Nespavosť u 19-ročnej

tamarabartman
22. jan 2023

Ahojte mám 19 rokov a uzkostnu poruchu s panickym záchvatmi a posledný mesiac mám problémy so spánkom mám dni kedy spim 7/8 hodin ale aj dni kedy nespim vobec ani sekundu a posledné dva dni zaspim až o 2:30 aj keď v posteli lezim od 22:30 .a zobudím sa okolo 7:30 takze spim max 5 hodin . Neskutočne mi pred spaním búši srdce všade ho citim . Nasadila som si magnezium pred spaním a skúšam cvičiť jogu .mal niekto niečo podobne ? Čo pomohlo? Beriem fluoxetine vitabalans polovičku rano na uzkost . Problémy nemám netrápi ma nič nemám ani panické zachvaty už rok .len ten spanok ktorý ma ničí . Kofeín neprijmam vobec ani rano ani počas dňa . Nefajčim nepijem a stravujem sa zdravo

3009
22. jan 2023

@tamarabartman choď za psychiatričkou a povedz jej o nespavosti. Pridá ti Trittico - AD na spánok, ten ti ho upraví.

alzbeta1301
22. jan 2023

@tamarabartman máš nejaký pohyb aktívny? Nepride mi že je zdrave aby si do seba v takomto veku pchala lieky na úzkosť a podobne. Mala som svokru ktorá takto zacinala ako ty a nechceš vedieť ako skončila. Strasit ta nechcem ale uecite by som hľadala iné riesenie zamestnať telo a mysel natoľko že nebude nat čas vymyslat a budeš rada keď večer padnes do postele.

tamarabartman
autor
22. jan 2023

@alzbeta1301 zomrela na nespanie?

marca12
22. jan 2023

@tamarabartman Mavam aj ja obdobia nespavosti,kedy spim 2-3 hodiny v noci. U mna to suvisi s hormonalnymi zmenami tyzden pred meslnstruaciou a pocas nej takto spim. A ked mam nejake trapenie vtedy sa to tiez odraza na spanku. Vsimla som si,ked pozeram film pred spanim,ze potom zle spim. Skus odpozorovat,co robis pred spanim,zapisuj si to. Je to taky dennicek spanku a budes mat prehlad a vylucis veci,ktore robis pred spanim. Napr. aj pozeranie do mobilu narusa spanok. Min.hodinu pred spanim nesurfuj na nete,nepozeraj tv. Vecer chod na prechadzku alebo rob kludnejsie cinnosti. Sama uvidis,co ti robi dobre. A mozno aj tie lieky ti nerobia dobre.

pink_lady
22. jan 2023

@alzbeta1301 uzkost je choroba/porucha prežívania, nevybera si a treba ju lieci v kazdom veku

@tamarabartman urcite povedat o tom psychiatricke, aj o tom buseni - moze to byt z liekov a kvoli tomu nemozes zaspat. Z vlastnej skusenosti viem z minulosti ak mi busilo srdce nezaspala som. Inak ak ti len buši srdce (len pocit bušenia ale pulz v norme) moze pomoct uvolnit chrbticu, ak mas aj rychly pulz, výborny je medovkovy caj /silnejsi/ alebo vyhladaj vaagov manever. A na nespavost je vyborna KBT terapia, vyborna aj na uzkost. Celkovo knihy od dr. Praška na uzkost, deprwesiu, nespavost su výborne s tipmi co a ako.
a ako pise
@marca12 može to byť hormonalne, skus porozmyšlat ci sa ti to neviaze na cyklus

lucka_ke
22. jan 2023

štítnu žľazu máš v poriadku? hladiny vápnika a draslíka vyšetrené? lebo ak máš problémy s týmito základnými vecami tak lieky na úzkosť veľmi nepomôžu, treba liečiť iné

alzbeta1301
22. jan 2023

@tamarabartman predávkovala sa 🙂)

alzbeta1301
22. jan 2023

@pink_lady Ano beriem že ju treba liečiť ale verím že na každú takúto vec existuje aj alternatíva iná ako tabletková

pink_lady
22. jan 2023

@alzbeta1301 ale nie vždy zaberá alternativa. U mladších skôr nie.

zuzzinka
23. jan 2023

SKus si nedavat magnezium pred spanim, vacsinou obsahuje aj kofein, alebo nieco tomu podobne.