Nedostatok vitamínu B12, tetánia a non-stop závraty

ondrisko55
9. nov 2020

Má tu niekto nedostatok vitamínu B12? alebo tetániu? Zaujímalo by ma ako sa vám nedostatok vitamínu B12 prejavoval. Mám totiž non-stop pocit závratov, ale nie takých točivých v hlave ale akoby som plával pri chôdzi čo mi narušuje rovnováhu jak keby ma niečo ťahalo. Cítim aj také pulzovanie v chrbtici. Mám nižší tlak čo som nikdy nemal a beriem 5 rokov tabletky proti refluxu (nolpaza 20). Bola mi už aj diagnostikovaná tetánia. MR mozgu v poriadku práve čakám na termín mr krčnej a hrudnej chrbtice. Krv v poriadku. Pýtam sa hlavne preto lebo v príbalovom letáku tabletiek nolpazza je uvedené že dlhodobé používanie bráni vstrebávaniu horčíka a b12. Vzhľadom na to, že mi doteraz nič nezistili a problémy sa mi zhoršujú teda tie závrate, tak sa chytám slamky a googlim jak divý. Dal som si pred dvomi mesiacmi urobiť test vitamínu B12 a tam mi vyšlo 350 pmol/l (hranica je 156 - 672) takže hodnota je znížená.

malebiele
9. nov 2020

@ondrisko55 neviem ako ste prisli nato ze B12 mate znizeny? Ved je v norme... Moja B12 bola naposledy 121 (tyzden dozadu) a v auguste 118, cize pod normal, ale ziadne zavrate a nic podobne nemavam, ani som nijak necitila ze by mi nieco bolo, kebyze mi to nezisia z krvi tak to ani neviem, takze podla mna vas problem nesuvisi s B12, navyse ju mate ako som pisala v norme.. keby ste ju mal znizenu, pichaju vam B12 v injekcnej forme... to co uvadzate vy by som skor riesila s neurologom, uvidite co vam povie po vysledkoch mr

ondrisko55
autor
9. nov 2020

@malebiele ako som písal topiaci sa slamky chytá. Kým nebudem mať výsledky krčnej a hrudnej chrbtice sa asi zbláznim. Tieto informácie som vyčítal z článku ktorý bol publikovaný myslím univerzitnou nemocnicou nejaký pan mudr. Boli tam spomenutí 4 pacienti s rozdielnymi symptómami a jeden z nich je mi navlas podobný. A tam bola spomenutá veta, že už zníženie vitamínu B12 sa môže prejavovať neurologickými problémami ako je strata rovnováhy atd. Závisí to od hladiny b12 akú mal pacient dlhodobo a zrazu ju sa začne strácať. Takže z toho usudzujem že mohol som mať pred 5 rokmi hladinu príklad 500 pmol a za 5 rokov mám už len 350. A ešte nízky tlak som nikdy nemal mám 40r. 185 výška 109 kg do apríla športovec a zrazu tlak iba cca 105/70 plus mínus.

malebiele
9. nov 2020

@ondrisko55 ale stale mate B12 v norme, takze toto by som uplne vylucila. Tu nolpazu beriete denno denne? Mozno aj toto vam uz sposobuje problem, kedze by sa nemala brat dlhodobo a 5 rokov je velmi dlha doba, tieto problemy mozno mate aj z nej, kedze znizuje hladinu horcika a tym moze sposobovat zavraty a samozrejme malo horcika ma vplyv aj na nizky tlak a ten sam o sebe moze sposobit zavrat. Na reflux je plno inych liekov, ktore nemaju taketo vedlajsie ucinky, urcite by som sa informovala ohladom zmeny tychto tabletiek

ondrisko55
autor
9. nov 2020

@malebiele to máte pravdu. asi by som to mal odkomunikovať so žaludkarom. Uvidím čo mi povie. Diky

malebiele
9. nov 2020

@ondrisko55 urcite treba zmenit nolpazu, pripadne si kupte zatial nieco volnopredajne na reflux pokial vam to robi az taky problem a vysadte ju, uvidite ci problem bude pretrvavat, aj ked kym sa telo znormalizuje po takom dlhsom uzivani, moze to chvilu trvat, drzim palce

ondrisko55
autor
9. nov 2020

@malebiele už som aj žalúdkarovi poslal liebesbrief. Tak som zvedavý

fantaghiro21
9. nov 2020

Ja som mala a trpim nedoststkom B12
Moj najvacsi problem bola unava .A taka,ze by to dnes asi niekto pripisoval korone...
Nevladat aa doslova o seba postarat.
Nevladat vstat z postele a slabost celeho tela....boli clovekac asi vsetko..
Zle zdravie,nemozno sa vyliecit, zle hojenie ran,zapalovanie zil...padanie vlasov rapidne,zla.kvalita vlasov
A tak...
Ja som chodila na injekcie...aby ma prebrali k zivotu.
A zavraty tiez.nechutenstvo do jedla

