Nahota pri operácii
Zdravím. Nikdy som nebol na operácii ale myslel som že to prebieha nejako takto: dovezú vás zakrytého na sálu a preskočíte si na operačný stôl kde vás prikryjú aspoň prestieradlom aj počas operácie podľa možnosti aby bola zachovaná vaša ľudská dôstojnosť a intimita aspoň v nejakej miere. Preto som zostal zaskočený keď mi priateľka vyprávala o svojej operácii ktorú mala už dávnejšie. V šatni ju vyzliekli do nahá, dostala malú plachtu aby si zakryla len prsia a poslali si ľahnúť na operačný stôl pešo cez celú sálu za pohľadov čakajúceho personálu. Všetci doktori jej kukali na holý zadok pri kracani a jeden si neodpustil poznámku: takto ma vyzerať žena, nie ako ta čo tu bola prednou. Toto je ta profesionalita personálu ktorý sú už údajne zvyknutý na nahých pacientov??? Na diskusiách som sa dočítal že mala ešte šťastie, že si mala aspoň čím zakryť predok, pretože normálne posielajú ľudí na "prechadzku" úplne bez ničoho. A načo by aj plytvali plachtami na presun len koli vašej hrdosti keď vás aj tak nechajú nezakritych celú operáciu. Podľa vyjadrení všetkých pacientov to bol neskutočne ponižujúci zážitok. A ani sa im nečudujem. Priateľka mala malý zákrok v dole intymnych partiách a na vizite po operaci keď sa tam zíde cele oddelenia +pacienti na izbe že "no ukážte nám to". To ako vážne si takto predstavujú zachovanie ľudskej dôstojnosti a intimity??? A úplne to zabil sanitár ktorý jej doniesol prenosné WC a pomohol sadnúť naň, postavil sa vedľa nej a zahlásil "už môžete cikať" a čakal. A to nehovorím o ženách po pôrodoch ktoré na vizite celému orchestru (ne)dobrovoľne rozťahujú nohy do široká. Neviem ako to vnímajú tie ženy ale mne to pride strašne ponižujúce. Dočítal som sa aj o sťažnostiach žien ktoré si neželali účasť 10 študentov medicíny pri jej gyno zákroku a ich námietky boli zamietnute stým že je to univerzitná nemocnica takže tam budú študenti. To akože vážne v tych nemocniciach je pacient len kus masa bez dôstojnosti, ktorý rýchlo treba vybaviť nech nezmeškajú obed??? Alebo je to individuálne podľa nemocnice? Aké máte skúsenosti vy?
@deti95060810
" Takéto mladé pacientky mám rád, tie si rád pozriem".
Pre boha😲... normalne ma striasa ked to citam...
Treba si priplatiť a všetko je okay. Operovali ma v sukromnej klinike, za čo som si priplatila 100€ (nič likvidačné) a spravali sa ku mne s úctou. Pri pôrode som si zaplatila nadštandard 40€/noc ( tiež nič likvidačné) a tak isto sa ku mne spravali super. Mala som možnosť vyskúšať si "obyčajnú" nemocnicu aj porodnicu a nič moc veru. Ja osobne mám pri lekároch skúsenosť, že pokiaľ si nepriplatis, si len ďalšie číslo v poradí.
Ked som bola na operacii chrbta, tiez som sa pred doktormi musela vyzliect a len v malej plachte odcupitat na stol a tam lezat kym ma konecne neuspali. Tiez mi bolo neprijemne, ze sa aspon neotocili, ked som sa vyzliekala. Ale vtedy som mala ine starosti, bola som vobec rada, ze idem na operaciu, ktora mi defacto zachranila zivot. Nastastie som ziadne hlupe poznamky od lekarov nepocula ale verim, ze su aj taki, ktori si ich voci pacientkam dovoluju. Je to maximalne neeticke. Ale ludia su ludia... Ci lekar, policajt, smetiar, uradnik... Vsade su prasata aj slusni ludia.
