icon

Neurologické ťažkosti: Ako zvládať brnenie končatín?

sedimuchanastene
4. nov 2023

Ahojte,

Som muž, 34 rokov, donedávna zdravý.
Všetko začalo približne pred 1,5 mesiacom - najprv jemné brnenie v prstoch a neskôr chodle/chodidlách na dolných končatinách, jeden večer som cítil toto brnenie aj horných končatinách, pridal sa postupne čudný pocit ako keby mi nohami išla elektrina alebo som mal pod kožou včely. Keď sa o pár dní pridala aj parastézia (pocit pálenia hlavne na zápästí a na prednej časti chodidla/nártu, išiel som na pohotovosť - krv v poriadku, EKG a tieto základné vyšetrenia všetko bez nálezu s odporúčaním riešiť s Neurológom a že Psychyka.

Urobil som tú istú chybu, ako asi mnohí predomnou - Dr. Google ma diagnostikoval s ALS, alebo inou neuro-degeneratívnou zlobou, čo spôsobilo celonočný panický záchvat, ktorý som prepotil s triaškou v posteli od hrôzy.

Od tohto momentu sa pridali svalové fascikulácie, zášklby, sucho v ústach, časté močenie, budenie sa v noci každú hodinu a celkovo som spadol na veľmi zlé miesto. Dostal som sa zázrakom rýchlo ku neurologičke, ktorá na moje naliehanie dala žiadanku na EMG pre potvrdenie/vylúčenie ALS.

Absolvoval som nasledovné vyšetrenia:

MRI mozgu (v súvislosti s iným už uzavretým problémom - Júl 23 - bez nálezu
Krvný obraz v rámci preventívnej prehliadky (začiatok Septembra) - všetko v norme
Začiatok ťažkostí - Koniec Septembra 2023
EMG vyšetrenie zamerané na ALS - Začiatok Októbra 2023 - negatívne (13 vyšetrovaných svalov, ihlové)
EMG vyšetrenie na Polyneuropatiu - Začiatok Novembra 2023 - negatívne

Po vylúčení ALS sa mi na chvíľu uľavilo, pálenie končatín (parastézia) prestala úplne, brnenie končatín skôr ojedinele, sem tam keď sa zle vyspím alebo mám náročnejší deň, spánok ako kedy, niekedy za zobudim 1x, max 2x za noc, ale stane sa že sa budím aj často.

Najviac ma však desí symtóm, ktorý sa pridal až približne v polovici Októbra - akoby rýchla únava/pálenie svalov a bolesť zápestia, ako aj čudný pocit na nárte pravej nohy, ako keby bolo niečo v neporiadku.

Mal som MRI zápästia - bez nálezu, bol som u 2 ortopédov - vraj je všetko s rukou v poriadku, mal som rozhovor s niekoľkými lekármi, 2 neurológmi, obvodnou lekárkou a presviedčajú ma, že mi fyzicky nič nie je a všetko je to dôsledok naakumulovaného stresu za posledné cca 3-4 mesiace, ktoré boli objektívne veľmi zlé + určite som hypochonder (keď mi idú merať tlak, sadám si so 70 údermi za minútu a pri stlačení manžety mi srdce búcha 120/min).

Beriem všetko, magnézium, B komplex, B12, čaká ma vyšetrenie štítnej žlazy a stále dúfam v zlepšenie, ale to nejako neprichádza a tá spomínaná rýchla únava ruky ma naozaj straší, už neviem čo ďalej.

Nestretol sa niekto z vás s niečím podobým?
Mám strašný problém ako fact-oriented človek uznať/vziať si za svoje, že toto všetko sú symptómy chronického stresu ktoré sa manifestujú podobnými spôsobmi na nervovej sústave. Zvažujem vypýtať si ďalšie MRI chrbtice, dodatočné EMG vyšetrenie a nový krvný rozbor.

Ďakujem za akékoľvek rady/skúsenosti.

Strana
z2
mamina7070
4. nov 2023

mas typicke priznaky uzkosti a treba to riesit s psychiatrom (nepotrebujes vymenny listok)

Typické príznaky úzkostných porúch

Psychické

Strach, úzkosť, nervozita, výbušnosť, vnútorný nepokoj a neschopnosť uvoľniť sa, pocit ohrozenia, nadmerná bdelosť, nespavosť, ťažkosti s koncentráciou a pamäťou.

