icon

Narcistická porucha osobnosti u partnera

achatko05
21. aug 2020

Máte niekto skúsenosť s takouto poruchou osobnosti ? Žili ste s takým partnerom? Nejakú skúsenosti vás poprosím. Poprípade ako ste prišli nato, že je Narcista.
Ďakujem

oktobermimi
23. aug 2020

@evamarek77 ty kokso stou kbizkou by som mu asi jednu...inak ano oni su dokonaly okolo nich nikto bud rada ze je ex u nas to boly psychycke utoky a alkohol klamstva a ohladne mna majetnickost uplna a neskutocna ziarlivost
@0silvia0 u takych veru na zaciatku ziadne varovne signali len si vravis nasla som toho praveho a ono sakra ne lebo ten clovek si ta niecim potrebuje omotat okolo prsta a az pootom casom sa ukaze jeho prava povaha

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
bluka2
23. aug 2020

Áno, môj ex. V čase randenia mi povedal, že jeho najväčší nedostatok je, že je až moc úprimný. Klamal, len sa tak prasilo. Napríklad o tom, ze je ženatý (ale v kľude spoznal moju rodinu) a celé trochu zle. On sám chybu určite nevidel vo svojom správaní. Hocijaký pokus o diskusiu videl ako kritiku na svoju osobu. Hovoril, že muži sú jednoduchi a potrebujú počúvať ospevovanie na seba, aki sú úžasní. Áno, to chcel počúvať.

Pozri si Tomáš Pour- bezpečná vina.
Alebo kniha will I ever be good enough? Healing the daughters of narcissistic mothers.

0silvia0
23. aug 2020

@oktobermimi
@evamarek77 ono clovek ked je mlady a nepozna takychto "hercov", tak moze skocit na lep, to je mozne. Ja som mala inu situaciu, vyrastala som v rodine s takouto "hereckou", bola to moja mama. Cize ja tychto ludi citim a vnimam po prvej vete, mna by takyto narcista neolblol... mam na nich nos.
Ale vekom a roznymi okolnostami vidim na mame, ze jej crty sa dost tlmia, nie je taka vyrazna v prejavoch ako bola zamladi...

oktobermimi
23. aug 2020

@0silvia0 presne ako vravis ja som nepoznala a skocila som nastastie som sa odlepila

elementissa
23. aug 2020

@natycaga to nie je narcis, iba bežný sebec bez psychickej poruchy.

elementissa
23. aug 2020

Inak to co ste niektoré písali, to môže byť aj zdravá osobnosť s nacistickými sklonmi a to je rozdiel (veľmi výrazný) lebo tieto znaky sa časom tlmia. Narcistická porucha osobnosti je rovnako skutočná psychická porucha ako schyzofrénia či OCD alebo mánicko-depresícna porucha. V prvom rade treba prestať takýchto ľudí démonizovať, lebo oni nie sú zlí ani zakerní. Sú chorí a absolútne nevnímajú to, že svojím správaním niekomu ubližujú. Rovnako ako autista, ktorý nerozumie empatii, empatiu nemá ani narcis. Nie preto, že by sa tak rozhodol, on si svoju chorobu nevybral a nemá na výber. Samozrejme, ľudia s touto poruchou, ako ľudia s hocakou vážnou psychickou poruchou nie sú vhodní do vzťahu s iným človekom

jurly
23. aug 2020

@achatko05 cisty horor. Moj kolega v praci. Kto nezazil nepochopi.

bluka2
23. aug 2020

@jurly horšie je, keď je to šéf

jurly
23. aug 2020

@bluka2 to si radsej ani nechcem predstavit..

