icon

Muž prestal pracovať v noci kvôli zdraviu?

martinna181
20. jún 2024

Ahojte, chcem sa spýtať, ma z Vás niektorá muža (môj 33r), ktorý musel prestať robiť nočné smeny, lebo zdravotne to nedával? Plus 3 alebo 4 smenka. Ďakujem

Strana
z3
babkaland
20. jún 2024

Ako zdravotne? Vysoký tlak? Mne na to zvykla lekárka ondiť že s vysokým tlakom nemôžem nočné. Pritom ich tak zbožňujem že netreba ráno vstávať… Ja som typ čo buntoší a potom vyspáva celý deň. Nočné sú ako pre mňa stvorené. To ma donútilo riešiť aj ten tlak a chodiť po doktoroch, inák by som kašlal na to, veď ma nič nebolí, nijak to nepociťujem.

babkaland
20. jún 2024

Tie ranné by mali radšej zakázať. V noci neviem spať a kým konečne zaspím už budík zvoní. To ranné vstávanie je zabijak, potom som celý deň ako zombík, to sa odrazí aj na sústredenosti, výkone atď. Na poobedných a nočných som fit.

derdia
20. jún 2024

Ja by som nočné nerobila.. Umrela byso.

doriiis
20. jún 2024

Poznám veľa ľudí,čo nedávajú nočné zmeny.Ci už zdravotne,alebo mentálne.😄
Každopádne 33 rokov je veľmi málo nato,aby mal komplikácie iba z toho,že robí nočné.Tam by som hľadala aj iné zdravotné problemy

doriiis
20. jún 2024

@babkaland ...ty si ako ja.Ja mám teda iba jednu nočnú týždenne,ale z radosťou idem.Lebo viem,že potom je voľno.
Ja druhý dych chytám okolo 23:00 až do rána.Ked mám raz za uhorský rok rannú,tak spím postojačky do 12: 00.Nenavidim ráno vstavat

larinka552
20. jún 2024

Ja by som nocne ani nezacala robit a ani nechcela
Asi by ma to zdravotne dostalo rychlo dole.

maciatkolulu
20. jún 2024

@babkaland ranné by mali zakázať🤣🤣🤣🤣,takže koľko prevádzok by malo prestať fungovať. Také letiska,pekárne,fuuuu🤣,sú ľudia,čo to dávajú a čo nie,ti,čo nie,nech si hľadajú,čo zvladaju

macekovam
20. jún 2024

@martinna181 poznam takeho... nocne nerobil len rannu a poobednu

msnesquik
20. jún 2024

Nocne som robila a nikdy viac, fuj

luccija
20. jún 2024

@babkaland presne si nočný vták nie všetci máme biorytmus skovranka čo ráno vystrelí z postele a plný chuti do života.Mala som veľmi rada nočné po 2 nočných som nebola tak unavená ako ísť na rannú a vstať 5:15.Vzdy som si ich vymenila a dodnes som večer plná energie a nutim sa ísť spať ráno len prezivam
@martinna181 a ako sa cíti?určite sú ľudia ktorých to vyčerpáva má dostatok spánku po nočnej?

tundra
20. jún 2024

Kazdy to zvlada inac,je relativne mlady,nepises,ake zdravotne problemy...U mna je najhorsi prechod z nocnej na normalny rezim.Mam po siedmych nocnych tyzden volno,ale cim som starsi,potrebujem viac casu,dostat sa do normalu.

cukroska
20. jún 2024

@martinna181 my sme s mužom robíme roky. Muž priam neznáša,lebo cez den nevie spať. Tiež to bohvieako nedávam už po rokoch 12 ky nočné, ale čo iné nám ostáva..

cukroska
20. jún 2024

@tundra podobne

martinna181
autor
20. jún 2024

Nemôže moc pospať po nočnej, striedajú sa mu smeny a úplne je mimo aj sa necíti dobre, podráždený, absolútne mu to nerobí dobre, nebol u doktora, ale vidím že mu to nerobí dobre

martinna181
autor
20. jún 2024

@cukroska a ako robíte ? Na tri alebo štyri smeny alebo inak ?

martinna181
autor
20. jún 2024

@macekovam ktorý robil nočné a prestal a len na dve smeny ? A koľko má cca rokov ?

luccija
20. jún 2024

@martinna181 a aké má smeny?keď sa po nočnej nevyspi, tak je podráždený unavený a ten doobedny spánok nie je nikdy tak kvalitný ako cez noc.Stuple do uší mu nepomáhajú?ja som nevedela vypnúť hlavu hodinu pred tým som mala plnú hlavu faktúr čísiel a zrazu som mala spat po nočnej.

hefo
20. jún 2024

@tundra No ja to cítim s vekom podobne (nemávam síce plnohodnotné nočné, len ako ajťák pohotovosť s prácou z domu, ak sa niečo pokazí). Pred 10-15 rokmi som nemal problém byť (zavolaný z pohotovosti) hore celú noc a potom ísť normálne ráno do práce a plnohodnotne fungovať (viem, oficiálne by sa to podľa ZP tak robiť nemalo), dnes by som len zavolal šéfovi že smola, dnes som si to už odpracoval. Našťastie teraz bývajú počas pohotovosti obvykle veci len tak na pol hodinku až dve.

