icon

Neviem, či sa dať testovať

22. okt 2020

Mám dilemu.. neviem či sa dať odtetsovať. Zajtra to u nás v BJ začína.. ja som na materskej a muž chodí do práce. Nechcem tam ísť len kvôli tomu, že nemám kde dať malého a nechcem ho tam brat a nedajbože sa ešte nakazí alebo on alebo ja.. ale podľa všetkého muž asi musí ísť keďže chodí do práce či ?? Respektíve keby sa on dal odtestovat a ja nie , tak by tiez nemohol chodiť do práce, lebo žijeme v jednom byte?? O samostatne testy mi nejde.. ja len keď si predstavím, že tam bude plno ľudí a boh vie koľko pozitívnych a mám tam ísť s dieťaťom... Teraz nam nič nie je , vlastne ani nikam nechodíme.. čo keď sa tam nakazime ??

777januska777
23. okt 2020

Ja neviem čo stresujete. Tak do Kauflandu idete medzi podnoštekových rúškarov (celý nákup si ho nevedia poriadne nasadiť) a tu vo verejných priestoroch kde na poriadok bude dohliadať armáda ste všetci pokakani. Výter sa vykonáva z nosa a trvá pár sekúnd, tak nechápem tým akože stresom.

nistika
23. okt 2020

ani ja nechcem ist!!!! ale dá sa neísť? budem odvrhnutá zo spoločnosti nepustia ma nakoniec ani do reštauracie ani do fitka ani nikam, nakoniec možno ani do obchodu....nieje to proti zakladným ludským slobodám? som z toho zúfalá fakt tam nechcem ísť ale hovorím si že nakoniec to nevydržím budem donútená a ešte si ten sprostý test budem musieť platiť zo svojho....a nieje to len o jednom pár sekundovom výtere ako to podaktoré prezentujú....je to riziko nákazy, je to riziko karantény, to je pravda ze ma strcia bohvie kde? a nebudem môcť tu karantenu mat ani doma? tiez sú to moje údaje v nejakej databáze a hlavene nieje to dobrovolné!

mina17
23. okt 2020

ja idem už len kôli tomu že doma mám 4mesačne bábo moja sestra robí z ľuďmi ma oslabenú imunitu už 2x bola.... počula som že niektorí lekári vyžadujú pri ošetrení negatívny test .... nebudem riskovať že mňa alebo moje dieťa neošetria kôli mojej hluposti .... zamyslite sa koronu môžte chytiť aj keď videte len na ulicu lebo veľa ľudí je nezodpovedných.... v stredu som bola v Sabinove u lekára z mojim synom som stala na prechode a vedľa mňa zastavilo mlade telefonujuce dievča ktore hovorilo ro mobilu V PONDELOK SOM BOLA NA TESTI NA KORONU EŠTE STALE NEMÁM VÝSLEDKY toto my stačilo otočila som sa a odišla nikdy neviete či nestojite medzi nakazenými

zuzanka.zuzu
23. okt 2020

@mogaa šibe ti? prečo by boli použité? 😀

777januska777
23. okt 2020

@nistika človek má v spoločnosti nie len práva, ale aj povinnosti a ak je zadefinovaná povinnosť, ktorá slúži na ochranu ďalších členov spoločnosti, tak ak chce niekto do spoločnosti patriť musí tie povinnosti dodržiavať. Napríklad je u nás na Slovensku zavedená jazda na dopravnom prostriedku po pravej strane a ak chceš žiť v tejto spoločnosti a vlastniť auto, tak musíš vedieť, že sa jazdí po pravej strane, môžeš mať iný názor, ale máš povinnosť voči ostatným tú pravú stranu použiť, ak to neurobíš, tak ťa čaká trest a vyhnanie zo spoločnosti. Treba si uvedomiť, že spoločnosť je spoločenstvo viacerých ľudí a nemôže fungovať na pocitoch jednotlivca, takže ak chceš žiť v spoločenstve, tak je dobré si uvedomiť ako spoločenstvo funguje a neborit proti nemu zbytočne. Lebo prílišná nespokojnosť vedie k rozpadu spoločenstva a teda k anarchii a v anarchii neplatia žiadne pravidlá ani nič a to znamená ani žiadna ochrana a už vôbec nie práva.

