Sú narcisti aj inteligentní ľudia?

18. aug 2022

mám skúsenosť so vzťahom s narcistom. podľa mojej dedukcie ide o narcistu, aj podľa kopy načítaných informácií o narcistoch atď. len väčšinou keď si všímam príbehy ostatných žien, ktoré popisujú takéto vzťahy, manželstvá, prípadne kopírujú nejaké správy čo im narcista písal, sú to správy s množstvom gramatických chýb až do očí bijúcich.
tento môj narcista mal gramatiku ukážkovú, aj keď hovoril, tak veľmi spisovne a bezchybne. môže byť toto znak, že až taký narcista nie je? je to zrejme hlúpy príklad, ale chytám sa každej slamky. ťažko sa mi totiž zmieruje s faktom, že naozaj je to narcista a celý náš vzťah bola len hra, bez lásky z jeho strany 😢

bosorka2302
18. aug 2022

Narcisti su aj velmi inteligentni ludia, poznam aj s Phd. Je to o poruche osobnosti nie o vyske IQ.
Napr narcista s nizsim IQ vytrieska zenu a hotovo narcista s vysokym IQ robi zo zeny neschopacku, vychcane ju privadza do sialenstva. Vedia to maskovat velmi dobre

bosorka2302
18. aug 2022

Pozor aj na skrytych narcistov krori sa len lutuju a kazdy im ublizuje, robia zo seba obet

katkine_terapie
18. aug 2022

Autorka: Narcista môže byť aj posledný štamgast v štvrtej cenovej aj vysokopostavený manažér/podnikateľ/politik... Niekto, kto má narcistické prejavy môže mať "iba! zosilnené narcistické črty ( na rôznej škále) alebo poruchu osobnosti. Druhov narcistov je veľmi veľa, takže nedá sa zovšeobecniť či sú alebo nie inteligentný a ako veľmi. Btw aj inteligentný človek môže mať dysortografiu (porucha pravopisu).

autor
18. aug 2022

@bosorka2302 tak tento bol tiež inteligentný aj čo sa týka ostatných vecí, v škole mal červený diplom, keď niečo rátal, tak som sa až čudovala, ako rýchlo a presne dokáže rátať, pamäť mal ako počítač, to čo si on všetko zapamätal a ešte presne ako to bolo povedané, bolo až udivujúce.

tak to je pravda, on zo mňa robil neschopnú a často som myslela, že asi od zlosti explodujem, veľmi som si zahryzovala do jazyka, nevybuchla som nikdy ale nedalo sa to vydržať, musela som to ukončiť.

cocolino234
18. aug 2022

Prepáč ale áno, je to totálne hlúpy príklad. Gramatika toho o človeku povie veľa ale rovnako nemusí povedať nič ak sú tam poruchy, ktoré s inteligenciou nemajú nič spoločné.

Mnoho narcistov je inteligentných a svoju inteligenciu aj dokážu využívať. Bohužiaľ takýchto ľudí ale nie je veľa, narcista môže mať vysoký inteligenčný kvocient, to je samozrejmé ale narcisti sú ukrátený o schopnosť využívať svoje intelektuálne schopnosti a robia to pod rúškom druhej tváre, pomocou ktorej sa snažia okolie presvedčiť, že oni sú tí lepší, múdrejší, schopnejší a hlavne potrebnejší. Jednoduchší človek to neodhalí a nechá sa zmanipulovať. Horšie je, keď sú tam city, vtedy sa nechá zmanipulovať aj inteligentný človek. Škála narcistov je však veľmi široká, niekto má len jemné črty a niekto je vyslovene chorobný narcista a preto nemôžeme generalizovať. Odporúčam ti uzavrieť túto kapitolu a jeho narcistické črty si so sebou vziať do budúcnosti, aby si vedela čomu sa vyhýbať. 🙂

autor
18. aug 2022

@katkine_terapie a ak by mal len tie zosilnené narcistické črty, teda by nemal ešte poruchu osobnosti..... máš prosím skúsenosť, že by sa s takým človekom dalo do budúcnosti vo vzťahu pracovať?

