Mozgová hmla

22. jún 2020

Ahojte, neviem ako to ani opisat, ale proste nastala mi tzv. mozgova/mentalna hmla. Proste ma akoby vyplo. Neviem ako sa nastartovat spat. Prisla som o myslienky, v hlave ostalo take prazdno, proste ako keby som tu nebola, ale vlastne som. Netrpim ani pan. poruchou, ani uzkostami, ani depresiou. Pred nabehnutim som mala vycepavajucejsiu situaciu, avsak uz som v tomto stave odvtedy dva tyzdne, som v klude a neodchadza to. Psycholog mi rovno povedal, ze na to lieky nie su...inak nic viac (iba to ze to nie je ani depresia a uzkost). Na zmenenej strave som 2roky, takze ani tym, ze by to bolo.
Lenze sa mi neda fungovat, neorientujem sa v casovom rozmedzi, den viem len podla kalendara. Nemozem sa tak "ukotvit" v realite, a uplne mi vypol multitasking a rozhodovanie podla vole...teda neviem sa rozhodnut nijako. Nedokazem ani soferovat v tomto vypnutom stave, a to ovladam lavou zadnou, ale to proste nechcem ohrozovat inych, lebo z toho stavu mam aj take zavrate, takze preto.
Skusam dychove cvicenia, skusam sa sustredit, dlhodobo pijem medovku, teraz som pridala magnezium vyssie davky, ale vobec nic sa nezlepsilo.
Neviem uz co s tymto stavom robit, a ci ma niekto skusenost cim to zvratit, aby som sa zas nadychla "reality" a vsetko nevnimala tak otupene. Dokonca ani emocie nemam, proste ako v takom polospanku, ci v sne.
Mozno niekto pomoze, lebo uz by som rada z toho von. Dakujem ak viete poradit 🙏😇

monique13
22. jún 2020

Ahoj, mna hned napadla tetania, kedze presne toto iste sa dialo so mnou par rokov dozadu. U neurologa si nebola?

autor
22. jún 2020

@monique13 no uz som aj na to myslela, googlila, lebo predtym som mala fakt vycerpavajuci stav (az histeriu, hyperventilovala niekolko dni) v podstate zo soku. Nebola to panika, ale uz som zazila tetanicky zachvat, vtedy ma vykrutilo.Velmi som prezivala stratu jednej osoby, teda mala som emocne silne vycerpanie. A to ale uz by aj prechadzalo, ta hmla je tu uz 2t v kuse a neviem co s tym

ckocka
22. jún 2020
limetka69
22. jún 2020

@ckocka ja som prave zistila, ze som si roky myslela, ze som prekonala tetaniu, ale teraz vidim, ze ja som trpela tou depersonalizaciou, rok! Sedi to na mna, uplne.

sunny8
22. jún 2020

Neskúšala si meditáciu alebo cosi také "ezo" že sa ti toto stalo ? (Viaceré také veci majú aj vedľajšie účinky ak to človek nevie robit)

tetapechta
22. jún 2020

Zažila som to opakovane už viackrát. Naposledy to trvalo takmer celá minulý rok. Ja som ale už dosť dlho v strese, mávam úzkosti a vnútornú triašku. Opatrovala som 7 rokov mamu, muž si po 36 rokoch manželstva našiel o 20 rokov mladšiu a rozviedli sme sa a na to všetko som zistila, že moja slobodná dcéra pije. Taktiež som hľadala a využila všetky možnosti ako sa toho zbaviť. Nič nepomohlo, lieky od psychiatra som brať nechcela a zrazu to prešlo. Neviem čo sa stalo, ale vzhľadom k tomu, že mi "vďaka" trvalému stresu pribudlo ďalšie autoimunitné ochorenie,začala som hľadať pomoc na webe...a vyzerá to tak, že aj našla. Už 4 týždne držím nízkosacharidovú dietu /SCD/ a možno práve preto sa mi v hlave vyjasnilo, ožila som. Skúste stránku "Uzdravte se jídlem", pošlú vám 3 videá zadarmo zo základnými informáciami a taktiež doporučujem výživovú poradkyňu Moniku Komorášovú. Pri hľadaní info a možností liečby som sa dočítala, aj to že je to prejav duševnej únavy a tak ako píše limetka69 nazýva sa to aj depersonalizácia. Nebojte sa, prejde to. Len to niekedy trvá dosť dlho. Ako hovorievala moja mama "choroba prichádza skokom a odchádza slimačím krokom." Vydržte, bude dobre.

jankapepe
22. jún 2020

Ja sa predsa len spýtam na tú zmenenu stravu. Ako sa to stravujes?