oktobermimi
23. aug 2020

@evamarek77 ja som mala vyse roka a pol a panko ma na Fb vyhladal a napisal...dostal blok ale az my zle ostalo zimomriavky po celom tele

luthine
23. aug 2020

@elementissa Dovolim si trosku nesuhlasit, resp. poopravit. Nie som psycholog, uznavam a mozno sa mylim, ale pokial viem, narcizmus nie je psychickou poruchou v pravom zmysle slova ako je napriklad spomenuty autizmus a ine. Predovsetkym nejde o vrodeny stav, ale ide o poskodenie osobnosti cloveka, ku ktoremu dochadza v detstve a je nenapravitelne. Nie je korigovatelny liekmi, ani psychoterapiou ako napr. depresia, uzkostne poruchy, pripadne zavaznejsie ako schizofrenia a podobne, pretoze zmeny, ktore nastnanu v mozgu, su nenavratne. Z toho, co som citala vyplyva, ze dieta, dlhodobo vystavene stresu a citovemu stradaniu si ako obranny mechanizmus vytvori paralelnu osobnost, ktora sa s tazkou situaciou vysporiadat vie, pretoze je na rozdiel od tej jeho povodnej silna a dostatocne odolna. Uchyluje sa k tomuto alter egu, ktore nie je citovo natolko zranitelne tak dlho, ako je to potrebne na preklenutie stresovej situacie. Lenze problem nastava prave vtedy, ked ta pominie a tento silny, vynikajuci charakter uz nie je potrebny. Male percento deti sa prirodzene vie vratit naspat k povodnej osobnosti, v mnohych pripadoch vsak ten stav trval natolko dlho, ze sa mozog akoby rozhodol zablokovat k povodnej osobnosti cestu, reps. ju uplne vymazal. A tak ostava toto dieta naveky v rezime tejto nahradnej, nudzovej osobnosti, ktora je vsak bohuzial neuplna - napr. prave v zmysle chybajucej empatie, pretoze ta nebola na prezitie krizovej situacie nevyhnutna. Preto si teda taky autista dokaze realne uvedomit, ze je autista a schizofrenik pod liekmi tiez, ze je chory, pretoze ich osobnost je inak uplna, hoci poznamenana psychickym ochorenim. Ale narcis nikdy nepochopi, ze s nim nieco nie je v poriadku. Je to totiz len akasi neuplna osobnost, ciastkovy operacny program, ktory v realnych podmienkach v dospelosti naraza v takych az tragikomickych situaciach. Vo zbytku sa neda nesuhlasit, je pravda, ze za tento stav v skutocnosti nenesu vinu a chovat k nim zast je zbytocne. Je to ako nenavidiet to male dieta, ktore sa len snazilo prezit najlepsie, ako vedelo. U mojho otca tento stav vyvolala jeho narcisticka matka a u nej zas narcisticky otec. Preto sa zda, akoby sa tato porucha dedila - teda ona sa vlastne dedi, akurat ze nie v genoch ale v sposobe, akym narcisi dodrbu svoje deti vychovou.

primator
23. aug 2020

Takúto osobnosť som mal rok aj pol za šéfa... Ten je chorý keď sa nemá čím pochváliť, je schopný sa postaviť aj po pouličnú kameru a dať je rozhovor, len aby ho celý svet obdivoval; ... atď;

0silvia0
23. aug 2020

@luthine ja zasa s tebou nesuhlasim. Moja mama ma crty poruchy osobnosti. Moj syn prejavuje iste crty tiez. Moja mama ho nevychovavala, syn mal odmalicka iste cudne znaky, ktore som vtedy nevedela identifikovat. Dnes ich chapem, nakolko ich podedil po mojej mame, my s muzom sme uplne ini, takze nieco v dedicnosti tam byt musi...

bluka2
23. aug 2020

@0silvia0 áno, študovala som to kedysi a aj keď väčšinou je ten mechanizmus výchovy, je v tom aj genetika - bohužiaľ!

0silvia0
Autor odpoveď zmazal
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
bluka2
23. aug 2020

@0silvia0 nie, mne to práveže niekto znaky povedal, že takáto situácia môže kvôli genetike nastať a ja sa stále modlím, že sa to nestane a zatiaľ to vyzerá nádejne... V akom veku si to začala badať tak zreteľnejšie?

0silvia0
Autor odpoveď zmazal
bluka2
23. aug 2020

@0silvia0 ani nehovor. Ja mám menšie deti než ten vek čo uvádzas.

