Nahota pri operácii
Zdravím. Nikdy som nebol na operácii ale myslel som že to prebieha nejako takto: dovezú vás zakrytého na sálu a preskočíte si na operačný stôl kde vás prikryjú aspoň prestieradlom aj počas operácie podľa možnosti aby bola zachovaná vaša ľudská dôstojnosť a intimita aspoň v nejakej miere. Preto som zostal zaskočený keď mi priateľka vyprávala o svojej operácii ktorú mala už dávnejšie. V šatni ju vyzliekli do nahá, dostala malú plachtu aby si zakryla len prsia a poslali si ľahnúť na operačný stôl pešo cez celú sálu za pohľadov čakajúceho personálu. Všetci doktori jej kukali na holý zadok pri kracani a jeden si neodpustil poznámku: takto ma vyzerať žena, nie ako ta čo tu bola prednou. Toto je ta profesionalita personálu ktorý sú už údajne zvyknutý na nahých pacientov??? Na diskusiách som sa dočítal že mala ešte šťastie, že si mala aspoň čím zakryť predok, pretože normálne posielajú ľudí na "prechadzku" úplne bez ničoho. A načo by aj plytvali plachtami na presun len koli vašej hrdosti keď vás aj tak nechajú nezakritych celú operáciu. Podľa vyjadrení všetkých pacientov to bol neskutočne ponižujúci zážitok. A ani sa im nečudujem. Priateľka mala malý zákrok v dole intymnych partiách a na vizite po operaci keď sa tam zíde cele oddelenia +pacienti na izbe že "no ukážte nám to". To ako vážne si takto predstavujú zachovanie ľudskej dôstojnosti a intimity??? A úplne to zabil sanitár ktorý jej doniesol prenosné WC a pomohol sadnúť naň, postavil sa vedľa nej a zahlásil "už môžete cikať" a čakal. A to nehovorím o ženách po pôrodoch ktoré na vizite celému orchestru (ne)dobrovoľne rozťahujú nohy do široká. Neviem ako to vnímajú tie ženy ale mne to pride strašne ponižujúce. Dočítal som sa aj o sťažnostiach žien ktoré si neželali účasť 10 študentov medicíny pri jej gyno zákroku a ich námietky boli zamietnute stým že je to univerzitná nemocnica takže tam budú študenti. To akože vážne v tych nemocniciach je pacient len kus masa bez dôstojnosti, ktorý rýchlo treba vybaviť nech nezmeškajú obed??? Alebo je to individuálne podľa nemocnice? Aké máte skúsenosti vy?
@zabludenadusa No ty ešte pridávaj autorovi ešte ďalšie starosti, možno komplexy. Napr. tá veta od teba:" Tak to je riadna chlapina". Musela byť tá veta?!
O hrdosti v nemocnici by som ti napisala roman, mam vsak pocit, ze doba napreduje a aj pristup sa meni k lepsiemu, dokonca aj moje vnimanie sa v mnohom zmenilo, dozrela som a nejdem sa zblaznit z toho ak ma hoci 15 ludi na sale vidi nahu, ke to ich praca, k poznamkam by som si tiez otvorila usta, no rozumiem tvojmu zdeseniu, ze by to malo mat celkom inu uroven, su miesta a nemocnice, kde to tu uroven ma😊
@johny69 po porode som krvacala a kazdu hodinu ma chodili kontrolovat 2 mladi doktori... brala som to ja uplne automaticky, bola som zasita, tam urcite to bolo "prijemne" pozeranie pre nich 🙉🙉🙉
Dokonca asi po 5 raze mi jeden hovori ze pardon ze tolko otravujem... ja ze co, uplne normalne 👌👌👌
Pri porode mas pravo odmietnut tam 10 ludi studentov a oni to musia respektovat!!!
Pri slepaku po mna na izbu prisla sanitarka, vzala ma az pred operacku kde ma z bielej kosele prezlliekla do zelenej a tak som sla na salu... tam mi 2.chirurg ju vyhrnul aby ma "vydezinfikoval" a to bolo vsetko. Prebudila som sa potom opat v bielej koseli.
