Muž je pozitívny. Kedy mám ísť na test ja?

28. feb 2021

Ahojte
Viem ze je tu toho veľa na túto tému...
Manžel je pozitívny oddnes(antigenovy test) Už volal svojmu nadriadenému, zajtra vola doktorke.
Chcem sa spýtať aké lieky je dobre si nakúpiť nakoľko máme malé deti. Mame paralen, acirpilin, pre deti sirup na teplotu, vitamíny...aké ešte dokupit?
Kedy mam ísť ja na test, nakoľko ja ho mam zatiaľ negatívny? A musí ísť manžel na PCR test keď mu už vyšiel pozitívny?
Ak budem pozitívna mam sa hlásiť aj ja u doktora a u soc. poisťovní keď som na rodičovskej doma?
Trosku viac otázok no na hygienu sa dovolať nedá (teda nemám také šťastie sa tam dovolať) a možno mi poradíte co ste si tým už prešli...
Ďakujem pevne zdravie

pininka1
28. feb 2021

14 dni karantena, na 8 mozes ist na pcr, resp ako ta to pusti. Lieky mozno vobec nebude treba, moj muz je druhykrat pozitiv a je s nami a nenakazili sme sa nikto. Ty sa nikde nemusis nahlasovat ked si na rodicovskej. Hygiena by sa vam mala ozvat sama.

autor
28. feb 2021

@pininka1
Ďakujem
A ešte otazka na nákup môžem chodiť ja s deťmi?
Bohužiaľ nám ho nemá kdo nosiť a dnes chcem ísť na taky väčší

mogaa
28. feb 2021

Karanténa platí pre celú domácnosť, takže treba zavolať sestre, kamarátke, kolegyni, susede a poprosiť ich nech idú do lekárne a nákup ti len podajú alebo nechajú pred dverami a peniaze vyrovnáte potom....Určite nasadiť D-čko, zinok, C-čko, kúpiť aj niečo na hrdlo, na kašel(sirup) ....záleží od príznakov aké budú, môžu byť aj neskôr....ty sa objednaj cez korona.gov.sk na PCR test, ale nakaziť od manžela sa môžeš kedykoľvek počas spoločnej karantény, aj na 8-9deň, preto ostáva v karanténe celá domácnosť.....manželovi končí karanténa najskôr na 14deň od testu, ale ak bude mať ešte od 11dňa nejaké príznaky tak sa predlžuje a končí až keď je bez príznakov 3dni....strata čuchu a chuti môže trvať dlhšie, rovnako môže dlhšie pokašliavať....to už mu pvie doktorka kedy ukončiť karanténu - podľa priebehu a príznakov....ak by si vyšla z PCR pozitívna aj ty - predlžuje sa ti karanténa zase od pozitívneho výsledku testu

pininka1
28. feb 2021

No teraz to maju zmenit ze uz a i na nakup a s detmi by som teda nesla. Dnes este mozes ist ty na nakup aj ker ste v karantene.

mogaa
28. feb 2021

Ty zatiaľ na nákup môžeš ísť ale urob si veľký nákup a samozrejme s rúškom, lebo sa má zrušiť výnimka aby ľudia v karanténe chodili do obchodov.....ak príde kontrola na dodržiavanie karantény kontrolujú všetkých členov domácnosti, lebo v karanténe má byť celá domácnosť.....takže dnes ešte vybehni nakúpiť lebo sa to má rušiť(teda ten kto je v karanténe nebude môcť chodiť do obchodu), rovnako karanténa platí pre deti, čiže nesmú chodiť von....ostatní v odmácnosti sa môžete od manžela nakaziť kedykoľvek počas 14dní, čím dlhšie je karanténa tým je pravdepodobnosť nákazy nižšia ale nie je vylúčená....

