja tak ano moze a velmi. A to som skombinovala bezne lieky s a atb obe mi predpisal jeden lekar. Neviem ako by som dopadla mat tak "dobry" napad a dat si pohar vina, asi by som tu uz nepisala. Mne vtedy dr povedala ze ak sa v letaku pise ze si na liek nemas dat napr citrusy tak si nemas dat ani ten blby pomaranc lebo nikdy nevies.

1mina
20. dec 2024

My sme tak mali s mužom ATB na Vianoce, obaja penicilín a dr tak medzi rečou povedal že sa nič hrozne nestane ak si dáme pohárik nato. Ale ja aj muž sme na toto taký háklivý že fakt si nič nedáme, tak tiež jedny Vianoce + Silvester sme boli na vinei 🙂 ale myslím že ak si srknete z prípitku sa fakt nič nestane

1mina
20. dec 2024

@selest pamätám si ako dieťa som mala nejaké silné ATB ktoré sa nesmeli kombinovať s citrusami. Ja som sa napila len nejakého džúsu čo naši pozabudli a akoze reakcia hrôzna, doteraz si pamätám ako mi bolo strašne zle už z choroby a ešte som sa celá vyhádzala nejakymi flakmi, ktoré strašne svrbeli, naši volali na pohotovosť a tam mi zas predpísali asi čosi na alergiu.

saxana000
20. dec 2024

Nemusi sa stat nic.ale mozes chytit taku reakciu ze to bude na sanitku. Poznam taky pripad a nebola to slivovica bol to fakt poharik vina.ja vino na antibiotika odskusane mam a zijem.

libusak
20. dec 2024

A preco by si nemohla? Akoze zapit lieky nie ale po hodine od uzitia a 4 pred uzitim si mozes pohar kludne dat

anna777115
20. dec 2024

Ako, to tu čítam, tak Slováci sa zase nezaprú, čo sa týka chlastu. Aj, na Antabus, si budu pripíjať alkoholom. Veď to je povinná jazda... Ach, jaj.

petracandle
20. dec 2024

@1mina na žiadne ATB by sa nemali citrusy. A mne sa stalo to isté čo tebe z pomaranča počas užívania ATB (ešte som si myslela ako dobre robím, že si dávam vitamíny).

autor
21. dec 2024

@petracandle vidíš a ja som sa schválne v lekárni opýtala lekárničky či môžem citrusy a ona že kľudne

iwesska
21. dec 2024

Tak si das nealko sampus. Co nezacnu bez toho Vianoce,ci? Ja nepijem alkohol vobec vyse 20r.a cuduj sa svete, prezila som zatial kazde Vianoce a oslavu😵

evansova
21. dec 2024

@viestta
@zuzanka.zuzu Uplne normalne a nic im nebude chybat. Mas pravdu.

1mina
21. dec 2024

To není pri každých ATB samozrejme záleží od druhu 🙂 pri nejakých sa zas mlieko nemá, pri iných môže a tak

sisaka
21. dec 2024

Ešte raz autorka - prečítaj si príbalový leták, tam tá informácia určite je. Tu sa zhrknu laici, ktorí ti budú tvrdiť, že sa nesmie piť alkohol pri žiadnych ATB, už k tomu pridávajú citrusy, ešte že nie je leto, lebo by tvrdili, že so žiadnymi sa nesmie ísť na slnko….

autor
21. dec 2024

@sisaka ďakujem čítala som celý leták dvakrát a neviem či som fakt slepá ale nič o alkohole tam nebolo

Strana
z2