Neviem, ako by som pozerala na to pri inej operacii, ale co sa porodu tyka, vsetko mi bolo jedno, to mas fakt ine starosti, aspon ja som to tak mala. Po porode ma cievkovala studentka stredoskolacka, pytali sa ci moze, reku, mne to je jedno a bolo mi. Co sa tyka studentov. Lekar, alebo sestra ktora vykonava ukony sa ich tiez raz ucila, v nejakej skupinke dalsich, aby ich raz mohla odborne vykonat, sama, niekomu po chuti.
Na škole nás učili že je veľmi dôležité prihliadať na ľudskú dôstojnosť. No bohužiaľ empatia a všetko ostatné sa s našich nemocníc kdesi vyparila. Chápem že doktori a sestry videli kadečo, ale to neznamená že má človek byť len za kus mäsa. Nemám chvalabohu zlú skúsenosť, ale to neznamená že sa to v nemocniciach nedeje.A treba o Tom diskutovať. Nie je to v poriadku. Každý sme nejaký, niekomu nevadí že je s holým zadkom, a niekto má z toho traumu.
@medeaa a teraz si predstav kombinaciu zhodu nahod praktik ktore som zistil ze sa stavaju v nasich nemocnicach: dovezu ta na voziku pred dvere operacneho salu a uplne nahu bez nicoho ta poslu peso na operacny stol pretoze je to najlepsi sposob ako zachovat sterilitu salu, kde po vstupe zistis ze okrem personalu caka v aj 10 studentov. A doktor ti povie ze si to nevsimaj lebo oni su zvyknuty
@betka233 mne takyto stres urobil v Stiavnici, normalne som sa rozrevala ako male decko co sa deje, volaal som teda chlapa, lebo dieta mi odniesli niekam. Normlane mi vbehla sestra na izbu, vytrhla malu z ruk (som ju prebalovala akurat) a utekala s nou ako o zivot prec.. ani mu ani bu... ako ja som nechapala.
Ako tu nikto nema problem behat nahy medzi cudzimi ludmi (nehovorim o kontrolach a operaciach pri doktoroch) a vsetkym to bolo suma fuk, aki ste vsetci nadvecou a nam ktorym by to prislo nedostojne sme asi ocividne trapni ze nieco take riesime, vy ste asi bezne zvyknuti vidiet cudzie prirodzenia a nemate s tym vobec problem 🙂 ach modry konik
@matqa411211 jedna vec je vyzlict sa v ordinacii pred doktorom. Ale ukazovat celej vizite + pacienti ako sa ti hoji jazva na konecniku alebo vagine? Pre personal je to sice pohodlne ale pre teba neskutocne potupne. V 21 storoci by sa to dalo urcite riesit aj diskretnesie. Niektore nemocnice proste zostali mentalne zaseknute v 70tych rokoch minuleho storocia
@johny69 nechapem naco mi to pises, ja s tym suhlasim ocividne si nepochopil moj koment
@matqa411211 nie pochopil prepac. Ja som to chcel v podstate len pripojit k tvojmu komentu 🙂
@johny69 bez suhlasu pacienta by sa toto rozhodne nemalo diat :(. Realita je zrejme bohuzial ina. Mna sa pri pooperacnych kontrolach a pri zavadzani infuzii vzdy pytali, ci mozu byt pritomni studenti alebo ci mozu osetrenie vykonat. Ja som s tym suhlasila, nejak sa musia naucit. Ale rozhodne by to nemalo byt bez suhlasu. Asi som mala stastie na personal a nemocnicu. Celkovo som si odniesla iba dobre dojmy v podstate a to som si nic nepriplacala (ako tu niekto spominal, ze slusny servis sa pacientovi dostane iba ked si priplati).