Pacient rozhodne nie je kus masa a treba sa ozvat!!!! Slusne, razne povedat ze odtial potial.
@viestta haha viem si predstavit 😂
@zabludenadusa tak ja sa vobec neurazam na to a priatelka uz vobec nie. Tej je to skoro fuk. Ale brala to asi tiez skor ako kompliment takze pohoda. Ja som skor chcel podoktnut neuctu k tej prvej pacientke nakolko si viem predstavit ocitnut sa na jej mieste s mojima "par" kilami navyse 😂😂😂
@johny69 operovali mi slepak, vyzliekla som aa v izbe, dostala plachtu, ľahla na posteľ a tak ma odviezli na sálu. Ale potom ma doviezli na pooperačné, sestrička mi doniesla pyžamo a teda spoza plenty na mňa furt kukal chlap. Lebo však ležalo viac ľudí v miestnosti. To som ešte prežila, no trebalo mi cikať, doniesla mi misu, chlap furt vykukoval. Ty vole, asi kvapku som zvládla. Potom mi misu vzala, že či už. No ráno si vieš predstaviť ako som sa prosila sestričke, nech ma vezme na wcko. Vďaka Bohu hneď vzala, že jasné. To bol asi môj najhorší zážitok. Hodinu po pôrode ma už odviezli na izbu, lebo bolo veľa pôrodov a keď mi začala, že ak by mi nešlo cikať, dajú mi cievku. No hneď po prevezeni na oddelenie som sa pýtala cikať. Ale potom mi bolo v zásade jedno. To ešte pri zliezaní z pôrodného stola som sa ospravedlňovala sestričke, že som im to tam všetko zakrvavila tie biele plachty 😂 mala zo mňa dosť srandu (v dobrom, tá pôrodná asistentka bola stelesnením anjela). Takže neboj, nech zažijeme v nemocnici čokoľvek, kúsok dôstojnosti nám ostane 😁
@johny69 ahoj, ja som bola na 4 zákrokoch v 3 rôznych nemocniciach a ani na jednu sálu som nešla úplne nahá, ..v dvoch nemocniciach ma viezli na sálu na lehátku zakrytu a na jednu som išla v takej jednorazovej košeli
@monkabohdalova presne takto to som si to predstavoval. Az pokial mi vcera priatelka z nudy povypravala detaily z operacie a to mi padla sanka. A po googleni par diskusii mi padla az k rozkroku
@johny69 operovali mi zlomenú prepážku v Ružinovskej a normálne som mala oblečenú košeľu. Presla som sa síce na stol, na sale bola len sestra a anestéziológicka(bola veľmi mila, mlada a pekna😊). Zobudila som sa v pyžame, čiže má niekde niekto prezliekal.
Rodila som v rakusku a tam sa nohy neroztahuju na vizite, ani sa neukazuje vložka a pod. Toto by fakt na SK mali zmeniť.
@lula313 presne otom hovorim. Ze chyba troska viacej ucty k pacientovej intimite v nasich nemocnicach aj ked je mi jasne ze nie vzdy sa to da. Preto som hned v prvom prispevku napisal "aby bola zachovaná vaša ľudská dôstojnosť a intimita aspoň v nejakej miere"
@missdiva mne to hovor. uz par rokov zijem v holandsku tak som si tak nejak zvykol na uctu k jedincovi a jeho pravam
@tomyhardy neviem moznoze mas pravdu. Mna len na tom zarazili komentare zien ktore tesne pred gyno vykonom zistili ze sa im tam hrnie cela trieda studentov. Ich ziadosti ze si to nepraju nikto nevyhovel a mali na vyber bud to podstupit aj s obecenstvom alebo odist a hladat zakrok inde co by mozno ohrozilo aj ich zivot vzhladom na cakacku. Prepac ale to mi pride ako maximalne chrapunstvo a vydieranie
@tomyhardy ja neviem, ale podpisovanie takeho papiera na prijme, kde clovek (alebo zena v porodnych bolestiach ma ine problemy), je dost scestne. V nemecku sa ta priamo na to pytaju a rovno do karty kruzkuju (a bdw. Povoleny je iba 1 Student na 1 pacienta! A nie ze tlupa sa pride pozriet a "vyskusat si zasivat" ci ine skvosty....), pri porode sa na to pytaju na predoperacnych alebo oboznamovacich vysetreniach zvacsa par tyzdnov pred finale....
