Nemáte pocit, že vaši rodičia po očkovaní viac zabúdajú?
Caute no keďže minulý rok bol bum s očkovaním, všetci su očkovaní v mojom okolí, ja nie... Prosím vás, nemáte pocit, ze viac zabúdajú? Alebo ze vy viac zabúdate?
Akoze moja mama s otcom nemajú este ani 60, do minulého roka proste všetko si pamätali a atd... Super, topka... Ma teraz? No mne pridu od toho očkovania iní, najmä co sa týka pamätá... Proste zabúdajú, ked jim niečo poviem, mama co si pamätala stále všetko a teraz?
No veľmi zabúdajú.... Nie len oni ale aj mojej známej rodicia, aj potom este otcova sestra, ta tiež zabúda viac....
@petamich nepodcenovala by som to svinstvo. Taky moj kolega by dal vsetko za to keby riesil len zapchu po ockovani, dvaja mladi kamarati nahle zomreli na zlyhanie srdca (tridsiatnici) a takto by som mohla pokracovat. Takze preco by nemohli mat ludia problem s pamatou ?
@mondolina ja nechápem, baví ta stále na mňa reagovať? Je to fakt milé, že sa stále ozyvas, ale už aj trosku trápne. Trosku dost😉. Ja mam názor stále rovnaký. Na obidvoch stranách sú aj primitovi, ale tu v tejto diskusii.... No nič, necháme to tak, ok😉? Ale ak máš chuť, tak píš interne,ok?
@yoo_saerom 👍👍👍
@maciatkolulu
prepáč nevedela som, že nesmiem na Teba reagovať.🤔
a stále? no.
ja si nemyslím, že sú tu urážky cez čiaru, diskutuje sa, každý môže prispieť svojou troškou.
a už som ticho čo sa týka teba.
@yoo_saerom jeeej, ty si co? Nie, predstav si, iba som jej odpovedala na jej reakcie, mrkni sa lepšie, lebo sa strapnujes, anoooo, jasne, viem, ja sa strapnujem, tak pekný večer a kľud, to chce klud🤣😉
Toto je neuveriteľné, načo človek príde na MK... Toľko, hmmm, ako to napísať slušne, jednoduchších ľudí je, že fakt ide z toho strach, naozaj. A psychiatrii sa tu podľa mňa veľa naučia.
@mondolina brala som ta doteraz ako dobrého sparrig partnera....
@mondolina sparring
@klaridka pravopis a preklep v písmenách je rozdiel 😌 dobre? Ked si nechápava a nevieš čítať text s porozumením... Písala som to rýchlo a z mobilu, takže nemám čas riešiť dlžné, a kontrolovať to 5x po sebe... Prepáč, ze nie som dokonalá ako ty... A ked mas chuť tu zhadzovať ľudí pre pravopis tak potom si vyrieš najprv svoj komplex...
@petamich nezbieraj si láskavo lajky na mojej diskusii...
Ono to nie je zase úplný nezmysel ... je známe, že zhoršenie koncentrácie a pamäti patrí k príznakom post-covidového syndrómu a tiež je dokázané, že vo výnimočných prípadoch môže vakcinácia vyvolať rovanké príznaky ako post-covidový syndróm ... bavíme sa však o desatinách percenta zaočkovaných, čo môže byť/mohol byť samozrejme ktokoľvek z nás, avšak keď autorka spomína až 5 ľudí zo svojho okolia, tak to znie proste prehnane - či už ako prehnané pozorovanie alebo vyslovená provokácia - možno preto tie reakcie ...
@maciatkolulu ďakujem za tvoju odpoveď... Vážne sa mi to zda, ze nasi zabúdajú a ked jim poviem, tak vraj mne sibe 😄😄😄. Ale predtým si pamätali vážne všetko a napr. Kúpila som malej šaty ukázala som. Jich mame a o 2 týždne som jej jich dala, ako dcérke a mama jej, ze to ma nove? ty si jej kúpila?