@johny69 to urcite brat nemozu ako univerzalny suhlas. Mna sa vsetko dodatocne pytali ( sami mi povedali, ze oni nechcu mat zalobu keby cosi) . A verim tomu, ze by dostali asi nejake cierne body, keby zrovna oni sposobia problem. Ale asi vsade je to inak. Najlepsie skusenosti som na sk mala s ustavom sv alzbety. Vyborny pristup. Uplne prehladne informovana, ochotny personal. Maju sice taky nevydareny ten centralny prijem, ale inak tomu nemozem naozaj nic vytknut
@via88 mna sa pytala lekarka na cievnom vo Viedni ci moze aj student na praxi pozriet cievy. Lebo ze u tehu zeny to vyzera nejako specificky. Jasne ze mohol, usg behat po nohach mi bolo fuk. Jedine ta poloha bola na odpadnutie v tom tyzdni. Ale inak bol zlaty a mala som dojem, ze sa ma boji alebo co. Chalan mal tak 23 rokov . Pri porode som mala zaucajucu sa asistentku, bola tam cely cas. Vyborna, nadsena a empaticka dievcina. Len mi bolo luto, ze som jej asi skoro rozmliazdila ruku. Mala 45kg odhadom. Ale bola tam tych 5 hodin so mnou. Doniesla som jej potom bonbonieru a podakovanie. Nie vzdy su ti ludia , co sa zaucaju nejake nutne zlo.
@kiki68 pravdaze su aj nemocnice kde to funguje inak ale toto som sa docital v nejakej pravnej poradni kde to riesili. A zaloba neuspeje tiez. Pretoze podla zakona mozu byt zakroku len pracovnici a studenti mediciny co splnaju. Ze ty si sa prepadla od hamby pod zem nikto neriesi. Akoze tiez by mi nevadili studenti pri napriklad zasivani ruky, nech sa ucia. Ale pri nejakom zakroku dole kde by som bol v nejakej polohe chulostivej, to by bola nie ze facka mojej dostojnosti ale kopanec do rozkroku
Ja som mala sekciu v zahranici. Dokonca kvoli muzovi hovorili anglicky (nemecky hovoriaca krajina), bola som v ciastocnej narkoze. Absolutne kultivovany pristup. Ked mi malu "vybrali" tak cely tim zatlieskal, gratuloval a vital malu na svete (a to ma zhodou okolnosti robil primar - ziadny nadriadenecky pristup, ze ja som tu niekto). Ziadna nahota a poznamky. Si myslim, ze by si to tu dovolili raz a maju po kariere.
@kiki68 oni si to dovolia tam, kde mozu- nejaka 80 rocna babka sa bude tazko pravne voci nim obracat, ze ju poslali nahu s vyvodom cez celu pooperacku pri x pacientoch a studakoch, lebo " potrebuju lehatko pre dalsieho pacienta", ci vydrzat v bolesti s otvorenim kolenom, aby studakom ukazali "ukazkovu zlomeninu vazov", lebo pacient je ztp - to su realne pripady z rodiny z poslednych 3 rokov. Vela sa ani nezmenilo oproti sociku, ked na mojej mame po porode prveho dietata bez ohlasenia a suhlasu si isli skusit sitie bez narkozy 15 cerstvych medikov jeden po druhom, ktori videli poporodne zranenia prvy krat , a este ju okrikovali, aby bola ticho, ze sa "to neda zasit, ked sa zvija a stona"....🤐
@medeaa neviem datajly vsetko som sa docital na forach ako je toto takze je to vsetko na urovni jpp. Ale ked to citas od viacej ludi tak ta vytaca uz len to ze sa deje take nieco v dnesnej dobe.
@number19 viem ocom hovoris zijem v holandsku a zvykol som si uz na individualny pristup jedincovi a jeho pravam tak mi vrie krv ked vidim ten system na sk stylom : prisposob sa rezimu a drz hubu a krok
@johny69 za posledný rok a pol som 6x hospitalizovaná v 3 rôznych nemocniciach, či už v súvislosti s tehotenstvom alebo s dcérkou. Vždy som automaticky pri podpisovaní informovaného súhlasu rukou dopísala, že si neželám prítomnosť medikov, študentov, praktikantov a ani nikoho, kto sa zaškoľuje.
Zvyčajne mali reči, že to zbytočne riešim, lebo ku bielej študentov nepúšťajú, iba ku rómkam alebo že je covid, tam tam nikto nie je.