autor
22. jún 2020

@tetapechta napisem Vam IP ak mozem

autor
22. jún 2020

@sunny8 nie vobec na take veci ja nie som

panelacikova
22. jún 2020

no... niečo podobné som mala pred x rokmi... zistili mi chronickú boreliozu. dnes už viem, čo dokáže narobiť a vôbec sa nečudujem. máš za sebou vyšetrenia na boreliozu?

halabolka
23. jún 2020

Mne takto zacinala depresia. Z nicoho nic som mala pocit, akoby mi mozog nefungoval spravne, akoby som bola v inom vesmire, vkuse tak zvlastne zahlbena do seba. Zrazu sa mi bezne veci zdali byt hrozne narocne, nevedela som sa na nic sustredit a vyvolavalo to vo mne hrozne pocity hnevu, ze som uplne neschopna. Nevedela som prijat zodpovednost za nic, pritom dovtedy som konala automaticky a bez rozmyslania. Zrazu mi aj vyberanie obedoveho menu pripadalo ako najtazsia vec na svete, lebo co ak si dam nieco, co mi nebude chutit a olutujem, ze som si nedala radsej nieco ine. Citila som sa akoby mi spravili lobotomiu a ja som zacala hlupnut. Pamatam si, ze som sa to snazila vysvetlit blizkemu priatelovi a ani som to poriadne nevedela opisat slovami. Trvalo to s prestavkami par tyzdnov, potom prislo obdobie hroznej apatie, ked mi uplne prestali fungovat emocie. Nedokazala som sa z nicoho tesit, bola som ako duch. Jedine, co mi islo vyjadrit bol hnev na cely svet, na vsetkych okolo seba, na pracu, ktoru som dovtedy zboznovala. Uz su to odvtedy takmer 3 roky a presla som si roznymi stadiami, ale nikdy sa to nevratilo uplne do normalnu, aj ked je tam velky pokrok. Ale akonahle pride stresove obdobie, tak ma to vzdy trochu stiahne naspat. Mne paradoxne pomaha meditacia, ale tazko povedat ci mas ty to iste..

kittykat22
23. jún 2020

Psycholog nesmie predpisovat lieky - nestudoval medicinu. Myslim, ze by si mala navstivit psychiatra a povedat mu o svojich problemoch. On zhodnoti ci su tvoje problemy psychickeho alebo neurologickeho razu. Mozno by bolo na mieste neurologicke vysetrenie - ale to ti psycholog nepomoze. Ten nemoze doporucovat ani na tieto vysetrenia. Podla mna v momente ked si ohrozena na zivote, tak psychologicka pomoc je pre teba pase. Potrebujes pomoc odbornu - a to je psychiater. Nie preto lebo by si bola sibnuta, ale preto, ze tieto stavy by mal zhodnotit lekar a v pripade potreby ta odoslat aj na ine vysetrenia. Napriklad moj psychiater prve co robi je, ze berie krv a robi sirokospektralne testy. Pretoze casto choroby psychickeho razu mozu byt vedlajsim produktom choroby fyzickej - borelioza & spol.

autor
23. jún 2020

@ckocka dakujem pekne, toto je skor len taka mentalna hmla, vnimam sa a ani veci na okolo nie su pre mna nerealne, proste mi vyplo myslienky, a citim sa tak plocho a hlavne nemam emocne citenie, ziadne, ich zo dna na den vyplo.
Skusim mu napisat.
No moj psycholog je v podstatne dobry (chodila som k nemu 10r dozadu pre inu vec a velmi mi pomohol, ale to bola ina zalezitost, nie takato).
Mne povedal, ze mam potlaceny hnev.

autor
23. jún 2020

@halabolka takto ako ty to opisujes, sa ale necitim. Aj to rozhodovanie mam ine, nemam len volu, takze ak si nieco vyberiem je to skor len pocit, ci si vyberam tak ako keby som to precitila, nie ci to je dobre, chutne, ale viem, ze to by som si za normalneho vnimania vybrala. Len to neprecitim proste tak ako by som mala, cez taku tu spokojnost vyberu

halabolka
23. jún 2020

tak potom bude pravda to, co ti hovori psycholog. Si apaticka? Je ti vsetko akoby jedno? Mas asi nieco v podvedomi, co ti vypina citenie. Zvykne to byt aj zo stresu, ked vravis ze si mala vycerpavajucu situaciu... kazdy organizmus sa so zvysenym napatim vyrovnava inak. Niekto potrebuje spat, iny sportovat, niekto je podrazdeny... daj tomu cas, skus viac relaxovat, ist si skor lahnut, obcas sa aj nasilu zasmiat, venovat sa niecomu, co ti inokedy zlepsi naladu. Snad sa to casom vytrati, drzim palce 🙂

autor
23. jún 2020

@halabolka dakujem, ano, urcite je tam nieco, preco nemozem "precitnut" spat, a mam takuto fakt akoby bublinu z bublifuku, v ktorej netreba mysliet a nic citit...ale, plynie cas, moj cas, ten nezastavim, a preto sa snazim najst sposob, aby to odislo, lebo chcem citit a zit, normalne, ako doteraz

pieksamaki
23. jún 2020

A co hovori na to okolie?vsimlo si zmeny?

