icon

Nepriamy prenos Covidu-19

klara7227
3. feb 2022

Ahojte, chcem sa opýtať tých, čo tomu rozumejú alebo majú skúsenosť. Môj známy má manželku chorú na kovid, avšak on je zaočkovaný a je negatívny. Hoci sa každý deň testuje, býva s ňou v spoločnej domácnosti. Už som o tom počula viac krát, že nemusí sa nakaziť, ale predsa len by nemal by byť v karanténe s ňou? Doktorka alebo neviem koho sa pýtal, mu povedala, že keď je zaočkovaný, že môže veselo chodiť medzi ľudí. Ja sa však obávam nakazenia, aj keď zaočkovaná som, kontaktu s ním sa nejde vyhnúť, nakoľko spolu pracujeme. Akože nechytám z toho paniku, ale cítim sa, akoby som bola v priamom kontakte s nakazeným a nie je mi to príjemné. Predsa len to môže prenášať, no nie?

Strana
z2
anjelicek26
3. feb 2022

@nevenka syn má 2*😅 Ale my teda nič, mini príznaky som mala,deti ani to.. Negatívny sme všetci, je to desať dní.

zuzliq
3. feb 2022

@klara7227 ahoj, na to, aby sa vírus preniesol, musí sa namnožiť v organizme a musí ho byť určite množstvo. Teda ak sa vírus dostane na sliznice očkovaného, organizmus by mal skôr zareagovať a tvoriť protilátky a vírus zneškodniť. Bunková imunita sa aktivuje pomalšie.
Teda bezpríznakový prenáša nie je celkom bežný. Samozrejme, nie je to ani vylúčené.
Ak mal pozitívny test a kašle, mal by byť doma. Ak je opakovane negatívny a bez príznakov, môže chodiť do práce. Dodržiavanie opatrení je ale samozrejmosť.

stanulienkat
3. feb 2022

Prenasat moze, ale je veeelmi slabo virulentny. Tzn, ze roznasa v ovela nizsej miere ako jeho nezaockovany kolega s priznakmi.

travelllerka
3. feb 2022

Nemusí byť v karanténe. Lebo on ako ockovany bez príznakov nemá vôbec nárok na nejakú karanténu či PN, takže v podstate musí chodiť do práce, pokial nemá možnosť práce z domu, alebo si nezoberie dovolenku, alebo sa nejak so šéfom nedohodne. A áno, prenasat môže každý. Treba si umývať ruky, majte pri sebe respirator a hádam to bude ok

renka30
3. feb 2022

Do karantény ako očkovaný nemusí, žiadna vyhláška mu to neprikazuje. Dcéra bola pozitívna, chodila síce 3 dni v rúšku, potom som jej povedala nech si ho už dá dole veď je doma. Ostatní nie sme očkovaní a nikto z nás sa nenakazil. Ja si myslím, že už v tejto omikronovej vlne by to malo byt ako pri chrípke. Ľudia s príznakmi doma a zdraví normálne fungovať, bez ohľadu na očkovací status, nakoľko sa môžu nakaziť aj jedni aj druhí...

luc308
3. feb 2022

@klara7227 ahoj, z vlastnej aktualnej skusenosti mozem povedat, ze moze skor ci neskor ochoriet..ja som ockovana, muz to priniesol domov, tak sme sli so synom (2r) na pcr, to bola sobota, syn pozitivny ja negativna..nastastie som nikam nesla lebo som sa doma o oboch starala a tradaaa v utorok mi zacali priznaky a v stredu som uz mala dalsi pcr test pozitivny..takze ozaj je to uz len o stasti ci chytis ci nechytis, aky budes mat priebeh..my sme doma zhodnotili, ze ja, ako ockovana som mala rychlejsi ako moj muz ale bola to pecka no, ziadna prechadzk ruzovou zahradou.

annm81
3. feb 2022

@klara7227 Všetky podmienky, pravidlá, karantény atď sú vždy len o tom, ako vybalansovať riziko prudkého šírenia a pritom spôsobiť čo najmenej škôd ekonomike. Omicron vyzerá byť natoľko infekčný a pritom pomerne málo nebezpečný, že podľa súčasných poznatkov a súčasnej situácie v zdravotníctve nemá zmysel posielať do karantény kontakty nakazených. Lebo doma by skončila polovica populácie, pritom zdravotníctvo zatiaľ relatívne dobre situáciu zvláda.

Ak je očkovaný a súčasne nemá žiadne príznaky, nestresovala by som kvôli tomu. Plus ak sa aj pravidelne testuje, riziko je malé. Ak by aj bol nakazený, ľudia bez príznakov a ľudia očkovaní sú štatisticky významne menej infekční - logicky.

Požiadaj ho, aby dodržiaval základné hygienické opatrenia s dodržiavaj ich aj ty - časté umývanie rúk, použitie rúška ak ste priamo vedľa seba, ak zdieľajte jednu miestnosť, často vetrajte. Snaž sa obmedziť dotýkanie sa tváre, jesť umytými rukami a všetky tieto jednoduché opatrenia. A samozrejme, kolega pri akomkoľvek výskyte symptómov by mal ostať doma a otestovať sa pcr testom.

pininka1
3. feb 2022

@veronikaszabova veruze moze byt este pozitivny. Teraz mam cerstvu skusenost, neter bola doma s teplotami, sestra s nou na ocr, jej zacalo byt v strede tyzdna zle. Kazdy den si robili test a negativny, malej ukazal test po tyzdni a sestre az pcr, aj antigeny v momke boli negativne. Dnes som hovorila s nasou detskou lekarkou a vravela ze jednoznacne omikron zle zachytia, resp nezachytia testy ktore su robene len tak na kraj nosa, treba sa testovat tymi co idu do nosohrtana akolko ludi tak chodi?

oblecenie99
3. feb 2022

Moja sestra mala pozitívneho muža, ona negat. bez príznakov, ale očkovaná. Chcela byť za ohľaduplnu,a zostať doma. Lekárka jej odmietla dat PN a zamestnávateľ rovno povedal, že dovolenka nie, ani neplatené voľno, ale šup do prace. Mimochodom, ak môže, prečo by aj brala dovolenku? Ak nemá nárok na PN, prečo by ona mala obetovať z dovolenky? Ak to tak vymysleli, tak prosím..

nevenka
3. feb 2022

@viky173 hmmm, no tak ja mam imunitu zlu teda, znizene NK bunky, navyse yeraz silny autoimunitny zapal, kvoli ktoremu som sa ani nemohla dat ockovat...tak uvidime

nevenka
3. feb 2022

@anjelicek26 dakujem

teleskop
4. feb 2022
Strana
z2