totiž... silou mocou by som tohto človeka aj chcela... mám ho rada a chýba mi.... na druhej strane, kvôli tým jeho povahovým vlastnostiam som sa s ním rozišla, lebo by som to nevedela tolerovať... lenže nezisťovala som, či by sa s tým dalo niečo robiť... ak by nebol nejaký ,,extrémny" narcista, keď je toho široká škála

doriiis
18. aug 2022

Autorka....zmenit narcisa? Jedna rada: ak mas rada aspon trocha seba samu,svoje psychicke,fyzicke zdravie a svoj zdravy rozum....v sekunde prerus vsetky kontakty s nim a utekaaaj daleko od neho.Viem o com hovorim.Mna stala snaha zmenit narcisa dva roky,stratu rodiny,- 20 kg a nespocetne vela psychickych zruteni.

mimka1402
18. aug 2022

Si spoluzavisla. Chodiš s tým niekde na terapie? Narcista ti bude chýbať lebo ťa vo vzťahu držal v tom celom -je to skvelé a- je to najhoršie. A stále dokola aspoň ja...
Ja mam tendenciu si takýchto partnerov hľadať. A poviem ti, že všetci boli vysoko inteligentni, jeden mal našliapnute na Mensu. 🙂 Až časom keď sa z toho dostaneš pochopíš, že taký človek sa NIKDY NEZMENÍ iba to dokáže na nejaký čas skrývať... Keďže som sa tomu začala venovať aj odborne, priateľ btw je psychiater.😀 Nič s tým nespravíš, taky človek ničí okolie celý život. Musíš to pochopiť čím skôr.

katkine_terapie
18. aug 2022

Autorka: pracovať vo vzťahu sa na tom nedá, jedine kde by sa s tým dalo pracovať je, ak by on vyhľadal psychiatra (tam by sa potvrdilo/vyvrátilo či ide o poruchu osobnosti) a následne by pracoval so psychoterapeutom. Šanca, že by dobrovoľne išiel narcista (je jedno či ide o črty osobnosti alebo už o poruchu osobnosti) k psychiatrovi je takmer nulová. Takže nie, ty s tým nevieš spraviť nič. Ísť dobrovolne do vzťahu s akoukoľvek narcistickou osobnosťou (v zmysle všetko ďalej od normálu smerom k poruche osobnosti) je ako dobrovoľne skočiť šípku do jazera, ktoré nevieš aké je hlboké.

alenka58
18. aug 2022

nikdy sa nezmení, môžeš mať ten pocit miestami ale to je len jeho kalkul, že ti dá vydýchnuť hlavne v začiatkoch, ale neskôr sa už nebude ani kontrolovať, nedá sa na to ani zvyknúť, zničí ťa, po správnosti oni patria na psychiatriu ale naopak obyčajne dovedú tam svoje partnerky

autor
18. aug 2022

@mimka1402 som s ním už viac ako mesiac rozídená a nekomunikujeme spolu. on povedal, že ma už o ničom presviedčať nebude, aby som sa k nemu vrátila, lebo je to zbytočné, že som tvrdohlavá a mám si teda žiť po svojom. videl skrátka, že som nebola ľahko manipulovateľná a hlavne som neskákala tak ako on pískal... mne bolo to správanie jeho odporné.

samozrejme teraz mám spomienkový optimizmus na zážitky, ktoré boli fajn a dlho som ho nevidela, čiže na to zlé zabúdam ale verím tomu, že keby som sa s ním teraz išla dať opäť dokopy, tak jeden deň fajn, druhý deň som z neho bola už vždy zhnusená. takže zase by to viedlo len k rozchodu. to sa nedalo inak. netrpela by som toto správanie dlhodobo. tie dva dni čo sme spolu bývali tak ako vyššie píšem, jeden deň ok, druhý deň otras. potom dlhšie sme sa nevideli, potom zase nanovo a takto to išlo mesiace a žiadnu zmenu som nevidela tak som to pre kľud na duši ukončila.
len teraz mi napadla skrátka tá myšlienka, že ak nebol úplne vyhrotený, či by niečo išlo napraviť... ale tak vidím, čítam, že nešlo...

autor
18. aug 2022

*konkrétne to trvalo cca 4 mesiace a dokopy sme sa z toho videli niečo 30x +/- neviem presne...