nistika
23. okt 2020

@mina17 ale ty nevies preco ona bola na testoch...mozno ju donutili z prace lebo pracuje s ludmi...ak ide niekto na testy, neznamena to, ze ma dovod myslet si ze je chory- cize rovnako ako my ostatní ktorí na testy ani nejdeme....cize ty ides na testy preto, aby ta v pripade potreby a tvoje dieta osetrili????to fakt nikomu nedochadza ze co robia e protiustavne? to ako ked niekto nejde na testy je vporiadku nechat ho zdochnut lebo je to podlud??? toto ma na tom irituje....
@777januska777 nemyslím si, že dať sa testovať spadá pod moje povinnosti. som zodpovedná, používam dezinfekciu nosím rúško ale naozaj niesom povinná ukladať svoje udaje do databázy, strkať si niečo do nosovych dutin a hromazdit sa s dalsimi potencialne infikovanými bohvie kde- dufajme ze vonku ak bude nahodou slnecno....ludska sloboda konci tam kde zacina sloboda dalsieho cloveka, ale to ze odmietnem test neznamená že niekomu šlapem na päty, pretože nadalej sa správam zodpovedne.....dalsia vec je ked uz ja mám teda spraviť nieco proti svojej vôli a ist sa testovať kde je ciel?????ak deti pod desat rokov nepojdu má to ucinok? tie deti to neprenášasjú len dospelí? keby to aspon malo efekt a zmysel mozno by som bola spokojnejsia....ale ok jak som napisala vyzera to, že i tak nebudem mať na výber, lebo mt-pán tvorstva si to očividne môže dovoliť a ludia na sk jednoducho idú s davom

777januska777
23. okt 2020

@nistika to pod tvoje povinnosti nespáda, veď sa nemusíš dať testovať, ale tým pádom musíš byť doma, to už je tvoja povinnosť, ide o všeobecné ohrozenie. No takže táto databáza. Keď ideš k lekárovi prečo mu dávaš vzorku moču, krvi, prečo máš zdravotnú kartu, prečo máš mobil, prečo si zamestnaná atď. Keď žiješ v spoločnosti tak si už v toľkých databázach, že to je teda veľmi smiešne. Za ďalšie do Lidla chodievaš? Tam ti nevadí sa stretávať s potencionálne infikovanými? Ak to majú deti, majú to aj dospelí, takže toto je úplne bezpredmetné, lebo deti nie sú veľkí prenasaci. Dám ti otázku, keby medzi nami chodil človek čo má mor a teraz tvrdil čo ty, že on má práva a že veď predsa má rúško čo by si nato povedala? Veď to je v pohode nie, taký mor (zabil pol Európy). Väčšina ľudí si neuvedomuje závažnosť covidu, kým to nezažijú na vlastnej koži. Hlupák sa učí zo svojich chýb a múdry človek z chýb iných. Ty patríš ku ktorej skupine?

mina17
23. okt 2020

@nistika moja sestra bola 2x na testi upozornenie dostala že nema nikde chodiť aj keď nemá príznaky .... každý chce aby sa to rýchlo skončilo aby sme sa vrátili do normálu ale urobiť pre to niečo načo že? lepšie chcieť a nerobiť ako urobiť niečo ....uprimne mne sa z malím nechce chodiť na prechádzky medzi 1 a 5 ráno ak vám to bude vyhovovať netesrujte sa alebo len kričite a ste mimo SK

sylvia_123
23. okt 2020

@majkeel antigenove testy neodhalia bezpriznakovy priebeh COVID-u. Dostudovat!

adula12
23. okt 2020

ja sa tiez nedavam. teda urcite nie takto...
a prave tam sa lahsie nakazis, ako v obchode. Pretoze v obchode na teba neprskaju, nekaslu priamo, ale ked uz, tak cez rusko. tam sa mas vysoplit, vykaslat a o 5min dalsi. kvapocky virusu vo vzduchu sa udrzia AZ 20 minut. takze neprosim!
dalsia vec je ta, ze rukavice si nebudu menit po kazdom, ani obleky. sa len vystriedaju ked im bude treba ist na wc. takze roznos nakazy je vacsi ako v obchode.
vetranie??? taku telocvicnu nevyvetra nikdy, kde je tazky pristup k oknam...
cakat v malej miestnosti pohromadke je tiez skvely napad.
ziadna garancia pravdivosti vysledkov, je to len nazor tej danej osoby, ci sa jej zdaju dve ciarky velmi ruzove, alebo len slabo. keby to 5 roznych ludi malo kontrolovat, nezhodnu sa. takze asi tolko k tomu.