Na nočných je podľa mňa najhorší ten cyklus striedania denných a nočných (či ranných/poobedných/nočných), že kým si človek zvykne na prehodenie biorytmu, tak už sa mu to zase prehodí opačne. Takto som chvalabohu robil len rok, a to som bol mladý, keď mi nevadilo robiť nočnú 12-ku aj na Štedrý deň.
Lepšie je podľa mňa, pokiaľ človek má 100% len nočné, ale neviem, koľkí zamestnávatelia to tak praktizujú (také som mal, keď som 20 rokov dozadu brigádoval v lete ako upratovač vagónov metra v Mníchove).

macekovam
20. jún 2024
tundra
20. jún 2024

@hefo ano,najhorsi je rozbity cyklus😁,uz som chcel zalozit temu,ale dievcata by ma tu ukamenovali😂

minenkak
20. jún 2024

@martinna181 môj muž mal a ešte má problémy so spánkom a už je to veeeelmi veľa rokov čo robil nočné

timilv
20. jún 2024

@martinna181 môj muž cca v tom veku prestal robiť nočné. Vo firme sa už v tej dobe aj tak riešilo jeho povýšenie, ale oni sú nepretržitá prevádzka, takže aj vyššie pozície majú nočné. Nemal papier od doktora, len už som na ňom videla že je po nočných dlho rozhodený, nevedel to dospať a mal prehodený režim vždy pár dní. Tak išiel za nadriadeným že či sa nedá niečo robiť aby nemal nočné, inak bude musieť odísť z firmy. Vytvorili mu novú pozíciu kde robí len jednu zmenu a všetci sú spokojní 🙂

babkaland
20. jún 2024

@martinna181 ono to je asi od dectva že som taký typ človeka že v noci buntoší a ráno ho nie a nie dostať z postele. Keď mám volno tak do rána hrám na počítači alebo pozeram televízor. Proste neviem v noci spať. A potom vyspávam do obeda a úplne v pohode. Nevadí že je deň. Nemá to žiadny vplyv na spánok. Najzabitejší som práve ráno. Ja sa snažím také zamestnania mať kde sú iba nočné alebo poobedné a nočné ale tých je málo. Väčšinou sa zmeny striedajú a musím mať aj tú rannú ktorú ja nedávam.

Pokial nebol u lekára tak nič. Myslel som že lekár mu to zakazuje. Leno napríklad pri nadváhe a vysokom tlaku, nezvyknú lekári podpísať nočnú prácu a prehliadka pre zamestnávateľa je povinná zo zákona. Jedine že ísť na živnosť a brať len nočné. V podstate mám ten istý problém ako tvoj muž len naopak. Ja ranné neznesiem a nočné mi pasujú.

babkaland
20. jún 2024

To je celé o nastavení biorytmu. Niekto má čas spánku od 22:00 do 6:00 a niekto od 3:00 do 12:00. Každý sa cíti dobre keď má podľa svojho biorytmu byť hore. Ale svet sa nám neprispôsobí tak ranné vtáčatá majú šťastie. Pre nás netopierov je ranná to isté ako pre nich nočná. Utrpenie. Lebo musíme byť hore nasilu keď naše telo chce spať.
Pre nás nejaká práca personálu v baroch, nočných kluboch atď. Lebo či už u polície, železničiarov, zdravotníkov sa ťahajú aj ranné. Takže fakt len čašník v bare, lebo tie otvárajú od poobedných hodín do noci každý deň.

dominikamacakova
20. jún 2024

Chceš si overiť či je tvoj muž neschopák, alebo je to normálne? Veď skús ty začať robiť nočné a porozprávame sa o dvadsať rokov ako sa máš 🙂

luccija
20. jún 2024

@babkaland aj ja si pamätám, že moji rodičia chodili spávať okolo polnoci.My sme celá rodina, muž, dcéra nočné tvory.Prave som dorobila v záhrade...ak by som sa nemusela riadiť žiadnym vstávaním môj čas spánku je polnoc 08.Tento týždeň všetci vstavame výnimočne 5:30 a sme hotovii

dominikamacakova
20. jún 2024

@babkaland takýchto ľudí je naozaj minimum. Vo väčšine prípadov ide iba o zlú spánkovú hygienu

babkaland
20. jún 2024

@dominikamacakova ako ovplyvním že moje telo začne osoalé o tretej v noci? Darmo si lahnem o 22 keď som plný energie a neviem spť.
Proste telo je tak nastavené. Vždy spávam medzi 3:00-12:00 ak mám voľno. Tak to telo pýta, to je mu prirodzené.

dominikamacakova
20. jún 2024

@babkaland normálne... Pre začiatok začni vstávať každý deň v rovnakom čase, napríklad o 7:00. Ja som si tiež myslela, že som nočná sova a teraz vstávam každé ráno o 6:00 bez budíka...

dominikamacakova
20. jún 2024

@babkaland vypočuj si

Strana
z3