Môže to byť zablokované rebro alebo platnička?

12. máj 2022

Ahojte, je tu niekto kto mal blokáciu rebrier ? Už mesiac mám bolesti v lavej casti chrbta(cca pod lopatkou v tej casti ako sa zapina podprsenka). Bolest vsak preraza dopredu az popod lavy prsnik, rebra pod tym. Bolesti som si sposobila zrejme nespravnym ohybanim chrbta pri mrtvom tahu, a pod cviceniach :( videl ma neurolog, dostala som listok na rehabky, od pondelka zacinam ale rozmyslam nad fyzio, ktory vie odblokovat chrtbat len sa toho trosku bojim, aby mi napravanim neposkodil platnicky alebo stavce. Poznate niekoho v KE ?

yoxinka
12. máj 2022

Napravenie chrbta nie je žiadny zázrak, to je len začiatok a potom treba makať, cvičiť, dlhodobo, zmeniť pohybový stereotyp. Ja rehabilitujem rok platničky, jedna prasknutá viac vysunutých a poškodený nerv a teda najviac mi pomohli fyzioterapeuti, len ja mám takých, ktorí robia aj chiropraxiu, ale všetko v BA. Akurát minule mi môj fyzio hovoril, že má nového klienta, ktorý si odpálil platničku mŕtvym ťahom, lebo ho tréner naučil totálne zle, tam je technika základ. Rozhodne by som sa nedala naprávať nikým, kto na to nemá školu. Žiadni naprávači s nejakým kurzom a podobne.

autor
12. máj 2022

@yoxinka a ake bolesti su prosim pri platnicke ?

yoxinka
12. máj 2022

STRAŠNÉ 😂😂😂. Mala som také bolesti, že som sa nevedela postaviť z postele, muž ma nosil na WC, keď som sa postavila, odpadla som, celá pravá noha ma bolela a stŕpnuté chodidlo. Ja mám platničku prasknutú a sekvester (to vytečené) mi tlačil na nerv. To sú obrovské bolesti. Ale čokovek s platničkou je len dôsledok, to nie je príčina, príćina je preťažovanie chrbtice a zlý pohyb. Zlé sedenie, zlé státie, zlé dýchanie … je to obrovský komplex vecí.

autor
12. máj 2022

@yoxinka no ja sa na MRI asi nedostanem, neviem fakt co skusit ci rehabky pomozu ale je to neprijemna bolest, no nic co by sa nedalo vydrzat

0silvia0
12. máj 2022

@yoxinka a da sa ten komplex zlych navykov napravit? Kolko to trva kym si to osvojis a prebijes tie svoje povodne zle navyky?

janka_266
12. máj 2022

Už mesiac tu čítame ako vás seklo pri cvičení, takze to zopakujem, treba začať cvičiť, najlepšie sm systém. Ja k tomu odporúčam magneziovy olej na miesta, kde sú pripadne bolesti alebo kŕče

yoxinka
12. máj 2022

@0silvia0
Dá, ale je to každodenné úsilie. Mne môj fyzio postupne menil spôsob pohybu štýlom, že každý
deň som niečo robila 20-30x pri bežných činnostiach, ale inak (dvíhanie vecí, zohýbanie sa, dýchanie, spôsob ako stojíš, sedíš, chodíš …). Najskôr na to treba stále myslieť, kým sa to mozog “naučí”, časom to začneš robiť automaticky inak. Na fotke výsledok mojej cca ročnej práce.

0silvia0
12. máj 2022

@yoxinka tak to je super vysledok, to si mala dost zagulateny chrbat. Ja som zvyknuta makat, aj cvicit, cvicim dlhe roky, len sa mi vyskytol problem suvisiaci s mojou dlhorocnou skoliozou, s ktorym sa bezne cvicit bojim. A z fyzioterapeuta som mala pocit, ze sa mi boji vobec nejake cviky dat.
No ale zistila som pri nom, ze zle stojim, akoby s pokrcenymi kolenami. Ked ich ale vystriem, bolia ma stlacene nervy v chrbtici. Len ja mam toho na chrbtici viac.

yoxinka
12. máj 2022

@0silvia0
Ja mám prasknutú jednu platničku, útlak nervu, asi 7 platničiek mám vysunutých v rôznych segmentoch chrbtice, v krku mám poškodený nerv, ktorý inervuje trapéz, ten som mala 6mesiacov nefunkčný, to mi napríklad spôsobila vychýlenie panvy, z toho zhoršenie stavu v driekovej chrbtici … no čistý mordor. Rehabka u mňa je 5krokov dopredu, sva dozadu, ale ideme pomaly, krok za krokom, keď treba spomaliť spomalíme, keď to ide lepšie pridáme. Ja cvičím, ale pod kontrolou fyzio, stále uvoľňovanie svalových skupín, ktoré to potrebujú k tomu, sem tam treba niečo manipulovať (naprávanie), ale toto fakt len v nevyhnutných prípadoch. Je to obrovský kompex vecí, problémy s chrbtom mám 12 rokov 😉.