nie som proti testovaniu, ked nas budu rozumne testovat u nas v praci, dam sa. nemam s tym problem.

adula12
23. okt 2020

a pokial viem, udaje o zdravotnom stave su osobny udaj, takze NIKTO nema pravo bez vasho suhlasu ziadat od vas preukazanie negativneho testu.

mmoni89
23. okt 2020

@777januska777 to nevysvetlis žiaľ , každí si myslí že je múdrejší a urobil by niečo lepšie ako ten druhý 😐

nominativ
23. okt 2020

No a vidíme, kam nás doviedla sloboda. :D Komunizmus na nás!

mogaa
23. okt 2020

@adula12 v obchode sa nenakazíš? no určite nie, hlavne ak tam polovica ľudí včetne predavačiek majú rúška pod nosom.....ale to ti asi nevadí....ak máš rúško pod nosom, tak ho nemusíš mať vôbec.....toľko k tomu vzduchu s vírusom v obchodoch

sticker
nistika
23. okt 2020

@mina17 myslim si ze robime dost...nosenie ruska, zodpovednost, od marca som trcala doma a nevidela rodinu tri mesiace...otazka je naco???cize ak ma niekto pocit ze nic nerobim, nebude to ten prípad...a i ked som mimo sk tento problem sa ma tyka mozno viac ako si myslis....jednak neviem co bude lebo niekto sa rozhodne nahodou ze zavrie hranice a nedostanem mozno ani moznost dat sa testovat a tym "zaradit do spolocnosti"

simca06022011
23. okt 2020

@anastazia93 určite nie... Ved ľudia budú chodiť kedy budú chcieť

nistika
23. okt 2020

@777januska777 tvoe nazory si väčšinou vážim, ale táto správa bola maximálne manipulátorská....covid nebudeme porovnávať s morom....ak ano prečo sa nenecháme všetci testovať na hiv? či ak je ožratá 16-tka na diske tak to nevadi ze sa nakazi lebo je to jej problem? a mohli by sme pokracovať....covid je covid - covid nieje mor. a je irelavantné kde mám vsade databázu ak nechcem novú je to moja vec a moje práva. okrem toho nie niesom taký fanúšik spoločenských databáz platím hotovosťou práca je práca a cez telefon komunikujem minimálne je mi jasne ze je vsetko odpocuvane. k lekarovi idem ked umieram.
@mmoni89 nejde o to či niekto má lepší názor alebo komu čo vysvetlíš....ale o to, že každý má právo rozhodnúť sa za seba pokial neohrozuje ostatných a to ja nerobím. možno je správne nechať všetkých testovať a ja sa mýlim, ale i tak mám právo sa zariadiť podla seba....

tulipanicek
23. okt 2020

@777januska777 Ty tvrdíš že nie je čoho sa báť lebo však chodíme do obchodu. Predstav si že ja som na MD, s malou chodíme von a srm tam lem niekto ide okolo a s nikým sa nestretavame. Do obchodu nechodím, objednávam potraviny aj všetko ostatne. Kuriér mi ti nechá pri bráne. Manžel pracuje 8 mesiacov z domu. Nikam nechodí okrem času s nami. Tak mi povedz, že ako môžem byt nakazená a nevrav že sa nemôžeš nakaziť pri takejto hromadnej akcii ktorá bude s veľkou pravdepodobnosťou vo vnútorných priestoroch.
Mna vyslovene se.. ľudia ktorí na opatrenia kašlú. Tých pár ľudí čo stretávame prdi na ruska a vďaka ním tu mame čísla aké mame a my zodpovední trpíme tým že nemôžeme s dieťaťom ani pár metrov pred dom hoci ja cely čas rusko nosím zodpovedne keď som mimo domu

777januska777
23. okt 2020

@tulipanicek veľmi záleží od plusov a mínusov, ak ste takto izolovaní, tak nevidím problém neísť na test a byť doma 10 dní, keďže je tu aj taká možnosť. Sú predsa na výber 2 možnosti buď to alebo to.