mogaa
28. feb 2021

* na ten nákup s respirátorom nie s rúškom

nykkushka
28. feb 2021

Že to niekoho aj napadne - človek ma byť doma v karanténe, lebo je možný pozitívny prenášač a že na nákup s deťmi. Potom že sme v takých 💩💩💩 v akých sme 🤦‍♀️😳🤔.
Nie treba sedieť doma na zadku s manželom aj deťmi, určite sa nájde niekto kto vám dokáže nakúpiť potraviny aby ste nezomreli od hladu 😉.
A treba aj tak zavolať dr, ja som bola pred mesiacom doma- manžel pozitívny, tak som volala obvodnému, oni si to zapisujú do karty že ste v karanténe, poprípade vypíše PN, OČR ak je treba.
A lieky mate, potom dokupovať podľa príznakov, poprípade by som kupila niečo od kašľa - stoptusin, erdomed, ACC, niečo na upchaty nos, nejaký Imunoglukan. V prípade dlhotrvajucich teplôt napise dr fraxiparin, ak by ste mali dlhšie ako 3dni kašeľ treba pýtať antibiotika. Najlepsie Ciphin. Ak budete mať vysoké teploty, doporučujem po 2tb paralenu striedať s 2tbl acylpyrinu. A nejaké probiotika alebo Nolpazu 😉

autor
28. feb 2021

@nykkushka
No normálne ma to napadne!
A dovolala som sa na hygienu a bolo mi povedané nasledovne : " NAKOĽKO JA NIE SOM PRIAMY KONTAKT MÔŽEM ÍSŤ NA NÁKUP, MÔŽEM ÍSŤ S DEŤMI VON NA PRECHÁDZKU ALE IBA MY. ŽIADNA SKUPINKA, ŽIADNA NÁVŠTEVA. ÁNO MANŽEL MA NAHLASI A MÔŽEM ÍSŤ NA TEST ALE AŽ PO 8DNI OD KONTAKTU. JA SOM BOLA VČERA A SOM NEGATÍVNA, MUŽ BOL DNES A JE POZITÍVNY.
PREPÁČ, JA DODRŽIAVAM OPATRENIA AZ AZ. SAMA SOM ONKO PACIENT A NIE NEBEREM TO VŠETKO NA ĽAHKÚ VÁHU.
SORRY ALE DOTERAZ BOLO ZE AJ NAKAZENÝ MOZE ÍSŤ NA NÁKUP! A SKOREJ SA NAKAZIM NA TESTOVANÍ ALEBO AJ V OBCHODE NA NÁKUPE, VLASTNE SA NAKAZIM HOCIKDE.
A V SRACKACH SME AJ VĎAKA TYM HORE CO VODU KAZU A VINO PIJÚ!

veronikaszabova
28. feb 2021

Ved ale ty SI PRIAMY KONTAKT, nakolko s muzom zijes‼🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

autor
28. feb 2021

@veronikaszabova
No podľa úradu nie.
Áno je to na hlavu.

veronikaszabova
28. feb 2021

Pochybujem, ze taketo info ti dali na linke RUVZ.
Si priamy kontakt, mas byt doma aj s deckami

ninusa221
28. feb 2021

Hygiena by sa mala ozvat sama aj ja som si myslela no.. priatel bol pozitívny a po týždni som sa dozvedela že sa mam ja prihlásiť na pcr. Tak ale nenahlásili som sa otestovala som sa doma a dnes ideme obaja na antigen. Lebo doktorka mu volala že musi mať test aby mohol ist do roboty a ona mu vypíše papier že prekonal covid 🤦🏽‍♀️ Ak bude pozitívny ešte 5 dni karantena 🥴. Lieky určite paralen, on si daval stoptusin potom dake kvapky do nosa piť čaj a naparovať sa ( mal ľahký priebeh)

autor
28. feb 2021

@ninusa221 ďakujem
Zajtra budeme volať jeho doktorke...
Kvapky do nosa nemáme, tie musíme kúpiť.
No dnes vybehnem na nákup všetko nakúpim a budeme si držať palce nech to mame zasebou a nech mame ľahký priebeh.

mogaa
28. feb 2021

Autorke: no zrejme si im to zle vysvetlila, lebo tvoj muž nie je priamy kontakt ale POZITÍVNY.....Priamy kontakt je niekto kto bo v kontakte s pozitívnym a aj ten má povinnú karantému...Ale tvoj muž je pozitívny, čiže v karanténe ostáva celá domácnosť včetne teba a detí.....zajtra volaj doktorke a informuj sa na to......pochybujem že na hygiene ti dali info že tvoj muž je kontakt , tvoj muž je pozitívny čiže pravdepodobne infekčný.....všetci členovia domácnosti musia ostať karanténe, lebo pozitívna môžeš byť už aj ty, tvoj muž ťa môže nakaziť kedykoľvek počas karantény - teba aj tvoje deti.....dokonca aj ty už pozitívna môžeš byť, len test ukáže pozitivitu až na 5deň od nakazenia......Dnes urob naozaj veľký nákup, lebo sa má každým dňom meniť to že ľudia v karanténe môžu behať do obchodu.....Ak majú byť raz v karanténe tak majú sedieť doma a nie behať do obchodu....