jonki
18. aug 2022

Samozrejme mozu to byt velmi nadaní ludia-teda inteligentne obdarení. Ak je niecoho nedostatok - tak je to emocionálny kvocient

emm_i
18. aug 2022

Ahoj, ak chceš, napíš mi... Niečo podobné práve prežívam. 😞

autor
18. aug 2022

@katkine_terapie vieš čo ešte úplne na začiatku sme si písali a z debaty vyplynulo že on mi nerozumie, mojim žartom, a ja som mu napísala ok, už sa nikdy nebudem smiať.... a on aby som si nikdy nedala zobrať moju osobnosť!
teraz keď sa na to spätne pozriem a uvedomím si to... ja mám pocit, že on si tú svoju chybu uvedomuje. aj to, že vlastne on sa mi tú osobnosť snažil zobrať.

on mi o sebe toľko vecí povedal, nie práve pozitívnych, až mi príde, že ma sám upozorňoval, s kým mám dočinenia, aby som si dávala pozor. avšak, možno si to len namýšľam a nič za tým nesledoval...
ale teda nehral sa na nič, všetko mi dal na zlatom podnose, čo je asi ešte ten lepší prípad, lebo keby sa pretvaroval, bolo by to horšie.

povedal mi ešte, ako bol aj u psychiatra pred dvomi rokmi, po dlhoročnom rozchode, ktorý ho vzal, bol si dať predpísať antidepresíva. že mal silné depresie a v kuse plakal. pýtala som sa ho, či ich ešte berie, pýtala som sa ho to dokonca dvakrát ale odpovede som sa nedočkala. tak mi teraz behá po rozume myšlienka, ktovie či s tým psychiatrom preberal aj ten svoj problém. Veľmi by ma to zaujímalo, ani neviem prečo... niečo mi hovorí, že s niekým to riešil a viac sa ,,kontroluje"..

mpg
18. aug 2022

Tie poruchy osobnosti môžu byť aj viaceré, narcista obyčajne rád na seba upozorňuje, napr. fotografiami, rád ukazuje verejnosti, že je lepší, takí ľudia o akom tu píšete môže byť aj asperger, tí sú veľmi inteligentní napr. v jednej oblasti (technika, matematika a pod.) a v sociálnej oblasti to je už inak, napr. zachovávajú si svoje zvyky a tradície a nezvyknú sa predvádzať na verejnosti. Takýchto ľudí som poznala a zistila som, že sa dá s nimi spolupracovať, že sú v podstate spoľahlivý, len treba brať ohľad na tie ich odlišnosti.

autor
18. aug 2022

@mpg tento sa nerád prejavuje na verejnosti čo sa týka fotiek, nemá ani na fb fotky, instagram alebo podobné moderné vychytávky tiež vôbec nepoužíva a zdá sa mi, že si svoje súkromie stráži. ale tak už má aj dosť rokov, je to štyridsiatnik... Fotiť sa nefotí, ale to že on vie lepšie a nemýli sa, tak to bolo jeho...

katkine_terapie
18. aug 2022

Autorka: Pozri, ak chceš tak to vyskúšaj opäť. Hľadáš dôvody na potvrdenie toho, že sa to dá liečiť, že si to uvedomuje, že chodí psychiatrovi... My ho tu nepoznáme, z toho, čo si napísala ani pri najlepšej vôli nevieme, či je alebo nie je narcistická osobnosť. Ale ak chceš zisťovať napriek tomu, že vzťah nebol dobrý...

autor
18. aug 2022

@katkine_terapie nie, nebudem skúšať ani zisťovať už... to ja len tak z dlhej chvíle sa nad tým zamýšľam, samozrejme mi to behá hlavou ešte všetko.

do budúcna si budem aspoň dávať lepší pozor pri prvých náznakoch. doposiaľ som s takýmto typom chlapa nemala skúsenosť. tak som pár mesiacov skúšala čo z toho nakoniec vyjde... viem, že už aj to je chyba, že pár mesiacov a viem, že som to mala skončiť hneď po prvom incidente. nuž, dúfam, aspoň mám poučenie do tej budúcnosti.

len horšie bude, ak to bude skrytý narcis a zo začiatku sa bude javiť všetko fajn a naplno sa prejaví až po pár rokoch... to bude ten horší prípad.
nevieš, prosím, či sa dá vyvarovať nejak aj tomu? či niektoré znaky tam zostávajú pri oboch rovnaké? ako napr. lovebombing, a rýchle nahnanie obete do vzťahu?

