icon

Môže stres spôsobiť zvýšenie tlaku večer?

bebememe
16. dec 2023

Ahojte 180 na 160 skoro každý večer mi príde zle .
Všetky vyšetrenia mám úplne v poriadku.

To môže fakt z nervov a stresu až na toľko vyskočiť tlak ?
Podotýkam deje sa to len večer keď som už v kľude .

Doktorka mi len predpísala akútne keď sa mi zvýši pod jazyk tensiomin.

Prežili ste niečo podobné????

Strana
z2
mogaa
17. dec 2023

@bebememe nie je možné mať tlak 180/160.....máš zlý tlakomer, treba kúpiť klasický , nie na zápestie a ak ukáže vysoký tlak po chvíly odmerať zase....niekedy stačí vymeniť baterky, ale tlakomer na zápestie nemerá dobre.....vrchný tlak môže byť 180, ale 180/160nie...spodný nad 100 je už nebezpečný, tam sa to vždy rieši pohotovosťou....

bebememe
autor
17. dec 2023

@mogaa bežne mám večer spodný tlak 115,120,140 na to mi lekárka nič nedala okrem tensiomin pod jazyk pri takom tlaku

stanulienkat
17. dec 2023

Tlak 180/160 je blbost. Tlakomer na zapatie vyhod. Duplom z Lidlu za 15e. Ano, stres zvysuje tlak. Aj obezita, sol, ziaden pohyb atd.
A tlak merat po 5-10 minutovom sedeni. Nie skor.

iwesska
17. dec 2023

@bebememe Nemozes mat bezne vecer tlak spodny 120-140, to uz by si len lezala a bez zachranky neprezila. Pocuvaj ludi a kup si poriadny tlakomer,nie tento shit.

jana_eyre_2
17. dec 2023

Keď si človek zistí vysoký tlak (inak tie na zápästie sú naozaj veľmi nepresné, kúpila by som normálne na ruku) tak prvá cesta po ekg má byť holter, ktorý ťa bude sledovať celý den a určí správne hodnoty..

Ja sa liečim na vysoky krvný tlak uz viac rokov, spúšťač je genetika, pretože ho mali obaja moji rodičia a obaja mali v mladom veku mozgové porážky.. žijem zdravo, veľa sa hybem, dokonca aj v práci lebo robím fyzicky.. beriem lieky ráno a večer, keď mám vysoký tak to už viem rozoznať (som migrenik, ale keď ma bolí hlava z tlaku, tak to je úplne iný pocit) liečbu nastavili podľa výsledkov holteru.. ja som mala vysoký najmä v spánku v noci..

Takže ak ťa dr neposlal mala by si sa pýtať na holter kde bude úplne jasné či je to len tlakomerom alebo reálne..

minenkak
17. dec 2023

@bebememe môj muž má zo stresu a teda o moc vyšší,má teraz tabletky na tlak tak má krásny

maris5
17. dec 2023

Mala si nasadeny holter? Ci lekar nerobil dalsie testy?

galioska
17. dec 2023

@bebememe ano moze to byt stresom, zmenou v zivote. Ale moze to byt aj jedlom, nieco ti zle travi a taktiez chudokrvnost, stitna...

mogaa
17. dec 2023

@bebememe a povedala ti aj to že je tam treba po cca 30-50minút tlak premerať a keď neklesne tak riešiť? lebo ten liek čo si dávaš pod jazyk je práve na zníženie ale nie vždy a nie u každého dokáže ten tlak aj znížiť....takže lekárka to predsa len rieši....ale pri spodnom tlaku 160 by si už mala dávno porážku...vysoký je aj ten 120-140(spodný)....spodný nad 100 je už nebezpečný....naozaj dobrá rada, kúp si poriadny tlakomer a meraj si ho min. 2-3 týždne 3x denne tak ako sa merať má a s výsledkami k lekárke....lebo tebe by mal lieky nastaviť internista a mala by si mať predtým aj holter...ono vysoký tlak nebolí, ale je otázkou času kedy daný človek dostane porážku a to pri tlaku ako popisuješ ty nebude trvať dlho....naozaj to rieš...jednorazovo vysoký tlak nie je problém , ale dlhodobo vysoký tlak je na porážku....viem o čom píšem, pre tvoje dobro to rieš...ak je k tomu lekárka lahostajná, tak ju vymeň...

minenkak
17. dec 2023

@mogaa presne,môjmu mužovi tiež skúšali jednorázovo znižovať tlak a ani s ním nepohli

mogaa
17. dec 2023

@minenkak ale tvoj muž môže mať vrchný tlak vyšší, určite nemá spodný tlak ako píše autorka

minenkak
17. dec 2023

@mogaa ale mal 220/180

mogaa
17. dec 2023

@minenkak a chceš povedať že doktorka to nerieši? lebo pri tam tlaku bola mama v sanitke v bezvedomí s ťažkou porážkou.....

minenkak
17. dec 2023

@mogaa však som napísala ,že berie lieky

minenkak
17. dec 2023

@mogaa nie jemu nič nebolo ,bol len na prehliadke a tam mu zistili,nebolela ho hlava nemal vysoký tep absolútne nič

mogaa
17. dec 2023

@minenkak nuž vysoký tlak nebolí, ale predpokladám že mu zvýšila lieky alebo mu ich vymenila....že to nenechala bez povšimnutia a nejakým spôsobom to riešila....aj liečený tlak môže vyskočiť, ale je dôležité aby bol čo najnižší...my potom keď sme chodili s maminou k internistke tá to riešila už pri tlaku 160/90 - teda ak bol vrchný nad 160a spodný nad 90 tak menila kombinácie liekov alebo kázala pridať liek....ale to už bola mamima po silnej porážke a mala trvalé následky....

minenkak
17. dec 2023

@mogaa áno lieky mal hneď nasadené trošku zmenené časom zvýšené dávkovanie,sono vyšetrenia má za sebou,majú v rodine všetci vysoký tlak,tak ho má proste vrodený a stres ktorý zažil posledný rok asi riadne pomohol

irusa
17. dec 2023

@minenkak presne aj môj muž 180/120 a vyšší už berie asi deviate lieky a tlak s liekmi ešte vyšší ako bez nich... Ja som už z toho mimo

karush
19. dec 2023

@bebememe Bola si vyšetrená kvôli tlaku aj na oddelení v Ľubochni? Lebo práve pri sekundárnej hypertenzii z endokrinnej príčiny zvykne byť diastolický vyšší a nedochádza ani k poklesu v noci, stres akútny/chronický skôr zvyšuje systolický tlak plus veľakrát aj pulz, avšak na druhej strane práve večer už v posteli sa zvykne prejaviť stres z dňa.

Strana
z2