Narcistická porucha osobnosti

10. mar 2022

Má niekto skúsenosti s touto poruchou?sme klasická rodina s 2 teenegermi, my s muzom máme VS vzdelanie žiadne problémy.Syn odkedy bolo distancne vzdelávanie začal byť zvláštny, výbušný, vyrábal doma sceny.Prisudzovala som to puberte, malej socializacii.Pobil sa so súrodencom pritom druhý syn je nekonfliktný, pred mesiacom sme boli v škole u riaditeľky, že vyrušuje cez hodiny, upozorňuje na seba, lakuje si nechty na rukách, že to je jeho image, chodí v čiernom, chce tetovanie, učí sa dobre.Doma su kvôli jeho správaniu hádky, až sme skončili u psychologa na moju žiadosť v škole zatiaľ na tom netrvali.
A tu sa mi zrútil svet psychologicka s ním robila testy mali viac krát sedenie a navrhla návštevu psychiatra a farmakoterapiu.Ja som všetko pripisovala puberte, vzdoru.Nic nemáme zatiaľ potvrdené, ale bola som u veľmi dobrej psychologicky a, keď si spätne rekapitulujem jeho reakcie, správanie, názory sedí mi to.Mam obrovské obavy čo ma s ním čaká, vždy som si myslela, že panpvacnu a manipulatívnu povahu má po svokrovi ten je rozhadany s každým s kým môže.Syn vyvoláva doma nepodstatné hádky, keď mu niečo preletí hlavou buchne dverami a odide.Muz tvrdí, že som ho rozmaznála a nevie čo od dobroty a žiadna diagnóza.Po práci idem so stredom domov čo ma čaká, brat sa úplne od neho dištancuje, že sa hanbí ako vyzerá ako gej a pod.

autor
10. mar 2022

Za rok sa mi zmenila celá rodina a neviem čo robiť, nerobit

autor
10. mar 2022

Je to genetikou, výchovou, stalo sa...hľadám vinnika

panelacikova
10. mar 2022

tak asi sa potrebuje prejaviť inak, než si vy, ako rodičia prajete a je z toho zlostný. nemôže to byť tak?

drabka
10. mar 2022

to, co popisujete, nie je narcisticka porucha ani zdaleka

petruldo
10. mar 2022

Tak hádam psychologička vie čo robí keď odporučila psychiatra a medikamentoznu liečbu. Treba syna objednať na vyšetrenie k psychiatrovi a potom sa uvidí čo ďalej

eetynka
10. mar 2022

Uf, puberta je náročné obdobie, kedy sa človek hľadá. Úplne sa prestavuje mozog a dieťa, ktoré bolo tiché a nenápadné, môže začať reagovať úplne naopak. Zas extrovertné deti sa sťahujú do seba a sú z nich väčší introverti. Čo sa týka psychologičky, tak robila s ním iba testy alebo aj nejaké terapie? Určite je dôležitá celková rodinná terapia, kde sa bude pracovať aj s vami ako rodičmi. Neviem odkiaľ ste, ale ak z BA alebo okolia, vedela by som vám odporučiť psychologičku. Možno by pomohla aj arteterapia, hipoterapia, klub cyklistov, regresná terapia... dať synovi nejaký nový zmysel. Myslím si, že vnútri bojuje s neistotou a nízkym sebavedomím, čo sa navonok prejavuje paradoxne úplne naopak.

iffushka
10. mar 2022

Ako vám napadla narcisticka porucha osobnosti? Veď to je niečo úplne iné. Toto je puberta

autor
10. mar 2022

@drabka ja sa zatiaľ riadim psychologickou veď vie čo vyštudovala a testy asi neoklamal.Nechce sa mi písať všetky jeho excesy no som asi šokovaná čo povedala a potrebujem to stravit

barborachors
10. mar 2022

Dnes s prepacim kazdy kto ma dieru v zadku robi psychologa. Nie je toto vymyslena tema? Iks mladych si dnes lakuje nechty apod je taka moda a patri to k dobe ako dredy v 90s. Z toho co popisujes, nie je ziadna narcis porucha. Určite by som sla este k inym psychologom ked chces mat klud.... Nerob paniku, keby si vedela co moje kamosky stvaralu v puberte, a ake boli povahy, tak by si plakala, toto je nic. Mas normalneho syna.

w123
10. mar 2022

hm a nemoze byt gay ked tak podla brata vyzera ? mozno ma v tom zmatok a boji sa vyjst s pravdou von ze ako zareagujete a preto je taky vzdorovity a podrazdeny

oliolijanka
10. mar 2022

Tak je proste gay. Je to vsimavy chlapec. Zratal si, ze takymito obscennostami bude mat publikum a dostane sa, kam bude chciet, trebars aj na post bajdenovho poradcu.