@johny69 ja len k tým študentom, keby mali všetci problém tak nikdy by sa nič studenti nenaučili, nie všetko sa dá učiť na nezivych telách (Samozrejme tiež zas nepreháňat s počtom aby sa tam dovalilo 20 medikov naraz )
ináč ja keď som bola na Kramároch tak som bola vďačná že tam boli 3 medici, lebo ten jeden bol tak neskutočne mantavy chudák a nakoniec poprosil kolegu medika nech to urobí za neho, a ja už som tam pomaly odpadavala a bola vďačná za toho druhého ktorý mal všetko sup sup, rýchlo a hladko a nespôsoboval mi žiadne traumy a bolesť a stres 🙈😂
@tomyhardy tak, ze sa to zaucia po jednom na jednom pacientovi, ak s tym suhlasi? Nemam problem, ak si na mne trenovali napichavanie zil, sono, rehabku, cisarsky atd. Ale pocas prirodzeneho porodu som bola hakliva na personal a nemohol nikto ku mne okrem porodnej sestry- ani lekar a normalne to akceptovali. Moje telo, moje rozhodnutie a ja nie som povinna suhlasit s niecim, co mi nerobi dobre, len aby sa to niekto naucil....
prečítala som len začiatok a priatelke neverím ani slovo o tom holom zadku.....
najhorší scénar ktorý sa mi stal pri prvom tehu v ZA...
bola som na kontrole u gynek. Moju gynekol. zastupoval chlap -gynekológ, ktorý si pri pohľade na mňa neodpustil poznámku:
" Takéto mladé pacientky mám rád, tie si rád pozriem".
Bola som mladá študentka a po jeho blbej poznámke som mala chuť z ordinácie ujsť...
u mňa 3x operácia (z toho 2x sekcia) a 3x iný zážitok - vždy v inej nemocnici
1) sekcia - pokyn sestričky na izbe - už môžete ísť na operačku.. ďalší pokyn - tu sa vyzlečte, dajte veci do tašky a príďte za nami.. chvíľu som tam pobehovala nahá a hľadala nejaký uterák, plachtu, čokoľvek, až za mnou prišla nervózna sestra, že kde som tak dlho.. vystrašená už zo samotnej sekcie som jej zahapkala, že hľadám plachtu.. iba sa zasmiala, že načo, nik nie je zvedavý na môj zadok.. dosť ma to zarazilo, ale ok, asi to tak bude.. vošla som do operačky, pár ľudí pri stole, pár ľudí za okienkom - ako som sa neskôr dozvedela - praktikanti.. pre mňa otrasný pocit.. fakt otrasný, ponižujúci zážitok.. po prebudení z narkózy ma veľmi "šikovný" sanitár odviezol do izby a minimálne 4x so mnou kdesi narazil.. bola mi nenormálna zima, celá som sa triasla, bolesť v reze príšerná.. nikdy viac som takú bolesť nezažila.. na izbe sestrička otvorila okno, nech sa vyvetrá, hoc som ju prosila o deku, že mi je zima 🙁 info o dieťati žiadne, dcéru mi doniesli o tri hodiny, 1x som si ju priložila až na druhý deň.. Prešov..
2) gyn. laparskopická operácia - príprava na izbe - sestrička mi obviazala nohy, pomohla vyzliecť pyžamo a obliekla nemocničné so zapínaním na chrbáte.. zavolala sanitára, ten ma prikryl paplónom a pozval na výlet výťahom 😉 v miestnosti pred operačkou ma cez také veľké okno presunul na inú posteľ, kde ma sestrička vyzliekla a prikryla plachtou.. po prebudení rovnaký scenár s triaškou a zimnicou, sestrička mi však ma rozdiel od prvej skúsenosti doniesla ohrievač pod paplón a hodila na mňa ešte deku.. na izbu ma pustili až keď som im zodpovedala kontrolné otázky a potvrdila, že sa cítim fajn.. Košice..