0silvia0
12. máj 2022

@yoxinka super, to si natrafila na profikov. To by som aj ja potrebovala, ale mna asi operacia neminie. Mam posunute stavce, degenarativne zmeny na stavcoch a kriticku stenozu, cize kriticke zuzenie spinalneho kanala na 3 mm. Vraj to sa uz cvicenim zmenit neda. Mam jednu platnicku tiez posunutu, ale ta mi problemy nerobi.

yoxinka
12. máj 2022

@0silvia0
Ten úzky spinálny kanál je blbý 🙁. Ja mám šťastie, že ho mám široký, inak by to bolo celé horšie.

0silvia0
13. máj 2022

@yoxinka no ved to, ktovie odkedy to mam, asi dlhsie. Problemy mi to zacalo robit pred 3 rokmi.
Ale ty mas krasne vysledky, drzim palce. Napises mi prosim kam chodis na fyzio? Ak by som v buducnosti potrebovala. Dakujem.

yoxinka
13. máj 2022

@0silvia0
Fyzioklinik, Bratislava

0silvia0
13. máj 2022

@yoxinka dakujem.

pragmaticka
13. máj 2022

Ak máš možnosť prísť do viedne tak odporúčam jedného americkeho chiropraktika. Ordináciu ma priamo pri opere. Termin dostaneš do 2 dní. Celé to trvá asi 5min.ponaprava ta a hotovo. Ja som ani chodiť nevedela ani spať. Už som nedokázala ani polohu nájsť v ktorej by som nemala brutal bolesti, strieľalo mi to do nohy. Po 2 sedeniach ma riadne ponapraval a mam pokoj. Ma tam aj dakovnu knihu. Pridávam. 1 sedenie =EUR 80,-.

nikdenikto
13. máj 2022

Mala som na silvestra, presne bolesť pod pravým prsnikom - vnútri v rebre čo mi strieľala až do lopatky a krku. Nemohla som sa ani zasmiať, lebo vtedy mi normálne slzy od bolesti padali. Lieky na tlmenie žiadne, bola som 20tt. Muž ma vyslal k lekárovi, ten teda skontroloval všetko a že je to z krčnej/trupovej chrbtice a že to prejde 🙈 no mala som krásne sviatky poviem vám, bolesť trvala asi tak do týždňa. Pomáhala mi teplá sprcha na krk a poriadne sa ponaťahovať raz mi tam totálne puklo a odvtedy sa to lepšilo takže áno, zrejme bolo niečo zablokované v krčnej chrbtici -l

autor
13. máj 2022

@pragmaticka a ktoru cast presne ti napraval?

pragmaticka
13. máj 2022

Úplne dole v krížoch. Strieľalo mi to brutálne do nohy. Tuším L4/5??kamoske ale robil krk, co nevedela otočiť hlavou a tiež hneď pomohlo.

yoxinka
15. máj 2022

Úplne náhodou som dnes toto našla a som si na teba spomenula. Keby ma treba naprávať, idem v KE sem:
https://napravma.sk/
S ľuďmi od Ackermana mám skúsenosť a môžem odporučiť.

autor
16. máj 2022

@yoxinka dakujem, asi naberiem odvahz a vyskusam 🙂 lebo mam panicky stach z toho asi😅

yoxinka
16. máj 2022

Tam treba dávať bacha, kto tú chiropraxiu robí, lebo na Slovensku sa to študovať nedá. Niekto ti tu odporúčal nejakého Američana, ten by mal byť ok, lebo v USA sa to študuje ako medicínsky odbor. 5rokov medicíny a potom sa špecializujú na chiro, niečo ako u nás atestácia u doktorov. Ja som tiež mala strach a dovolila som to len dvom ľuďom mi to u nás robiť, obaja mali Ackermana. Jeden je Master of chiropractic Ackermann Colleague (myslím, že je jediný na Slovensku) a druhý má Basic level of chiropractic Ackermann Colleague, ale pracuje s tým prvým, čiže sa v tom stále vzdeláva. Obaja sú vyštudovaní fyzioterapeuti. V Košiciach je mega populárny týpek, ktorý je vyštudovaný automechanik tuším, porobil si nejaké kurzy, vyhlásil sa za chiropraktika a ľudia sa za ním idú potrhať. Jemu by som so sebou nedala robiť nič. Videla som nejaké jeho videá a sa mi zježili chlpy. Len ako som ti písala, napravenie je len základ, keď nezmeníš
svoje fungovanie, problémy sa ti budú stále vracať.

autor
16. máj 2022

@yoxinka nevies ako sa vola ? Nie nahodou Kral ?

autor
16. máj 2022

@yoxinka nasla som v Ke jednu lekarku co to studovala, je fyzio, pojdem k nej na konzultaciu

yoxinka
16. máj 2022

Roman Farkaš sa volá.