icon

Neurčité gastro problémy: Môže ísť o rakovinu?

11. máj 2024

Ahojte,

Muž 27 rokov.

Dedo v 47 rakovina pankreasu.

Laboratórne vyšetrenia krvi + odbery stolice čisté, gastroskopia, ultrazvuk, CT s kontrastom bez abnormalít.

Neočakávam, že mi niekto bude vedieť pomôcť, ale už skúšam všetko. Pár rokov ma trápia hnačky (hlavne ráno). Už musím pred prácou vstávať polhodinu skôr, aby som šiel na záchod ináč cestu nezvládnem. Posledné 2 mesiace, však začali príznaky zhoršovať, prišla silnejšia bolesť horného brucha, ktorá sa šíri smerom pod ľavé rebro. Bolesť sa zhoršuje po jedle alebo keď pár hodín nejem. Bolí to hlavne keď sa snažím si miesto od ktorého bolesť vyžaruje nahmatat. Niekedy to brucho boli takmer celé, ale bolesť vyžaruje odniekiaľ z vnútra. Občas bolí aj chrbát, avšak nemám úplne pocit, že bolesť brucha a chrbta spolu súvisí, ale kto vie. Lekári sa zhodli na tom, že je to IBS, avšak to mi pripadá ako veľmi iracionálna ba až vymyslená choroba. Skúšal som rôzne lieky, probiotiká, zmenu jedálnička, ale stav sa postupne zhoršuje a nič nepomáha.

Myslíte si, že v mojom veku to môže byť rakovina? Dokonca taká, ktorú by nebolo vidno na testoch, ktoré som absolvoval? Nerád panikarim, ale už mi dochádzajú možnosti a neviem čo s tým,

Ďakujem za každú radu.

Ďakujem za akúkoľvek radu.

Strana
z2
sevrin
11. máj 2024

Slezinu ti vyšetrili? Či aj tá je OK?
Nemusí to byť rakovina, možno máš v tele parazita.
Dobrý seriál
https://www.csfd.sk/film/325471-votrelci-v-naso...
Jedna žena mala veľmi podobné príznaky ako ty.

inom75
11. máj 2024

Myslim, ze pri vysetreniach, ktore si absolvoval, by rakovinu zistili. Ja si myslim, ze je to psychickeho charakteru. Ja by som skusila psychiatra a brat cca pol roka antidepresiva a uvidis, ci to neprejde. Ja myslim, ze by to zabralo. Nemas stres v praci?

lucka_ke
11. máj 2024

keby bol problém s pankreasom tak by boli zvýšené hodnoty pankreatických enzýmov, čiže toto by dr. videl... ak máš krv OK pankreas to nebude, bolesť po jedle skôr ukazuje na Helicobakter v žalúdku, dajú sa kúpiť aj domáce testy

autor
11. máj 2024

Slezinu pozerali v rámci ultrazvuku a CT (aspoň myslím), dlhodobý stres môže byť, avšak to by som bral až by sa mi podarilo vylúčiť ostatné možné (vážnejšie) príčiny.

autor
11. máj 2024

@lucka_ke myslím, že to pozerali už pri vyšetrení stolice a výtere

lucka_ke
11. máj 2024

moja kamarátka bola na gastro 3x a stále jej tvrdili, že Helicobacter je negatívny, jej bolo stále horšie a horšie a na 4x jej zistili že ho má, po preliečení ATB sa to zlepšilo

patus_2
11. máj 2024

A potravinové alergie, intolerancie máš zisťované? Skús si viesť denník, zapisuj čo si jedol a ako si sa cítil a uvidíš, či niečo nezistiš.

autor
11. máj 2024

@patus_2 údajne mám intoleranciu laktózy, avšak nemám pocit, že sa po nej cítim horšie, takže tomu moc neverím, ale pre istotu som vyradil mliečne výrobky. Ešte by som doplnil, že mi stále hrozne škvrka v bruchu a to hlavne po jedle. Neviem či je to nejaký príznak alebo niečo čomu by som mal venovať pozornosť, ale začalo sa to diať asi mesiac predtým ako prišli bolesti brucha.

januarova
11. máj 2024

A robili ti testy na potravinové alergie?
Ja som mala skvrkanie v bruchu po mliečnych jedlách. Ja to skôr vidím na nejakú potravinovú alergiu...

luccija
11. máj 2024

Možno máš dráždivé črevo a určite aj psychika úraduje, keď ťa ráno preháňa.