3) opäť sekcia, tentokrát so spinalom - večer predtým rozhovor s anestéziológom.. ráno mi sestrička natiahla pančuchy a dala nemocničné pyžamo. Prišiel usmievavý sanitár, že už je čas. Na predoperačke chodila sestrička kontrolovať drobca a zakaždým ma povzbudila, že to bude v poriadku a že mi drobec odkazuje, že sa už na mňa teší 😉 presun na operačku, kde mi anest. pichla spinal, lekár a sanitár ma hneď uložili, dali hore pyžamo, zavolali drahého a šlo sa na vec. Po celý čas ma anestéziologička informovala o tom, čo sa deje, držala za ruku, hladila po vlasoch (mala som veľký strach) a keď nám doktor ukázal drobca, začal tancovať, že je už všetko v poriadku.. na pooperačke mi anestéziologička pichla "blok", aby sa bolesť vracala pozvoľne. Presun na izbu, drahý so mnou, drobec tiež, sestrička mi hneď pomohla s prisatím. Úžasný zážitok! Stará Ľubovňa..
V MT nemocnici bežne sú na oddeleniach alebo aj pri vyšetreniach mladí budúci lekári. Stalo sa mi že po pôrode mi mladá študentka prišla pichnúť inj a tak sa jej triasli ruky že som ju ukľudňovala aby sa nebála že ja to nejak vydržím... 😀
@johny69 napíš v ktorej nemocnici to bolo, lebo co tu čítam príspevky tak ani jedna baba také nezazila,ak za sebou pôrody, na vizite ich bolo viacej ale pri mojej posteli len 1 doktor,vktory povedal ,,s dovolením" pozrel sa na mňa prikivla som pozrel a hotovo.
3 operácie ani pri jednej som nebola sekundu nahá, vždy priorita
Ja neviem skôr mám dojem, že ty sa nevieš vyrovnať s tým, ze tam okukavali tvoju priateľku
@johny69 Máš vôbec predstavu, koľko nahých šušiek vidia lekári za svoj život ? Pre nich je diera ako diera 😝
Neviem čo je tlupa študentov 🙂 my sme na oddelení boli vždy max 5 . 🙂 a aj to sme sa pri výkonoch striedali... až tam nie sme v rade nastavaní a pozerali na pacientov
@eva112014 Len sa chcel pochváliť akože veľkým vtákom, lebo má "kolibríka" 😝
@vevesh presne tak. pride mi uplne zcestne buzerovat pacienta ktory ma uplne ine starosti ze si dokladne neprecital text malimi pismenkami niekde dole pred podpisom a preto teraz zazije najvecsie ponizenie svojho zivota. Akoze ale pri tomto sa mi rozum zastavuje
@tomyhardy chapem niekde sa to musia naucit. Treba na to upozornit dopredu pacienta a verim ze sa najdu ludia ktorym to bude jedno. V tom pripade je to ok
@janinah ver tomu ze je to vsetko pravda
@martul bolo to v meste Partizanske. To mi vobec nevadi ze ju okukovali. Niesom ziarlivy a chapem ze vecsina ztoho bola proste nutna. Len som si sa tak predstavil seba ze by keby som raz potreboval nejaky "chulostivy" zakrok ja, to akoze vazne si mam vytrpiet takuto hytparadu ponizenia???
@mandarinka555 aj ja som videl kopu susiek za zivot ale to neznamena ze mozes primne chodit naha. Tak ale ja to doktorom nevycitam. Ved kto by sa nepozrel 😂

@johny69 pre mna bolo najnechutnejsie keď ja som na izbe raňajkovala a vedľa mna babka tlačila 💩 do serbla