Chyba nie je v tvojom synovi. On ma normalnu pubertu.
Keby boli sedembesiate roky, mal by dlhe vlasy, fajcil by jointy a domov by si priniesol 'jokoono'. V osemdesiatych rokoch by pocuval metal, ze by sa s vami nikto zo susedov nerozpraval. Ok no, este horsie by to bolo v techno rokoch a z BUM BUM by ste doma vracali.
Teraz je to gay s namalovanymi nechtami. Teraz su vsetci gayi a lesby, teda aspon v kazdej triede maju takych excentrikov, ktori sa neprejavuju prislusnostou k nejakej hudobnej skupine, teraz je moderne rodicov nasierat zmenou pohlavia alebo orientacie.
Hold v 70.-90tych rokoch by nam otec jednu zavalasil a hned by sme sa vratili do vychodzieho nastavenia. Teraz matky behaju s detmi po psychiatroch a davaju im predpisovat im tabletky🤷‍♀️

Do hory s nim rubat drevo. Rozumej zasadit do skupiny chlapov, kde je zmyslom aj nieco ine, nie len vyzor alebo orientacia.
A ked bude chciet, daj ho aj do skupiny zien, nech si nieco namaluje alebo vysije.

Nezakazuj, nepotlacaj, pomoz mu sa zorientovat.
A nebud smiesna s narcistickou poruchou...to maju predsa vsetci chlapi😉

andrejka1974
10. mar 2022

Je to ťažká puberta a nie narcizmus treba mu teraz dať oveľa prísnejšie pravidlá a musí ich dodržiavať boli ste možno mäkký a teraz sa to prejavilo

1ryba
10. mar 2022

Navštívte psychiatra a uvidíte, aký bude mať názor on. lieky mu nasilu nikto dávať nebude. Prípadne, ak máte možnosť ešte navštíviť iného psychológa. Viac hláv, viac rozumu. Pravdou je, že rôzne poruchy sa vyskytujú už aj u detí. Netreba pred tým zatvárať oči. Hlavne, ak by mal tendencie niečo vyparatiť, čo už napr. hraničí z bezpečnosťou alebo zákonným postihom.

janiela6
10. mar 2022

Žijem s narcisom, viem veľmi dobre, ako sa správa narcis, ale podľa vášho opisu to narcistické správanie rozhodne nie je. Už mnoho dievčat vám sem napísalo, že to nie je narcistické správanie, ale asi sa chcete držať jedného názoru od psychologičky, ktorá narcisa nerozozná, tak nie je dobrá psychologička. Chalan má len ťažšiu pubertu, netreba chodiť po psychológoch a na testy, ale treba mu jasne dať najavo pravidlá a kto doma velí, za jeho správanie musí niesť aj nejaké tresty, samozrejme nie fyzické, ale treba len doma urobiť poriadok. VÁŠ MUŽ MÁ PRAVDU! Verte svojej rodine, nie cudzím ľuďom, ktorí vás nepoznajú tak, ako vy sami.

vifoncitta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dadis
10. mar 2022

Prepac, ale neverim ze ma narcisticku poruchu. Pride mi len ako nestastny, neprijaty pubertiak...to lakovanie nechtov mal aj moj syn, moji dvaja sa biju normalne (12,5r dcera, 14,5r syn), aj ked uz menej nez to bolo pred rokom. Pred rokom "exceloval" syn a teraz s dcerou plieska viac puberta..ale verim, ze to uz coskoro prehrmi. Skuste inu psychologicku..

dadis
10. mar 2022

@vifoncitta A preco preboha?

vifoncitta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vero96
10. mar 2022