halabolka
23. jún 2020

No, prave tym, ze na to tlacis si vytvaras este viac negativnych emocii a nijako si tym nepomahas. Ja viem, lahko sa to hovori, ale skus sa na to nezameriavat. Vravi sa, ze aj “depresivne prihody”, ktorymi si ludia celkom bezne prechadzuju, trvaju 2 tyzdne a potom odzneju. Ak je to sposobene nejakou nerovnovahou v tvojom mozgu, pripadne pretazenim mysle negativnymi emociami, tak pomoze iba relaxacia a cim viac sa pozitivne naladit..

autor
23. jún 2020

@pieksamaki nie, okoliu ale nehovorim, ze mam "hmlu". Predchadzal tomu dlhodoby fyzicky aj psychicky stres, a do tohoto aj rozchod s partnerom - a az po tom to v podstate nabehlo, takze ma beru tak, ze je to porozchodovy stav

autor
23. jún 2020

@halabolka dakujem, o to sa snazim. Len som sem napisala, ak by mal niekto rady a tipy, kto si tym presiel, ci nahodou neporadi...je ine, ked radi clovek, ktory nepozna takyto stav, a taky, co si takymto zvlastnym stavom presiel

autor
26. jún 2020

@tetapechta a meditaciu, prip. jogu, alebo nieco take (prip. hypnozu) ste neskusala?

autor
26. jún 2020

@panelacikova ano, na boreliozu mam testy robene, nepotvrdilo sa

jankapepe
28. jún 2020

Neviem prečo si mi neodpovedala....aká je tá zmenená strava na ktorej fungujes 2 roky?
Vieš....možno možno má tvoj problém úplne jednoduchú príčinu a možno ešte jednoduchšie riešenie 🙂

autor
28. jún 2020

@jankapepe myslis ja? Ja, ze sa pytas tetaplechta. Ja som na upravenej paleo - len nejem kazdy den maso. Vylucene mam uplne lepok, mlieko, strukoviny, cukor a aj konzervanty (nekupujem balene veci)

jankapepe
28. jún 2020

Sacharidy máš v strave niekde zastúpené?

autor
28. jún 2020

@jankapepe ano, orechy, zelenina, ovocie...ale tym, ze mam aj podvyzivu casom, tak som musela pridat do stravy aj ryzu (bysmaty/jasmin), zemiak ked tak, bataty pecene, ryzove cestoviny, ryzova kasa, ale to nie moc, prip. datlova tycinka

jankapepe
28. jún 2020

Čo znamená: mám podvýživu?

jankapepe
28. jún 2020

Pravdepodobne ti stačí začať normálne jesť a zvýšiť príjem sacharidov. ...

yanni
28. jún 2020

Sorry, nechcem nic zlahcovat ani byt zla, ale z akeho důvodu si takto změnila stravu? Ved ty nic nejes. Dat si riadnu domacu fazulu na kyslo s udeným mäsom anebo klobáskou, na to ako dezert tabulku čokolády a hned ti bud lepsie. Tuk a cukor blahodarne posobia na psychiku. A este ked sa napukas pol kilom fajnej zmrzlinky, tak zabudneš aj na exa. Grrr Sorry musela som.

autor
29. jún 2020

@yanni no mala som chron. un. syndrom, vtedy aj predpoklad na endometriozu, potvrdili mi 2,5r dozadu aj intolerancie (hit a mlieko), tak mi bolo odporucene zmenit zivotospravu. Velmi sa mi polepsilo, ale mala som operacie minuly rok, takze som stratila aj na vahe 5kg aj preto, posledna bola 3mes dozadu. Takto v skratke preco upravena strava. Na lowcarb ci paleo strave je vela ludi, ale ze by im z toho nabehla brain fog som este nikde necitala a nevidela...prave naopak, vsade sa pise, ze z lepku, prilisneho cukru.
Exa kaslem, v tomto stave to nedokazem prezivat ani, kedze mi bloklo emocie, ani plakat, ani smutit...takze ako vravim, kto nevie co je mentalna hmla, tazko pochopi, ze s tym nefungujem ☹