Môžem dostať ovčie kiahne po druhýkrát?
Naše najstaršie dieťa má ovčie kiahne, mladšie má už teploty a včera skolila horùčka (39,2) aj mňa, ale je som kiahne ako bábo na 100% mala.Je možné, aby som ich dostala opäť? Alebo je to náhoda a lezie na mňa niečo iné? Má niekto podobnú skúsenosť? Ospravedlňujem sa ak to tu už bolo, ale nevládzem hľadať.
@espresso, vies ako sa so mnou kamaratka naposledy vadila? Ze co verim nezmyslom, ze jej mama je fundovany odbornik, robi v labaku, ze je to nezmysel, som sa pobavila..... a ozaj tych pripadov je dost, co mali kiahne 2 dokonca 3x. Napr. som pocula aj taku vec, ze ani salmonelozu nemoze mat clovek dvakrat. A moj otec lezal v nemocnici so zltackou a bol tam chlapik, kt. mal uz 2.x. salmonelozu.
Som cerstvy priklad ze sa daju dostat aj dalsi krat. Mala som v 9 rokoch ako dieta, teraz mam 39. Pred 2 tyzdnami mal starsi syn, teraz ma mladsi a od dnes mam aj ja.. vysoke teploty, vyrazky 😢
aj ja som mala kiahne dvakrát. a dúfam, že už ich nedostanem.
hovori sa ze ked prvykrat si mala lahku formu tak je velka pravdepodobnost ze ich dostanes este raz.niektori tvrdia ze to nie je mozne,kedze sa s tym nestretli
U nas je to tiez.a mozem ocakat stafetovy efekt zatial to ma najstarsi syn klop klop iba vyrazky bez teploty no najviac sa obavam ked to dostane nasa mala ktora ma len 4mesiace.a to syn mal ist v nedelu do tabora tak som to musela zrusit a tak som sa tesila ze zazije svoj prvy tabor.no dufam ze dalsi rok nam to uz nic neprekazi.
@slivka3 dobrý ja mam rovnaký problém. Som v 8 mesiaci mala. Som. V detstve a dnes som. Sa zase ospipala mierne pred dvomi týždňami začala mať dcérka kiahne chcem sa spitat aký bol postup v tehotenstve a škody to plodu dakujem
@slivka3 ahoj, práve som v 8.mes. tehu a dcérka má kiahne. Vieš mi prosím napísať - zvládla si kiahne bez komplikácií? Bábätko ostalo v poriadku? Narodilo sa zdravé?
Mne všetci tvrdili a aj tvrdia, že kiahne sa 2.x neopakuju. Ochorela som na ne koncom 8. mesiaca, katastrofa priebeh a rodila som s nimi v teplote. Syn ich už nikdy nedostal, hoci ich v kolektíve ostatné deti mali. Odôvodňujú to tým, že vírus nim prešiel ešte keď bol v maternici. Takže u nás to sedí.. Raz a dosť. 😊
@fineta Ďakujem veľmi za odpoveď.A ty si predtým teda nemala kiahne až v tehu prvý krát? A brala si nejaké lieky ty alebo bábätko?
@monikaondrisova nie, nemala som kiahne. Dokonca mama robila ako detska sestra v detskej ozdravovni a vzdy keď tam boli kiahne, vodila ma do toho kolektivu, aby som sa infikovala. Bola som imunna. Az v tehotenstve s druhym syncekom doniesol starší syn kiahne zo skolky a zrovna vtedy, asi oslabena imunita, to moj organizmus neustal a infikovala sa. 40tky teploty, vysyp vsade, nehorázne bolesti prsnikov, no nechcem na to spominat. Ani nevedeli, ci ma maju v porodnici v takom stave prijat. Nakoniec ma vzali, manzel sa bol predom opytat, ze mam kontrakcie slabe, ci moze so mnou prist. Na poslednú chvíľu sme prisli do nemocnice, do dvoch hodin poodila, ale syna sa mi nedovolili ani dotknut. Manzel ho popestoval a odniesli na novorodenecke. Mna poslali z nemocnice na druhý den domov, aby som neinfikovala prostredie. Doma som sa davala dokopy, po porode to bolo uz len lepsie kazdym dnom. Lieky som nemala, len potierala vyrážky. Na novorodenckom malého izolovali, davali mu lieky preventivne, keby kiahne mal, aby mal miernejsi priebeh. Nedostal ich nastastie. Az ked mal mesiac, prejavil sa mu pasovy opar, ten sposobuje rovnaky vírus ako kiahne. Kiahne ale nikdy nemal a lekari tvrdia, ze uz ani nebude mat. Po tyzdni sme isli do nemocnice ponho, pekne sa mi prisal a dojcila ho 3 roky. (cely tyzden som si pravidelne kazde 2,5 hodiny odstriekavala mlieko na podporu laktacie).. Syn nema zdravotne problemy, akurat dioptrie a to vylučujú, ze kvoli kiahnam, lebo vo 8. mesiaci mal zrak vyvinuty. Tak neviem... A este detsku astmu mal, ale z nej vyrastol. Inak ok.
@fineta vauu, ďakujem za zdieľanie príbehu, museli ste byť veľmi statocne, celá rodina. Teším a s vami ze všetko dopadlo dobre. Verím ze aj u nás to dopadne dobre.
@monikaondrisova myslim si, ze kiahne nemate, ak ste ich prekonali v detstve. Prajem Vam vsetkym skore uzdravenie. 😊
@fineta ďakujem za povzbudenie ♥️
@fineta, tvoje malinke mala pasovy opar ako nasledok prekonanych kiahni. Ajked tie kiahne sa nemuseli prejavit vyrazkami, virus v nom bol. Cize ma ich za sebou. Kamoska ma dvoch synov s odstupom 3 rokov. Ten starsi dostal v MS kiahne a nakazil toho mladsieho. Vtedy mal 2 mesiace, mal asi 3 vyrazky, nic viac, ale boli to kiahne, mozno pomohlo ze bol kojeny a maminka kedysi kiahne prekonala, mozno tam boli na to protilatky. Ked bol ten mladsi vacsi, dostal pasovy opar. Ten mozes dostat len v pripade ze si prekonala kiahne, ten virus ma pamat a ostava v nas. Keby das dietatku zobrat protilatky na kiahne, podla mna sa to preukaze ze ich prekonal.
@fineta, kamoskin syn dostal koahne ako 2 mesacny, bol kojeny, cize imunitu mal cez mlieko. Kiane mal asi ta ze 2-3 pupaky, ze ozaj nic. No a ked bol starsi mozno 3-4 rocny prisiel zas do kontaktu s kiahnami, kiahne nedostal, ale pasovy opar. Cize pravdepodobne nebude mat kiahne viac.
@katka1981 zrovna mi pediatricka navrhovala, že či mu nespravíme testy na protilátky na kiahne zo zvedavosti. Súhlasila som..
A áno, pásový opar, herpesy spôsobuje vlastne príbuzný vírus k tomu kiahňovemu. Takže kamoskinmu synovi sa to prejavilo v tejto forme.. (aspoň mal ale ľahší priebeh kiahní... 🙏)

Ano, je to mozne. Jedna moja kamaratka mala dokonca 3 krat...