Ale pred mesiacom s dcérkou na oddelení batoliat som to pri príjme zabudla napísať. Dcérka konečne zaspala večer po celom dni, napojená na infúzie, poviazaná, vyčerpaná a do izby vleti sestrička s 2 študentkami učiť sa merať teplotu. Bez opýtania, predstavenia, v noci rozsvietili svetlo, ani na mňa nepozreli, stiahli mrežu na postieľke, sestra vrieskala po študentkách. Dcérku samozrejme zobudili a mala som peklo potom upokojiť ju. Úplne zbytočné trápenie.
Naozaj doporučujem dopísať si ten nesúhlas s prítomnosťou študentov, už len pre ten pokoj.
@johny69 V Amsterdame som zila 4,5 roka. Ja nemam skusenost, ale bola som s mojim sucasnym muzom na pohotovosti, ked zakopol o malicek a zlomil si ho. Pristup lekarov bol absolutne profesionalny sice s tym ich typicky holandskym humorom, ale ziadne ponizovanie, sundavanie a hranie sa na b...v. Ale neslo o operaciu, aj ked verim, ze by to prebiehalo podobne.
@tomyhardy presne tak. Ludia nevedia co podpisuju a potom sa divia.
Taktiez nepoznaju svoje prava ako pacienta zial...
Ja som mala velke problemy so slepakom (furt chceli ze mimomat.tehu to je 😔 ). Doktor sa ma vyslovene spytal, ze ma tu mladych medikov, ci ich moze poslat za mnou; aby som im vsetko popisala a porozpravala sa s nimi... mala som 23-24 a poslal mi teda asi 5-6 fakt krasnych chlapov 🤣🤣🤣
Dokonca potom sa ma spytal, ci im moze ukazat jazvu a obkecat im to dookola... vravim mu ze jasne, nemam problem. Aj vtedy sa mi snazil co najviac prekryt "spodok" aby bolo fakt iba vidiet rez a dookola im k tomu daco rozpraval, oni.si zapisovali a sledovali jeho... cize asi tak 👌
@number19 nemam moc skusenosti tu v NL s doktorami ale myslim ze keby si dovolili to co na sk robia pacientom tak uz robia iny job
@lienka.7 prepac ale lekar by ta mal uz len zo slusnosti informovat o tvojich pravach.
Hej tak ako pises to sa este da v pohode. Otazka je ale ci by si tak spolupracovala keby si mala tu jazvicku vedla konecnika a nastavila sa kym si to neobzru
@johny69 nemala som... neviem povedat preto. Ale po porode mi to absolutne nevadilo ti poviem.
Inak teraz co som rozmyslala, spomemula som si na jeden, pre mna neprijemny zazitok. Nie z nemocnice ale z kupelov. Mala som okolo 18tky, a lekar mi predpisal perlickovy kupel. Predtym som sa samozrejme pytala bab a inych ze ako to tam vlastne chodi... tak mi popisali ze co a ako, no vravim im, akoze nech zabudnu, ja sa tam naha producirovat nebudem. Takze dosla som, v kabinke som sa vyzliekla, zabalila do plachty ktoru som dostala. Vosla do "saly" tam samozrejme 5 vani v rade a vysmiati mladi chalani tam, ze co si zelam... vravim ze mam perlickovy kupel. S usklabkom na mna pozeral ze co mam plachtu na sebe... vravim a co tu budem behat naha ci co???
Prisli sme k vani a on ze aby som sla dnu... vravim mu ze snad sa aspon otocite, ci?? Na to na mna kukal, samozrejme babky z ostatnych vani spozorneli ze co sa deje... ja som si vliezla do vane.. babky na mna samozrejme cumeli... no a vravim mu, ze mi to moze zapnut. Zapol. Ked procedura skoncila, zase ten isty dosiel ku mne, s usklabkom sa postavil vedla vane, chytil mi plachtu ze aby som akoze vystupila... vravim mu ze dakujem, nech mi laskavo plachtu polozi a moze ist. Kukol na mna, daco zapindal a odisiel. Ja som sla do kabinky obliekla sa a ked som odchadzala vravim im tam vsetkym (chlapom aj zenam co tam boli) ze to bolo naposledy co ma chceli akoze si okuknut (ano, robili to mladym babam a potom ich vecer na diske balili), lebo sa budem stazovat u primara. Detto ma nezaujima, ze stare zenske tam v pohode chodia nahe... ze ja proste nebudem!!!