autor
11. máj 2024

@januarova robili mi testy už na všetko možné vrátane potravinových alergií. Údajne IBS a mám sa s tým zmieriť. To by som aj dokázal, ale stále vo mne hlodá pocit, žeby to mohla byť aj napríklad tá rakovina a neviem ako sa dať ešte otestovať, aby som mal prinajmenšom lepší pocit na duši, že mi nič vážnejšieho nie je. Hlavne ja som už relatívne zvyknutý na gastro problémy, avšak to aktuálne "akútne" zhoršenie ma trápi a hľadám odpoveď na internete, keď ju neviem dostať od lekárov.

gemerka17
11. máj 2024

Rakovinu si nenamyslaj, lebo fakt to každý zvali na psychiku.
Ku gastro lekarovi chodíš k nejakému lepšiemu, známeho v okolí, pripadne primarovi?
Pokiaľ nie, druhý názor u top lekára je na mieste s opakovaním testov.

autor
11. máj 2024

@gemerka17 dal som sa vyšetriť v Česku.. majú najvyššie atestácie tak snáď ich za niečo dostali, starajú sa, ale nevedia čo mi je .. ak som náhodou spomenul rakovinu tak mi povedali, že je to blbosť a nemám nad tým premýšľať čo samozrejme dáva zmysel, ale človek vie, že má problém, chodí po vyšetreniach a nič.. už sa cítim ako hypochonder, ale neviem si pomôcť

petronelag
11. máj 2024

Môže to súvisieť s celkovým životným štýlom, nesprávne stravovanie a tiež stres, ak už nie reálny z práce a pod., tak z tých myšlienok na rakovinu.
Treba sa skľudniť, piť bylinkové čaje napr. mätový, rascový, medovkový, ktoré upokojujú tráviace orgány, nemyslieť na rakovinu a stravovať sa aj s ohľadom nato, čo už zistili.

autor
11. máj 2024

@petronelag rozhodne to dáva zmysel tak isto viem, že rakovina v mojom veku + v kombinácii s vyšetreniami čo som absolvoval + fakt, že už mám "príznaky" a aj tak nič nevidno je skoro 100%tne vylúčená, ale ako som už písal stresuje ma fakt, že lekári nič nenašli hoci cítim, že je niečo zle

petronelag
11. máj 2024

Keď nenájdu nič ani z krvi, ani iných vyšetrení, tak to obyčajne býva psychika a preto treba byť kľudný, lebo aj stres a také myšlienky sa u veľkého percenta ľudí odrážajú práve na trávení.

veselo_neveselo
11. máj 2024

Stres zhorsuje IBS. Daj sa do kludu, nasad zdravy IBS friendly jedalnicek a bude ti lepsie.

Ak ti robili ct brucha, uz lepsiu zobrazovaciu metodu nemaju, tak ked tam nic nieje, nemaju co liecit.

autor
11. máj 2024

@veselo_neveselo ďakujem za komentár. Máš pravdu a urobím to tak. Čakal som, či niekto nenapíše, že by som to mal tlačiť ďalej napríklad ešte kontrolné MR prípadne si vydupať endoskopicku ultrasonografiu, ale tam mi tiež povedali, že sa kontroluje už len nález z CT samo o sebe to nemá veľký význam bez podozrenia. Neviem no asi som len chcel počuť, že nie som jediný človek na svete čo má také problémy a že sa to možno raz zlepší a hlavne, že do 30tky nebude po mne 😀

aurinia
11. máj 2024

Daj si pozor pri laktozovej intolerancii. Mlieko davaju vsade. Keksiky, pašteky, parky, šunka, korenie (taky mix napr. Korenie na kura), mlieko davaju do chleba, do omačok, masla, v tabletkach... Kup si laktostop v lekarni, precitaj navod...moj muz aj otec ma intoleranciu na laktozu. Kupuj si bezlaktozove vyrobky. Tableta sa uziva 15min pred jedlom. Meria sa podla jednotiek. Napr. 2dcl mlieka, 2 tablety...to neber doslovne , zavisi ake tablety, kolko maju jednotiek. Vsade čitaj navody, či nieco neobsahuje mlieko. Moj muz raz jedol pizzu, dostal velke bolesti pod hrudnou kostou. Treba sa s tym naucit zit, vsade kde ides nos laktostop, ak si si neni isty zloženim, radsej daj tabletu. Od lekara skus vypitat nieco na ukludnenie, toto badanie že "čo mi je" rozhodí psychiku

petermafo
12. máj 2024

Bol som podobné ako vy plus krv v stolici a na papiery a hrozne stavy totálne ko.Bolo to niekoľko rokov dozadu.Diagnoza až po kolonoskopii Ulcerozna kolitida automimutne ochorenie hrubého čreva.Striedane relapsi a remisie do kolá.Snažim sa podľa toho stravovať hlavne probiotiká a viac než výšková strava. Ale nemusíte to mať to by musel gastro potvrdiť na základe vyšetrenia a krvy.Snažim sa piť veľa bilinych čajov žalúdok čreva, zelení čaj atď.Min cukor nízkotučné jogurty biele.