0silvia0
Autor odpoveď zmazal
bluka2
23. aug 2020

@0silvia0 no tak toto s precitlivenosťou poznám 😳 teraz mám takú stratégiu, že ju v podstate nechám plakať (povedzme v objatí) aj keď sa fakt nič nestalo - napríklad spadnutie na koleno na chodník s tým,že nie je ani odreté.... Skúšala som pred tým, že akože nie je za čo plakať a to sa mi nijako neosvedčilo a stále to pokračuje. Aj keď ja stále som si myslela (a ešte si v rámci optimizmu aj myslím), že to vekom prejde

0silvia0
Autor odpoveď zmazal
mircalla
24. aug 2020

Matovic

misinka26
24. aug 2020

@luthine S väčšinou napísaného súhlasím ale ako mi vysvetľovala terapeutka je možné aj takéhoto človeka liečiť... ide vlastne o zaseknutie sa v detstve, ako ty hovoríš takýto človek si vytvorí alterego a to ho chráni pred vonkajším svetom... Ja keď som sa snažila vymaniť z chápadiel môjho ex musela som pochopiť jeho vnímanie a s tým mi pomohla práve terapia, bolo mi vysvetlené jeho vnímanie sveta, prečo sa tak správa a že chudák za to vlastne ani nemôže... títo ľudia si neuvedomujú, že majú problém ani sú ok to my sme tí psychopati 🙂 ale je možné s nimi pracovať ak by teda chceli a opäť vytiahnuť toho/tú malého/lú bojazlivého/vú chlapca/dievča z ulity, ale je to ťažké lebo väčšina si svoju poruchu neuvedomuje... Tieto typy majú jeden rovnaký scenár akým žijú a akým si vyberajú partnera a správajú sa pri každom ako cez kopirák, navonok sú to majstri sveta s vysokým egom ale vo vnútri sú to bojazlivé deti. Najhoršie na tom je, že pre vonkajší svet sú úžasní, milí, priateľskí, svojho partnera na začiatku vynesú do nebies a až neskôr skopnú ako prašivého psa... Partnerov a okruh známych menia cca každé 3 - 4 roky, toľko im totiž vydrží pretvárka a klamstvá. Život s nimi je ťažký lebo nakoniec budete zlý len a len vy, ja som dokonca mohla za milenky veď somnou sa nedalo žiť tak on musel a dokonca presdvedčil ale niekoľko známych, že on mal na to právo 🙂 ...

donya
24. aug 2020

@achatko05 ja s takym zijem ... kludne napis spravu

donya
24. aug 2020

@misinka26 toto poznam ... prezila som si to a vzdy som mu uverila... mame male babo, bojim sa co bude dalej

misinka26
24. aug 2020

@donya ak ti mám poradiť tak počkaj si na jeho novú obeť a potom utekaj... a už sa nikdy neobzri...

kubkovamama
24. aug 2020

@achatko05 žila som s takým, exsvokra detto+nejaký náznak hystérie,s odstupom času nechápem ako som tie roky s nimi dala.Je to neskutočne vyčerpávajúce,ku koncu máš pocit,že ty sama si psychicky narušená,oni v tebe ten pocit živia,vedome ťa o tom presviedčajú len aby dosiahli svoj cieľ a dostali sa "na výslnie".Na konci vzťahu som nemala nič,fakt nič materiálne (a to som sa vždy pokladala za financne gramotnu a ako tak inteligentnú,nechala som sa úžasne zmanipulovať,nebadane a dlhodobo a zrazu bolo dno),psychicky úplne vycucnutá.Vyslovene som ušla,trvalo mi to pol roka,písala som vtedy aj sem a ako príčinu som videla pupočnú šnúru ex s narcistickou svokrou..On je tiež tak trochu jej obeť,na druhej strane je presne ako ona..takže dedičnosť alebo naučené vzorce správania.Ona zostala sama bez partnera a on tiež,vraj žiadna ho nie je hodná🙏😄 Narcistu apod.citim po 5min a beriem nohy na plecia,ten vztah ma vycvičil na celý život,veľmi ale veľmi som sa popalila a začínať po 30tke od nuly bolo fakt ťažké,preto pri akomkoľvek náznaku a zlom pocite utekaj kadelahsie.Inak si znicis život.Resp.narcista ti zničí život.