icon

Návšteva lekára bez Covid testu

6. nov 2020

Ahoj, to uz sa nebude odteraz dat ist na kontrolu k lekarovi bez negativneho covid testu ci ako? uz to bude len takto?? mam pocit ze vsade sa hovori a pise inak :((

zalka
6. nov 2020

@janinah nehnevaj sa, ako ja osobne súdnosť mám, a čo bude po 14.11. ked skončí zákaz vychádzania a tie certifikáty s platnosťou 7 dní prestanú platiť, čo bude potom?
Každý lekár bude vyžadovať testy? A ako tu bolo spomenuté každý den sa človek bude testovať, ?

A ked pôjdem zajtra na testy, budem mať certifikát a utorok ochoriem, a v stredu navštívim tvojho manžela, tak bude šťastnejší, že mám zdrap papiera s nápisom negatívny? Naozaj je to smiešne.

Ja osobne som ešte týžden pred prvým testovaním ostala doma, lebo volno som si spravila, tak teraz som mala ďalší týžden volna a spravím si aj tretí, neošalim sa. Mne to neva, a to nie som v dôchodkovom veku, ani nič také. Ale tú dobrovolnosť nasilu som nechcela riešiť.
A verím, že moji lekári ak by som potrebovala ošetrenie tak by ma ošetrili aj bez zdrapu papiera. A som dispenzarizovaný pacient.

hettinka
6. nov 2020

Inak, čo sa týka plošného testovania, v sobotu boli rady, v nedeľu sa vôbec nečakalo.

nika82
6. nov 2020

certifikat nosim stale zo sebou a ako prve ho odomna pytali v banke, u niekoho aj na poste ci potravinach,... ja to beriem tak ze u dr to je samozrejmost a ukazat ho aj bez vyzvania

ciernysokol
6. nov 2020

A ako sa mozu nakazit, ked ich je par stovak v rade? Ved nie suv jednej hrci a maju ruska. Covid je kvapockova infekcia, to znamena, siri sa kvapockami pri kasli, kychani, hlasnom rozhovore. Po vykychnuti spadne na zem. Takze teoreticky sa clovek v rade moze nakazit, ak osoba tesne pri nom, bez ruska, nanho kychne alebo zakasle. Je dobre ist na odberne miesto, kde sa v rade necaka. Na stranke somvrade alebo stojimvrade.sk,uz neviem, sa da zistit, ako dlho sa caka. A tiez verim, ked niekoho na zaciatku poprosite, ze nevladzete stat, bez problemov Vas pusti. Moja stara mama ide k doktorovi a testovat sa preto musi dat. A tiez sedi doma stale. A ma ozaj vela rokov.

hettinka
6. nov 2020

@ciernysokol na testovaní sa ľudia môžu nakaziť. U nás boli všetky odberné miesta v interiéri, v školách väčšinou a prešli tade stovky ľudí. V pondelok to tam cele dezinfikovali, striekali hasiči, ale počas testovania sa nedezinfikovalo nič. Preto som si vybrala take miesto, ktoré bolo aspoň lepšie vetrané.
V sobotu sa u nás vybrať nedalo, stalo sa všade aj 2-3 hodiny. My sme boli skoro ráno, trvalo nám to len hodinku.
Uvidíme, ako zo bude teraz.

autor
6. nov 2020

@zalka presne toto ma trapi, bojim sa ze to zacnu lekari zneuzivat a vydierat, ved ten zdrap je uplne zbytocny ked sa clovek moze nakazit uz na tych testoch kde su stovky ludi dobreze nie telo na tele a niektori na ruska kaslu taka je realita zial

ciernysokol
6. nov 2020

@hettinka ano, ale autorka sa ohradzala, se statim v rade. O com pochybujem. Z nasledujuceho prispevku vyplyva, ze ona sa zprincipu nechce dat testovat, lebo vsetky riesenia odignorovala. Ja mam v rodine lekarov a testy pytaju, chcu sa chranit aspon ciastocne, uplne to chapem. Inak, citala som, ze na nakazenie by musel byt clovek bez ruska cca 15 min v interieri. Tak ak je to pravda, ani pri testovani vnutri. Ale tak tazko povedat.