B 12 moze z nicohi nic poklesnut takze j by som to nepodcenovala.
B 12 treba kontrolovat

ondrisko55
autor
9. nov 2020

@fantaghiro21 hmm nic moc.a injekcije ti pomohli? Uz si v pohode? Ja mam tiez unavu hlavne naobed ze ledva pisem na pocitaci. Casto krat neviem drzat otvorene oci. Ale tie zavraty su hrozne. Netoci sa mi hlava ale ide to nejak od chrbta akoby take impulzy. Pocit jak na hojdacke. A z toho som uplne nervozny. Mame dve male deti a je pre mna tazke sa s nimi hrat a hlavne robit sa ze je vsetko v poriadku.

fantaghiro21
9. nov 2020

@ondrisko55 injekcie mi pomohli.Prebrali ma k zivotu.Momentalne sa mi to vratilo a nemam cas ist kedy na injekcie.co je chyba.No mame tiez dve male (predčasné) deti jedna autistka a makamr na chalupe(vsetko sami,nemame žiadnu pomoc)
Takze človek v tomro prípade mysli na seba ako na posledneho....
Inak ake ak mas prácu viac menej pri počítači, toto moze mat suvis aj s chrbticou,nervovou sustavou...

pragmaticka
9. nov 2020

Prosim zacitaj sa do cudzojazycnych studii ohladom B12 ci vitamin D3! Tu na svk ti asi nikto neporadi!!! Podla mna mas nedostatok vitaminu B12! Preco len podla mna? Pretoze ten test, ktory ti robil lekar nema zaidnu vypovedajucu hodnotu.Tu zistis HOLO TC -Holostranscobalamin testom,ktory ti ukaze aktivny B12 v tvojom tele! Ale aj napriek tomu si dovolim tvrdit ze mas nedostatok-posledne zahranicne studie hovoria o tom,ze aj tu hodnotu ktoru si si dal merat ty,by mala byt nad 600!
Ak si ho budes chciet doplnit s beznymi preparatmi z lekarne to ani omylom neskusaj! Inak je to na dlhu trat!idealne rovno cez injekcie,pretoze len injekciami sa vstrebe az 70%.cez bezne kapsle ci tabletky je to len 1-2%.Dolezite je vybrat si aj spravu latku.vyhni sa cyanocobalaminu! Idealne zacitat sa na tyzden-dva...doplnovanie ci uz vitaminu d alebo b12 musia sprevadzat cofaktory vo vysokych davkach (magnesium,k2,b komplex,biotin,a,atd...).

ondrisko55
autor
11. nov 2020

@pragmaticka kokos si ma sokovala. Mas s tym aj nejaku osobnu skusenost? Zajtra si idem znova dat urobit kontrolny odber na b12 lebo mam normalne spomalene nohy vdy ked chodim som jak na hojdacke. Budem dufat ze tych 350 umol budr nizsi aby som presvedcil neurologa o tom ci moj problem nebude z nedostatku b12. Pritom hlava ziadenzavrat ziadne tocenie ale moje telo je uplne divne. A to doteraz vsetky vysledky testov nasvedcuju podla doktorov ze som len simulant.

sofii123
24. nov 2020

@ondrisko55 Dozvedeli ste sa nieco viac ohladom Vasho zdravotneho stavu? Ja mam tiez vsetky symptomy deficitu vitaminu B12, ale moja hladina je v norme 200 pmol/l

sofii123
24. nov 2020

@fantaghiro21 Po kolkych injekciach, pripadne po akom obdobi sa vratila sila do tela?
A moze predpisat injekcie aj obvodny lekar?

ondrisko55
autor
24. nov 2020

@sofii123 no zatial som nebral nič. Neurologička ma poslala na MR hrudnej a krčnej chrbtice. Takže sa trápim stále. Inak tých tvojich 200 je dosť malo. Ako sa ti hlavne problemy? u mna je to hlavne ta rovnováha a jemne brnenie celeho tela. Aj divne pocity ako take zavraty. Nie točenie hlavy ale akoby moje nečakalo nejaký pohyb ktorý by som chel vykonať. Je to zložite popísať. Taký pocit ako keď si vo výťahu a nečakáš ten pohyb hore alebo dole. ale pramení to akoby od chrbta.

sofii123
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
berkut
6. okt 2021

@ondrisko55 To čo popisuješ je ako keď by si hovoril o mne. Mne ale bolo diagnostikovane SIBO po prekonani Hepatitidy C. Momentalne ma čaka navsteva na Gastro. Ako si pochodil?

janetta03
7. okt 2021

@ondrisko55 zdravím, môžem vedieť ci sa vám zlepšil stav? Mam podobne príznaky ako aj vy. Dokonca aj tu tetaniu, zvýšený bilirubin, čo je pri nedostatku b12 bežné, strata rovnováhy, výpadky pamäte. Objednala som sa na rozbor krvi, výsledky zatiaľ nemám, ale ako ste písal topiaci sa aj slamky chytá. Bola som aj na RTG chrbtice kde mi našli zúžené medziplatnickove priestory co je v podstate spôsobene drgenerativnymi zmenami na chrbtici, čo je tiež znakom nedostatku b12 v krvi. Budem vďačná za vašu spätnú väzbu.