Telesné

Závraty, mdloby, triaška, chvenie či napätie v celom tele alebo vo svaloch, zášklby svalov, pocit hrče v hrdle, problémy s prehĺtaním, búšenie srdca, zrýchlený pulz, tlak alebo zvieranie na hrudi, pocit nedostatku vzduchu, plytké povrchné dýchanie, chvenie alebo nepríjemné pocity v žalúdku či bruchu, nevolnosť, pocity na vracanie, hnačka, nutkanie na močenie, únava a vyčerpanosť, návaly tepla alebo zimy, potenie, sucho v ústach, studené alebo spotené tuky, bolesti hlavy, bolesti chrbta, pocity mravenčenia, tŕpnutia, elektriny či znecitlivenia v končatinách alebo iných častiach tela.

Príznaky týkajúce sa duševného stavu

Strach zo smrti, strach zo straty kontroly alebo vedomia, pocit, že sa zbláznim, pocit, že veci nie sú reálne (derealizácia), pocit, že veci sa dejú mimo mňa, nie som skutočne tu (depersonalizácia).

vakatko
Autor odpoveď zmazal
grof_monte_christo
4. nov 2023

K tvojim príznakom ti nepoviem nič, len zažila som niečo podobné. Keď to celé skrátim, prešla som si touto hrôzou diagnostikovania ochorenia, všetci do jedného mi diagnostikovali hypochondriu a po 3/4 roku sa potvrdilo, že mám systémové autoimunitné ochorenie. Som seronegativny pacient, všetky vyšetrenia som mala vždy v poriadku, akurát vyšetrením bunkovej imunity sa podarilo dokázať autoimunitné ochorenie.
To psychické utrpenie, ktorým som si prešla, sa ani nedá opísať, keď mi nikto neveril, že mi je zle a vraj je všetko len psychika. Ale chvalabohu sa ochorenie podarilo dostať do roka loď kontrolu, stále užívam lieky, ale žijem plnohodnotný život.
Preto s tebou sucitim, ak máš naozaj zatiaľ nediagnostikovane ochorenie. Prajem skoré zlepšenie zdravia.

katulienkax
4. nov 2023

@grof_monte_christo ja mu tiez verim ale na modrom koni su len mrzute zenske , darmo tu riesit dake problemy.

katulienkax
4. nov 2023

Neberies dake nove lieky napriklad? Moj oco mal strasne problemy po tabletkach na cholesterol, minimalne 10 diagnoz z letaku, potom ich vyhodil do kosa a je v poriadku. mala som znamu co mala nieco podobne pri borelioze, nemusi to byt z kliesta, staci ak si zjedol nakazeny nepasterizovany syr napriklad. Neprekonal si predtym chripku? Mne sa to stalo nieco podobne po ochoreni, alebo covid

katulienkax
4. nov 2023

@stanulienkat pracuje, odvadza odvody tak snad ma pravo na vysetrenia jedno v akej hodnote, ci len cigani, bezdaci a alkoholici maju narok na bezplatne ct po uraze hlavy???

sedimuchanastene
autor
4. nov 2023

Ďakujem za komentáre a postrehy. Kiež by to bola "len" úzkostná porucha.
Lieky neberiem žiadne, bral som chvíľu (asi týždeň, týždeň a pol) aflamil a flektor (protizápalové lieky kvôli bolesti kolena, vysadil som už ale týždeň dozadu). Covid som mal naposledy v Marci/Apríli, to už prebehla nejaká doba.

Skúsim sa objednať do voľajakého medirexu alebo podobého odberového zariadenia na boreliózu a asi si nechám spraviť aj krv znova, či sa niečo za tie 2 mesiace zmenilo.

V polovici novembra mám ešte sono + vyšetrenie štítnej žlazy, tak možo nejaké hormóny.
Naposledy začiatkom Októbra (vtedy už som mal príznaky) mi robili tuším pečeňové testy a hormón štítnej žlazy (TSH, ALP, GGT, ALT, AST, Glukóza - všetko tip top).

Akože neviem čo iné s tým než čakať ako sa tovyvinie a svojvoľne sa kŕmiť vitamínmi. Fascinujú ma odpovede na spôsob - že máš slabú ruku s ktorou si ešte 2 mesiace dozadu vedel odprogramovať celý deň za PC a dnes nedám ani 20 minút, že mi škube svalmi zo spodu v chodidlách a kade tade, že na mňa chodia vlny tenznej bolesti a napätia okolo čela, aj to že som bol strašný spáč a teraz sa budím mokrý každú hodinu, to je streees, to nič, a brní ti za to že sa bojíš, si hypochonder, choď psychiatrovi ...