hettinka
6. nov 2020

Myslim, že rýchle antigenove testy by mali byt pri vstupe do polikliniky a človek príde k lekárovi čerstvo otestovaný, alebo by ich mali robiť priamo v ambulanciách obvodných lekárov.
Nie sú 100%-ne, ale vraj zachytia infekčných ľudí. Takze aspoň nejaká ochrana by to bola.
Lekári by mali prejsť na systém objednávania pacientov, akútne stavy by mali vyšetrovať v určených hodinách a po telefonáte.
Niekde si to zariadiť vedia a nečaká sa vôbec a niekde vecne sedí 20 ľudí v čakárni. Je to o systéme, aký majú.

ciernysokol
6. nov 2020

Autorka sa ocividne nechce dat testovat ani za nic, ani na mieste bez cakania, ani keby ju pustili dopredu. Nik nikoho nevydiera. Lekar sa chce chranit, kedze je povinny vykonavat svoju pracu a pacientov odmietat nesmie. Riesenie jednoduche, ostat doma a pockat dva tyzdne

ciernysokol
6. nov 2020

@hettinka presne tak, vynikajuci napad, otestovat pacientov pred vstupom.

oli18
6. nov 2020

Ja som bola na dnes objednaná na preventívnu gynekologickú prehliadku a včera som volala, či ma zoberú, ak som nebola testovaná. No nezoberú. Prečasovala som sa. Ale na sono prsníkov, ktoré som si vybavila prednostne, ísť chcem, lebo ma bolí prsník. Tiež mi povedali, že musím mať test . Preto zajtra idem. Pred týždňom som bola na testovacom mieste, lebo manžel sa testovať dával. Keď som videla, že mu nedovolili čakať za výsledkom vonku, ale musel ostať s ďalšími ľuďmi v na to vyhradenej miestnosti, prešla ma chuť sa dať otestovať. Pritom budova je prízemná a je v lesoparku. Teraz budem hľadať po meste miesto, kde testujú v exteriéri.

autor
6. nov 2020

@ciernysokol a certifikat vydrzi ako dlho, den, tyzden, dva? a co potom, zasa na testy?? alebo ako to bude

tncka
6. nov 2020

N8kto vraj nema narok zi to od teba pytat. Ale ked som si bola len pre blby recept na lieky,sestricka hned pytala ci mam test a aky vysledok. Podotykam,bola som len medzi dverami do cakarne. Takze z toho mi vyplyva ze vynimka ze k lekarovi mozes ist to je fajn,ale nevybavis nic ak nemas neg.test

oli18
6. nov 2020

No certifikát z minulého týždňa vydrží len do zajtra a ten zajtrajší ťažko povedať dokedy, keďže viac sa testovať hromadne nebude.

ciernysokol
6. nov 2020

To ja nemam ako vediet 😀 ale padol tu dobry napad, testovat pri vstupe k doktorovi

oli18
6. nov 2020

@tncka A ten lekár neide na eRecept?

lenka2710
6. nov 2020

Ja som bola s malou u logopedicky a pýtala výsledok môjho testu, malá ma len 6 rokov, ale bolo mi to také divne, ved ja môžem byt negatívna a malá môže byť pozitívna, len sa testovať nemusela, keďže nemala ešte 10 🤷‍♀️ takže je to také celé nedomyslene všetko si myslím a inak aj u ortopéda keď som bola s maličkým na nožičky, tak pýtala a bez neho by ma nevzala! Svokra bola u obvodnej, tam nepýtala ale ide na očné a tam bude sa musiet ísť teraz testovať, lebo by ju nezobrali
A inak tiež bolo povedané, že ludia bez testu si budú môcť normálne ísť nakúpiť potraviny a bola som svedkom, že SBS nepustil starčeka do obchodu, lebo nemal ten zdrap! Starček mu povedal, že veď ma už 80 rokov, že sa testovať nemusel ísť a proste ho nepustil! Poslala som ho vedľa do obchodu, že tam nepýtaju, tak sa polovica ľudí otočila a išla preč! Potom prišla asi vedúca, SBS poslala preč a normálne púšťali! Veď ti ľudia sú už tak zblbnuti, že nevedia co a ako

autor
6. nov 2020

@ciernysokol to je jedine rozumne riesenie ale neverim ze sa to na spomalenom Slovensku da zrealizovat

hettinka
6. nov 2020

Pendlerov chcú testovať každé 2 týždne.
Ono aj po strete s infekciou človek nie je okamžite infekcny pre okolie. Trvá pár dni, kým sa infekcia rozvinie, tak možno ten týždeň aspon by test mohol “platiť”.