adula12
23. okt 2020

@mogaa ale v obchode vacsina z nich ma prekryte aspon usta, z nosa asi tazko vypustis len tak svojvolne nejaky virus 😀 ale vysvetlovat nebudem. celoplosne testovanie je velmi velmi zle zorganizovane, co sa tyka ochrany ludi, aj zdravotnikov. sama pracujem v "prvej linii" aj ked nie priamo, a dnes napriklad zo styroch "dobrovakov" co nakladali v Ziline na pomoc, boli traja pozitivny. nemaju ani zakladne vybavenie, ako jednorazove rukavice...
ja nie som proti testovaniu, ale v kulturnych podmienkach a ako ludia a nie ako v kurine. 😉

tncka
23. okt 2020

Podla toho xhaosu co dnes predvadzaju v BJ ma tam nedostane nikto. Ja si pol roka davam bacha,odstup,ruky,rusko,nestretavam sa poriadne s nikym v uzavretych priestoroch,s lekarmi komunikujem tel.a teraz tam pojdem medzi bohvie kolkych pozitivnych stat do radu,lebo odstup nehrozi. A pol hodinu cakat niekde na vysledok🤣im uz pekne j.be na cele s tym psychopatom Igim🤦‍♀️

tulipanicek
23. okt 2020

@777januska777 To je síce super ale takto bez testu nebudem môcť malú ani do prírody zobrať tých 10 dni..

777januska777
23. okt 2020

@tulipanicek keď je malá chorá, tak tiež nejde vonku, tak jej treba vymyslieť nejaký program. Treba si uvedomiť, že v tomto štáte nás je veľmi veľa a nedá sa vždy vyhovieť všetkým. Každý je individuálny a každý má iné podmienky. Všetko sa vždy snaží vymyslieť, tak aby to vyhovovalo väčšine a bolo to aj dobre urobené aby sa to zbytočne nezneužilo. A je aj na nás aby sme sa prispôsobili a uvedomili si, že nie sme jediní a že sa musíme prispôsobiť väčšine. O tom je život v spoločenstve.

mogaa
23. okt 2020

@tncka tak seď doma v karanténe😉

tulipanicek
23. okt 2020

@777januska777 No ak by aj chorá bola, naša lekárka práve pobyt von odporúča aj v čase choroby ak nie sú horúčky. Moja je vrtuľa, potrebuje byt von a behať. To sa doma nedá. Plus presne v tom čase má mala už odloženú poradňu a očkovanie 😣 Takze je to na nervy že sa musí človek takto vystaviť davu ľudí čo normálne vôbec nerobíme

nominativ
23. okt 2020

@tulipanicek tieto odporúčania. Ja, keď mám zapálené hrdlo a dutiny, tak teploty nemám, ale vonku ma to bolí a reže niekoľkonásobne viac. Studený vzduch, brr. Ja som asi nejaká výnimočná, ale podľa toho aj s deťmi nechodím s chorými po vonku. :D ale to je mimo tému, mňa len toto napadá už dlhšie v rámci týchto odporúčaní.

janulik2008
23. okt 2020

A trz ako? Zákaz vychadzania a my dnes v robote miting ze sa robi normalne na 3 smeny ... 😀

autor
23. okt 2020

No ja som nakoniec bola a není to také zle..dodržiava sa 2m odstup, ľudia čakajú vonku. Niekde berú cez okienko výter vonku a niekde sa chodí po jednom dnu.. samozrejme všade je dezinfekcia a policajti dávajú pozor .. výsledok som mala za 10 minút cca.. takže pohoda. Myslela som si , že to bude horšie vyzerať. Ale dá sá. Veď v radoch čakáte už aj do obchodov takže to je jedno..

tncka
23. okt 2020

@mogaa urciteee🤪

anastazia93
23. okt 2020

@simca06022011 ale pokiaľ viem tak majú určený deň a približný čas. Kamoška z Bardejova tak ma. Podľa abecedy zajtra a čas. Samozrejme že to nie je nutné prísť vtedy, pokiaľ ste v práci a podobne tak môžete aj iný deň. Ale myslím že väčšina bude môcť v pridelený deň a čas.