Ok... Ďalší príklad, ze mali sme doma niečo co sme na milión percent mali a ona to vyhodila a teraz tvrdí, ze to sme nemali doma.... Proste také veci, ale pritom ked to vyhodila, tak mi povedala, ze to vyhodila. A ked som minule povedala, ze hej ved sme to mali doma a, ze si to vyhodila, tak nepravda, ze ona daco take v živote u nas nevidela.... A pritom si pamätala vážne, vždy a všetko jej sa nedalo klamať....
Môže to byť a aj nemusí, ideál je porozprávať sa s nimi, že by to mali spomenúť svojmu obvodnému a riešiť. Pekne slušne, lebo môže to byť aj vekom. Ale nemusí...
Nehnevaj sa, ale ako môže kto ovplyvniť, či za svoj koment dostane alebo nedostane Like? Toto mi, prosím ta, vysvetli
Jasne, všetko treba zvaliť na očkovanie. ..výpadky pamäte, neplodnosť, inkontinenciu a hlavne debilitu.
prečítaj si niečo o demencii a vaskulárnej demencii
U nas po ockovani nikto nema problem s pamatou, aspon co ja viem. Moji rodicia sa mi zda, ze zacinaju mat, ale to zacalo este pred koronou. Uz keby som to mala niecomu pripisat, tak mozno to zacalo prekonanim korony, ale to este neockovalo ani zdaleka. Ale taketo mierne neziaduce ucinky ako obcasne vypadavanie pamate a podobne, to sa da spojit s koronou ci s ockovanim az po dlhych vyskumoch, to sa zatial naisto povedat neda. Ja mam napriklad pocit, ze velmi uskodila skor izolacia ludi, maly socialny kontakt, strach velmi ovplyvnil psychiku ludi. Nedalo sa daleko chodit, ludia museli narusit svoje zvyky, to vsetko moze mat dopad aj na pamat podla mna.
Ešte som zabudla, že mojej sestry susedin bratranec z tretieho kolena mi povedal, že mu po tretej dávne v tme svietia oči. Náhoda? Nemyslím si. #sdieľajdokímnesmažú
U nas a v mojom okoli nepoznam nikoho s problemami po ockovani. Resp. hned po ockovani boli u par ludi horucky, slabost a ine priznaky na par hodin az den. Odvtedy nic.
Ani moji stari rodicia (cez 90 r.) nemaju problemy, ani po tretej davke. Ani nikto z ostatnych starsich (ockovanych) clenov. Ani neboli chori na covid.
Naopak, par ludi, co prekonali covid (este pred ockovanim), maju dodnes problem s plucami a zadychavanim sa. Aj taki, co boli sportovo hodne aktivni. Teraz su nuteni byt pomenej.
Ini aj po prekonani a aj po ockovani su teraz ok. Ziadne nasledky, co by pocitovali.
Je to vysoko individualne, povedala by som.
Na nieco ako zabudanie sa ale nikto nestazuje, ani v okoli nic take nepozorujem.
Tie problemy umrtnosti mladych ludi mozu byt sposobene i tym, ze sa za posledne desatrocia zachranuju tehotenstva, ktore by predtym skoncili ovela skor.
Cim nehovorim, ze to je zle. Usetrilo to zial mnohym matkam, ktore by o tie babatka prisli.
Ale tito ludia si tak v sebe mozu niest geny, ktore mozu mat vplyv na kvalitu ich zdravia, alebo ich posunut na potomkov.
A ked sa potom dvaja taki potomkovia stretnu a ich geny sa skombinuju, ich deti mozu mat zvysene riziko na umrtnost v mladsom veku.
Dat to do suvisu s ockovanim sa neda uplne jednoznacne. Kedze nemame taku tu medziskupinu.
Vieme, aka bola umrtnost v dobach pred ockovanim, ale i hygiena bola vtedy na inej urovni (este sa len splhala na dnesnu) a tiez neboli este lieky na rozne choroby. Potom uz je obdobie, kedy standardy hygieny vzrastli (i bolo dostupnych viac liekov), ale zacinali aj prve ockovacie vlny.