kika193
12. máj 2024

zakladny rozstrel je:
anamneza - je pritomna velka ulava po stolici? extraintestinalne priznaky? - kozne vyrazky, bolesti klbov..
Vysetrenia: kolono, gfs, stolica na kalprotektin, krv na autoimunitne protilatky (antigliadin, ANCA, etc..)
CT brucha s kontrastom
Ak ct, gfs a kolo negat, tumor je vyluceny.
Ak vsetko negat, najskor sa jedna o funkcnu poruchu, ktorych je viac jak 50%

iwesska
12. máj 2024

Preco ti nerobili kolonoskopiu,ked mas problem s hnackami? Existuje aj mikroskopicka kolitida,ktora sa da potvrdit jedine odberom vzorky z creva. Takisto nevidim ci ti robili testy na histamin,celiakiu. Vsetko so vsetkym suvisi. Nad rakovinou by som neuvazovala vobec. Uzivas probiotika dlhodobo?

autor
12. máj 2024

@iwesska koloskopiu absolvujem až budúci mesiac, keďže kalprotektin bol v poriadku a nechcel som sa hrať na žiadneho super urgentného pacienta tak som súhlasil s tým že pár mesiacov počkám. Na celiakiu áno výsledok negatívny, na histamin ešte musím zájsť za lekárom len ma celkom šokovalo, že keď mi robili testy na intolerancie tak ich robili z IgA protilátok a potom som sa na gastre dozvedel, že také výsledky nie sú vôbec smerodajné a ak chcem spraviť testy na intolerancie tak mám ísť k alergologovi.

Po stolici je prítomná veľká úľava od akútnych kŕčov, ale tie bolesti v hornom bruchu sú niečo celkom iné čo som doteraz nezažíval. Proste keď pár hodín nejem tak je to masaker hlavne na dotyk citlivé brucho od pupka vyššie. Potom ako sa najem bolesti sa síce zmiernia, ale trocha zmenia charakter + neskutočne mi začne skvrkat v bruchu. Tá bolesť je stále lokalizovaná v hornom bruchu, ale pichá ma aj po stranách aj v chrbte, ale nie je to nejako extrémne intenzívne. Keď si stlačim brucho cítim bolesť pod rebrami alebo keď si zatlačim pri pupku tak tá bolesť vystrelí až pod ľavé rebro.. veľmi ťažko sa to vysvetľuje.. aj pri lekárovi som mal čo robiť, aby som mu popísal čo ma trápi čo najlepšie

Kožné vyrážky nie. Bolesti kĺbov trocha áno, ale nepovedal by som, že je to nejak extra výrazné.

Ako som už spomínal gastroskopia, CT brucha s farbivom negat. koloskopia bude doplnená o mesiac.

Viem, že ani tieto nie sú 100%, ale namyslat si, že tam je nádor iba si ho na CT nebolo vidno by ma asi priviedlo na psychiatriu

autor
12. máj 2024

@petermafo ja mávam tiež krv na toaletnom papieri.. avšak povedali mi, že ulceroznu vylúčili z odberov stolice.. no uvidíme čo ukáže koloskopia.. ďakujem vám za zdieľanie vašej skúsenosti

beronsche
12. máj 2024

@kika193 ProSim ta, comu by mohli nasvecovat kozne vyrastky, bolesti klbov a traviace tazkosti (naduvanie, slabe bolesti spodneho brucha)?

liv1
12. máj 2024

Nie nemyslim si ze rakovina. Myslim si, ze potrebujes ist na testy na SIBO a Helicobakter. Hned rano sa na to objednaj. Na to sibo by to dost sedelo. Plus kups si mastichu a daj si 6tyzdnovu kuru.

liv1
12. máj 2024

A to sibo aby si vedel, to je prerastanie bakterii v tenkom creve. Na to je foodmap dieta a lokalne atb.

autor
12. máj 2024

@liv1 môže byť. Celkom sa čudujem teraz keď som si o tom prečítal, že mi to neponúkli. Ďakujem skúsim

liv1
12. máj 2024

Predstav si, ani mne to neponukli. Sama som googlila a objednala som sa sukromne. A mam to pozit

luccija
12. máj 2024

@liv1 moja dcéra, keď mala bolesti brucha hneď ju na gastre na to poslali.Je to častý problem.
Autor nečítam teraz všetko polypy nemáš?

Strana
z2