@vifoncitta fakt je ešte stále niekto, kto dobrovoľne schvaľuje bitku? to nemôžeš myslieť vážne, možno by návšteva psychologa pomohla Tebe. Pretože, keď toleruješ a odporúčaš bitku- nie si okej Ty sama. To Ti nehovorím ako laik, to Ti hovorím ako človek, kt. má medicínske vzdelanie.

bosorka2302
10. mar 2022

detom sa poruchy osobnosti nediagnostikuju, lebo osobnost sa este formuje. Poznam z praxe dost pripadov ze to vyzeralo na poruchu osobnosti a nakoniec ten vyvin sa ustalil. Znamemu poruchu osobnosti diagnostikovali az v 40tke. Robim v obore, takze podobnych pripadov je dost. Farmakoterapiu pravdepodobne nasadila kvoli nezvladnutej agresii, zalezi ake lieky berie, ono tie lieky zvykne pedopsychiater po puberte vysadit. Nie je dane, ze ich bude brat dozivotne. Len neviem nedocitala som sa ci tu narcisticku poruchu osobnosti stanovila psychologicka, ci je to len tvoja domienka, ze sa jedna o takuto poruchu osobnosti.

vifoncitta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vsauce_
10. mar 2022

To by musel mať dnes narcistickú poruchu každý druhý tínedžer, preboha 🙈
Poviem ti takto, nájsť dobrého psychológa je umenie a nie každý sa dokáže baviť s násťročným tak dobre, aby ho aj riadne vyšetril. Najjednoduchšie poslať rovno psychiatrovi. Ale ak ho psychiater lepšie vyšetrí a bude dobrý, tak hádam mu aj pomôže.

anita6666
10. mar 2022

To čo je toto za príspevok???? Autorka,ja celkom chápem,že máš v hlave zmätok,ale treba si v tom upratať. Píšeš,že chlapcovi bola stanovená dg. A doporučená psychiatrická liečba,ok čiže akú dg.mu stanovila psychologická???? Pre tvoju informáciu....na Slovensku ani nie je psychológ,ktorý vie skutočne diagnostikovať narcisticku poruchu osobnosti,možno tak jeden -dvaja a táto porucha je neliecitelna nijakým spôsobom. Navyše dla tvojho popisu,nemá tvoje dieťa absolútne nič spoločné s NPO,čo však nevylučuje inú duševnú poruchu,môže vykazovať narcisticke črty,avšak podla napísaného sa určite nejedná o NPO.

oli18
10. mar 2022

@barborachors od kedy sa da psychologia studovat na sukromnych skolach tak ano, ako pises. A este ich len budeee. Takze si najprv zistite, ake dalsie vzdelanie a kurzy ma psycholog, ci je zapisany v komore psychologov, lebo tam len hoci koho nezapisu.

nykkushka
10. mar 2022

@vifoncitta
K tvojmu názoru len toľkoto...

vifoncitta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dadis
10. mar 2022

@vifoncitta Hranice je mozne urcit aj inak ako nasilim. Lakovanie nechtov nie je zrovna oblast, kde je nutne hranice dietata vymedzovat, moj nazor.

vifoncitta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dadis
10. mar 2022

@vifoncitta Mam dvoch pubertakov a funguje na nich najma dobre slovo a snaha o pochopenie. Minuly rok mal syn fazu, ze si pocas lockdownu nalakoval nechty na cierno, skusil si vlasy na fialovo, kreslil si tekutou linkou na ruky tetovania, odmietal nosit zimnu bundu. Ta faza ho presla, snad sa len snazil zistit, ci toto u mna vyvola nejaku negativnu reakciu. Brala som to ok. On si potom sam vybral cestu - bez laku, bez farby na vlasy a s bundou 😉. Ale ma teraz dlhe vlasy zas..neriesim

dadis
10. mar 2022

@vifoncitta Este si pomaloval cele rifle fixkou na textil 😁🙄...uz z nich nastastie vyrastol...ale on je od malicka velmi kreativny. Ja ho v tychto veciach vobec neriesim. Hranice ma na skolu, sportovanie, rezim, domace prace. A moze svoje povinnosti plnit aj prezleceny za jednorozca 😂😂😂