Neprofesionálny odber krvi
Dnes mi v ružinovskej poliklinike brali krv ale akým spôsobom som nasrata ešte teraz.
Býva mi zle pri odberoch tak som automaticky išla k posteli. Nie, mám si sadnúť na stoličku. Čiže ruka pri odbere bola nepodložená a musela som sa veľmi snažiť držať ju vo vzduchu a narovnanu. Dala mi silno esmarch ale veľmi silno a to mám krásne žily aj bez škrtidla. No už keď som vám ho dala tak vám ho nechám...a išla ešte čosi do papierov pozerať. Vravím jej ale veľmi mi to škrtí ruku už ju mám fialovú. Tak rýchlo odbery. Napichla, samozrejme krv tiekla krásne a ona skúmavku plnú pohodila vedľa mňa na stolík, urobila to znovu a som sa jej pýtala či výsledky nebudú skreslené, vraj nie nie prečo by boli? Vravím no lebo tými nárazmi bude hemolýza. Vzápätí jej vravím ten esmarch mi môžete už dať prosím dole veľmi to škrtí tŕpne mi ruka! Môžete sa prosím vyjadriť sestričky to je akože bežný spôsob odberu takéto pohadzovanie s plnými skúmavkami?
@anonym_autor 😮, čo k tomu dodať? Odoberá krv denne a znova a znova, takže nejaké rituály pri tých odberoch nebude dodržiavať. Celkovo odporúčam nebrať túto procedúru tak vážne,o nič nejde, zbytočný stres si vyrábaš. Krv odobrá, koniec dobrý, všetko dobré🤪
@anonym_autor si ju nabudúce odber sama
@anonym_autor chúďa, je mi to ľúto že máš takúto skúsenosť a ešte je mi zle z tých individuí ktoré tu majú potrebu sa vyjadriť, aj keď tento strach z ihiel a odberov nemajú.
Mám z toho traumu odmalička, pekne vypestovanú a aj teraz, keď mám po 30tke všade kam prídem na krv hovorím, že som stresér a pri odbere krvi odpadávam...Keď je normálna sestrička, hneď to pochopí a keď je nenormálna, zachová sa tak, ako tá tvoja...A vďaka takým nám našu fóbiu zhoršujú 😪 mne len pomohlo, sa ozvať. Jednu radu ti dám, už tam nechoď, prípadne choď len keď nebude táto sestrička. Nehanbi sa povedať pravdu, že máš zlú skúsenosť. Daj si krv vyšetriť u obvodného lekára a tie výsledky tam zanes. Ach až ma striaslo keď to čítam, viem ako sa cítiš 😔 Držkaj sa
Co mas 5rokov? Ja mam 48 a odpadavam, lahnem si vzdy a aj mi najdu nejake miesto, nikdy ma nikto nenutil sediet . Normalne sa mi uz stali ze ma dali lahnut aj na doktorsku izbu. K manipulacii so skumavkami sa neviem vyjadrit lebo pozeram na stenu, kym mi nepovedia ze je koniec a ani nexhcem vidiet a ani pocut ako zo mna ide, resp nejde krv., alebo koko.Normalne poviem ze poprosim nekomentujte to nijak nerobi mi to dobre.
Akoze hodila tu skumavku z metra na stol? 🤔 Nechapem,preco by si inak mala drzat ruku vo vzduchu pri odbere,ked bezne sedim na stlicke a mam ju volne spustenu dole, mozno ju mierne nastavim,ale velmi sa snazit drzat ruku vo vzduchu je naco dobre?? Inak ozaj,prezila si v sede?
Kedysi som odpadavala po kazdom ockovani ci odbere... ale uz som dospela zenska a tu trosicku vydrzim... toto co tu ty popisujes je uz trochu moc, nemyslis? Ta stolicka asi nebola uprostred miestnosti, preco si si ruku nepolozila na stol? Neoprela o koleno? Urcite sa ti neodkrvila za tu 1minitu a 30 sekund. Naozaj sa trosku zamysli aj nad svojim pristupom...❤️
Boze to su telata, mna keby nesali lahnut, ja vzdy poviem vopred, tak tam maju kopec krvi na zemi, mna v zachvate, dva krat to spravili a mohli malovat, ta krv ostriekala stenu ako som padala, bola vsade, mna nemohli prebrat. Takze ked som sa prebrala, tak bolo 5 ludi bielych ako stena okolo, ja docurana s penou okolo ust. Ako uz sa to dlho nestalo, ale nikto ma uz roky nedal pocas odberu sadnut.