Problém PCR testov je ten, že trvá aj týždeň, kým sa človek na test dostane a ďalšie 2-4 dni, kým sa dozvie výsledok. Takze na rýchly test pred návštevou dr sú nepoužiteľné. U mnohých dr. ide pri vyšetrení rusko dolu, tým pádom je to špecifická situácia, preto test vyžadujú. Chapem to a isto by som sa nebránila, ak chce test.

zalka
6. nov 2020

@ciernysokol skvelý nápad, moj dr. nestíha má dve sestričky a môže zamestnať aj tretiu čo bude robiť odbery... paráda ... a čakáren plná ludí čakajúcich na výsledky či môžu ísť dnu k dr.
Lahko sa navrhne ale horšie zrealizuje môj názor ...
ludia by mali dodržiavať R-O-R a nezgrupovať sa, do obchodu vbehnúť nakúpiť a vybehnúť nie sa prechádzať , testovanie naozaj nič neporieši. Ako pri hospitalizácii áno, ale pri návšteve lekára. Ja som u môjho nebola od februára, lieky riešim cez e-recept, napíšem mail a lieky mám. U zubára som bola 3x lebo zub sa rozhodol rozpadnúť .

Ja som dr. navrhovala oddelené čakárne už pred rokmi, pre chorích a pre zdravích ... teda skôr napísané pre infekčných ( kýchajúc kašlajúc ) a dalších, potrvrdenie, lieky, tlak, kontroly ... a neprešlo, lebo aj tak u dr. by sa to všetko stretlo. A bežne som došla domov od lekára s tým, že som si niečo priniesla-vírusové. Takže teraz ak nemusím, tak nejdem.

autor
6. nov 2020

@lenka2710 presne si to vystihla, je to chaoticke nedomyslene

hettinka
6. nov 2020

@zalka mohli by byt nejaké centrálne odberove miesto pred poliklinikou. Lekárov vy to nemuselo zaťažiť. Len pacient pred vyšetrením by musel naplánovať iste zdržanie.

thoughtfulweirdo
6. nov 2020

Pises, ze ste dochodci. V takom pripade nemusis cakat v rade, pojdes dopredu za policajtom, ak nevyzeras na svoj vek, ukazes mu obciansky a na zaklade toho pojdes prednostne. A pokial dodrzis odstupy a hygienu, nemas sa ako nakazit, neboj nic. A co sa tyka certifikatov, zatial je to tak do 14.11.

zalka
6. nov 2020

@hettinka ale nie každý lekár pracuje na poliklinike. Ja mám lekárov kade tade po meste v súkromných priestoroch, čiže ani ten nápad neni nejako skvelí.

autor
6. nov 2020

@thoughtfulweirdo aha ale ked tam pride iks dalsich dochodcov tak co potom kto ma prednost a prepac ked tam ma clovek byt s niekym kto ma rusko pod bradou, dakujem ale neprosim, bolo povedane ze rizikovi pacienti nemusia, a zrazu musia alebo ako ?

thoughtfulweirdo
6. nov 2020

Tak treba dodrzat rozostupy. A upozornit ludi, aby si nasadili rusko a netlacili sa. A dodrziavanie kontrolovali aj policajti na mnohych miestach. Netreba sa toho tolko bat, fakt to nic nebolo 🙂 a bolo jasne povedane, ze nemusia test absolvovat ti, co nikam nechodia okrem potravin a lekarne a urgentnej navstevy lekara. Treba pocuvat a citat celu vetu, nie len prve tri slova. Aj rizikovi potrebuju test, ak chcu niekde chodit.

autor
6. nov 2020

@thoughtfulweirdo a co leziaci, ako sa dostanu oni na testy ked nemozu ci na nositkach? nic v zlom

bebemonika
6. nov 2020

Prečo tu spomínate ležiacich? Myslím si, že to je úplne iná situácia. Väčšia imobilných ľudí je v centrách pre to určených a tých testujú tam.

autor
6. nov 2020

@bebemonika moja znama je po uraze leziaca je doma tak sa tiez boji ako to bude