No a na dalsi krat uz bez reptania to bolo ako som chcela ja... ine tam behali nahe, ci sa ozvali alebo chceli a nevadilo im to, neriesila som... ja som to nechcela a ozvala som sa. A tak by to mali byt.
@lienka.7 je mi jasne ze zeny po porode maju ine starosti a uz nemaju energiu riesit taketo veci. A doktor to berie tak ze uz ti do rozkroku videlo aj tak pol nemocnice tak co robis drahoty. Lenze mna zaraza ze tie zeny proste nemaju na vyber nejaku neponizujucu moznost ani ked je im to nepriemne. Bud roztiahnu nohy pred celym orchestrom alebo odmietnu co moze ohrozit ich zdravie. A ked ma clovek rozhodovat medzi hrdostou alebo zdravim tak co si asi vyberie??? To je len sproste zahnanie do kuta podla mna. Preco tam proste neni moznost C a nemozu to podstupit v ordinaci nejakej na oddeleni keby si to priali? To by bolo az take tazke zariadit v 21 storoci v strede europy??? Lenze pre personal to je takto vyhovujuce a zeny sa nestazuju lebo potom vsetkom jedine pocom tuzia je nech to uz skonci a idu domov. A uplne to chapem. Ale ked sa nebude nikto stazovat a ani diskutovat o tom tak za 50 rokov tam este moje deti budu zazivat toto!
@johny69 Nechcem sudit. Ale zazila som situaciu na SK (nie ako pacientka, ale osobne som bola toho svedkom...nechcem ist do detailov), kde sa jedna lekarka niekolko krat pohorsovala nad dlhymi cerveymi nechtami svojej pacientky jej dcere, ze je to nehygienicke a posobi to v jej situacii vulgarne , ze to treba ihned ostrihat (pani bola cely zivot zatazena na svoju manikuru a lezala po porazke, ale plne mobilna). Co je do certa nejakemu lekarovi do toho ake mate nechty, alebo farbu vlasov som do dnes nepochopila...prislo mi to ako nepodstatna sikana.
@johny69 pokial mas na mysli vizitu na izbe... tak vzdy pred vizitou prisiel 1 lekar, ten ma pozrel, popytal sa ta co a ako a na vizite o tebe referoval. Nebolo to tak ani raz, ze by som tam roztahovala nohy pred 10 ludmi co boli na vizite... mne skor vadilo ze za malou si chodili ako chceli, vzdy prisli ked prave zaspala a pod. Raz som jednej fizio povedala ze nech sa nehneva, ale ze prave zaspala a nie, nezobudim ju... zobrala to uplne normalne a ze teda pride neskor. Podla mna sa proste treba ozvat, to a tebou uplne suhlasim. Lebo si s tebou budu robit co chcu.

@nikaeli bola si 1x v monobloku? Na toto mam inak aj ja dost blbe spomienky... prebrala som sa a upratovali salu, nik si ma nevsimal, pytam sa potom ze kde mam dieta a ci zije, ci je zdrave, tak mi povedali ze nevedia ze je na novorodeneckom, ze sa napil plodovej vody tak hned ho brali 🤦♀️ som schytala taku paniku ze som mala zachvat placu, strasne som sa zlakla a spanikarila ze mi len nechcu povedat ze sa nieco stalo... ten presun ako pises, najhorsie boli presuny vytahom, som myslela ze mi stehy vybuchnu... okna otvarali vkuse, klasika, maleho doniesli o 3 hodiny... a ten pocit lahat si na ten operacny stol to bolo nieco strasne...