luccija
18. aug 2022

Nie, nikdy sa nezmeni a nikdy si neprizna chybu.Mozno Ta k nemu laka prave to, ze je nevyspytatelny.Nejde ho "precitat" jeden den tak, druhy tak a hra sa s tebou ako na gumicke.A praveze su velmi inteligentni maju plan a podla toho idu.Nic nerobia nezistne.Bez emocii a, ked tak len naucene emocie asi toto by som mal...aby to dobre vyzeralo.Praveze vo vrcholovom managemente, politike veduciich funkciach su taketo typy ludi.
Na takom mieste nemoze robit empaticky lutostivy clovek taki robia pomahajuce profesie ucitelia, sestricky, opatrovatelia...

bosorka2302
18. aug 2022

Moja zlata mala som dlhorocne skusenosti a,poviem ti utekaj. Na mna sa vykaslal po rokoch vymenil ma ako ty menis ponozky vsade blokol napisal aby som ho nekontaktovala a dovi dopo. Vobec nic ho uz nezaujimalo. Zrejme nasiel inu obet. Nikdy to nebolo o nas dvoch vzdy tam boli byvale, buduce, virtualne, ozyval sa im dokola..a tiez pracoval vo funkcii vysokej. Prvy rok bol dpkonaly az potom to bol chaos.

katkine_terapie
18. aug 2022

Autorka: Ako sa tomu vyvarovať? Počúvať seba. Každý narcis (či už ide o tenkokožého alebo hrubokožého a všetky možné ich varianty) sa skôr či neskôr prejaví. Väčšinou skôr ako neskôr. Nehľadaj až tak konkrétne znaky, lebo tie môžu byť veľmi variabilné, počúvaj seba. Ak z niečoho nemáš dobrý pocit, nerob to. Ak chceš niečo zistiť, nie si si istá, úplne sa od toho odosobni, vyhoď emócie a pozeraj iba na fakty (toto je ta ťažká časť, keď sme namotané 😀). Príklad: Mali ste mať rande a on neprišiel, neozval sa, neospravedlnil sa. Čo spravíš? Žena, ktorá veľmi veľmi chce ten vzťah mu zavolá, zisťuje, bojí sa či sa mu niečo nestalo, rozmýšľa, čo sa vlastne stalo, píše sms... Realita: V dobe mobilov a paušálov je jedinou možnosťou prečo sa neozval by bolo, že je v bezvedomí v nemocnici (a úprimne toto sa randiacim mužom často nestáva) Všetko ostatné sa dalo vyriešiť mobilom alebo mailom, sms. Žena, ktorá až tak nelipne na možnom vzťahu nevolá, nepíše, nechá vysvetlenie a aj čas kedy to spraví na ňom. A podľa toho sa zariadi resp. už sa ním nebude vôbec zaoberať. Prečo to spravil? Lebo zisťuje, ako veľmi chceš. A keď veľmi chceš, si ľahko manipulovateľná. Btw lovebombing nemusí byť vždy (záleží od narcistu aj obete) a ak aj áno, trvá rôzne dlho.

doriiis
18. aug 2022

Ty si chodila s mojim ex....uplne ako o nom

luccija
18. aug 2022

@bosorka2302 ty si zila s tym aspergerom?ci si Ta mylim?

bosorka2302
18. aug 2022

@luccija ano nemylis mam svoj vek tak mam kadejake skusenosti

autor
18. aug 2022

@doriiis možno máme s rovnakým skúsenosti 😀 koľko má rokov tvoj ex? tento má 39...

doriiis
18. aug 2022

Tak to neni on😅...ten moj mal 40 ked som ho videla naposledy🤣

luccija
18. aug 2022

@bosorka2302 tak to mi je luto pamatam si tvoj prispevok o vasom fungovani vo vztahu.Ty si silna zena drz sa

doriiis
18. aug 2022

@bosorka2302 ...asperger a narcis? 2v1?

bosorka2302
18. aug 2022

@doriiis tam mal toho viac aj psychiatricke dg. A ppsledne mesiace, respk.posledny rok uz sa objavili aj zavazne psychiatricke dg. Ono sa to tak postupne vekom prejavilo.