Chyba nam hodne velka medziskupina, ktora by mala k dispozicii vyssi standard hygieny a lieky a moznosti dnesnej mediciny ohladom zachranovania tehotenstiev, ktore by bez toho skoncili umrtim dietata, ale nebolo by tam ockovanie.
Na jej zaklade by sa dalo porovnavat.
Takto sa tazko da povedat, co by bolo bez ockovania a co s nim.
Rodicia po 3davkach ok. Mam dve zname, mlade baby (33,40r) neockovane, prekonali covid a zabudaju extremne, dokonca jedna mala nador v bruchu, nezhubny .... Ja som sa ockovala,mna strasili ze zle dopadnem lebo ockovanie a ocividne ani ony niesu ok, neviem ci je to zhoda okolonosti mozno to vobec nesuvisi. Mne po ockovani nebolo nic a prekonanie covidu mi rozhodilo hormony, aj tetania sa mi spustila po x rokoch kludu.a ich reakcia: to z ockovania🙄
Je známy tzv placebo efekt (po požití lieku, absolvovaní terapie máš pocit, že sa ti uľavilo, i keď to tak nie je), nocebo efekt (máš pocit, že máš nežiaduce účinky. Tu patrí aj vyvolanie si teploty či pupáčikov).
Oba sú veľmi dobre preskúmané a popísané aj u malých detí a zvierat. Teda rodič/majiteľ, ošetrovateľ je presvedčený o efekte, ktorý ale v realite neexistuje. Preto tieto diskusie a porovnávania majú veľmi malú hodnotu.
Nežiaduci účinok sa nahlasuje na príslušné miesta, kde sa objektívne vyhodnotí.
Strata pamäte je popísaná ako dôsledok kovidu, to ale do úvahy vôbec neberieš.
Áno mám pocit….že hlavne Slováci často zabúdajú….
@klaridka ak si si nevšimla, túto diskusiu som nezaložila a ani neriešim, čo je v diskusii ... ale ak ti dnes ráno spríjemní deň úbohé tvrdenie, že ma okolie môže zniesť, tak ťa v tom nechám ... doslova z teba srší vnútorný nepokoj a nervičky už neposlúchajú, však? ... ty riešiš v téme o následkoch očkovania gramatiku, kto bol na to zvedavý?? ... takže nádych, výdych ...
@laurar1 no predstav si, že šéfka mojej sesternice skončila na invalidnom po očkovaní. Začala mať problémy s nohami, chôdzou a už ju do poriadku nedali. Nevládze chodiť, robia sa jej modriny. Mojej svokre od 3.dávky skáče tlak a cukor. Dovtedy všetko v poriadku. to, že jej vypadáva občas pamäť - no už má po 70ke, tak to ťažko posúdiť. Ale že z ničoho nič má zrazu problémy s tlakom a cukrom a to začalo hneď po očkovaní - pripísala by som to očkovaniu. Môj muž skončil na pohotovosti - začali sa mu robiť flaky, vyrážky, opuchy. Mojej kozmetičke sa rozbehli alergie po 3. dávke. Mala síce predispozície, lebo v rodine majú alergikov, ale zaujímavé že sa to začala rozbiehať týždeň po očkovaní a 50 rokov nič. V nemocnici sme mali pacienta, ktorý 5 dni po 3,dávke nevládal chodiť, len sa postavil, nohy slabé, ruky ledva zdvihol, dlane nemohol poriadne zovrieť. Doteraz nie je v poriadku. Nemal ani 40 rokov. A taktiež poznám ľudí, ktorým nie je nič.

@maciatkolulu
asi si zabudla na antivaxerov v čase aktívneho očkovania, samé ňuňu vyjadrenia, ouce, do dvoch rokov bude po nás, čipovanie, a veľa iného.
vtedy si to brala asi ako názor, teraz ti toto vadí. Keď sa nič nepotvrdilo.