O týždeň sa zobudím s chromou rukou, ktorú nebudem vedieť ovládať - pravdepodobne som z toho len príliš nervózny a moc sa pozorujem, asi by som si mal dať pár dní voľna a nič nejesť ...

grof_monte_christo
4. nov 2023

@sedimuchanastene Jasné, že to nemáš všetko len zo psychiky. Niektoré príznaky mozno áno, lebo psychika je teraz preťažená, aj u mňa to tak bolo.

neson123
4. nov 2023

📌

zefyra
5. nov 2023

@sedimuchanastene Mám presne všetko čo ty, mám chronickú boreliozu.

barbora854
5. nov 2023

Mňa j*ebne to sa ani do konca nedá citát .však ty si už totálne vyštudovaný lekár cez google
To čo za názvy používaš?vnimas sa ako sa vyjadruješ ?tebe hrabe a riadne sory za výraz ale normálny človek napíše trpnu mi nohy a ruky a ty tu píšeš oporastezach
Však by si bol nehybný 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ešte nikdy ma nenapadlo riešiť ako často chodím cikat a fakt ti pomôže len psychiater lebo ty hľadáš na sebe len sám problém a verim tomu že aj teraz sedíš sám nad sebou a rozmýšľaš že čo ti je

sedimuchanastene
autor
5. nov 2023

@barbora854 vieš, čo je parastézia? Mám to v správe z pohotovosti, tak sa upokoj trosinka.

sedimuchanastene
autor
5. nov 2023

@zefyra vdaka za tip, zajtra ráno idem na odber, som zbedavý na výsledok.

barbora854
5. nov 2023

@sedimuchanastene však to nápis normálne mravčia mi nohy a nie sa tu vyjadruješ ako lekár
Fakt potrebuješ pomoc
Práveže ty sa upokoj daj si na týždeň dva neurol a vypni internet a hlavne mozog

sedimuchanastene
autor
5. nov 2023

@barbora854 súhlas, pomoc by bodla. A pozri si čo je parastézia.

matway
5. nov 2023

@sedimuchanastene presnejšie sa to píše paresthesia, to len pre poriadok.

sedimuchanastene
autor
6. nov 2023

@katulienkax ahoj, dnes rano som bol na odbere v medirexe, dal som si aj mineraly, vit D a vit B9-12 k tomu. Zatial mam vysledky vitD na dolnej hranici (21.9 hodnota, nedostatok je 21-29 ug/l , odpruca sa 30-44), B12 asi ok - 258 pmol/l (156 - 672).

Dostala sa z toho znama? Covid som mal v Marci, nejaku virozku cca pred mesiacom ale tak klasicka angina, mali sme to viaceri rad radom, nic mimoriadne.

Ta borelioza ma uprimne desi, ak ju mam tak isto pokrocile stadium s napadnutym CNS, cakam ako na ihlach.

angy35
13. nov 2023

@sedimuchanastene Preco hned myslienky na als alebo sm? Je toho plny internet teraz, do istej miery chapem, ale dovera v lekarov tiez nie je uplne odveci (videla som za poslednych 6 mesiacov 3 neurologov, 1 kardiologa, 1 ortopeda, reumatologa sice este nie, ale mozno aj na to pride 🙂, bolesti, trpnutia, slabost a tuhnutia koncatin a tocaky hlavy su uplne bezne pre ludi so sedavym pocitacovym zamestnanim, mne najviac pomaha predychavat a rehabilitovat - elektroliecba, ultrazvuk, masaze a hlavne pravidelne (2x za den) cvicenie podla fyzioterapeutov. MRI chrbtice mi ukazalo pokaslane platnicky (15 rokov 10 hodin denne v kancli a po veceroch mobilcek, ake prekvapenie), skus mozno tym smerom popatrat. Google je dobry sluha ale zly pan, tam pomaly vsetko konci fatalnym verdiktom.