@anonym_autor co sa mne raz stalo na antolskej ....Prišla som, lekárka odbehla,sestrička (ktorá bola pravidelne na*rata) mi šla brat krv. Postojačky lebo sa ponáhľala. Napichla, Jedna ruka, druhá ruka, nič. Vyziapala sa mňa, ze kde mam žily a ci som pila vodu. Ja ze áno. Tak mi napichla chrbat ruky (ta časť ako past) a vzala mi krv z jednej aj z druhej. V živote sa mi také niečo nestalo. Mala som na sebe 4 lepiky po vpichoch. A ani som nevedela co mam na to povedať. Čakala ma hospitalizacia , z ktorej som mala obavy , takze som neriesila.... no len toľko k zážitkom... ináč mi vždy každý vzal krv v pohode.
Boze to su telata, mna keby nesali lahnut, ja vzdy poviem vopred, tak tam maju kopec krvi na zemi, mna v zachvate, dva krat to spravili a mohli malovat, ta krv ostriekala stenu ako som padala, bola vsade, mna nemohli prebrat. Takze ked som sa prebrala, tak bolo 5 ludi bielych ako stena okolo, ja docurana s penou okolo ust. Ako uz sa to dlho nestalo, ale nikto ma uz roky nedal pocas odberu sadnut.
@kiki68 čože? Pena okolo úst? Krv striekala na stenu? V záchvate? 5 ľudí okolo teba? Ešte aj pomočena? 😵💫 Z jedného odberu krvi? To ti robili na prítomnosť omamných látok v tele a intoxikáciu alkoholom? Inak si to vysvetliť neviem. Jedine, že si fanynka do Fredyho Kruegera.
@anonym_autor co sa mne raz stalo na antolskej ....Prišla som, lekárka odbehla,sestrička (ktorá bola pravidelne na*rata) mi šla brat krv. Postojačky lebo sa ponáhľala. Napichla, Jedna ruka, druhá ruka, nič. Vyziapala sa mňa, ze kde mam žily a ci som pila vodu. Ja ze áno. Tak mi napichla chrbat ruky (ta časť ako past) a vzala mi krv z jednej aj z druhej. V živote sa mi také niečo nestalo. Mala som na sebe 4 lepiky po vpichoch. A ani som nevedela co mam na to povedať. Čakala ma hospitalizacia , z ktorej som mala obavy , takze som neriesila.... no len toľko k zážitkom... ináč mi vždy každý vzal krv v pohode.
@anonym_5b67e0 takto antolsku som zazila aj ja na PRIJME.Sak to tam bol jeden masokombinat!
@kiki68 čože? Pena okolo úst? Krv striekala na stenu? V záchvate? 5 ľudí okolo teba? Ešte aj pomočena? 😵💫 Z jedného odberu krvi? To ti robili na prítomnosť omamných látok v tele a intoxikáciu alkoholom? Inak si to vysvetliť neviem. Jedine, že si fanynka do Fredyho Kruegera.
@anonym_5f7158 nie,sak dostala asi epilepticky zachvat
@anonym_5f7158 mam trosku specificke problemy a mne staci pri odbere byt nalacno a idem hned don nejakeho soku ked odpadnem. Ten vypada ako hypoglykemicky/ epi zachvat. Nie raz som vydesila personal. Moja obvodna mi z tohto dovodu odmietla brat krv a iba som musela na hematologiu. Toto bolo interne a sestricka, ze ved by taka fitnesska to musite zmaknut. No tak ako som so sebou v tom soku trhla, tak ihla, skumavka letela prec, teda preto to zasiahlo stenu, nez ma prebrali, tak kaslali na to, ze to stale tecie. Ratovali v prvom rade mna. Mne sa ti stalo viac krat tieto stavy. Fakt to nebola sranda pre obe strany. Raz na hematologii sa to stalo nastastie v lahu, prebrala som sa na to, ze sestricky kricali on pomoc, nech tam ide hned lekar. Lebo zase pena okolo ust a nevedeli ma prebrat. Ale mam dojem, ze cim som starsia, tym je bud ta technika lepsia, alebo to moje telo lepsie znasa. Ale vzdy ich na to upozornim vopred. Lebo nechcem, aby schytali infarkt z toho, co by sa dialo.
@anonym_autor - ja s odbermi nemám problém, ale nemôžem sa na to pozerať. Pri odbere sedím, ruku mám opretu o stôl a škrtidlo si držim sám a pozerám sa na opačnú stranu. Dôležité, aspoň u mňa je, aby človek pil dostatok vody pred odberom. Keď idem na odber krvi, tak ráno vypijem skoro pol litra, ešte v lekárni si cestou kúpim malú fľašu minerálky a kým ma nevezme sestrička, tak ju pomaly pijem.
@anonym_autor to dá robotu držať ruku vystretu a vo vzduchu😉jednoducho si hysterická nad tým sa treba zamyslieť a nie, či sestrička pracovala profesionálne.Ak si si chcela ľahnúť mala si na tom trvať a nie teraz vypisovat
Ano, od odberu krvi zavisi ake budu vysledky. Niekedy mozu pri zlej manipulacii a odbere vyslefky byt skreslene. Mam dceru zdravotnu laborantku ,ta by vefela o tom povedat vela ..