lubmar
28. feb 2021

Svokor vysiel pozitivny a okamzite vsetci s nim musia zostat doma v karantene, tak im hlasili z Rú, pochybujem, ze by niekomu zo spolocnej domacnosti povedali, ze nie ste priamy kontakt😕

thoughtfulweirdo
28. feb 2021

Kontakt kontaktu nie je priamy kontakt a nemusí byť v karanténe, príklad- tvoj muž má pozitívneho kolegu, muž zostáva v karanténe, ale ty s deťmi nie, lebo ste neboli priamo s pozitívnym. Až po tom, čo tvojmu mužovi vyjde pozitívny test, zostávaš v karanténe aj ty a deti. Keďže tvoj muž už pozitívny test má, ty aj deti ste priamy kontakt a ste v karanténe, lebo logicky ste v priamom kontakte s pozitívnym. Myslím, že momentálne ešte platí, že aj človek v karanténe môže ísť na nevyhnutný nákup s respiratorom, ale teda žiadne deti na spacirku do obchodu a ani po vonku, platí pre vás karanténa. A ten obchod tiež plánujú zrušiť, zrejme už zistili, že to je prúser.

patricka
28. feb 2021

Ostávate všetci doma, my sme mali toto iste, dnes už konci komecme karantena lebo deti sú uz na nervy 1 ročný a 3.5rocna....ja som sa nakazila az na 6.den...mne este pokračuje karantena....deti a muž môžu ísť uz von....

autor
28. feb 2021

@patricka
A môžem sa spýtať.. Aj deti boli pozitívne?
Ja mam 2 a 9 ročne 😢
Ja sa najviac bojím iba o nich

patricka
28. feb 2021

Detom zatiaľ nič nie je klop klop 🙏

autor
28. feb 2021

@patricka ďakujem a veľa zdravia prajem

autor
28. feb 2021

Ja sa nechcem hádať a ani nervacit...
Áno bola som na teste včera, zatiaľ som negatívna. Muž bol dnes je pozitívny.
Chcela som len vedieť co si mame dokúpiť.
A ci sa mam aj ja niekde hlásiť keď budem pozitívna keď som na rd.
Nemám prečo klamať a zavádzať ľudí, volala som a bolo mi povedané to co som sem písala. A sorry ale až tak blbá nie som ze sa neviem spýtať a vysvetliť co chcem vedieť.
Bohužiaľ nemá mi kdo nakúpiť, rodičov nemáme, kamarátky bývajú ďalej od nás nakoľko sme sa stahovali a nepoznáme ešte ani susedov.
Ja kľudne nechám deti aj doma, len ten nákup musím urobiť do zásoby.

klip0
28. feb 2021

Urcite SI PRIAMY KONTAKT.
A nie nemala by si ist do obchodu a uz preboha vobec nie s detmi, to naco ich chces tahat so sebou? Ako prepac ale ja som cerstvo po, mala som zly priebeh a mam aj doteraz problemy. Nakazila som sa v case kedy som za posledne 2 mesiace len 5 dni bola v praci, za posledny mesiac pred ANI RAZ. Muz bol opakovane negativny a ani odomna to nedostal. Nestretli sme sa s nikym anilen vonku sa s nikym nerozprávali nieto vnutri. Cize som sa musela nakazit jedine v obchode. A možno od niekoho ako si ty, co ma doma muza s koronou a prekruti pokyny a po roku co to tu mame stale nechape ze ked je s niekym pozitivnym a duplom ked s nim zije v domácnosti, ma byt v karantene a nie sa s detmi vybrat na nakupy, co je obchod ihrisko? Ako prepac ale nemám slov.
A nie muz nemusí ist na pcr a nemusis ani ty, jedine co MUSIS - JE BYT V KARANTENE AJ S DETMI.

klip0
28. feb 2021

A tesco robi donasku, objednajte si nakup, aj my sme si objednali.