katulienkaja
26. feb 2024

@sedimuchanastene ahoj môžem sa prosím spýtať ako dopadli testy na boreliozu? Ci ti aj niečo zistili?ďakujem 🙂

sedimuchanastene
autor
26. mar 2024

@katulienkaja, ahoj, nepotvrdilo sa nič ohľadom Boreliózy, a vlastne ani ničoho iného. Mal som ešte MRI hrudnej aj lumbárnej chrbtice, Kompletné Remuatologické, Imunilogické, Kardio, Endokrino a kto vie aké vyšetrenie (sono, kýble krvi odbery) a zopakovali sme aj MRI mozgu, Sono Brucha, RTG plúc, všetko mi vyšlo negatívne (sem tam bulging disk 2mm, ale nič čo by odpovedalo SM, ALS alebo indikovalo autoimunitné či iné degeneratívne ochorenie.

Tak ako niektorí predošlí prispievajúci, tak rovnako na mňa pozerali aj doktori po vykonaných vyšetreniach a odberoch, keď napriek tomu ako som sa fyzicky zle cítil a aké so mal symptómy, tak všade vychádzam ako zdravý človek. Čo sa našlo bol nízky Vitamín D, po kontrolnom odbere už bol nadpriemer a vysoký Kortizol.

Celý November bol ešte úplne na nič, tenzné bolesti hlavy, strašná únava, preležal som dni v posteli, nespavosť, brnenie, svalové zášklby a v prvej polovici decembra sa mi uľavilo a postupne to až na drobnosti komplet odoznelo.

Spím dobre, svalové zášlkb mám minimálne, alebo vôbec (1 - 2x do týždna postrehnem na pár sekúnd), sucho v ústach nemám, brní mi už len viac menej výnimočne, mám napr 1-2 týždne kedy vôbec, potom 1-2 dni trošicku a potom zase vôbec, cvičím, už som zašiel aj 15 000 krokov denne, normálne fungujem, chodím do práce, robím v záhrade.

Stále sa mi nechce veriť, že to bola psychika, som presvedčený že to bola nejaký post-vírusová (long covid, post covid, možno iné) epozóda, ale kto som ja, aby som to vedel odhadnúť.

sedimuchanastene
autor
26. mar 2024

@angy35 Súhlasím, svoju lekciu som sa naučil, už nikdy nebudem googliť symptómy. Ďakujem za pozitívny príspevok, dopadlo to našťastie celkom dobre, viď príspevok čo som dal pred chvíľou. Držím ti palce.

neson123
26. mar 2024

@sedimuchanastene cize co ti nakoniec pomohlo? len ten vitamin D a uvedomenie si ze si zdravy?lebo ja si prechadzam tym co ty mam vsetky priznaky ktore si pisal a mam miernu tetaniu ale aj panicke ataky a uzkosti..

sedimuchanastene
autor
26. mar 2024

@neson123 absolútne netuším, lebo ako píšem netuším čo mi presne bolo.
Ak to bola naozaj psychika, dlhodobý stress, nevyriešená trauma, depresia, tak mi asi pomohlo "ubezpečenie" že som zdravotne v poriadku a nemám žiadnu z hrozných chorôb, ktorých príznaky to mimikovalo.

Ak to predsalen bol nejaký povírusový stav alebo niečo na spôsob long/post covidu, tak som bral magnosolv, vit D, elektrolity, vit B6/12 a Vit C + celý november som sa veľmi šetril a odpočíval.

Neprekonal si za posledných cca 6 mesiacov covid, alebo nemal si nejaké záhadné žalúdočné, črevné ťažkosti ? Koľko ti to už trvá , kedy a ako to začalo ? Nevieš si to nejako napasovať na niečo z toho, čo som písal ?

neson123
26. mar 2024

@sedimuchanastene tak ja mam problemy s travenim aj zaludkom skusam dietu je to trochu lepsie ale nie idealne.Vitamin B aj magnezium som bral dlhodobo a nepomohlo, doplnam aj D.Tie elektrolity su co?nejaky doplnok tiez?kedze toto jedine som neuzival.

sisamisaaa
Autor odpoveď zmazal
abea21
4. nov 2024

@grof_monte_christo zdravim, kľudne mi napíšte aj osobne len by som chcela vedieť ako ste sa dostal na to vyšetrenie bunkovej imunity? Veľmi by mi to pomohlo

grof_monte_christo
4. nov 2024

@abea21 Obvodný nech vás odošle k imunologovi a tento vám spraví tieto vyšetrenia.

Strana
z2