Cize autorka ma pravdu.
Ano, od odberu krvi zavisi ake budu vysledky. Niekedy mozu pri zlej manipulacii a odbere vyslefky byt skreslene. Mam dceru zdravotnu laborantku ,ta by vefela o tom povedat vela ..
Cize autorka ma pravdu.
@anonym_eaa3de ale len niektoré napríklad na centrifúgu a nie obyčajný odber krvi . Pri akútnych prípadoch sa tiež hádžu skúmavky ako príde a výsledky sú vždy ok
Cize autorka ma pravdu.
Som zdravotník a ty si sen každej zdravotnej sestry 😆.
@anonym_eaa3de ty vieš na čo konkrétne boli vykonané odbery, bola si pri tom a vyznáš sa v technologických postupoch konkrétneho odberu? Keď dávaš autorke za pravdu? Gro príspevku je v hysterickom opise odberu, inak, zaujímavé, že je to špecifikum hlavne žien, už počas praxe sme videli ten diametrálny rozdiel prístupov mužov a žien. Áno, niektoré prístupy sú skutočne neadekvátne a necitlivé, ale v tom, ktorý opisuje autorka, nevidím žiaden problém. K manipulácii s materiálom sa neviem odborne vyjadriť, autorka taktiež nie.
Cize autorka ma pravdu.
@anonym_eaa3de tiež pri škrtidle nastáva rozpad červených krviniek. Esmarch sa má použiť len na napichnutie žily a nie na celý čas výkonu. A už vôbec sa nesmie so skúmavkami pohadzovať. Má sa opatrne manipulovať. Prístup bol maximálne neprofesionálny. Ako vidím ľudia si nechajú páčiť všeličo. Áno som zdravotník.
@anonym_eaa3de ty vieš na čo konkrétne boli vykonané odbery, bola si pri tom a vyznáš sa v technologických postupoch konkrétneho odberu? Keď dávaš autorke za pravdu? Gro príspevku je v hysterickom opise odberu, inak, zaujímavé, že je to špecifikum hlavne žien, už počas praxe sme videli ten diametrálny rozdiel prístupov mužov a žien. Áno, niektoré prístupy sú skutočne neadekvátne a necitlivé, ale v tom, ktorý opisuje autorka, nevidím žiaden problém. K manipulácii s materiálom sa neviem odborne vyjadriť, autorka taktiež nie.
@anonym_7fd048 ako zdravotník by si mala mať tú vedomosť, že s naplnenými skúmavkami sa nehádže na ideálku. Má sa jemne premiešať s citrátom. Hemolýza ti nehovorí nič však? Choď sa dovzdelať. Ty si ozaj dôkaz toho, že zdravotník môže byť každý blbec v tomto smutnom Slovensku.
@anonym_eaa3de tiež pri škrtidle nastáva rozpad červených krviniek. Esmarch sa má použiť len na napichnutie žily a nie na celý čas výkonu. A už vôbec sa nesmie so skúmavkami pohadzovať. Má sa opatrne manipulovať. Prístup bol maximálne neprofesionálny. Ako vidím ľudia si nechajú páčiť všeličo. Áno som zdravotník.
@anonym_autor tak si si mohla vykonať odber sama, keď si odborník . Ja by som si ho spravila sama, keby bol nejaký problém.
@anonym_autor tak si si mohla vykonať odber sama, keď si odborník . Ja by som si ho spravila sama, keby bol nejaký problém.
@anonym_7fd048 už vidím ako si toľko kusov berieš sama. Možno by to zvládol nejaký narkoman
Napichnes kanylu a ci beries 1 skumavku alebo 10 jr to jedno... zrovna minuly piatok mi sli napichnut infuzku, podarilo sa na 3x. Chrbat ruky ma bolel este 3 dni. vo stvrtok mi brala dr krv, netiekla mi, lebo som aj malo pila. Nevedela mi napichnut zilu, vrtala sa mi tam. S odbermi problem nemam, ale vrtanie nedavam. Nakoniec nejako odobrali, musela som do nemocky, tam zase odber krvi, 3x sa snazila napichnut tu ruku, kde som mala podliatinu, skusali druhu, neslo nic, aj ked som daco medzitym vypila a este pichali kanylu, lebo sa slo robit ct. Takze za 2 hodiny som mala rozpichane obe ruky. Vcera chcel dat dr infuzku, tak som ho zrusila, ze to dnes nedame, lebo nevidno v tych modrinach zily...
@anonym_7fd048 a co robis a kolko mas praxe?

Ty si iná hysterka