martusik2305
28. feb 2021

Mne to malý 4r doniesol zo škôlky mal 2 dní teplotu a následne trocha kašeľ a sopeľ, sestrina dcérka iba jeden deň 38,5 a vracala 6rocna... Ostatný sme malý teploty a kašeľ, bolesti hlavy lekárka nám nič nedala, iba acylpirin a vitamíny kazala kúpiť taktiež prízvukovala že všetci v spoločnej domácnosti mame sedieť doma nákupy robí kamoška aj lieky nám vybrala vždy sa dá niekoho poprosiť (v piatok pred testom som bola v obchode a potom som išla na test kôli škôlke a už som bola pozitívna respirátor som nosila podctivo)

autor
28. feb 2021

@klip0 je mi ľúto ze si mala zlý priebeh
Ja neprekrucam pokyny, nemám to za potrebu!

klip0
28. feb 2021

Tak potom si si to zle vysvetlila alebo si podala zlu info po telefóne hygiene.
Urcite niesi nepriamy kontakt a naozaj uz je to tu rok a rok sa hovori ze ked si s niekym v kontakte tak mas byt v karantene, ked je to clovek z jednej domacnosti tak tam absolutne nieje o com.
Neviem ale nezachytila si tuto info este v spravach/novinach/webe? Ved to je základná, vzdy platna info, toto sa nikdy nemenilo, akurat dlzka sa menila ale uz rok to plati ze ked si s niekym mas byt v karantene a nechce sa mi verit ze si to este nikde nepocula/necitala

nykkushka
28. feb 2021

Už si sa vykričala? Zabudla si si vypnúť veľké písmenka 🤦‍♀️😅.
Rok je tu korona, rok ľudia žijúci v jednej domácnosti musia zostať spolu doma v karanténe.
A áno v obchode alebo hocikde sa nakazis, pretože tam pobehujú takí ako ty - možno pozitívni😉. To že ti včera vyšlo negatívne už dnes nemusí byť pravda (manžel pondelok negativny, utorok už pozitívny). Stačí trosku respektu voči iným. Keďže ty si priamy kontakt a je jedno čo ti povedali do telefónu, máš byť doma. Neverím že umrieť od hladu, že nemáte nákupene niečo do zásoby.
Ale svojmu dr sa musíš nahlásiť sama, obvodnému. Nie tvoj manžel. Ty sa nahlasis u dr aby to zapísal do karty, že si v karanténe, keďže manžel je pozitívny a ty s nim asi bývaš v jednej domácnosti 😉.
A nemusíš ďakovať za moje rady ohľadom liekov, nemáš veru za čo.

marca12
28. feb 2021

A pre toto sa tej pliagy nevieme zbavit,lebo ti,co maju sediet v karantene sa trajgaria po obchodoch. Nevrav,ze nemas jedineho suseda,kamosku,ktora by ti nakupila.

rosalie1411
28. feb 2021

Tiež si myslím, že by si nemala ísť do obchodu, už dávno môžeš byt infekčna aj ty! Áno, vo vyhláške je táto výnimka, ale je tam skôr pre tých, ktorým nemá kto iný nakúpiť.. Len ľudia to zneužívajú a povedia si, že však môžem, tak idem.. Všade existujú susedia, ak nemá niekto rodinu na blízku. Resp. u nás v obci, keď zavoláme na úrad, hasiči a dobrovoľníci nakúpia potraviny.. Ak teda ale naozaj nemáš žiadnych kamarátov, susedov, rodinu, resp. Si nemáš ako inak pomôcť, Potom deti nechaj doma s manželom, ty si daj respirátor a ideálne aj jednorazové rukavice a rýchlo nakup co treba..

Inak keď bol manžel pozitívny, ja som mohla ísť na PCR test až na 10.den od jeho pozitívneho testu, nakoľko bývame v jednej domácnosti (5 dní od jeho pozitív testu + 5 dní (teraz by to bolo +8dni).
Stiahni si appku ezdravie a tam je to aj pekne rozpísané.

Prajem ľahký priebeh.

sim_mi
28. feb 2021

Aj my sme si mohli ist nakupit, kedze to je este dovolene, ale ani nam to nenapadlo, lebo sme nechceli nikoho ohrozit. Ved dnes je tolko moznosti, da sa nakup objednat domov, susedia neverim, ze by vam odmietli pomoct, v obci mame tiez dobrovolnikov, ktori robia nakupy....a vy si poviete, ze ste vcera mali negativny test, tak mozete. To, ze mate negativny antigen neznamena, ze skutocne ste negativni, od oktobra to omielaju stale dookola....